Magasnyomású mosó

magasnyomású mosó, sterimó a te kertedben, garázsodban is nélkülözhetetlen, vedd meg jó áron, megbízható helyről. A különböző felületek magasnyomású tisztítása nyomás alatt álló vízsugárral történik, amit egy tömlő vagy tartozék irányít a tisztítandó felületre, és minden másról a víz gondoskodik. Ha nem tudod hogyan válassz sterimót, mire kell figyelned vásárláskor, akkor tekerj legalulra, segítünk!

 

magasnyomású mosó

A magasnyomású mosó, avagy sterimó

A magasnyomású mosó igencsak közkedveltté vált és egyre több háztartásban megtalálhatjuk már a praktikus kihasználhatósága miatt is. A különböző felületek magasnyomású tisztítása nyomás alatt álló vízsugárral történik, amikor igazából csak egy tömlőt vagy tartozékot irányítunk a felületre, és minden másról a víz gondoskodik. Ha szeretnénk, akár mosószert vagy tisztítószert is adhatunk hozzá, de sokan azt állítják, hogy az általános háztartási tisztításra szolgáló jó minőségű magasnyomású mosók a közönséges szennyeződésekkel tisztítószerek nélkül is elbánnak, így a mosás sokkal inkább környezetbaráttá válik. Köznyelvben sokszor sterimó néven is emlegetik.

Hogyan működik a magasnyomású mosó?

A magasnyomású mosó is víz segítségével tisztít, ahogyan azt mi is tesszük a hétköznapi életben. A víz egy poláris molekula, aminek egyik része kissé negatív, a másik része kissé pozitív töltésű, ennek köszönhetően könnyen kötődik más anyagokhoz és kiváló oldószer. Amikor tisztítószert adunk hozzá, akkor ezeket a tulajdonságokat még jobban javítjuk, illetve olyan anyagokat is sikerülhet oldani, amit a víz önmagában nem tudna. Ennek ellenére vannak olyan szennyeződések, amik ezen hatásoknak is könnyen ellenállnak.

Ezen tud segíteni egy nagynyomású mosó. Mivel a vizet magas nyomás alá helyezi, a távozó vízsugár nagy sebességgel és nagy mozgási energiával éri el a tisztítandó felületet, így mechanikai úton távolítja el a makacs szennyeződéseket. Ezáltal pedig akár mosószer hozzáadása nélkül is képes a tisztításra. Mivel csak vízről van szó, a legtöbb kemény felületen bátran alkalmazni tudjuk, mivel nincs károsító hatása. Azonban a nagy nyomás miatt érdemes egy kevésbé látható helyen tesztelni mindig, mielőtt a teljes felületen alkalmazzuk.

A szükséges nyomást elég egyszerűen állítja elő. Igazából csak egy (vagy több) vízszivattyú van benne, amit valamilyen motor hajt meg. A készülék vizet szív be a rácsatlakoztatott tömlőn keresztül egy csapból vagy valamilyen víztárolóból, amit a szivattyú nyomás alá helyez, így felgyorsítja azt. Ezután a másik oldalán egy tömlőn keresztül nagy sebességgel távozik a szórófejen vagy fúvókán keresztül, amit rácsatlakoztattunk. A vízbemeneten általában van egy szűrő, ami megakadályozza, hogy nagyobb részecskék, mint szennyeződések vagy törmelékek kerüljenek a gép belsejébe. Ezek nem csak eltömíthetik és koptathatják a mosó belső alkatrészeit, hanem akár a másik oldalon nagy erővel távozhatnak is, így nem csak a készüléket, hanem akár a tisztított területet is károsíthatjuk.

Mire használható a magasnyomású mosó?

Mire használhatom a magasnyomású mosót?

A sterimo egy rendkívül sokoldalú eszköz. Számos olyan célra is használhatjuk, ami talán eszünkbe se jutna:

Lemoshatjuk a teraszt, garázst, kültéri burkolatokat.

Megtisztíthatjuk vele az utakat, kocsifelhajtókat, a kerti kisházat.

Eltávolíthatjuk a mohát a betonról vagy akár a cserepekről.

Külső falakat vagy ablakokat is tisztíthatunk.

Lemoshatjuk az autót, motort vagy a kerékpárt.

