Ágyásszegély

Az ágyásszegélyek, gyepszegély használata nem csak rendezett, esztétikus kertet tesz lehetővé, de a funkcionalitása sem elhanyagolható. Jól elhatárolja a kert egyes részeit, elkülöníthető vele a virágágyás vagy zöldségeskert, sőt mutatós kontraszt teremthető a fű és az elkülönített részek között. Webáruházunkban sokféle ágyásszegélyt forgalmazunk, minden kertbe, minden helyzetre kínálunk optimális megoldást, de gyepszegélyből vagy éppen növényfuttató rácsból is van választék bőven, hogy a kertünk rendezett és könnyen kezelhető legyen.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
790 Ft - 49 790 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
48 termék
48 termék

Ágyásszegélyek funkciói

Ezzel az egyszerű, de praktikus kertészeti kiegészítővel sok előnyre tehetünk szert, mindenképpen érdemes használni. Ezek az előnyök, funkciók:

  • jól elkülöníthető a virág-, zöldségágyás
  • segít elkülönítetten tartani egymástól a füvet, mulcsot, köveket
  • esős időben védi az elmosódástól, szétterüléstől az ágyásban lévő földet, a kert többi részét
  • egyszerű telepítés, könnyű vágás
  • rendezett összkép a fű és ágyás között
  • alacsony fizikai akadály
  • könnyebb fűnyírás

Ágyásszegély

Ágyásszegélyek, kerti szegély fajtái

Anyagukat tekintve lehetnek fa, fém, műanyag, beton, kő.

Műanyag: ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben, könnyen telepíthető, rugalmas, ívek is formálhatók belőle. Készülhet újrahasznosított anyagból, így még környezettudatos is. Létezik lágyabb és keményebb műanyagból, tetszés szerint választható, attól függ pontosan hova szánjuk a kertbe, milyen funkciót kell ellátnia. Színük általában földdel, növényzettel harmonizáló, barna vagy zöld, de festhetőek igény szerint. A hullámos műanyag szegélyek íves területekhez kiválóan használhatók, rendkívül jól hajlanak, ugyanakkor nem túl erősek, a napsugárzás, az időjárási viszontagságok hamar kárt tesznek bennük, törékennyé válhatnak.

Fa: természetes megjelenése miatt elterjedt és népszerű megoldás, de az időjárási tényezők miatt legfeljebb néhány évig őrzi meg formáját. Érdemes lazúrral, gomba, rovarölő szerrel kezelni, hogy védve legyen valamennyire. A keményebb fajták, mint például az akác drágább lehet, de jobban is fogja bírni. A gyomnövények, a fű átburjánzanak az elemei között, nem úgy, mint a műanyag esetében.

Térkő, beton szegélyek: A térkő esztétikus, hosszú távra lehet tervezni vele. A beton is időtálló, bár sokan gondolják, hogy a beton elemek miatt a kert elveszíti természetes szépségét. Ha kevés idő jut a kert folyamatos karbantartására, rendezésére, és hosszú távon szeretnénk megoldani az ágyások, részek leválasztását, válasszuk ezeket a megoldásokat!

Fém: drága megoldás, ugyanakkor időtálló és mutatós. Kovácsoltvas elemek is rendelkezésre állnak ágyásszegélyként, magasabb kivitelezésűek, ezért a háziállatok, apróbb kártevők pl. sün ellen is védik az ágyást.

Ágyásszegély, gyepszegély, kerti szegély telepítéséhez szüksége lehet kerti eszközökre is, például ásóra.

 

Hullámos műanyag ágyásszegély

Ez a fajta szegély elasztikus műanyagból készül, általában zöld és barna színben létezik, eltérő szélességben, hosszban lehet beszerezni. Leggyakrabban 9 méteres tekercsekben gyártják. A lerakása homokos, porhanyós talajon a legegyszerűbb, és a legpraktikusabb, ha maximum 1 cm-t emelkedik ki a talajszinttől. Erős napsütéses helyen nem a legjobb választás, nem ajánlott rátaposni vagy szegélynyíróval megsérteni a felületét.

