H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Magasnyomású mosó

A magasnyomású mosó igencsak közkedveltté vált és egyre több háztartásban megtalálhatjuk már a praktikus kihasználhatósága miatt. A különböző felületek magasnyomású tisztítása nyomás alatt álló vízsugárral történik, amikor igazából tömlőt vagy tartozékot irányít a felületre, és minden másról a víz gondoskodik. Ha szeretnénk akár mosószert vagy tisztítószert is adhatunk hozzá, de sokan azt állítják, hogy az általános háztartási tisztításra szolgáló jó minőségű magasnyomású mosók a közönséges szennyeződésekkel tisztítószerek nélkül is elbánnak, így a mosás sokkal inkább környezetbaráttá válik. Köznyelvben sokszor sterimó néven is emlegetik.

Milyen szerszám kell egy kertes házba? >>

Hogyan válasszuk ki a legjobb magasnyomású mosót?

Igazából nem kell túlbonyolítani a gondolatot, hiszem már a nevéből is sejthetjük, hogy a magasnyomású mosók valóban magas nyomással dolgoznak. Igaz azonban ahogy az egyszerűbb verziók csak 120 bar nyomással rendelkeznek, viszont nagyon is hasznosak lehetnek a kerti bútorok, motorkerékpárok vagy akár autók mosására is. Ha nagyobban gondolkodunk, mint például terasz, uszoda, vagy szabadtéri burkolat tisztítása, akkor már inkább a 120-150 bar, ami szükséges lesz hogy hatékony legyen a mosás.

A 150 bar feletti gépek már igazából szinte hogy professzionális felhasználásra lettek kitalálva. Ilyenkor eszünkbe juthat, hogy vajon mekkora vízhasználattal kell szembenéznünk a magasnyomású mosók esetében. Nagyon egyszerű elven tisztítanak ezek a mosók: a magas víznyomásnak köszönhetően tisztítás történik, aminek következtében a végeredmény a felület tisztításához szükséges vízmennyiséggel történő spórolás a klasszikus tisztításhoz viszonyítva, amikor több vizet használunk, és gyakran a hosszú ideig végzett mosás után sem kielégítő az az eredmény, amit szerettünk volna. A magasnyomású mosók nagyon gyorsan, hatékonyan és szerencsénkre még kíméletesen is tisztítanak.

 

Milyen nagynyomású mosó létezik víz hőmérséklet alapján és melyiket mire javasolt használni?

Két fajtát tudunk megkülönböztetni, ami nem lesz túlzottan bonyolult:

  • Forróvizes magasnyomású mosók: motorok, autóalkatrészel vagy egyéb zsírós, olajos tárgyak tisztítására javasolt. Némely modelleknél akár a forró vizet még párává is alakíthatjuk, nővelve a hatékonyságot.
  • Hidegvizes magasnyomású mosók: a megvásárolható készülékek 80%-a ilyen. Nem kell attól félni, hogy kevésbé lenne hatékony, mindössze jó tisztítószert kell választani.

 

Milyen magasnyomású mosó létezik működési elv alapján

Az elektromos magasnyomású mosó a leggyakoribb és egyben a legolcsóbb is. Viszont figyelni kell a hálózati kábelre, de ezt egy hosszabbító segítségével távolabbi helyeket is meg lehet vele közelíteni.  Az elektromos készülékekre egyébként nagyobb is a kereslet.

Benzinmotoros sterimo egyértelmű előnye, hogy ott is használhatjuk, ahol az elektromosat nem. Hátránya viszont, hogy nehezebb és összetettebb a motor konstrukciója is.

 

Mit lehet tisztítani magasnyomású mosóval?

Többfajta felülettel és szennyeződéssel is elbír. Jellemzően beton, csempe, metlaki tisztítása, de akár gépjárműveket is, mint pl. a gyerek akkus quad. Lehet por, eső okozta szennyeződés, felgyülemlett szmog, burkolatra vagy járdára ragadt rágógumi, különböző eredetű zsíros folt, az olajból származó foltok,vagy még akár a penészgomba is feltűnhet, de ha a mosónk elég jó teljesítményű, az épület homlokzatán lévő graffitik esetében sem lesz fennakadás. A kerti bútor tisztítására is tökéletesen alkalmas lehet egy sterimo.

