Hasítófejsze

Egy jó minőségű, jó áron vett  hasító fejsze nélkülözhetetlen szerszám azoknak, akik fával fűtenek. Akkor is jól jön a háznál, ha néha sor kerül 1-1 fa kivágására és a kisebb darabokat már nem láncfűrésszel hasogatjuk apróbb, kezelhető, akár eltüzelhető darabokra. A férfiak barátja hiszen egy jó minőségű fejsze iszonyatosan sok melót meg tud spórolni, ráadásul, ha vigyázunk rá, akkor élethosszig kitart melletünk.

 

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
4 090 Ft - 45 690 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
40 termék
40 termék

Hasító fejsze

Ha a megfelelő fejszét vásárolod meg, hasítani fogsz vele. Viccet férretéve, ez egy alapszerszám kertes házakban, és ha életlenm rossz fogású, összességében rossz minőségű fejszét vásárolsz, azzal csak nagy kínlódás a munka.

Mi a fejsze és a balta között a különbség?

Két nagyon hasonló eszközről van szó, mind anyagában, felhasználásában és kinézetében. Mind a fejsze, mind a balta a fa hasítására, vágására való szerszám. Mindkét eszköz két jól elkülöníthető részből tevődik össze: egyrészt egy nyél részből, amely hagyományosan fából készül, de találkozhatunk üvegszálas, vagy műanyag kialakítású nyelekkel is, valamint egy nyélre rögzített, vagy adott esetben azzal egybekovácsolt párhuzamos élezésű acél vágófejből. Ez utóbbi részei az él és a fok, mely utóbbiban levő üreg a nyél hüvelye. Hasonlóság mutatkozik a felhasználási területükben is, ugyanis mindkét eszközt alapvetően fa vágására, hasítására használják. A hasonlóságok ezzel véget is érnek, ugyanis a fejsze egy lényegesen nagyobb, robosztusabb szerszám, mint a balta, egy ék alakú hasító szerszám.  Ebből is adódóan kétkezes eszköz, amit jellemzően fák kivágására, döntésére, ágazására, vagy rönkök hasítására terveztek. Megkülönböztetünk döntőfejszét és hasítófejszét.

A balta ellentétben a fejszével, egy kisebb és könnyebb eszköz, tipikusan egykezes szerszám. Jellemzően kisebb rönkök feldarabolásához, gyújtós készítéséhez használják.

Itt kell még megemlíteni, hogy létezik az előbbi kettőhöz nagyon hasonló eszköz a szekerce, amit elsősorban ácsok, asztalosok és fafaragók használnak és a fa aprólékosabb, finomabb megmunkálására való. Pengéje széles és olyan kialakítású, amely lehetővé teszi, hogy közvetlenül a fej alatt is meg lehessen fogni és éppen ez teszi alkalmassá az eszközt a finomabb faipari munkák elvégzésére.

Összefoglalva a fentieket, a technológiai sorrend röviden a következőképpen írható le. A fa kidöntésére a fejsze, mégpedig a döntőfejsze alkalmas. (Természetesen ma már csak elvétve használnak döntőfejszét. )  A kidöntött és rönkké fűrészelt faanyag felhasogatására a hasítófejsze való. A felhasogatott rönkök további aprításához kell elővennünk a baltánkat. 

hasítófejsze

Mire való a hasító fejsze?

A hasítófejsze elsődleges felhasználási területe a nagyobb rönkök darabolása. (Létezik döntőfejsze is. Ez egy még nagyobb és nehezebb szerszám, aminek az elsődleges rendeltetése a lábon álló fa kidöntése.) A hasító fejszék leginkább hosszanti hasításra lettek tervezve, a fejsze kiszélesedő éle a becsapódáskor még tovább hasítja a fát. (Amely rönk darabokat aztán balta segítségével tüzelővé apríthatunk.) Természetesen a hasítófejsze a favágáson túl minden olyan esetben nagy szolgálatot tehet a ház körüli munkákban, amikor nagy ütőerőre van szükségünk. Kiválóan használható adott esetben karók, vagy cölöpök leverésénél is.

