Orrfűrész

Az orrfűrész esetében, ha van már egy megfelelő fűrészlapunk, akkor azonnal egy gyors és igazán kényelmes vágóeszközzé válik, amikor fát, műanyagot vagy akár fémet szeretnék vágni. Kialakításunknál nagyon figyeltek arra, hogy könnyen tudjuk őket irányítani, illetve könnyen lehessen tartani, ha pedig esetleg akkus verziónk van, az még nagyobb szabadságfokot fog nekünk jelenteni.  A szakemberek és a barkácsolók számára ez is egy igencsak fontos szerszám, ami nagyon sokoldalú felhasználást tesz lehetővé, ami egyben gyors és biztonságos is.

Ha praktikus megoldásra van szükséged, használd az orrfűrészt

Ahogy már említettük az orrfűrészek használata igencsak egyszerű, kényelmes és gyors, ezért nagyon sok vágási feladatnál tökéletes társunk lehet. Ezeket a gépeket kardfűrész, vagy szablyafűrész néven is megtaláljuk. A mai modernebb verziók már szuperül megállják a helyüket több anyag vágása esetében is, mint például fa, fém, vagy műanyag, mindössze annyira kell odafigyelnünk, hogy milyen fűrészlapot használjunk az adott anyagnál. A legtöbben fa gyors vágására használják, számukra ajánljuk egyéb fa megmunkálással kapcsolatos termékeinket, mint a fatipliző sablon.

Nagyon könnyen tarthatóak az optimális súly-méret arányuknak köszönhetően, illetve könnyű a kezelésük is ezeknek a gépeknek, amire hangsúlyt fektettek a kialakításuk során, emellett pedig arra is figyeltek, hogy egyben biztonságos is legyen. Miért kényelmes használni ezt a szerszámot? A kialakításuk során ügyeltek a megfelelő ergonomikus tulajdonságokra is, például arra, hogy a fogantyúknak köszönhetően könnyen és egyszerűen tudjuk használni a gépet. A lágyfogantyúk mellett arra is figyeltek, hogy a kapcsológombok elhelyezkedése hol legyen, ezzel is tovább emelve a szerszám használata közbeni komfortérzetet.

Az orrfűrész sokoldalúságát még az is megtámogatja, hogy a fűrészlapokat szerszám nélkül, könnyedén ki tudjuk cserélni. Egyetlen gombnyomással el tudjuk végezni a feladatot és nincs szükség bonyolult lépésekre. Amikor a kardfűrésszel dolgozunk, nagyon egyszerűen tudjuk változtatni a vágási sebességet, hiszen csak egy gombnyomásnyi erőfeszítés kell részünkről. Ezenfelül nagyon fontos, hogy nem csak gyors és kényelmes, de nagyon pontos vágást tudunk vele végre hajtani. Azért is nagyon fontos és hasznos, hogy tudjuk állítani a vágási sebességet, mert az elején amikor bele kell vezetni a szablyafűrészt az anyagba, elkerülhetjük, hogy megszalad a szerszám és búcsút inthetünk a szép vágásnak. Ha már belevágtunk az anyagba, azután már csak élvezzük az orrfűrész adta erőt, továbbá emelhetünk a fordulatszámon is, ezáltal egy nagyon hatékony fűrészelési élményben lesz részünk.

Először is mielőtt orrfűrészt szeretnénk venni, gondoljuk át, hogy milyen gyakran, milyen típusú feladatokra fogjuk majd használni a szerszámot. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy egy olcsóbb kardfűrész talán rossz választás részünkről? Általában a kevésbé drága szablyafűrész is a megbízható gyártók termékei, mindössze nem ipari használatra lettek tervezve, hanem kisebb barkácsmunkákra. Így ne ijedjünk meg, olvassunk utána az adott márkának, mire és hogyan érdemes használni az adott típust, és ha tudjuk, hogy melyek azok a feladatok, anyagok amire használni szeretnénk, könnyen megtalálja mindenki a magának tökéletes verziót.

 

Nézzük melyek azok a munkavédelmi szabályok, amelyek az orrfűrésznél szóba jöhetnek

  • Az orrfűrész használatánál mindenképp hordjunk védősisakot, védőszemüveget, illetve és/vagy arcvédő maszkot, hogy a munka közben semmilyen anyag ne kerüljön a légutakba, illetve a szemünkbe. Leginkább egyébként a porvédő maszk, a fülvédő és a vastagon bélelt kesztyű viselete is ajánlott.
  • Ellenőrizzük a használat előtt, hogy nincs-e a fűrészlapon sérülés vagy repedés. Ha esetleg sérült, azonnal cseréljük ki és ne használjuk ebben az állapotban.
  • Mindig olvassuk el a használati útmutatót, és az ajánlottnál nagyobb munkadarabot semmiképp se próbáljunk meg elvágni a kardfűrésszel, mivel a fűrészlap visszapattanhat, ami komoly sérüléseket okozhat.
  • Az szablyafűrészt mindig tartsuk erősen és szilárdan, illetve ügyeljünk arra, hogy a fűrészlapot ne üssük oda semmihez, hiszen ezáltal könnyen károsodik a szerszám, és sérüléseket okozhatunk a fűrészlapban.
  • Mindig vigyázzunk a vágás során, hiszen a levágott munkadarabok is sérülést okozhatnak. Illetve, ha esetleg fémeket vágunk, ott legyünk nagyon óvatosak a forró, leeső forgácsokkal.
  • Amire pedig szintén fel szeretnénk hívni a figyelmet, hogy fűrészelés után tilos megfogni a fűrészlapot vagy magát a munkadarabot, hiszek nagyon forróak lehetnek a vágás után és komoly égési sérüléseket okozhatnak.

 

Kardfűrész kiválasztása és megrendelése

Webshopunkban rengeteg példány megrendelhető és tartunk akkus vagy elektromos orrfűrészt is. Reméljük mindenki megtalálja számára éppen a tökéletes gépet, amit az adott feladathoz tud majd tökéletesen használni. Ez egy tipikusan olyan gép, aminél úgy gondoljuk, hogy az akkus verzió semmilyen hátrányt nem szenved, csak az előnyeit kidomborítani.

Mivel ez egy relatív kisebb gép és nem óriási teljesítményű (pár száz Watt az átlagos hobbiméret) tökéletesen kiszolgálja akkumulátorról. Így nem kell a kábellel bajlódni és bárhova el tudjuk vinni. Ugyanakkor, ha már fél-ipari, vagy ipari felhasználás a cél, akkor természetesen maradjon az elektromos változat. Ezeknél a gépeknél egyszerű az összehasonlítás a maximális fűrészelési mélység összehasonlításával. Vegyük például a Extol Premium akkus kardfűrészt és vessük össze a Extol Industrial elektromos szablyafűrésszel. A max. fűrészelési mélység az akkusnál fába 100 mm, acélba 5 mm, puha fémekbe 20 mm. Az elektromosnál ugyanezek 210 mm, 10 mm, 20 mm. Persze lássuk azt is, hogy akkus gép 2 kiló, míg az elektromos a jóval komolyabb felépítés miatt 5 kg.

Emellett még fontos az orrfűrészlapok szerepe is. Nyilvánvalóan egy jobb minőségű lap komolyabb eredményt fog hozni.

AEG, Einhell, Hyundai, Scheppach, Yato, Verto, Graphite, Hecht, Extol Premium és Extol Industrial gépek találhatóak meg a kínálatunkban.