Műanyag ágyásszegély

Újrahasznosított ágyásszegély, fűszegély

Az újrahasznosított polietilénből készült szegélyek általában 10 méteres tekercsekben rendelhetők és különböző szélességben 7,5/10/15 cm. Kiválóak ösvények, kerti szigetek kialakítására is, kerti tavak peremének, akár íves szegélyzés is kivitelezhető velük. Erős, flexibilis anyag, a vastagságuk miatt már a fűnyíróval való találkozást is meglehetősen jól bírják.

 Ágyásszegély – kis kerítés

Webáruházunkban leszúrható műanyag kerítés is rendelhető, mellyel esztétikusan elvégezhető a virágágyások, kerti utak, veteményesek vagy éppen a pázsit elhatárolása. Ez a fekete színű, műanyag kis kerítés nagyon mutatós, könnyedén leszúrhatók az elemek a földbe, erős, rugalmas, akár alakzatot formálva is elhelyezhetők. 61 cm hosszúságúak az elemek, több darab rendelésével nagyobb részek, járda, kerti utak melletti elhatárolás is elvégezhető, mindez igényes megjelenéssel.

 

Ágyásszegély, kerti szegéy alkalmazása

A rendezett kerthez mindenképpen javasolt a szegélyzés, hiszen ez elválasztja az ágyást a burkolattól, gyeptől, a többi növénytől, ez nem csak megkönnyíti a kert karbantartását, de védi is a növényeket. Esztétikai szerepe jelentős, szép ívet vagy éppen határozott egyenes elválasztást alakíthatunk ki velük, melyekkel a kert sokkal rendezettebbé válik. Az íves, görbe elválasztással kivitelezett részek harmonikusan illeszkednek a kertbe, míg az egyenes vonalú szegélyek a kert előre megtervezett, épített jellegét hangsúlyozzák. A legelőnyösebb, ha a szegély szinkronban van az elvárt funkcióval és az anyaga, színe is illeszkedik a kertbe. 

 

Mire való az ágyásszegély

Az ágyásszegélyek elsődleges funkciója az, hogy kertünk egyes, eltérő felhasználású, vagy különböző növényi kultúrák által fedett részeit elkülönítse egymástól. Nagyon jó megoldás, ha a zöldségágyást kell elválasztani a virágágyásoktól. Nagyon jól működik, ha a gyepfelületünket szeretnék elválasztani mulccsal fedett, vagy térkövezett felületektől.  Sokkal könnyebb ilyenkor a zöldfelületünket gondozni, az éppen aktuális fűnyírást, vagy gyepszellőztetés elvégezni. Amennyiben a kertünknek van némi lejtése, az esztétikai szemponton túl, kifejezetten hasznos funkcióval is rendelkezik az ágyásszegély, ugyanis megóv minket attól, hogy egy nagyobb esőzés elmossa a mulcs fedőréteget, vagy akár a virágágyásokból a termőföld felszínt.

 Műanyag kerti szegély

Ágyásszegély, kerti szegély fajták

Bár az ágyásszegélyek mind ugyanazokat a funkciókat látják el, anyagukat tekintve több lehetőség közül is választhatunk. A leggyakrabban használt ágyásszegély típusnak fa az alapanyaga, de találhat a Profibarkács.hu kínálatában műanyag, beton, kő és újrahasznosított anyagból készült ágyásszegélyeket is.

A fa ágyásszegély leginkább azért kedvelt a kertépítők körében, mert anyaga természetes hatást sugároz. Természetesen, mivel fából készül, igényel némi többlet törődést az egyéb anyagokból készült ágyásszegélyekhez képest, de ezek a tipikusan keményfából készült ágyásszegélyek kezeletlen állapotukban is hosszú évekig díszei lehetnek a kertünknek.