A hasító fejsze nyele

A hasító fejsze nyele hagyományosan valamilyen kemény fából készült. Természetesen ma is forgalmaznak fa nyéllel ellátott fejszéket, de a legjobb fejszék ma már üvegszál erősítésű műanyagból készült nyelekkel rendelkeznek, amelyek teljes mértében csúszás biztosak és gyakran rezgéselnyelő bevonattal is rendelkeznek.

A magasabb kategóriájú fejszék nyelén, közvetlenül a fej alatt gyakran gumicsillapítót helyeznek el. Ha már dolgoztunk hasító fejszével, tapasztalhattunk, hogy bármilyen gyakorlottak is vagyunk néhány ütés nem talál célt és ahelyett, hogy a fejsze feje csapódna bele a fába a farönk a nyéllel találkozik. Természetesen egy-két ilyen túlütés még nem eredményezi a nyél visszafordíthatatlan roncsolódását, de néhány éven belül már szemmel látható jelei lesznek a roncsolódásoknak, amelyek jelentősen lerövidíthetik a fejszénk élettartamát, különösen akkor, ha egy hagyományos fa nyéllel ellátott eszközről van szó. Ezeknek a káros behatásoknak a kiküszöbölésére szolgál a gumicsillapító, ami évekkel hosszabbíthatja meg a nyél kifogástalan állapotát.

Hasítófejsze

A hasító fejsze éle

Fejszék acél vágófeje tipikusan kettős élezésű. Nagyon lényeges, hogy a faanyagok hasításakor ugyan az él résznek kiemelkedő szerepe van, de legalább ennyire fontos a vágófej ékszerű kialakítása. Az él tehát azért fontos, hogy a fejsze néhány centiméterre behatoljon a fába, de innentől kezdve az ék kialakítású fej veszi át a szerepet és hasítja ketté a rönköt. Ezért van az, hogy relatíve életlen hasító fejszékkel is lehet boldogulni, de természetesen, ha csorbul a fejszénk éle az rontani fogja a szerszám hatásfokát. Az, hogy a fejszénk éle mennyire marad tartós, nagyon sok tényező függvénye. Számít a használat intenzitása, a munkastílusunk, nem mindegy, hogy kemény- vagy puhafa hasítására használjuk, de leginkább természetesen a hasító fej minősége a döntő.

A hasító fejsze méretei

A hasítófejszék méreténél apavetően kép paraméter a meghatározó. Egyrészt a nyél hossza, másrészt pedig a vágófej súlya. E két tényező együttesen határozza meg a becsapódás erejét. A legkisebb hasító fejszék 40-50 cm-es nyéllel rendelkeznek és nagyjából egy kilósak. Ezek az eszközök, valójában átmenetet képeznek a balta és a fejsze között, ugyanis méretükben balták – egy kézzel is használhatóak – de a vágó fej ékes kialakítású, tehát hasításra való. A legnagyobb hasító feszék hossza elérheti az egy métert, a tömege pedig a 4-5 kg-ot.

Melyik a legjobb hasító fejsze?

Sokan rávághatnánk, hogy a legdrágább és minden bizonnyal a legnagyobb tömegű hasító fejsze, de mint minden esetben itt is a felhasználás célja a döntő. Ezért, nagyon nehéz, talán nem is lehet általánosságban egzakt választ adni erre a kérdésre. Mondhatnánk, hogy az, amelyik az igényeinknek és anyagi lehetőségeinknek a legjobban megfelel. Más asztali hasító fejsze a „legjobb” otthoni felhasználásra és más professzionális erdészeti munkavégzésre.  Nem mindegy, hogy döntően puha fát, vagy  kemény fát kell hasítanunk. Továbbá, meghatározóak lehetnek a fizikai adottságaink is, ugyanis egy 5 kg tömegű hasítófejsze mozgatásához már középtávon is komoly erőnlét szükséges. Annyit azért érdemes megjegyezni, hogy ha módjában áll igyekezzen olyan fejszét beszerezni, amelyik nyelét csúszásgátló bevonattal látták el, valamint a vágófej alatt gumicsillapítót helyeztek el.

