Balta, fejsze

A balta köztudottan egy kéziszerszám, amit általában faragáshoz, hasításhoz, aprításhoz vagy lyukasztáshoz szoktunk használni. A múltban inkább fegyverként, illetve vallási tárgyként tekintettek rá, és ennek tudatában használták. Nagyon hasonló eszközöket is tudunk említeni, ami sokszor össze is zavarhat minket, hogy melyiket mire is használjuk pontosan. Beszélhetünk ilyenkor fejszéről, szekercéről. Felépítésük szinte teljesen megegyezik, van egy nyél, illetve egy vágóéllel ellátott fejrész, viszont amiben különböznek, az a kialakításuk, illetve a fejkiképzésük. A balta egyébként a fa kivágására használt, két kézzel forgatott, nagyobb méretű fejsze és a kisebb méretű szekerce közé tudjuk elhelyezni.

Amennyiben a tűzifa darabolásához, vagy fa hasogatásához keresel szerszámot, érdemes Gábor videójával kezdeni! Bármilyen eszköz mellé alapfelszereltség egy rönkhasító állvány!

Ahogy már említettük, sokszor találkozunk kisebb fogalomzavarral a fent említett három eszköz között. Vajon melyiket mire használjunk, és mik a különbségek ezek között az eszközök között. Mind a három egy nyélből és egy hasító fejből tevődik össze, viszont a felépítésük, használatuk és funkciójuk eltérő. Amikor éppen azon gondolkodunk, hogy melyiket válasszuk, gondoljuk át, hogy mekkora és milyen faanyaggal dolgozunk, mennyire speciális az igény, amire kell az eszköz. Rönköt kell hasogatni vagy gyújtósra valót kell aprítani, vagy akár a gyerkőcöknek szeretnénk hintát készíteni a kis kertünkben? Mindegyik feladatra más szerszám kell.

 

Mire használjuk a túra baltát, fejszét, vagy szekercét?

Fejsze

Nos az első szerszám a fejsze, ami a legnagyobb a három közül és elsődleges célja az, hogy kidöntsük vele a fát, illetve nagyobb rönköket képesek legyünk kettéhasítani. Ez a szerszám két kézzel fogható, nagyon nehéz és masszív eszköz. A fejsze nyele készülhet fából, műanyagból vagy legtöbb esetben edzett acélból. Funkcióját tekintve nagy erőkifejtést igényel a fejszének a használata, ezért nagyon fontos, hogy ergonómiailag jól kialakított és könnyen használható legyen.

A fejsze esetében két változatot különböztetünk meg ha favágásról beszélünk, az egyik a fa növekedési irányába történő vágás, vagy azzal merőlegesen történő vágás.  Azaz, ha álló fát szeretnénk kivágni, akkor szerencsés esetben a növekedési iránnyal merőlegesen fogunk vágni, oldalról indított mozdulattal. Ehhez a legtökéletesebb szerszám a döntő fejsze. Ha a száliránnyal megegyező, párhuzamos vágásról beszélünk, akkor az például a talpára állított rönk hasítása juthat eszünkbe. Ilyenkor a növekedési iránnyal megegyezően vágjuk a fát. Ebben az esetben viszont inkább a hasító fejszét javasoljuk. Ez is egy nagyon masszív, ék alakú fejjel ellátott eszköz, ami akár arra is alkalmas, hogy hasító ékként használjuk.

 

Túra balta

A balta esetében is két részből álló szerszámról beszélünk, van egy baltanyél, illetve egy hozzáerősített baltafej. A baltanyél legtöbb esetben fából készül, de találkozhatunk a mai modern korban már műanyagból elkészített verzióval is. A baltafej esetében régebben kőből, bronzból, rézből készültek, manapság már inkább vasból és acélból készítik.

A fejszével ellentétben a balta egy egykezes szerszám, inkább közepes vagy rövidebb nyéllel ellátott eszköz. Leginkább kisebb fahasábok aprításánál lehet segítségünkre, ha például gyújtóst szeretnénk előkészíteni. Illetve találkozunk egy kistestvérével is, a kisbaltával, amit akár túrázáshoz, kempingezéshez magunkkal vihetünk.

 

Szekerce

A szekerce esetében már egy speciális szerszámról beszélünk, ami kifejezetten ácsok, fafaragók és asztalosok számára készült. A szekerce nyele rövid, viszont a penge kialakítása pont azt szolgálja, hogy a fával való aprólékosabb, finomabb és precízebb munkát végre tudjuk hajtani.

A szekerce esetében a penge széles és a nyél is úgy lett kialakítva, hogy közvetlen a fej alatt is meg tudjuk fogni a szerszámot. Illetve a szekerce fején gyakran láthatunk egy bevágást is, ami a horony, ez arra szolgál, hogy szöveg tudjuk kihúzni a fából. A szekerce még azért is előnyös, mert úgy van kialakítva a feje, hogy a tompa végét akár kalapácsként is tudjuk használni.

 

Praktikus tudnivalók a hasító szerszámokhoz, túrabaltához

Nagyon fontos odafigyelni a hasító szerszámoknál az élükre, hiszen ezeknek az eszközöknek a lelke az élük. Mindenképp szerezzünk be egy jó fejsze vagy késélezőt, hogy hosszútávon tudjuk használni ezeket az eszközöket, főleg, ha még rendszeresen is vesszük elő őket.

A másik lényeges tartozék pedig a biztonsági tok, ami sok esetben egy biztonsági zárat itt jelent, így maga a tárolás és a szállítás is könnyebb és biztonságosabb lesz. Ha esetleg azzal találkozunk, hogy kilazul a fejrész, mindenképp rögzítsük, illetve, ha már a nyél vége nem alkalmas a megfelelő rögzítésre, akkor feltétlenül cseréljük ki, hiszen baleset- és életveszélyes is.

Baltával való rönkhasítást gépesíthetjük is, ha bevetünk egy rönkhasító gépet.

Túrabalták közül egy kisebb nylon nyelű, gumis markolatú darabot ajánlunk, mint például az Extol Premium 550 grammos 230 mm hosszú hajlított nyelű eszköze. Mindössze pár ezer forint, de nagyon hasznos, viszonylag könnyű, kompakt és nem utolsó sorban minden korülmények között jó fogást biztosít.