A műanyag ágyásszegélyek állnak leginkább ellent az időjárás viszontagságainak. Számos színben és típusban megvásárolhatóak. Anyagukat tekintve találhatunk köztük merev falúakat és jól hajlíthatóakat egyaránt.

A térkőből, vagy betonból készült ágyásszegélyek a legidőtállóabbak. Talán némileg megtörik a kert természetes szépségét, de ha hosszú távra tervezünk, vagy kevesebb időnk van az udvarunk karbantartására akkor egyértelműen a beton és a térkő a legjobb választás.

A betonból és térkőből készült ágyásszegélyek jó alternatívája lehet a fém elemek használata. Időtállóságban egyértelműen felveszi a versenyt a betonnal, de egy szép kovácsoltvas nagyon természetes hatást kelthet a kertünkben. Nem is beszélve arról, hogy ezek a fémből készült elemek nagyon nagy erőhatásnak is képesek ellenállni. Természetesen, ez tekinthető a legdrágább megoldásnak, de ha hosszútávon gondolkodunk lényegesen kedvezőbb a kép.

Az újrahasznosított polietilén alapanyagú ágyásszegélyek általában 10 méteres kiszerelésekben szerezhetőek be és a szélességük 7,5/10/15 cm között mozog. Remekül felhasználhatóak kerti ösvények, szigetek kialakítására is, de akár kerti tavak peremének íves szegélyzése is kivitelezhető velük. Kifejezetten strapabíró anyaguk miatt az sem okoz problémát a számunkra ha a fűnyírót vagy a szegélyvágót véletlenül rátoljuk ezekre a szegélyekre.

 

Műanyag ágyásszegély előnyei és hátrányai

A műanyag ágyásszegélyek ár-érték arányt tekintve nagyon ésszerű megoldásnak tekinthetőek. Kifejezetten jól állnak ellent az időjárás viszontagságainak. Nagyon könnyen telepíthetőek és ellentétben a fából készült ágyásszegélyekkel utólagos kezelést nem igényelnek. Szerkezetük általában rugalmas, jól hajlíthatóak. Ennek köszönhetően nagyon szép íves formák, vagy akár körívek is kialakíthatóak ezekből az elemekből. Hátrányuk abban rejlik, hogy kétségtelenül kevésbé strapabíróak fa, vagy fém társaiknál és a napsugárzás hatására a színük néhány éven belül óhatatlanul is fakulni fog.

 

Fa kerti szegély, ágyásszegély előnyei és hátrányai

Kétségtelen, hogy az összes ágyásszegély típus közül a fából készültek illeszkednek bele leginkább a kerti környezetbe és az az esztétikai hatás, amit a fa nyújtani tud utánozhatatlan. Telepítése ugyanolyan egyszerű mint a műanyából, vagy fémből készült szegélyeknek. Tagadhatatlan azonban, hogy mint minden fából készült kültéri elemnek, hátrányai is vannak. Amennyiben azt szeretnénk, hogy a fából készült ágyásszegélyünk élettartama megközelítse a műanyagból, vagy fémből készült társaiét, mindenképpen felületi kezeléssel kell ellátnunk. Erősen ajánlott lazúrral, gomba, rovarölő szerrel kezelni a nyers fa felületét, hogy védve legyen az időjárás viszontagságaival szemben. A fából készült ágyásszegélyek között is több kategória létezik. A legjobb minőséget – és a legmagasabb árszínvonalat – a keményfából készült elemek képviselik. Ezek egyébként felületi kezelés nélkül is hosszú évekre állni fogják a kihívásokat. Mindenképpen hátrányként kell megemlíteni a fa ágyásszegélyekkel kapcsolatban, hogy a gyomnövények, a fű könnyebben átburjánzanak az elemei között, ellentétben a műanyag társaival szemben.

