H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Rotációs kapa

A kapálógép, vagy rotációs kapa,  a folyamatos terméshozam egyik elősegítője. Rohamosan fejlődő világunkban elengedhetetlenek az ilyen fajta gépek, hiszen a termelésnek folyamatos mennie kell, hogy a gazdaságok képesek legyenek állandóan óriási mennyiségekben ellátni az embereket terméseikkel.

Persze nem csak a nagy gazdaságok könnyíthetik meg munkájukat a rotációs kapákkal, de akár egy kisebb kertben is meggyorsíthatjuk munkánk, hogy a felszabadult időt másra fordíthassuk. Természetesen nem csak a kapálásban lehetnek, segítségünkre a gépek sok más kerti szerszámnak létezik már gépiesített változata például a vetést is megkönnyíthetjük egy ilyen gép segítségével, vagy a gyomírtásban is segítségünkre lehetnek a gépek.

 

Miért használjuk a rotációs kapát?

Két célból kapáljuk kertünket, de talán a fontosabb oka hogy a talajt fellazítva segítsük a talaj oxigén cseréjét és a gyökerek növekedését, a növények fejlődését. Kapáláskor még egy fontos teendő hogy mindenképp gyomtalanítsunk, mert a gyomok tápanyagot és nedvességet vonnak el növényeinktől, de emelet lombfelületükkel is óriási mennyiségű nedvességet képesek elpárologtatnak a talajból. Emiatt a kapálás egy másik célja az is, hogy a talaj nedvességét megőrizzük, illetve hogy alkalmassá tegyük a talajt a nedvesség felvételére.

Arra kell törekednünk ilyenkor, hogy a talajban lévő víz nagy részét növényeink párologtassák el, vagyis a talajból való párolgást minimálisra kell csökkentenünk, és hogy a gyomnövényeket majdnem teljesen ki tudjuk iktatni. Fontos hogy az ültetés minden szakaszában elvégezzük a kapálást így segítve növényünk zavartalan és gyors növekedését. Kapálni persze nem csak akkor szoktunk, amikor növényt ültetünk, hiszen gyomot írtani máshol is kell például az utakon, ahol szintén nagy szolgálatot tehet egy kapálógép.

 

Rotációs kapa fajtái

 

Mechanikus kapálógép

Ez a fajta igazából talán a legelterjedtebb, hiszen kerekeivel segíti a haladás, de a teljesítménye még mindig a használójától függ, egy kisebb kertben lehet a legideálisabb a használata, de persze nagyon földet is meglehet vele művelni.

 

Elektromos kapálógép

Ennél a fajtánál már nagyon sok időt és persze energiát megspórolhatunk, hiszen elektromos energia hajtja, a gépet nekünk csak irányítani kell. Magas teljesítő képességének köszönhetően hamar végezhetünk a kapálással és még marad időnk pihenni vagy szórakozni. Egyetlen hátrány a kábele lehet, hiszen hossza korlátozza, hogy hatalmas földeket műveljünk vele, hacsak nincs egy jó hosszú hosszabbítónk is mellé, meg persze a kábelek hamar tönkre mehetnek, ha nem vigyázunk rájuk eléggé, és ha tönkre megy könnyedén zárlatot vagy balesetet okozhat. Ahogy az akkus, úgy az elektromos kapálógép is kevésbé népszerű, mert ez egy tipikusan olyan gép, aminek óriási nyomatékra van szükségre. Ezt persze egy elektromotor is megadhatná, de akkor meg nagyon nehéz lenne a gép. Így egyelőre a benzines verziók a legelterjedtebbek.

 

Akkus rotakapa

Hasonlóan az előzőhöz itt is nagy a teljesítő képesség és még csak a kábellel sem kell bajlódnunk miután feltöltöttük gépünket. Persze ne feledjük, hogy egyszer ez a gépezet is lemerül, így kicsit meghosszabbíthatja a munkafolyamatot, ha nagy területről van szó. Persze ennél a fajtánál is fenn állhat, ha nem megfelelően használjuk, hogy tönkre megy az akkumulátora és akkor elektromosként tudjuk használni. Éppen ezért nagyon fontos hogy elolvassuk és betartjuk a használati utasításokat és karbantartsuk gépinket. Természetesen egy akkumulátoros kapálógépnél mindig limitáló tényező az akku kapacitása. Emiatt ezek a gépek kevésbé népszerűek, a választék is kicsi.