Letakaríthatjuk a korlátokat, oszlopokat vagy a kerti bútorokat, napozó ágyakat.

Lemoshatjuk a kerti szerszámokat.

Kezelhetjük a levelek vagy föld által eltömített ereszcsatornákat és vízelvezetőket.

Sőt, akár a benti lefolyók dugulása esetén is bevethetjük.

Segítségével időt, energiát, sőt, akár vizet is megtakaríthatunk, mivel a nyomás miatt könnyebben eltávolíthatjuk a szennyeződéseket, anélkül, hogy fáradságos munkával, dörzsölgetve tennénk azt.

magasnyomású mosó típusok

Milyen magasnyomású mosók léteznek?

Léteznek benzines, elektromos, vagy akkus magasnyomású mosók is. Vannak "alapdarabok" , de olyanok is, amihez már megvásárláskor rengeteg tatrozékokt, kiegészítőt kapunk. De megkülönböztetünk hidegvizes, és forróvizes sterimókat is. Az alábbiakban kifejtjük ezeknek az előnyeit, illetve hátrányait, illetve hogy mit kell tudni róluk vásárlás előtt. 

Milyen nagynyomású mosók léteznek víz hőmérséklet alapján és melyiket mire javasolt használni?

Két fajtát tudunk megkülönböztetni, ami nem lesz túlzottan bonyolult:

Forróvizes magasnyomású mosók: motorok, autóalkatrészek vagy egyéb zsíros, olajos tárgyak tisztítására javasolt. Némely modelleknél akár a forró vizet még párává is alakíthatjuk, növelve a hatékonyságot.

Hidegvizes magasnyomású mosók: a megvásárolható készülékek 80%-a ilyen. Nem kell attól félni, hogy kevésbé lenne hatékony, mindössze jó tisztítószert kell választani.

Milyen magasnyomású mosók léteznek működési elv alapján?

Az elektromos magasnyomású mosó a leggyakoribb és egyben a legolcsóbb is. Viszont figyelni kell a hálózati kábelre, de egy hosszabbító segítségével távolabbi helyeket is meg lehet vele közelíteni. Az elektromos készülékekre egyébként nagyobb is a kereslet.

A benzinmotoros sterimo egyértelmű előnye, hogy ott is használhatjuk, ahol az elektromosat nem. Azonban hátránya, hogy nehezebb és a motor felépítése is összetettebb.

Benzinmotoros magasnyomású mosó

A benzinmotoros magasnyomású mosók általában nagyobb nyomást képesek kifejteni, ami hatékonyan eltávolítja a makacs szennyeződéseket, mint például a zsír, olaj, rozsda, festék és egyéb szennyeződések. Az erős nyomás és a különböző tartozékok segítségével gyorsan megtisztíthatja a nagy felületeket, például járdákat, teraszokat, gépjárműveket vagy épületeket.

Mivel nincs szükség elektromos áramra, a benzinmotoros mosók, bár elég nehezek, szállíthatók és használhatók bárhol, ahol van hozzáférhető vízforrás és üzemanyag. Ez különösen hasznos olyan területeken, ahol az elektromos hálózat nem elérhető. Önállóan működnek, így nincs szükség hosszabbítókra vagy elektromos csatlakozókra, ami kényelmesebb és egyszerűbb használatot tesz lehetővé.

Azonban sokkal hangosabbak és kipufogógázt termelnek, ami környezet- és légszennyező. Ezeket csak jól szellőző helyeken, de inkább csak szabadtéren lehet használni.

A benzinmotorok karbantartást igényelnek, például olajcserét, gyújtógyertyacserét és tisztítást. Emellett az üzemanyagköltségekkel is számolni kell, mivel a motorok üzemanyaggal működnek.

Ezek a mosók általában nehezek és nagyok, így nehezen mozgathatók és tárolhatók. Azoknak, akiknek nincs elég helyük a tároláshoz, vagy nem tudják könnyen szállítani, ez probléma lehet. Továbbá általában sokkal drágábbak az elektromos változatoknál.

Elektromos magasnyomású mosó

Az elektromos magasnyomású mosók környezetbarát eszközök, mivel nincs kipufogógáz, és nem igényelnek üzemanyagot. Emellett sokkal csendesebbek, így kevésbé zavarják a környezetünkben élőket és a használót.

