Inverteres hegesztő

Az inverteres hegesztőgépek a hegesztés világában új dimenziót nyitottak meg a szakemberek és otthoni barkácsolók számára is. Ezek a modern készülékek nagy teljesítményt, sokoldalúságot és könnyű hordozhatóságot kínálnak, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Azonban a megfelelő inverteres hegesztő kiválasztása nem mindig egyszerű feladat. Nézzük meg, hogy milyen kulcsfontosságú tényezők számítanak a döntés során, és hogyan lehet biztosítani, hogy a beszerzett gép megfeleljen a hegesztési feladatoknak, és kiváló minőségű eredményeket nyújtson.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
34 490 Ft - 329 900 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Hegesztési mód
Kimeneti feszültség
-
20 - 102
Minimális hegesztőáram  (A)
-
10 A - 80 A
Maximális hegesztőáram  (A)
-
120 A - 200 A
Biztosíték  (A)
-
16 A - 20 A
Hegesztő elektróda átmérő  (mm)
-
3 mm - 5 mm
Termék státusza
Szűrés és rendezés
19 termék
19 termék

Miben más az inverteres hegesztő, mint a transzformátoros?

Valamilyen formában a hegesztés évszázadok óta az emberiség hasznos eszköze, és számos fejlődésen ment keresztül az évek során. A 19. században megjelentek az elektromos hegesztőgépek, ami lehetővé tette az erős és tartós kötések létrehozását a fémek között, ami fontos előrelépést jelentett az ipar és az építkezés területén.

A hagyományos transzformátoros hegesztőgépek sokáig a szabványos eszközök voltak a hegesztéshez. Ezek a gépek transzformátorokat használtak az elektromos áram feszültségének szabályozására, amely lehetővé tette az ívhegesztést. Azonban az inverteres hegesztők megjelenése alapvetően átalakította a hegesztőtechnológiát.

Az inverteres hegesztők olyan speciális technológiát alkalmaznak, amely az elektromos áram frekvenciáját alakítja át. Ennek eredményeként a gépek kisebbek, könnyebbek és hatékonyabbak lettek. Az inverteres hegesztők lehetővé teszik az áram finomhangolását, és jobb teljesítményt nyújtanak a hegesztési folyamat során. Ezek a gépek stabilabb ívet és nagyobb energiahatékonyságot biztosítanak. Könnyebben hordozhatóak és precízebbek. A változó frekvenciájú áramnak köszönhetően az inverteres hegesztőkkel könnyebben elvégezhetők a különböző feladatok.

Ha gyakran hegesztesz, nézz szét hegesztő szemüveg,hegesztőpajzs választékunk között is.

Hogyan működik az inverteres hegesztő?

Az inverteres technológia egy speciális elektronikai rendszer, amely az elektromos áramot frekvenciaváltóval alakítja át a hegesztőgépekben. Az inverteres hegesztők esetében a hagyományos transzformátorral ellentétben nem egy statikus transzformátorral szabályozzák az elektromos áramot, hanem több tranzisztoron alapuló áramköri elemet használnak az áram frekvenciájának változtatására és szabályozására.

Az inverteres hegesztő először a váltóáramot egyenirányítja, majd a frekvenciát a többszörösére emeli és finomhangolja, majd az áramerősséget a hegesztéshez szükséges szintre szabályozza. Így nagyon stabil áram és ívstabilitás érhető el.

Milyen fajta hegesztési technológiák léteznek?

Az inverteres hegesztők több típusa létezik, amik különböző hegesztési eljárásokhoz és alkalmazási területekhez alkalmazhatóak.

Az AWI vagy TIG gépek argon védőgázas, wolfram elektródás ívhegesztési folyamatokhoz használhatók. A lánghegesztéshez hasonló, azonban elég lassú és védőgázra van szükség, ami nem olcsó.

A MIG, MAG vagy MIGA hegesztés a fogyóelektródás vagy köznapi nevén CO hegesztés. Itt is védőgázt használnak, legtöbbször szén-dioxidot. Az eljárás népszerű az iparban és az általános fémhegesztésben, viszont itt is extra költség a védőgáz, azonban könnyű a használata.

Az MMA a bevont elektródás ívhegesztés, ahol bevonatos hegesztőpálcákat használnak. Hegesztés közben a bevonat alakul védőgázzá, így nincs szükség rá külön. Gyakran használják javítási munkáknál és kézi hegesztéshez. Ez a legnépszerűbb otthoni felhasználású hegesztő is, mivel olcsó.

Sok esetben a gépek a felsoroltak közül több technológiát is támogatnak.

Az inverteres hegesztőgépek jellemzően IGBT technológiát alkalmaznak, ami egy intelligens mikroprocesszoros vezérlés, amivel nagyon könnyű az ívgyújtás, nehezebben tapad le az elektróda, de ha mégis, könnyebb az elválasztás. A hegesztés közben képes a gyors áramvezérlésre maximális biztonság mellett.

Hogyan válasszunk inverteres hegesztőt?