 

Benzines kapálógép

Ez a fajta kapálógép is csak megkönnyítheti az életünk, főleg ha nagy területet szeretnénk megmunkálni, hiszen nem akadályoz vagy korlátoz, minket semmilyen kábel nem kell félnünk, attól sem hogy, lemerül. Nagyfokú teljesítménye ideális egy nagygazdaságban ahol csak a benzinről kell hozzá gondoskodnunk és már kezdhetjük is a munkát. Sajnos, mint minden gép ez a típus is elromolhat, főleg ha nem figyelünk karban tartására, hiszen időnként nem árt gépeinket átnézni és felmérni állapotukat használat elött, és megbizonyosodni használhatóságukról. Látható, hogy a választékot dominálja a benzines kapálógép. Ennek oka, a nyomaték illetve az, hogy akár több száz méterre kell használni a legközelebbi áramforrástól, így ez az egyetlen megoldható alternatíva.

Ugyanakkor, mint mindig amikor azt hasonlítjuk össze, hogy az akkus, elektromos, vagy benzines a megfelelő alternatíva, meg kell említeni, hogy egy benzines kapálógép mindig több karbantartás fog igényelni, mint egy elektromos. Egyszerűen több a mozgó alkatrész. Kenés kell neki, levegő, benzin és bár nem érzékeny gépek, oda kell rá figyelni, hogy megkapják a megfelelő törődést. Természetesen ezek a benzinmotorok a világból is kimennek, nem szokott velük probléma lenni, ha megkapják a megfelelő karbantartást.

Kínálatunkban számos Riwall és Hecht kapálógép található. Ezen felül kaphatóak az Einhell, AGT, Fieldmann gépei is.

Valamiért elterjedt itthon, hogy mindenki Honda rotációs kapát akar használni. Őket sem hagyjuk cserben, a nálunk kapható AGT képek Honda motorokkal üzemelnek!

 

A kapálógép és a jó termőföld

Fontos lehet, hogy földünk hogy helyezkedik el mennyi napsütést esőt kap és fontos, hogy megfelelően trágyázzuk használat után, hiszen az ilyenkor elhasznált tápanyagokat pótolnunk kell. Persze figyelnünk kell arra is, hogy mennyire éri meg ez a befektetés, mert az is lényeges hogy mit termesztünk kertünkben, hiszen egy diszkertnél nem feltétlen kell annyira tápanyag dús trágya, mint ha zöldséget vagy gyümölcsöt termesztenénk. A megfelelő trágyával még azt is elérhetjük, hogy kevesebb gyomot kelljen kiirtanunk földünkből. Gépjeink pedig nagy szolgálatot tehetnek egy trágyázás során is, hiszen ilyenkor érdemes átforgatnunk a földet ültetés elött.

 

Földforgatás rotációs kapával

Öntözés után, amikor is a talaj felső rétege úgymond megszikkad, akkor kapálással tudjuk megakadályozni, hogy a nedvesség a föld az alsóbb rétegeiből elpárologhasson. A nedvesség eső, és öntözés után csakis úgy lesz hatásos, ha a talaj felszíne nincs összetömörödve, mert a tömörödött talajon a víz elfolyik, és nem pedig le szivárog a mélyebb rétegeibe. Ha azonban megkapáltuk a talajt, ezáltal megtörve a felső réteget akkor víz mélyre tud beszívódni, így a növények nagyon sokáig tudják hasznosítani azt a talajból. A kapálás mértéke csak olyan mély legyen, hogy a gyökerek ne sérüljenek meg, illetve a kapálás mélységével könnyedén szabályozhatjuk a szigetelőréteg vastagságát, amivel a talajban lévő vízpárát megállítjuk és emelet védhetjük a gyökérzetet.

Minden esetben a gyökerek feletti talajréteget kell megpuhítani, vagyis porhanyóssá tenni, (kapálógép segítségével), ha sekélyen gyökerező növényt ültetnénk, mint például az uborka, hagyma akkor a növényeknél sekélyen kell kapálnunk, ezzel szemben a szőlőt, gyümölcsfákat, évelőket, bogyós gyümölcsöket pedig mélyebben kell kapálni, hogy a nedvességet az alsóbb rétegben maradjon meg. Nem mellesleg kapáláskor szellőztetjük is a talajt, ami mint minden élő lény számára fontos hiszen igy friss levegőhöz juthatnak növényeik. Kapáláskor nem csak gyomtalanítunk, hiszen a gyomok tápanyagot és nedvességet vonnak el a növényeinktől, de lombfelületükkel nagy mennyiségű nedvességet is elpárologtatnak a talajból. A kapálás egyik célja a talaj nedvességének megőrzése, illetve ezáltal alkalmasabbá tehetjük a talajt a nedvesség befogadására. mindenképpen arra kell törekedni, hogy a talajban lévő víz nagy hányadát a növényeink párologtassák el, vagyis a talajból való párolgást minimálisra kell csökkenteni ehhez, és a konkurens gyomnövényeket ki kell irtani.