Az elektromos motorok jóval kevesebb karbantartást is igényelnek, nincs szükség például olajcserére, könnyen indíthatók, csak csatlakoztatni kell őket az elektromos hálózathoz, és már működnek is.

Természetesen az elektromos mosók működési hatótávolságát az elektromos kábel hossza korlátozhatja. Ezt meg kell tervezni, és hosszabbítókkal kell kiegészíteni, ha nagyobb területek tisztítására vagy messzebb van rá szükség.

Akkus magasnyomású mosó

Az akkumulátoros magasnyomású mosók azonosan működnek, mint az elektromos kábeles társaik, viszont függetlenek az elektromos hálózattól és üzemanyagtól, így könnyen hordozhatók és bárhol használhatók, ahol a vízforrás elérhető. Ez ideális lehet olyan területeken, ahol nincs elektromos áramforrás vagy ahol az elektromos kábel használata nehéz lenne.

Azonban használati idejük korlátozott az akkumulátor kapacitása miatt, és az akkumulátor élettartama is véges. Nagyobb területek tisztításához többszöri töltésre is szükség lehet.

Általában csak kisebb nyomást tudnak kifejteni, így nagyobb és nehezebben eltávolítható szennyeződésekhez lehet, hogy kevésbé hatékonyak.

A legfontosabb magasnyomású mosó paraméterek

Nyomás

A nyomás az a teljesítmény, amellyel a vizet szállítja a szivattyú, és általában barban van megadva. A nagyobb nyomás erősebb tisztító hatással rendelkezik, azonban arányosan drágítja a terméket.

Vízszállítás

A vízszállítási kapacitás az egy óra alatt kiadott víz mennyiségét jelenti (l/h). A belépő szintű modellek áramlási sebessége általában 350-400 l/h körül van, míg ez magasabb a professzionális használatra szánt modelleknél.

Tápellátás

A nagynyomású mosók lehetnek elektromos meghajtásúak, vagy robbanómotorosak. A legelterjedtebb gépek elektromos meghajtásúak, de ha az áramellátás nem áll rendelkezésre, akkor akkumulátoros verziót is használhatunk, vagy ha az elektromos teljesítmény nem elegendő a kívánt eredmény biztosításához, akkor benzinest is választhatunk.

Teljesítmény

A teljesítmény wattban vagy kilowattban van feltüntetve az elektromos modelleknél és lóerőben a robbanómotorosaknál. 1 lóerő körülbelül 0,75 kWh-nak felel meg. A teljesítmény egyenesen arányos a nyomással és az áramlási sebességgel. Minél nagyobb a teljesítmény, annál gyorsabb és hatékonyabb lesz a tisztítás.

Tartozékok

Az elérhető tartozékok széles választéka kiterjeszti a nagynyomású mosó funkcionalitását és sokoldalúságát. Léteznek forgó, lapos, állítható, habosító fúvókák, rögzített, forgó és teleszkópos kefék vagy akár padlómosók nagy területekhez. Minél több van, illetve minél többel kompatibilis, annál sokoldalúbban használható. ha elektromosat választasz, előfordulhat, hogy szükséged lesz egy lengőkábelre, hosszabítóra.

Hogyan válasszak sterimót

Hogyan válasszak sterimót?

Igazából nem kell túlbonyolítani a gondolatot, hiszem már a nevéből is sejthetjük, hogy a magasnyomású mosók valóban magas nyomással dolgoznak. Igaz azonban, hogy az egyszerűbb verziók csak 120 bar nyomással rendelkeznek, viszont nagyon is hasznosak lehetnek a kerti bútorok, motorkerékpárok vagy akár autók mosására is. Ha nagyobban gondolkodunk, mint például terasz, uszoda, vagy szabadtéri burkolat tisztítása, akkor már inkább a 120-150 bar, ami szükséges lesz, hogy hatékony legyen a mosás.