Hogyan válassz hasító fejszét?

A hasító fejsze választásánál számos szempontot kell mérlegelnünk. Elsősorban azt kell tisztáznunk, hogy milyen típusú munkavégzéshez van szükségünk a fejszére. Otthoni, házkörüli munkákhoz esetleg professzionális erdészeti munkavégzéshez? Milyen típusú fát szeretnénk elsősorban hasítani a szerszámmal? Keményfát, esetleg puhafát? Milyen a fizikumunk? Képesek vagyunk-e egy akár több órán keresztül tartó munkavégzésre egy 5 kg súlyú eszközzel?

Hasítófejsze élezése

A fejsze karbantartása, élezése

A legfontosabb karbantartási feladat a fejszénkkel kapcsolatban annak rendszeres élezése. Az él elsődleges feladata – ahogyan erre már fentebb utaltam – az, hogy a hasító fej néhány cm-re be tudjon hatolni a fába, hogy ezt követően az ék szerű fej kialakítás el tudja kezdeni hasítani a fát. Értelemszerűen ez a mechanizmus annál hatékonyabb minél inkább élesebb a fejszénk.

A fejsze élezésére számos módszer létezik, de bármelyiket is választjuk elsőször egy drótkefével érdemes megtisztítani a fejet a rárakódott szennyeződéstől. A legegyszerűbb módszer, ha az élezéshez reszelőt és kaszakövet, vagy fenőkövet használunk. Érdemes a művelet megkezdése előtt magát a reszelőt is megtisztítani egy drótkefével. Első lépésként szemügyre kell vennünk a fejsze élét és meg kell határoznunk azt a dőlésszöget, amin a reszelőnkkel dolgozni fogunk. (Pontosan ugyanúgy, mintha egy kést éleznénk.) Ha megtaláltunk a megfelelő szöget, együk kezünkkel rögzítsük a fejszénket egy munkafelülete, majd kezdjük meg a reszelést úgy, hogy folyamatosan követjük az él dőlésszögét. Igyekezzünk a reszelőnket úgy mozgatni, hogy minden egyes húzás-tolás során az egész élen, vagy annak nagy részén végig menjünk a reszelőnkkel. Tehát a reszelőt nem csak le és fel, hanem az éllel párhuzamosan mindkét irányban is mozgatnunk kell. Törekedjünk arra, hogy a fejsze mindkét oldalán nagyjából ugyanannyi ideig dolgozzunk. Jó módszer, ha számoljuk a húzó-toló mozdulatokat és tíz után oldal váltunk, majd ezt többször is megismételjük. Akkor végzünk megfelelő munkát, ha a fejsze élének a felső 2-3 milliméterén dolgozunk. Nagyjából 10 perc munkavégzés során érdemes ellenőrizni a fejsze élét, hogy látszanak-e még a csorbák. A reszelőnket érdemes az élezés során 5-10 percenként tisztítani. Ha már azt tapasztaljuk, hogy egy viszonylag elfogadható, csorbák nélküli élre tettünk szert, elővehetjük a kaszakövünket, amivel az él szerkezetet fogjuk finomítani.  Ezek tipikusan vizes kövek, ami azt jelenti, hogy a munkavégzés során folyamatosan nedvesnek kell lenni a felületüknek. Általában azt tanácsolják, hogy a kaszakövet, vagy a fenőkövet a munkavégzést megelőzően fél órával érdemes vízbe áztatni, de talán az a legjobb, ha egyenesen egy vízzel teli vödörben tároljuk a kövünket. A kaszakövünkkel, követve az él dőlésszögét finom toló mozdulatokat végzünk, de körkörös mozgásban is végig vihetjük a követ az élen. Itt is ügyelnünk kell arra, hogy mindkét oldalon ugyanannyi ideig dolgozzunk. Ha jó munkát végeztünk a fejszénk éle pont úgy fogja vágni a papírt mint egy jó konyhakést. Erre a műveletre – az él állapotától függően rá kell szánnunk 31-60 percet.