Egyértelmű hogy ahol víz van, ott párolgás is van akár csak az emberi szervezetben, így a talaj mélyebb rétegeiben lévő nedvesség a talaj réseken keresztül, a kialakult hajszálcsöves rendszeren át jut a felszínre és így párologna el, ez előzhető meg a kapálással. A kapálás azonban a talaj felső rétegeiben létrejött hajszálcsöves rendszereket rongáljuk meg, ezáltal egy igencsak jó szigetelőréteget létre hozva. Emiatt nevezhetjük szigetelőrétegnek a kapálással megmozgatott földet, hiszen ezzel megakadályozzuk, hogy a nedvesség elpárologhasson. A mulcsozásnak vagyis a természetes trágyázásnak is ez az egyik pozitívuma, hogy a kihelyezett réteggel a párolgást csökkenthetjük.

 

Gyomírtás kapálógéppel

Mikor a magoncok (elvetés után mielőtt ki csíráznának, a magok akkor nevezzük igy a növény kezdeményt) megjelennek, bátran el kezdhetjük már a kapálást. Ilyenkor főleg a gyomokat irtjuk ki emelet pedig friss lebegőt biztosítunk a magoncoknak. Ugyanakkor figyeljünk, hogy ne kapáljunk túl közel a magoncokhoz, mert a talajrögök felszakadásakor a magoncokat is magukkal ránthatjuk és így kezdhetjük újra az ültetést, és sorban kelő gyomokat kézzel gyomláljuk ki. Miután a palántákat kiültetjük, szintén muszáj kapálnunk, mert a talajt megtapostuk, ezáltal tömörítettük, ezért ilyenkor fel kell lazítani. A kapálás mélysége legalább 8–10 cm legyen, függetlenül a növénytől. Ezzel a mélykapálással a talajt fellazítva a gyökereket a mélyebb rétegekbe irányíthatjuk, a további kapálás mennyisége a gyomosodás, esőzések, és az öntözéstől függenek.

Szóval a kapálás segítségével a növény fejlődését segíthetjük el, és a nagyobb kerteknél, de persze a kisebbeknél is megkönnyíthetjük a dolgot és emelet a munkaidőt is levághatjuk, a benzinmotoros kapálógéppel dolgozunk. Ezek a gépek merőben megkönnyíthetik a dolgunkat, hiszen megelőzhetjük a kellemetlen derék és térd fájdalmakat és az így megspórolt időt szeretteinkkel illetve pihenéssel vagy egyéb tevékenységekkel tölthetjük.

Viszont fontos hogy mivel nehéz gépről van, szó elolvassuk és karban tartsuk gépünket és használat elött meg győződjünk, hogy nincs semmilyen probléma gépeinkkel, és ha problémát észlelünk is érdemes szakemberhez fordulni ezzel is megelőzve az esetleges baleseteket. Ha pedig nem tudja milyen gépet, márkát vagy típust vásároljon, akkor forduljon bizalommal cégünkhöz, hiszen ügyfélszolgálatunkon és üzletünkben hozzá értő és segítőkész kollégákkal beszélhet és találkozhat.

 

Rotációs kapa vásárlás a Profibarkácsról

Lényeges tehát, hogy mielőtt meghoznánk a döntést egy ilyen gép vásárlásáról, tájékozódjuk, és mérlegeljük, mi lenne a leghasznosabb és legjobb választás számunkra. Először is gondoljuk, végig mit is szeretnénk kezdeni a földünkkel, majd hogy annak méretéhez melyik rotációs kapa lehet a legjobb választás.

Talán a legfontosabb paraméter a kapálógép választásánál a munkaszélesség és a teljesítmény. Egy 5-6 lóerős rotakapa már elég erős lehet egy átlagos terület műveléséhez. Emellett 50-100 cm munkaszélesség szokott elérhető lenni egy átlagos gép esetében. Nézzük meg azt is, hány fokozata van!

Ha ezek után is tanácstalan, bizonytalannak érzi magát munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére ügyfélszolgálatunkon vagy üzletünkben (4030, Debrecen, Rigó utca 4/b 1/A Raktárépület).

Bármilyen kérdése legyen csapatunk azon lesz, hogy megkapja rá a megfelelő választ, és miután sikerült választani kínálatunkból nem kell sokat várnia sem a termékre, hiszen pár munkanapon belül szállítjuk ki önnek.  Weboldalunk sok más eszközt találhat kertészkedéshez és egyéb barkácsoláshoz való kelléket, melyek remek ajándékok is lehet, ne késlekedjen, böngésszen akár rotakapákat is bátran nálunk a profibarkacs.hu-n.

Szűrés

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!