A 150 bar feletti gépek már igazából szinte professzionális felhasználásra lettek kitalálva. Ilyenkor eszünkbe juthat, hogy vajon mekkora vízhasználattal kell szembenéznünk a magasnyomású mosók esetében. Nagyon egyszerű elven tisztítanak ezek a mosók: a magas víznyomásnak köszönhető a tisztító hatás, nem a vízmennyiségnek, így víztakarékosabb a klasszikus takarításhoz képest, amikor több vizet használunk, de gyakran a hosszú ideig végzett mosás után sem kielégítő az eredmény. A magasnyomású mosók nagyon gyorsan, hatékonyan és szerencsénkre még kíméletesen is tisztítanak.

Ha csak a szokványos használatról beszélünk, akkor a normál háztartási tisztításhoz bőven elegendő a védőkesztyű és természetesen védőszemüveg használata. Amikor magasnyomású mosót veszünk, legalább az alapvető kefékre, szórófejekre és forgó fúvókákra figyeljünk oda, hogy biztos ne hiányozzanak. Menjünk biztosra, hogy a tartozékok benne vannak a készüléken feltüntetett árban.

Illetve néhány gyártó lehetőséget ad a tartozékok későbbi megvásárlására is. Ezen felül pedig figyeljünk arra is, hogy a sterimohoz legalább a kerekek és a fogantyú alapfelszereltség legyen, amelyek biztosítják a készülék egyszerű kezelését.

Teljesítmény felhasználási terület szerint

A nagynyomású mosók különböző tisztítási teljesítménnyel rendelkeznek. Ha már vásárlásra szánjuk el magunkat, akkor mindenképp nézzünk utána az elérhető nyomásnak, valamint a vízszállítási kapacitásra. Így könnyebben tudjuk megtalálni a megfelelő nyomáshoz és teljesítményhez mérten a számunkra optimális eszközt. Kezdő szinten nagyjából 1400 watt teljesítménnyel találkozunk, ami egészen 3000 wattig is felmehet. Nézzük meg a mosókat típusuk és használati területük alapján:

Háztartási magasnyomású mosó: 90–120 bar nyomás, 300–360 liter/óra vízszállítás. Felhasználási területek: gépjármű, kerékpár, burkolatok, terasz, kerti bútor.

Félipari: 120–150 bar nyomás, 360–600 liter/óra vízszállítás. Felhasználási területek: gépjármű, makacs szennyeződések, medence, munkagépek.

Ipari sterimo: 150–250 bar nyomás, 720–1250 liter/óra vízszállítás. Felhasználási terület: autómosók, üzemek, szervizek.

A sterimo biztonságos használata

A magasnyomású mosók hatékony és hasznos eszközök, de fontos, hogy biztonságosan használjuk őket. Használjunk védőfelszerelést, mint például védőszemüveget vagy arcvédőt, valamint kesztyűt. A magasnyomású vízsugár sérülést okozhat, és a szemek védelme különösen fontos.

Ismerjük meg a magasnyomású mosó működését és a kezelését, olvassuk el a használati utasítást. Győződjünk meg róla, hogy a munkaterület biztonságos, és távolítsuk el az akadályokat, amelyek megszakíthatják a munkafolyamatot vagy esetleges sérüléseket okozhatnak. Tartsunk megfelelő távolságot a munkadarabok és más emberek között. A magasnyomású vízsugár nagyon erős, és sérüléseket okozhat. Mindig a megfelelő nyomást állítsuk be a munkafelülethez vagy feladathoz. Ne használjuk túl magas nyomáson, mivel ez kárt okozhat a felületekben vagy eszközökben.

Ne irányítsuk a magasnyomású vízsugarat emberekre, állatokra vagy érzékeny felületekre, például üvegekre vagy gumiabroncsokra.

A magasnyomású mosót stabilan állítsuk fel, hogy ne boruljon fel munka közben. Az eszköz összeszerelése és karbantartása a gyártó utasításainak megfelelően történjen. A rendszeres karbantartás segít megelőzni a meghibásodásokat és a baleseteket.

Ha a magasnyomású mosó üzemanyaggal működik, ügyeljünk a biztonságos üzemanyagtárolásra és a rendszeres ellenőrzésre a szivárgások vagy egyéb problémák megelőzése érdekében.

Ha az eszköz elektromos, győződjünk meg róla, hogy az elektromos csatlakozások szárazok és megfelelően védettek az esőtől vagy nedvességtől.