Fejsze élezése sarokcsiszolóval

A fejsze élének egy sokkal gyorsabb, de eszközigényesebb módja, ha sarokcsiszolót használunk. Fontos kiemelni, hogy erre nem minden sarokcsiszoló koron alkalmas. Általában masszívabb daraboló korongot szoktak javasolni, de érdemes szaküzletben segítséget kérni a korong beszerzésekor. Mivel a sarokcsiszoló kétkezes eszköz, ezért a fejszét mindenképpen rögzítenünk kell az élezéshez. A legjobb megoldást egy satu nyújtja, de adott esetben tökéletes megoldás lehet két asztalos szorító is. Mindenképpen meg kell győződnünk arról, hogy a fejsze rögzítése tökéletesen sikerült-e. Ezt követően megkezdhetjük az élezést, úgy fogy a korong oldalát (nem az élét!!!) finoman hozzáérintjük az él felülethez, követve annak dőlésszögét. Itt is ügyeljünk arra, hogy minkét oldalon nagyjából azonos ideig dolgozzunk. Amennyiben szükségesek ítéljük, az élezés végén a finomhangolás elvégezhetjük egy fenőkő segítségével. Ennek a módja pontosan ugyanaz lesz ahogyan azt fentebb ismertettem. A sarokcsiszoló nem veszélytelen eszköz, tartsuk szem előtt a munkavédelmi szabályokat. Munkavédelmi szemüveget mindenképpen viseljünk, de ajánlott fülvédő használata is.

A hagyományos fa nyelű fejszék (és balták) esetében gyakran előfordul, hogy néhány év elteltével a nyél faszerkezete roncsolódni fog, elsősorban a nyélhüvelynél. Ennek az lesz az eredménye, hogy a munkavégzés során könnyen lerepülhet a fej, amely nem veszélytelen, így ezt mindenképpen orvosolnunk kell. Ennek a hagyományos útja az, hogy vízbe áztatjuk a fejszénket a fejrészen. De ezt megelőzően rögzítsük a fejet úgy, hogy néhány erőteljes mozdulattal a nyelet a földöz ütögetjük, így a fizika általános szabályai szerint a fej a helyére kerül. Ahogyan a fa nyél megszívja magát nedvességgel, lényegében beledagad a vágófej hüvely részébe és stabilizálja azt. Erre mindenképpen szánjunk néhány órát, de akár egy estére sem felesleges vízbe áztatnunk a fejszénket.

Előfordulhat, hogy a nyélhüvellyel érintkező faszerkezet már olyan fokon roncsolódott, hogy a fenti módszer nem segít. Ebben az esetben az ékelés jelenthet megoldást. Vegyük le a vágófejet a nyélről. (Ha nagy a baj, ez nem fog problémát jelenteni, lényegében magától leesik.) A nyelet rögzítsük egy munkafelületre. A nyél roncsolt részét vágjuk le egy kézifűrész segítségével. A nyél hosszanti átlójánál végezzünk egy 2-3 cm mély bevágást, majd helyezzük vissza a vágófejet. Ekkor szükségünk lesz egy faékre, amit majd beleüthetünk a nyél végébe vágott vájatba. Ezt bármilyen a műhelyünkben talált fahulladékból könnyedén előállíthatjuk egy kézifűrész és egy reszelő segítségével.  Ezt követően a bevágásba üssük bele az  éket egy kalapács segítségével, majd a kiálló rész vágjuk le, majd jöhet a vizes vödörben való áztatás 1-2 órára.