A legfontosabbak, amiket át kell gondolnunk, hogy hol, mit, mivel és mennyit szeretnénk hegeszteni. Ennek eldöntéséhez az alábbi szempontokat kell figyelembe vennünk.

Hegesztési mód

Anyagtól és a használat módjától függően válasszuk ki, hogy milyen technológiával szeretnénk hegeszteni. A népszerű MMA módszer a legtöbb feladatra alkalmas, azonban nagyon vékony anyagok esetén a hegesztés könnyen zárványos lehet. Az AWI gépek üzemeltetése elég költséges, így inkább az iparban használatosak. Egyre népszerűbbek a fogyóelektródás hegesztők otthon is, amikkel nagyon könnyen tanulható a folyamat és a huzalt a gép automatikusan adagolja. Léteznek olyan típusok, amelyek több módszert is támogatnak, így érdemes lehet akár egy ilyet keresni.

Áramerősség

A hegesztőáram értéke a legfontosabb, amit figyelembe kell vennünk. A maximális áramerősség értéke határozza meg, hogy milyen vastag fémekkel tudunk dolgozni, ami összefüggésben van az elektróda átmérőjével is. Például egy 120 amperes hegesztővel legfeljebb körülbelül 5-6 mm vastagságig fogunk tudni hegeszteni mondjuk egy 3 mm-es pálcával. 160A esetén már akár 8-9 mm vastagság is hegeszthető egy 4 vagy 4+ pálcával. Ezek körülbelüli maximum értékek, a gépekhez adott használati utasítás sok esetben tartalmazza a specifikus paramétereket. Azt is hozzá kell tenni, hogy egy átlagos egyfázisú, 230V és 16A háztartás esetén 140-150A fölötti értéket nem fogunk tudni elérni az MMA bevont elektródás módszerrel, leginkább 6 mm anyagvastagságig és 3,2 mm-es elektródavastagságig fogunk tudni hegeszteni. Egy instabil hálózat esetén a gép működésével is lehetnek problémáink.

A jelenleg szükségesnek gondolt értéknél érdemes egy kicsit magasabbal rendelkező hegesztőt választani, hogy a jövőben előforduló feladatokra is alkalmas legyen.

Terhelhetőség

A gép terhelhetősége vagy bekapcsolási ideje is egy fontos szempont, ez alapján meg tudjuk határozni, hogy mennyit fogjuk tudni használni. A gépek elektronikája bizonyos hőmérsékleten leállítja a hegesztést a túlmelegedés elleni védelem részeként. Az értékek megadják, hogy 10 perc folyamatos üzem alatt mennyi ideig tudjuk használni az adott beállítással. Például egy 25% 160A, 60% 105A és 100% 80A terhelhetőséggel rendelkező készülék esetén 160A-en 2,5 percig, 105A-en 6 percig, 80A-en pedig folyamatosan tudunk hegeszteni.

Így minél magasabb ez az érték, annál nagyobb a megbízhatósága és hatásfoka a gépnek. Természetesen ezek a hűtési szünetek lehetőséget is adnak a varrat ellenőrzésére, az anyag mozgatására, az elektróda cseréjére.

További inverteres hegesztö paraméterek

A fenti legfontosabb értékeken túl egyéb kedvező tulajdonságai is lehetnek a különböző inverteres hegesztőknek. Ilyen például az Arc force, ami képes az áramerősség hegesztés közbeni automatikus szabályozására az ív hosszától függően, így a letapadás előtt azt megnöveli, hogy ne szűnjön meg az ív. Az Anti stick letapadás esetén megszünteti a hegesztőáramot, így a pálca nem izzik fel. A letapadás megszűnésekor automatikusan újraindítja a hegesztést. A Hot start segítségével az induló hegesztőáram magasabb, mint az azt követő, így könnyebb az ív begyújtása. A szinergikus vezérlés az AWI és MIG hegesztések során képes egy automata beállítást végezni az impulzusos hegesztés közben, ami nagy segítség lehet a kezdőknek.

A használati hely és körülmények függvényében ellenőrizzük a gépek súlyát, méretét is, illetve az IP védettségi osztályt és az üzemi környezeti hőmérsékletet.

Nézz szét áramfejlesztő, aggregátor választékunkban is. 

Ajánlott inverteres hegesztők

Azoknak, akik még nem tudják, hogy mennyire merülnek majd bele a hegesztés világába, jó választás lehet a kedvező árú Heimwerk hegesztő, ami 180A maximális áramerősségével biztosan minden otthoni feladatra alkalmas lesz.

Egy határozottabban érdeklődő számára érdemes megnézni az Extol Premium 160A inverter hegesztőjét, ami számos speciális előnyt nyújt, így a kezdők számára is megkönnyíti a gyakorlást és még TIG hegesztésre is alkalmas.

Azonban, bár már magasabb árú, mégis a legjobb ajánlatunk a Hecht inverteres hegesztője, ami 200A-ig használható és nem csak MMA, de MIG, MAG és TIG hegesztésre is alkalmas, így a leguniverzálisabb hegesztőgép, kategóriájában a legjobb áron.