Használat közben ne kerüljenek vegyszerek vagy szennyező anyagok a környezetbe, például vizekbe vagy talajba, óvjuk a környezetet!

Mit ne tisztítsak magasnyomású mosóval?

A nagynyomású mosóból származó vízsugár károsíthatja az elektromos mérőórákat és paneleket. A víz kis réseken és repedéseken keresztül bejuthat és rövidzárlatot okozhat. Ez biztonsági kockázatot jelent, mivel a rövidzárlat tüzet okozhat. Előfordulhat, hogy költséges javításokat kell végrehajtani a teljes elektromos rendszeren.

Bitumenes lemeztetőt soha ne mossunk nyomás alatt, bármilyen piszkos is. A nagynyomású mosás károsíthatja a zsindelyt úgy, hogy eltávolítja a tetőt a helyén tartó szegecseket. Emiatt a tető eltörhet, összeomolhat vagy meglazulhat. Emiatt érzékenyebb lesz a szivárgásra és a penészre. Egyébként sem biztonságos, ha magas helyen, például tetőn magasnyomású mosót használunk. Amikor elindítjuk a vízsugarat, annak erőteljes visszarúgása miatt leeshetünk, megsérülhetünk.

Ne használjuk a klíma kültéri egységén sem. A magasnyomású mosó károsíthatja a légkondicionálót azáltal, hogy vizet juttat az egység érzékeny részeibe. Ez hibás működést vagy teljes tönkremenetelt okozhat.

Festett felületek tisztítására sem jó, mivel a festék előfordulhat, hogy leválik. Ha nyomás alatt kell mosni a festett felületeket, használjunk alacsony nyomású beállítást, és tartsuk a fúvókát nagyobb távolságra a felülettől. Az erős mosás károsíthatja a festett felületekre felvitt egyéb anyagokat is, mint a vízszigetelő és a penészálló bevonatok.

Soha ne mossunk téglát, illetve valódi téglaburkolatot. A tégla porózus anyag, ami azt jelenti, hogy képes felszívni a vizet. Ha a tégla túl sok vizet szív fel, kitágul, majd összehúzódik, ahogy szárad. Ez a tégla megrepedését és morzsolódását okozhatja. Továbbá a magas nyomású víz eltávolíthatja a téglákat a helyén tartó habarcsot.

Ablakok tisztítására sem javasolt, illetve csak nagyon alacsony nyomáson végezhető el. A nyomás károsíthatja az üveget és az ablakok körüli tömítéseket is. Ez lehetővé teszi a víz beszivárgását, és párásodást, penészedést okozhat. A víz ereje a fa ablakkeretek meghajlását és megrepedését is okozhatja.

Ne használjuk növények tisztítására, mivel a nyomás eltávolíthatja a fa kérgét, letörhet ágakat, így sebezhetővé válik a betegségek és a kártevők ellen. A víz lemoshatja a talaj felső rétegét a növények körül, szabaddá téve a gyökereiket.

Soha ne használjuk állatokon és embereken!

Mit lehet tisztítani magasnyomású mosóval?

Többfajta felülettel és szennyeződéssel is elbír. Jellemzően beton, csempe, metlaki tisztítása, de akár gépjárműveket is, mint pl. a gyerek akkus quad. Lehet por, eső okozta szennyeződés, felgyülemlett szmog, burkolatra vagy járdára ragadt rágógumi, különböző eredetű zsíros folt, az olajból származó foltok vagy még akár a penészgomba is, de ha a mosónk elég jó teljesítményű, az épület homlokzatán lévő graffitik esetében sem lesz fennakadás. A kerti bútor tisztítására is tökéletesen alkalmas lehet egy sterimo.

Magasnyomású mosó felszereltség és tartozékok

A sterimóhoz számos különböző tartozékok léteznek, kiválasztáskor erre is érdemes odafigyelni. Nem mindegy, milyen hosszú tömlővel rendelkezik, illetve, hogy tartalmaz-e cserélhető adaptereket, vagy csak egyetlen fejjel működik. Léteznek különböző fúvókák, akár teleszkópos hosszabbítóval, mosókefék, turbó fúvókák, de még forgókefék is, amik a víz távozása közben, annak energiáját használva maguktól forognak, így még könnyebb velük a tisztítás. Sok típushoz kaphatunk külön mosószertartályt is.