Hasító fejsze árak

A Profibarkács.hu kínálatában számos eltérő típusú felhasználásra szánt hasító fejszét talál, az otthoni felhasználásra készült alap modellektől egészen a professzionális típusokig. Az alap modellek 4.390 Ft-tól kezdődnek. A hasító fejszék közül a top modellünket  (Fiskars Hasító fejsze X46 3,7kg) 45.690 Ft-ért tudja megvásárolni.

 

Hasító fejsze márkák

A Profibarkács.hu kínálatában szereplő valamennyi gyártó nagy hagyományokkal és tapasztalatokkal rendelkező cég. Az azonos kategóriába tartozó hasító fejszék között lényegi, minőségbeli különbség nem tárható fel. Kínálatunkban az  Extol Premium, Fiskars, Hecht, Neo, Topex, Verto, valamint a  Yato hasító fejszéit találhatja meg.

fiskars hasító fejsze előnyei

A Fiskars hasító fejsze előnyei

A Fiskars egy több mint 300 éves hagyományokkal és tapasztalattal rendelkező cég, amely garanciát jelent arra, hogy az általuk gyártott eszközök a legmagasabb minőséget képviselik. A Fiskars által gyártott hasító fejszéket egyaránt jellemzi a kivételes minőségű vágóél, a prémium anyagok használata, a minden részletre kiterjedő precizitás, valamint a megfelelő egyensúly a vágófej és a nyél között.

A Hecht hasító fejsze előnyei

A Hecht egy nagy tapasztalatokkal rendel rendelkező cseh cég, amely önmagában garanciát jelent a minőségre. A hasító fejszék tekintetében a Hecht nagyon széles termékkínálattal rendelkezik. A Hecht által gyártott hasító fejszék mindegyikét jellemzi, hogy nyelük magas minőségű üvegszálas kompozit anyagból készült. A vágófej edzett acél, amelyet visszahűtéssel rögzítenek a nyélhez. A tökéletes anyagösszetétel miatt a nyél könnyű és rugalmas, rendeltetésszerű használat mellett lényegében örökéletű. Előnye a Hecht hasító fejszéknek, hogy nyelük minden termék esetében csúszásmentes anyaggal van beborítva. Ki kell emelni, hogy a Hecht a funkcionalitás mellett kifejezetten nagy hangsúlyt fektet a dizájnra is.

Az Extol hasító fejsze előnyei

A Profibarkács.hu kínálatában szereplő Extol prémium hasító fejsze professzionális felhasználásra szánt, nagy munkabírású eszköz. Kivallóan helytáll keményfa esetében is. Egy darabban kovácsolt, tökéletesen megedzett vágófejjel rendelkezik. A fej HRC 42-52 keménységű. A fej alatt gumis nyélvédőt helyeztek el, amely kiváló védelmet nyújt a túlütések esetében.  A csúszásgátló, puha TPR gumis markolat biztonságossá teszi a munkavégzést. A laminált nyél csillapítja a használat közben keletkező rezgéseket, ezzel jelentősen növelve a munkafolyamat komfortfokát.

A tűzifa tárolására alkalmas eszközök

A tüzelőnek szánt fa optimális mértékű kiszárítása / kiszáradása alapvető fontosságú ahhoz, hogy a faanyagot télen tüzelőként tudjuk használni. Nem csak a fűtőértéke nő meg jelentősen a megfelelően kiszárított tüzelőnek, hanem kályhánk műszaki állapotára is nagyon kedvező hatással van, nem is beszélve arról a körülményről, hogy a környezetterhelést is jelentősen tudjuk csökkenteni. Tekintettel ezekre a körülményekre, alapvető jelentősége van annak, hogy a tűzifánkat megfelelően védett, jól szellőző, száraz helyen tároljuk. Általában a megfelelő száraz állag eléréséhez elegendő, ha a nyári hónapokban a tűzifánkat szabad ég alatt tartjuk – bár nagyobb záporok közeledtével nem árt azért ponyvával letakarni a tüzelőnket – és csak ősszel szállítjuk védett helyre.