 

Teljesítmény felhasználási terület szerint

A nagynyomású mosók különböző tisztítási teljesítménnyel rendelkeznek. Ha már vásárlásra szánjuk el magunkat, akkor mindenképp nézzünk utána a bar nyomásra vetített értékre valamint a vízszállítási kapacitásra. Így könnyebben tudjuk megtalálni a megfelelő nyomáshoz és teljesítményhez mérten a számunkra optimális eszközt. Kezdő szinten egy 1400 watt teljesítménnyel találkozunk, ami egészen 3000 wattig is felmehet. Nézzük meg a mosókat típusuk és használati területük alapján:

Háztartási magasnyomású mosó: 90–120 bar nyomás, 300–360 liter/perc vízszállítás. Felhasználás területek: gépjármű, kerékpár, burkolatok, terasz, kerti bútor.

Félipari: 120–150 bar nyomás, 360–600 liter/perc vízszállítás. Felhasználási területek: gépjármű, makacs szennyeződések, medence, munkagépek.

Ipari sterimo: 150–250 bar nyomás, 720–1250 liter/perc vízszállítás. Felhasználási terület: autómosók, üzemek, szervizek.

Magasnyomású mosó felszereltség és tartozékok

Ha csak a szokványos használatról beeszélünk akkor a normál háztartási tisztításhoz bőven elegendő a védőkesztyű és természetesen védőszemüveg használata. Amikor magasnyomású mosót veszünk, legalább az alapvető kefék, szórófejek és forgó fúvókákra figyeljünk oda, hogy biztos ne hiányozzanak. Menjünk biztosra, hogy a tartozék benne vannak a készüléken feltüntetett árban.

Illetve néhány gyártó lehetőséget ad a tartozékok későbbi megvásárlására is. Ezen felül pedig figyeljünk arra is, hogy a sterimohoz legalább a kerekek és a fogantyú alapfelszereltsége legyen, amelyek biztosítják a készülék egyszerű kezelését.

 

Tanácsok az élettartamának megnövelésére

  • Figyeljünk az előírás szerinti olajcserére, ami védi a kopástól a fém alkatrészeket.
  • Nyomásszabályzóval rendelkező készülékek esetén ne használjuk maximális nyomáson.
  • Megfelelő víznyomás nélkül ne kapcsoljuk be a mosót, mert a szivattyú hűtés nélkül üzemel és a belső alkatrészek esetlegesen felhevülnek.
  • Használjunk vízszűrőt a mosóhoz, mert a hálózatból szennyeződések kerülhetnek bele, és ez által károsodhatnak a vízzel érintkező alkatrészek.
  • Rendszeresen tisztítsuk meg vagy cseréljük ki a vízszűrőt annak használata esetén.
  • Ügyeljen arra, hogy a sterimobol sehonnan ne szivárogjon a víz, mert a készülék meghibásodásához vezethet, hiszen így csökken a nyomás.
  • Illetve csak a gyártó által ajánlott tartozékokat vásároljunk.

 

Rendelés a Profibarkács.hu-ról

Reméljük tudtunk segíteni ismét, hogy mindenki megtalálaja az adott feladatra a megfelelő magasnyomású mosót. Legyetek körültekintően, hogy melyiket választjátok, illetve figyeljetek a biztonságos használatra is.

 

Gyakori kérdések a magasnyomású mosóval kapcsolatban

 

Melyik magasnyomású mosó a legjobb?

Arra a kérdésre, melyik lesz a legmegfelelőbb gép az Ön számára, a válasz attól függ, mire szeretné használni és milyen rendszerességgel. Ha csak a teraszt vagy az autóját akarja tisztán tartani vele, egy kisebb teljesítményű gép is megfelel, viszont ha makacs szennyeződések eltávolítása a cél, mindenképp érdemes egy nagyobb teljesítményű készüléket beszerezni. Az utóbbiak alkalmasak ipari felhasználásra, műhelyekbe vagy fertőtlenítő célokra.

Esővízgyűjtőből vett vízzel működik a magasnyomású mosó?

Igen, működik, de nélkülözhetetlen feltétele, hogy egy külső szűrő kerüljön az eszközre. Ha ez nem történik meg és a gép meghibásodik a bekerülő szennyeződéstől, emiatt a garancia érvényét vesztheti.

Mivel és hogyan tudom megtisztítani a magasnyomású mosót?

Minden termékhez tartozik kezelési útmutató, ami kitér a karbantartásra és a tisztításra is. Általában a tisztítószert alulról felfelé kell felvinni, és néhány percig állni hagyni, hogy kifejtse a hatását, ezután le kell öblíteni. Figyeljen oda arra, hogy a vegyszer ne száradjon a felületre, mert károsodhat az eszköz. A vízszűrőt legalább havonta egyszer tisztítani kell, az alaptartozékokkal együtt.

 

Ha a választáshoz több információra van szükséged, olvasd el a Milyen szerszám kell egy kertes házba? című cikkünket!

Szűrés

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!