Melyik a legjobb magasnyomású mosó?

Számos magasnyomású mosó közül választhat a Profibarkácsnál, így könnyen megtalálhatja az igényeinek legmegfelelőbbet már 35000 forintos kezdőártól. Természetesen vegye figyelembe a paramétereket, mivel az olcsóbb modellek kisebb nyomást és így alacsonyabb tisztítóerőt tudnak biztosítani. Nagyon jó ár-érték aránnyal rendelkezik a Scheppach HCE 2400 magasnyomású mosó, a 2400 wattos motor segítségével maximálisan 180 bar nyomásra képes 450 l/h vízszállítási kapacitás mellett. Az önfelszívó szivattyúnak hála akár tartály is szolgáltathatja a szükséges vizet, ami akár 50 fokos is lehet. Több fúvókával és mosókefével rendelkezik, továbbá 5 méteres tömlővel és mosószertartállyal, valamint adapterrel, aminek segítségével akár egyéb gyártó tartozékaival is kompatibilis.

Tanácsok a sterimó élettartamának megnövelésére

Figyeljünk az előírás szerinti olajcserére, ami védi a kopástól a fém alkatrészeket.

Nyomásszabályzóval rendelkező készülékek esetén ne használjuk maximális nyomáson.

Megfelelő víznyomás nélkül ne kapcsoljuk be a mosót, mert a szivattyú hűtés nélkül üzemel és a belső alkatrészek esetlegesen felhevülnek.

Használjunk vízszűrőt a mosóhoz, mert a hálózatból szennyeződések kerülhetnek bele, és ez által károsodhatnak a vízzel érintkező alkatrészek.

Rendszeresen tisztítsuk meg vagy cseréljük ki a vízszűrőt annak használata esetén.

Ügyeljen arra, hogy a sterimoból sehonnan ne szivárogjon a víz, mert a készülék meghibásodásához vezethet, hiszen így csökken a nyomás.

Illetve csak a gyártó által ajánlott tartozékokat vásároljunk.

melyik a legjobb magasnyomású mosó

Melyik magasnyomású mosó a legjobb?

Arra a kérdésre, melyik lesz a legmegfelelőbb gép az Ön számára, a válasz attól függ, mire szeretné használni és milyen rendszerességgel. Ha csak a teraszt vagy az autóját akarja tisztán tartani vele, egy kisebb teljesítményű gép is megfelel, viszont, ha makacs szennyeződések eltávolítása a cél, mindenképp érdemes egy nagyobb teljesítményű készüléket beszerezni. Az utóbbiak alkalmasak ipari felhasználásra, műhelyekbe vagy fertőtlenítő célokra is.

Esővízgyűjtőből vett vízzel működik a magasnyomású mosó?

Igen, működik, de nélkülözhetetlen feltétele, hogy egy külső szűrő kerüljön az eszközre. Ha ez nem történik meg és a gép meghibásodik a bekerülő szennyeződéstől, a garancia érvényét vesztheti.

Mivel és hogyan tudom megtisztítani a magasnyomású mosót?

Minden termékhez tartozik kezelési útmutató, ami kitér a karbantartásra és a tisztításra is. Általában a tisztítószert alulról felfelé kell felvinni, és néhány percig állni hagyni, hogy kifejtse a hatását, ezután le kell öblíteni. Figyeljen oda arra, hogy a vegyszer ne száradjon a felületre, mert károsodhat az eszköz. A vízszűrőt legalább havonta egyszer tisztítani kell az alaptartozékokkal együtt.

Magasnyomású mosó árak

Sterimót venni nem luxus, az egészen alap gépek is teszik a dolgukat. Mi viszont azt javasoljuk, hogy áldozz rá egy kicsit többet, mert a sok tartozékkal ellátott változatok nagyon sokrétűen hazsnálhatóak otthonodban. 34 000 forint és 150 000 forint között találsz magasnyomású mosókat nálunk. 

Magasnyomású csőtisztító tömlő

Magasnyomású mosódhoz az egyik legpraktikusabb kiegészítő a magasnyomású csőtsiztító, mellyel akár a duguláselhárítást is végezheted magad. .