Orrfűrészlap

Az orrfűrész, kardfűrész, szablyafűrész, farkasfűrész. Hívjuk bárhogy,  egyik leghasznosabb szerszám, feltéve, hogy rendelkezünk a vágandó anyaghoz tökéletesen megfelelő orrfűrészlappal. Ha ez megvan, akkor az  orrfűrészünkkel sok olyan munka elvégezhető, melyre más szerszámok nem alkalmasak. Fontos az anyagspecifikus fűrészlap használata, vagyis a vágandó anyaghoz kell megtalálni a megfelelőt. A különböző paraméterekkel rendelkező orrfűrészlapok között segítünk eligazodni, hogy a célnak leginkább megfelelőt válassza ki.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
490 Ft - 9 490 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Terméktípus
Munkadarab anyaga
Termék státusza
Szűrés és rendezés
68 termék
68 termék

A különböző  orrfűrészlapok  felhasználási területei

 

 • fém, alumínium profilok, csövek, acélcsövek, öntött fémcsövek, fémlemezek, színesfém vágása
 • fához, rétegelt falaphoz
 • zöld ( élő ) fához
 • tégla, gázbeton  vágásához
 • gipszkartonhoz
 • fémet, szeget tartalmazó fához
 • műanyaghoz
 • mentési munkáknál ( pl. biztonsági üveg vágása)

 

 

A fentieken túl széles körben használható a szablyafűrész a megfelelő fűrészlapokkal természetesen. Villanyszerelők, vízvezetékszerelők, barkácsolók, építkezők, asztalosok egyik leghasznosabb és legkedveltebb szerszáma. Még számtalan területen, sokféle anyaghoz használhatóak, csak a legfontosabbakat emeltük ki.

Talán kevesen tudják, hogy létezik már tégla és pórusbeton vágására alkalmas orrfűrészlap, ezenkívül pedig élő fához alkalmas változat, amivel olyan gallyakat tudunk aprítani, levágni, amiket az ágvágónk nem tud átvágni.

 

 

Minden anyaghoz a megfelelő kardfűrészlapot szükséges használni

 

Kevés ennyire kemény és praktikus szerszámot találni, mint  a farkasfűrész, de soha ne felejtsük el, hogy bármilyen anyagot szeretnénk vágni, az orrfűrészlapok különbözősége, alkalmassága miatt mindig az adott vágandó anyaghoz, felülethez való orrfűrészlappal vágjunk.

A fűrészlapok anyagát, fogazatát, hosszát tekintve számtalan változata létezik, mindegyik más-más anyaghoz, munkafolyamathoz ajánlott. A kívánt eredmény eléréséhez és a biztonságos munkavégzéshez elengedhetetlen, hogy az orrfűrészlap megfelelő legyen.

 

Az orrfűrészlapok és a biztonság

 

Nagyon fontos, hogy a fűrészlapot a vágás befejezése után ne fogjuk meg, mert forró lehet, megégetheti a kezünket. Mivel vágási műveletről van szó, egyébként is ajánlott kesztyű viselése a biztonság érdekében. Ha a fűrészlap lassan mozog az anyagban és nehéz mozgatni, valószínűleg már nem elég éles, cserérre szorul. Mivel az orrfűrészlapok általában túlérnek a vágandó anyag vastagságán, fontos ellenőrizni, hogy legyen elég szabad hely a vágandó anyag mögött, ne ütközzön a fűrészlap. Mivel sok esetben nem látni a vágandó anyagba, vagy mögé ( pl. falazat) , vágás előtt ellenőrizni szükséges, hogy nem -e megy a vágási területen víz vagy elektromos vezeték. Mielőtt a fűrészlapot visszahúzná a  munkadarabról, mindig kapcsolja ki a gépet, és meg kell várni,  amíg a fűrészlap mozgása teljesen leáll.

 

 

Az fűrészlapok paraméterei

Anyaguk:

 • rozsdamentes acél/CV
 • HCS acél ( gyorsacél vagy magas szénacél)
 • Bi-metál ( rugó acél és gyorsacél ötvözete)

Régebben a fűrészlapok kemény acélból készültek, a fogakat rendszeresen élezni kellett. A modern fűrészeknél a fogak edzettek, ezért átlagosan ötször annyi használat után tompulnak el, mint a régi fűrészek: cserébe viszont nem lehet újra élezni őket.

