Betonacél vágó

A betonacélnak az építőiparban jelentős szerepe van a betonszerkezet szilárdításában, a betonacél vágó pedig egy fontos kéziszerszáma ennek az építőanyagnak, szükséges a méretre alakításhoz. Koszorúk, födémek vagy többemeletes épületek esetében betonacélt használnak a tartóelemek kialakításához, erősítéséhez. Ház körüli betonozásoknál is fontos szerepe van, hiszen segít, hogy az összefüggő betonfelületek, például járdák, kocsibeállók stabilabbak legyenek. Megmunkálásához, méretre szabásához speciális vágószerszám szükséges.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
3 790 Ft - 27 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
8 termék
8 termék

Mi is a betonacél melyek vágására a betonacél vágót tervezték?

Az acélt az építőiparban legnagyobb mennyiségben betonacélként, a vasbeton szerkezetek acél betétéiként használják fel. A vasbeton szerkezetekben fellépő belsőerők, a húzóerő felvételére alkalmazzák. Huzalok és rúdszerű típusok is léteznek.
A betonacélok általában kör keresztmetszetűek. A sima betonacél felületi tapadása nem elégséges a vasbetonban való rögzítéshez, a húzás hatására “kiszakad” a betonból. A tapadás növelése érdekében különböző felületi kialakítással készülnek el, ezek:

  • csavarható bordázott
  • nyílbordázott
  • csavarbordázott
  • menetbordázott
  • periodikus

 

Előállításuk szerint lehetnek melegen hengerelt és hidegen alakított betonacélok. Átmérő szerint 6-40 mm között mozognak. Szálban és tekercsben is vásárolhatóak.

 

Ha munkakörnyezetének hőmérsékletét szeretné kellemesebbé tenni, érdemes egy ipari léghűtőt beszereznie.

 Betonacél vágó

Betonacél vágók

 A betonacél vágásra alkalmas eszközöknek igen sok típusa ismert. A vágóél mozgatása lehet mechanikus vagy hidraulikus. A hidraulikus előnye, hogy az erőátadás plasztikusabb, így nagyobb átmérőjű betonacélok vágásánál sem üt a gép. A vágógépek teljesítményét a vágható acélmennyiség keresztmetszeti területében adják meg. Így kisebb átmérők esetén több szál betonacél is vágható akár egyszerre. 

Webáruházunkban kézi betonacél-, betonvasvágókat forgalmazunk, hogy az acélrudak vágása gyerekjáték legyen. Ipari célra a kézi betonacél vágókon kívül lehet nagyobb teljesítményű hálózatról üzemelő vágó gépeket is használni, nagyobb építkezéseken gyakran használják ezeket, ahol egymás után kell szabni, vágni a betonacél huzalokat, rudakat.

A kézi betonacél vágók a legtöbb esetben hidraulikus működésűek, ezáltal nagy erőkifejtésre képesek. A kézi vágószerszámok között megtalálhatóak a vágókaros típusok, mint például az ALBA betonvasvágói (CR22 vagy CR28).

Házépítésnél, építkezéseken, betonacél hálók, vagy betonacél elemek előre gyártásánál a betonacél szálak darabolásához, helyszíni méretre igazításához használják ezeket a célszerszámokat.

 

Betonacél vágók és a vasbeton

A vasbeton az egyik legrégebben használt építőanyag. A vasbetonból épült szerkezetek igénylik az időszakos karbantartást. A vasbetonnak két összetevője van, maga a beton, és a betonba beágyazott acélbetétek, avagy másik elnevezésén betonacél vagy betonvas.

A vasbetonba a nyomófeszültséget a beton felveszi, és jól ellenáll a nyomásnak.  A betonnak viszont a húzószilárdsága alacsonynak mondható, ezért helyeznek el bordás betonacélt olyan betonszerkezetekbe, ahol húzófeszültség van jelen.

