Hamuporszívó gép

Hamuporszívóval, mint ahogy a neve is mutatja, hamut tudunk felszívni különböző helyekről, kályha, faszenes grill, kandalló elől. Sok esetben még nem hűlt ki teljesen a hamu, egy hamuporszívónak ez sem akadály, persze itt is várni kell, hogy legalább 40 fok körülire hűljön a hamu. Egy száraz-nedves porszívó erre a célra  nem alkalmas, más jellegű elvárásoknak kell megfelelni egy égéstermék takarítására alkalmas berendezésnek. A hamuporszívókból is nagy a kínálat, de a Profibarkács segít választani.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
2 090 Ft - 29 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
10 termék
10 termék

Mi is az a hamuporszívó?

A hamu- vagy más néven kandallóporszívó lényegében egy strapabíró, speciális felszívó berendezés, mely elsősorban hamu takarítására lett kifejlesztve, de alkalmas keményebb anyagok, mint például a  fűrészpor vagy homok eltakarítására is. A hagyományos porszívókkal szemben ennek a készülékháza és szívócsöve, tartálya alumíniumból készült nem műanyagból.

A hamuporszívók felhasználási helyei

 • kandalló
 • kályha, cserépkályha
 • grillsütők
 • szaunák
 • műhelyekben pl. homok és fűrészpor felszívása
 • pizzasütő kemence
 • kerti kemencék

 

A korom, égéstermék takarításánál a hamuporszívókkal a környező területet is könnyedén megtisztíthatjuk, hiszen nem akadály neki a homok, vagy a kiszóródott faszén darabok sem.

A hamuporszívó működési elve

A villamos motorral meghajtott ventilátor a portartály felőli részben vákuumot hoz létre. A szívócsövön és a szívófejen keresztül levegő áramlik a szívótorkolatba és ez magával viszi a szennyeződéseket, amik a tartályba kerülnek. A megszűrt levegő a szabadba kerül, miközben hűti a motort. Emiatt nagyon fontos milyen szűrővel van ellátva a  kandalló porszívó!

 

Hamuporszívó vagy hagyományos porszívó?

Hagyományos háztartási porszívóját soha ne használja hamu felszívására. Ez könnyen tönkre teheti a gépet, ráadásul tűzveszélyes is. Aki hamut, égésterméket szeretne porszívózni, csak erre a célra alkalmas berendezést használjon, melynek részei nem műanyagból hanem fémből készültek, így akkor sem fog megolvadni, ha langyos hamu, parázs darabok kerülnek bele.

 

Hamuporszívó és a levegő szűrés

Mivel a megszűrt levegőt kiengedi, nagyon fontos a szűrő fajtája, a szűrés minősége. A hamuporszívók általában az alábbi 3 szűrő valamelyikével rendelkeznek:

 • mikro szűrő: ez egy alap szűrő, szövet vagy hab alapú
 • üvegszálas szűrő: ez már hatékonyabb, mint a mikro szűrő, jobb a pormegkötése
 • HEPA szűrő: a legmodernebb szűrési technológia, a szennyeződések 99,97 %-át megszűri, beleértve az allergéneket, port, kórokozókat

 

Meleg vagy hideg hamuporszívó, melyik mit tud?

 • Meleg hamuporszívó: a gyártók 30-60 Celsius fokú hamu felszívására fejlesztették ezeket, ezt úgy tudjuk tesztelni, hogy kezeinket a hamu fölé tartva már nem szabad, hogy égessen. Ez esetben már 60 Celsius fok alatt lehet a hőmérséklete. Forró hamut ezzel sem szabad felszívni.
 • Hideg hamuporszívó: ha ilyet választunk, ennél a típusnál meg kell várni a hamu kihűlését és csak utána felszívni. Legalább 12 órát várni kell a hamu kihűlésével, mielőtt nekifogunk felszívni.

 

A hamu- kandalló porszívók technikai tulajdonságai

1/ Teljesítmény: mértékegysége a Watt.   Ez a porszívó maximum fokozaton mért elektromos teljesítményfelvétele.

2/ Szívó teljesítmény: Ez a hagyományos porszívóknál is az egyik legfontosabb tulajdonság,  a szívóerő többet mond a porszívó erősségéről, ez tulajdonképpen a porszívó szívó fejénél mért szívóerő mértéke.

3/ A szűrő típusa: mikro, üvegszálas vagy HEPA

4/ Gyűjtőtartály mérete

5/ Tápkábel hossza

6/ Gégecső hossza, anyaga

7/ Szívócső hossza, anyaga

8/ Zajszint

9/ Hideg vagy meleghamu felszívására alkalmas

10/ Gép súlya, méretei, kényelmi funkciók, pl. fogantyú kialakítás, szívócső ráakasztási lehetőség

 

Néhány plusz felhasználási lehetőség hamuporszívók esetén

 • felújításnál alkalmas lehulló por, vakolat felszívására
 • homokos (szeles) terasz, lépcső tisztítására
 • forgács, fűrészpor felszívására faipari munkáknál, műhelyben vagy helyszínen
 • kemencét használó étterem esetén kemence tisztán tartására
 • grillteraszok grillezőinek tisztítására

 

Mire figyeljen kandalló porszívó használatakor?

 • mindig üres tartállyal kezdje használni
 • használat után ne hagyja a tartályban az akár még meleg hamut, biztonságos helyre ürítse a tartályt ki és a hamut hűtse le
 • forró, izzó hamut, izzó fa vagy szén darabokat ne porszívózzon, várjon a hőmérséklet csökkenésre
 • 6 havonta de legalább évente cserélje ki a HEPA szűrőt
 • Mindenképp ügyeljen rá, hogy hamu takarításánál viseljen védőszemüveget és pormaszkot, hogy elkerülje a szálló hamu szembe és légzőrendszerbe jutását

 

Hamuporszívó gépek a Profibarkács webáruházban

Kínálatunkban megtalálja a Scheppach, Einhell, Fieldmann kandalló porszívó gépeit, akár kandalló, akár kerti grill, akár kemence takarítására szeretné. Nyilván a porszívók között árban és tudásban is vannak különbségek, ezért át kell gondolni a felhasználás helyét, gyakoriságát és az egyes gépek technikai tulajdonságait, így lehet kiválasztani a legmegfelelőbb terméket.

 

Melyik hamuporszívót ajánlja a Profibarkács?

Át kell gondolni hol szeretné használni, és milyen gyakorisággal, illetve egyszerre mennyi a hamu mennyisége? Ha csak alkalmanként van szüksége minimális égéstermék felszívására, vagy barkácsoláskor forgács, fűrészpor, finom por utáni takarításra, ár-érték arányban az Einhell alap gépeit ajánljuk, ha viszont rendszeresen használja és nagyobb mennyiségű hamu felszívására, akkor javasolt egy nagyobb tartállyal, szívóerővel rendelkező gép megvásárlása, mint például az Einhell kerekekkel rendelkező professzionális modelljét ( TC-AV 1620 DW), fémhuzal erősítésű gégecsöve és alumínium szívócsöve bírni fogja a napi használatot, rendkívül erős, strapabíró gép.

 

Sőt, lehet, hogy óriási igénybevétel esetén nem is egy porszívó gépre van szükséged, hanem egy már egy ipari seprőgép lesz, ami megoldja a problémád. Érdemes ott is szétnézni!