 

Méretük:

 • teljes fűrészlap hossz
 • fogazás hossza
 • fűrészlap vastagsága
 • fűrészlap magassága

 

Fogazatuk sűrűsége:

 • TPI vagyis Teeth Per Inch, azaz az egy inchre eső fogak száma

Minél nagyobb a TPI, annál finomabban vág a fűrész. A fogak közti rés méretének szerepe van a por és a forgács összegyűjtésében, emiatt a fémfűrészek nagyobb TPI-vel készülnek mint a fafűrészek, mert a fémreszelék finomabb a faforgácsnál.

A nagyobb TPI gyorsabban vág, cserébe viszont durvább vágási felületet eredményez.

 

A fogak terpesztése:

 • kerf

Ha az orrfűrészlap fogai ugyanolyan szélesek lennének, mint a penge, akkor a fűrész megszorulna vágás közben, ezért a fogak cikk-cakk alakban futnak a penge alján. A pengére merőlegesen mért fogak közti távolság a kerf vagy terpesztés. A megfelelő terpesztéssel rendelkező fűrész kiválasztásának szempontja a  felhasználási cél, ezért fontos minden munkához a hozzá illő szerszámot használni. A túl keskeny fogazat nehezebbé teszi a  munkát, a túl szélessel pedig több a fűrészpor, illetve nagyobb erőkifejtést igényel.

 

 

Orrfűrészlapok a Profibarkácson

 

A Profibarkács webáruházban más szerszámokhoz hasonlóan, az orrfűrészlapokból, vagy kardfűrészlapokból is széles választék áll rendelkezésre, minden anyaghoz megtalálja a hozzá illő fűrészlapot. Extol, Graphite, Wolfcraft, Proline, Verto és Yato gyártók minőségi termékeit találja meg, néhány kattintás után bármelyik az Öné lehet.  A szablyafűrészlapokat a gyártók sok esetben 2-3-5-10 darabos szettben kínálják, hogy biztosan kéznél legyen az adott anyaghoz használandó változat.

Otthon barkácsolóknak legalább egy 3 db-os szettet javasolt a szerszámaik között tartani, fához, műanyaghoz, fémhez, szakembereknek pedig az 5-10 darabos készletek szolgálják ki leginkább az igényeket, kiegészítve esetleg 1 tégla vagy Ytong vágó orrfűrészlappal.

A beszúró fűrész és hozzá a megfelelő fűrészlapok hatalmas segítség építkezőknek, felújítóknak is, segítségükkel minden olyan felmerülő akadály elhárítható, ami  más fűrésszel, szerszámmal nem megoldható. Vicces kedvű asztalosainknak ajánljuk mintás pólóinkat, hogy könnyebben menjen a munka.

 

Gyakran ismételt kérdések az orrfűrészlap vásárlásával kapcsolatban

 

 

Fémvágó orrfűrészlappal vághatok Ytongot?

Lehetőleg ne. Mindig a vágandó anyag típusához legyen az orrfűrészlap megválasztva. A fém és a gázbeton vágására alkalmas orrfűrészlapok fogazata, a fogak sűrűsége és terpesztése eltérő más anyagokhoz szánt fűrészlapokétól.

Orrfűrészlapot, orrfűrészt érdemes megvennem házfelújításnál?

Mindenképp. Például a porózus beton és téglafalak vágása könnyedén elvégezhető a megfelelő fűrészlappal. Házfelújítás során mindig van valahol kivágandó rész, szükséges ajtónyílás kialakítás vagy ablak helyének nagyobbra szabása.

Leggyakrabban fa és fém vágására használok orrfűrészt. Melyik orrfűrészlapot ajánlják nekem?

A Graphite 10 darabos orrfűrészlap készletet érdemes beszereznie, ez kimondottan fa és fém vágásra alkalmas. A különböző hosszal, fogazattal rendelkező orrfűrészlapok segítségével minden fém vagy faanyaghoz kéznél lesz a legalkalmasabb méretű és tulajdonságú penge.