 

Leszúrható műanyag ágyásszegély

Nagyon ésszerű és praktikus megoldás, ha rendezetté akarjuk tenni a kertünket. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy nincs olcsóbb megoldás, ha ágyásszegélyekben gondolkodunk. Telepítésük rendkívül egyszerű, szakértelmet, vagy egyéb jártasságot nem igényel. A különböző panelek könnyedén pattinthatóak egymásba, így végtelen számú variációs lehetőségben gondolkodhatunk, legyen az akár egyenes vonalú, vagy ívelt forma. Természetesen azt látnunk kell, hogy egy műanyag ágyásszegély nem minden esetben tudja azt az organikus hatást nyújtani, mint a fa társai. Hátrányként kell még értékelnünk, hogy a műanyag ágyásszegélyek a legkitettebbek az időjárás hatásainak, elsősorban az UV sugárzásnak. Színük néhány éven belül óhatatlanul  fakulni fog, bár ez a funkciójukra nincsen hatással.  

 Kerti fűszegély

Gyepszegély és ágyásszegély márkák

A Profibarkács.hu kínálatában szereplő valamennyi gyártó nagy hagyományokkal és tapasztalatokkal rendelkező cég. Az azonos kategóriába tartozó ágyásszegélyek között lényegi, minőségbeli különbség nem tárható fel. Kínálatunkban a Nature, Rojaplast, valamint a Verto ágyásszegélyeit találhatja meg.

Ágyásszegély kőből

A kőből készült ágyásszegély telepítése több szempontból lehet nagyon előnyös. Egyrészt azért mert, a kő élettartama mindenképpen meghaladja a műanyagét és a fáét. Semmilyen utólagos kezelést nem igényel. Másrészt pedig, mivel a kő természetes anyag, képes ugyanazt az organikus hatást biztosítani, mint a fából készült ágyásszegélyek. Kétségtelen ugyanakkor, hogy ez a megoldás a felsőbb árkategóriába tartozik és lerakása sem olyan egyszerű, mint a műanyag, vagy fa társai esetében. Nem kell feltétlenül szakembert hívnunk a feladatra, de igényel némi jártasságot, ha kifejezett szakértelmet nem is.

 

Hogyan válassz ágyásszegélyt

Számos szempontot kell mérlegelnünk, az ágyásszegély kiválasztása során. Megkerülhetetlenek a financiális szempontok, hiszen egy méter ágyásszegélyre akár a többszörösét is elkölthetjük, annak a függvényében, hogy melyik modellt választjuk. Lényegesek az esztétikai szempontok. Milyen típusú kertet szeretnénk kialakítani? Lényeges-e, hogy az ágyásszegélyünk organikusan belesimuljon a környezetébe, vagy csak a funkcionalitás számít?

Milyen felületeket szeretnénk elválasztani? Díszkővel fedett felületet egy gyepszőnyegtől, esetleg mulccsal takart területtől? Gyorsan szeretnénk telepíteni az ágyásszegélyünket és tapasztalattal nem rendelkezünk és szakember segítségét sem kívánjuk igénybe venni? Elsősorban egyenes vonalon szeretnénk ágyásszegélyt kialakítani, vagy íves vonalvezetésre is szükségünk lesz? Ezekre a kérdésekre egyértelmű választ kell tudnunk adni, mielőtt a beszerzés mellett döntünk.

 

Legjobb ágyásszegély

Nagyon nehéz erre a kérdésre egyértelmű választ adni, de az biztosan állítható, hogy nem feltétlenül a legdrágább. Elsősorban a felhasználás módja és a személyes preferenciáink fogják eldönteni a kérdést. Milyen stílusú a kertünk? Milyen anyagot preferálunk?

 

Ágyásszegély árak

A Profibarkács.hu kínálatában számos eltérő típusú felhasználásra szánt ágyásszegélyt talál. A Verto 15 cm x 9 m-es alap modelljét  1.990 Ft-ért tudja beszerezni üzletünkből.  Az ágyásszegélyek közül a top kategóriát  a Nature Borderfix (19 cm x 15 m) szegély képviseli amelyet 49.790 Ft-ért tud beszerezni.