A betonvas rúd és tekercses formában létezik, rúdnál az általánosnak mondott hossz 6 és 12 cm. Vannak olyan esetek, helyzetek, melyek megkívánják a beépíthetőség érdekében a betonacélnak a méretre vágását, illetve a kívánt forma szerinti meghajlítását.

 

Mit tudnak a kézi, hidraulikus betonacél vágók?

Nagyon nagy erőkifejtésre képesek. Az egyes termékek eltérnek egymástól hosszúságukban, szorítóerejükben, melyet a gyártók a termék adatlapján tonnában tüntetnek fel, és különböznek a vágási tartományukban is. Kézben tarthatók, súlyuk általában 5-7 kg. A hidraulikus kézi vágók általában 8-13 t szorítóerőre képesek, de találunk akár 16 t szorítóerővel rendelkező darabot is! A hidraulikus betonacél vágók építkezésen, vagy műhelyben betonacél szerelésnél, vasazásnál a betonacél vágására alkalmas kézi eszközök. Kézi működtetésű, kézi karos pumpálással működő hidraulikus munkahengerrel rendelkeznek, könnyen vághatók velük a betonvasak a szerelés közben helyszíni vágásokhoz is gond nélkül használhatók, a súlyuknál fogva egyszerűen mozgathatók, szállíthatók. A kézi erővágó ollóhoz képest sokkal könnyebb a munka velük a hidraulikus vágóerőnek köszönhetően.

Vágókaros betonacél-, betonvas vágók

Ezek rozsdamentes, tartós kivitelű vágó eszközök, súlyuk már jóval nagyobb, mint a hidraulikus kézi vágóknak, ugyanakkor stabilan állnak, strapabíró berendezések.

A webáruházunkban forgalmazott ALBA betonvasvágói tartalmazzák a masszív, nem torzuló vágókart is, mely kétféle pozícióba állítható a vágás könnyítése miatt, a nagyobb átmérőjű betonvassal is megbirkózik.

Az ALBA spanyol gyártó által készített kézi eszközök népszerűek, mert kiválóan alkalmasak betonvasak kis mennyiségű, helyszíni vágására, hajlítására, nagyobb elektromos gépek használata nélkül. Strapabíró szerkezetüknek és jó minőségű, rozsdamentes anyaguknak köszönhetően kis erőbefektetéssel is hatékony munkavégzést tesznek lehetővé, miközben nem torzulnak a szerszámok használatuk során. Különböző méretű betonvas vágók léteznek, hogy mindig megoldást nyújtsanak a betonvas vágására, ráadásul a pengék cserélhetőek.

Szerszámok, alkatrészek tárolására érdemes szerszámkocsit beszerezni, mert egy rendezett műhelbyen sokkal hatékonyabb a munka is. 

 

Betonacél vágók a könnyű méretre alakításhoz a Profibarkács webáruházból

 

Webáruházunkban Yato és Alba gyártmányú hidraulikus és vágókaros betonacél vágó kézi szerszámokat rendelhet kiváló árakon, elképesztő szorítóerővel! A betonacél szálak darabolása, méretre vágása nem lesz többé akadály, sem házépítésnél, sem egyéb építkezéseken, de betonacél hálók vagy betonacél elemek előre gyártása során sem! Mivel könnyen szállíthatóak, mozdíthatóak, építési munkáknál helyszíni méretre szabáshoz is használhatja a szerszámokat. 

 

 Gyakori kérdések a betonacél vágókkal kapcsolatban

 

A CR 28-as ALBA betonacél vágó milyen átmérő vágására használható?

Acéltípustól függ ugyan, de 22-28 mm átmérő vágására alkalmas.

Acél térháló kézi vágásához melyik szerszámot ajánlják?

A YATO 320 mm-es hidraulikus kézi betonacél vágója kiválóan alkalmas a feladatra.

Hány mm-es betonvasat tudok vágni az ALBA CA2 Junior vasvágóval?

A szerszám 3 vágóéllel rendelkezik, mely 14 mm-es vas átvágására képes maximum.