Nagyon lényeges szabály, hogy hosszabb ideig semmiképpen se tároljuk a faanyagunkat ponyva alatt, mert a megfelelő szellőzés alapvetően szükséges a kívánt eredmény eléréséhez. Ellenkező esetben a fa könnyen befülledhet, bepenészedhet. Ha mégis arra kényszerülünk, hogy hosszabb ideig tároljuk a fát takaróponyva alatt, figyeljünk arra, hogy ne takarjuk be teljesen, hagyjunk lehetőséget arra, hogy a faanyagot átjárja a szellő. Az optimális az, amikor a nyáron már kiszárított faanyagot ősszel raktározzuk be zárt helyre.

A tűzifa legoptimálisabb tárolási módja az, amikor ez már a felhasogatás után történik, ugyanis a felvágott tűzifa képes a leggyorsabb száradásra, ugyanis a nevesség lényegesen nagyobb felületen tud távozni a faanyagból. Érdemes megjegyezni, hogy egyes keményfák, például a bükk, hajlamosak a befülledésre, ami jelentősen ronthatja a fűtőértéküket. Ez általában akkor szokott előfordulni, ha hasogatás nélkül „méterben” tároljuk a faanyagot, vagy nem biztosítunk lehetőséget a megfelelő szellőzésre. Ezért is kiemelt jelentősége van annak, hogy még a csapadékosabb őszi hónapok beállta előtt felvágjuk és beraktározzuk a faanyagunkat.

Optimális esetben, a kitermelés után a tűzifának egy évig száradnia kell, egyes keményfák esetében a száradási idő elérheti a két évet is.  Ennél lényegesen többet nem érdemes várni ugyanis a tűzifánk korhadásnak indulhat ami jelentősen csökkentheti a fűtőértékét.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a fatárlót vásárlunk vagy építünk?

  • A tűzifa tároló fedett legyen, ez elsősorban az őszi csapadékban gazdag időszak beköszöntével fontos és tegyük hozzá, ki szeretne hóval fedett tűzifát bepakolni a kandallója mellé. Ez a hely lehet a pergola szerű kiugró- vagy akár egy féltető alatt is. Remek helye lehet a faanyagnak a fészerben (vagy ahogy régebben nevezték fáskamrában), esetleg jól szellőző pincében.
  • A tűzifát ne közvetlenül a talajra pakoljuk, mindenképpen biztosítsunk egy jól szellőző sávot a faanyag alatt. Remek megoldás, ha erre a célra raklapokat használunk. Amennyiben lehetőségünk van rá, a farakás mögött is biztosítsuk a szellőzést lehetővé tevő sávot.
  • Mindenképpen kerüljük a rosszul szellőző helyiségekben való tárolás, vagy azt, hogy túl sűrűn, tömötten tároljuk a faanyagunkat.

Amennyiben nincsen pincéje, fáskamrája, vagy egyéb olyan helysége, amely megfelel a fenti szempontoknak és ambíciót sem érez magában, hogy fatárolót barkácsoljon a Profibarkács.hu kínálatában minden igényt kielégítő tűzifafa tároló eszközöket talál. A minőségi acéllemezből készült tárolók masszívak, ellenállnak a viszontagságos időjárásnak. Egyszerű szerkezetűknek köszönhetően, telepítésük kevés időt vesz igénybe. A fenyőfából készült tömör fatárolók nagyszerű segítséget jelentenek a fa tárolásához a kertjében, esetleg nyaralójának vagy házának kertjében.
A fát impregnálással kezelik, ami meghosszabbítja a fa élettartamát.
Az FSC tanúsítvány garantálja, hogy a felhasznált fa gondosan karbantartott erdőkből származik, ahol szigorú ökológiai és társadalmi követelményeket tartanak be.