Rotációs kapa

A kapálógép, vagy rotációs kapa nagy választékban, megfizethető áron. A folyamatos terméshozam egyik elősegítője a föld megfelelő megmunkálása. A nedvesség eső, és öntözés után csakis úgy lesz hatásos, ha a talaj felszíne nincs összetömörödve, mert a tömörödött talajon a víz elfolyik, és nem pedig le szivárog a mélyebb rétegeibe. Ezért fontos a rota kapa használata. Görgess legalulra elmondjuk mit kell tudnod a rotációs kapákról, és hogyan válaszd ki a legjobbat.

 

Rotációs kapa, kapálógép, robi kapa - kis és nagy kertek legjobb barátja

A kapálógép, vagy rotációs kapa, a folyamatos terméshozam egyik elősegítője. Rohamosan fejlődő világunkban elengedhetetlenek az ilyen fajta gépek, hiszen a termelésnek folyamatosan mennie kell, hogy a gazdaságok képesek legyenek állandóan és óriási mennyiségekben ellátni az embereket termékeikkel. Persze nem csak a nagy gazdaságok könnyíthetik meg munkájukat a rotációs kapákkal, hanem akár egy kisebb kertben is meggyorsíthatjuk munkánkat, hogy a felszabadult időt másra fordíthassuk. Ráadásul a kapáláson kívül is segítségünkre lehetnek ezek a gépek, sok más kerti szerszámnak létezik gépiesített változata, például a vetést is megkönnyíthetjük vagy a gyomírtásnál is használhatjuk.

Tipp: Gyomok kiszedéséhez válassz gyomláló kéziszerszámot.

Mire jó a rotációs kapa

Mire jó a rotációs kapa?

A rotációs kapa a földművelés megkönnyítése érdekében használt talajforgató eszköz. Számos célból kiválóan alkalmazható.

A legalapvetőbb használati módja a talaj vetéshez, ültetéshez való előkészítése, ami által a gyökerek és a csírák számára könnyen átjárhatóvá tesszük a talajt. Ezentúl az esőzések és az öntözés is csak úgy lesz hatásos, ha a talaj felszíne nincs összetömörödve, mivel a tömörödött talajon a víz elfolyik, nem pedig leszivárog a mélyebb rétegekbe. Ha azonban megkapáltuk a talajt, és megtörtük a felső réteget, akkor a víz mélyebbre tud beszívódni, így a növények nagyon sokáig tudják hasznosítani azt a talajból. Nem mellesleg kapáláskor szellőztetjük is a talajt, ami minden élőlény számára fontos és így friss levegőhöz juthatnak növényeink. Kapáláskor nem csak gyomtalanítunk, hanem kedvezőbb feltételeket is teremtünk növénykultúránknak, hiszen a gyomok tápanyagot és nedvességet vonnak el a növényeinktől, lombfelületükkel nagy mennyiségű nedvességet is elpárologtatnak a talajból. A kapálás egyik célja a talaj nedvességének megőrzése, illetve ezáltal alkalmasabbá tehetjük a talajt a nedvesség befogadására. Mindenképpen arra kell törekedni, hogy a talajban lévő víz nagy hányadát a növényeink vegyék fel, vagyis a talajból való párolgást minimálisra kell csökkenteni, és a konkurens gyomnövényeket ki kell irtani.

A kapálógép alkalmazásával a növény fejlődését segíthetjük elő, és a nagyobb kerteknél, de persze a kisebbeknél is megkönnyíthetjük a dolgunkat és lerövidíthetjük a munkaidőt. A gépekkel mindemellett megelőzhetjük a kellemetlen derék és térd fájdalmakat, valamint az így megspórolt időt szeretteinkkel, illetve pihenéssel vagy egyéb tevékenységekkel tölthetjük.

Fontos, hogy mivel nehéz és sok esetben nem olcsó eszközökről van szó, mindig olvassuk el az útmutatót és tartsuk karban gépünket, használat előtt pedig győződjünk meg arról, hogy nincs semmilyen probléma vele. Ha problémát észlelünk, érdemes mielőbb szakemberhez fordulni, ezzel is megelőzve a további károsodást és az esetleges baleseteket.

Ha inkább abízol a saját erődben, akkor nézz szét a kerti szerszámok között, válassz kapát.

Mi a különbség a rotációs kapa és a kultivátor között?

A rotációs kapa egy vagy több pár késes kapatag rotálásával, körforgatásával forgatja meg a talajt, így a talaj felső szintje alulra kerül, és fordítva, az alsó felülre. Ezzel a módszerrel hatékonyan végezhető a gyomirtás, a kártevők elleni védekezés, a tápanyagok eloszlatása és a talajlazítás.

Ezzel szemben a kultivátor egy vízszintes irányú mozgást végez, miközben vagy a véső végű eszköz vagy a keretre szerelt kapafej a földet kissé megemeli, porhanyítja és szellőzteti a talaj forgatása nélkül. Ezáltal elősegíthetjük a föld minőségének javulását, hiszen a talajlakó élőlényeket kevésbé zavarjuk meg és nem változtatjuk meg a tápanyagok talajban lévő helyzetét.

Rotációs kapa használata

Hogyan kell használni a rotációs kapát?

A rotációs kapa teljesítményét a motoroknál megszokott gázkarral szabályozhatjuk, így alkalmas lehet homokos, lazább talajokhoz és kötöttebb, agyagos közeghez is. A legtöbb típusnál cserélhető elemekkel szabályozható a kapálórész szélessége, akinek pedig kisebb kertje van, érdemes olyan típust választania, melynél van hátrameneti funkció is. Ez azért fontos, mert ha a sűrűn beültetett, kis mozgásteret adó területen a gép előtt van egy növény, nem mindig lehet könnyen kikerülni, illetve a kis helyeken és sorközökben nehézkes lehet a megfordulás.

A forgó kések sebességét a talaj minőségéhez, jellegéhez szükséges beállítani, a lényeg, hogy a közeg megfelelő átmozgatása mellett az eszköz folyamatosan haladjon előre is. Kötött talajnál, illetve mélyebb művelésnél lassabb haladás a megfelelő, hogy boldoguljon a gép és ne terheljük túlzottan. A gép megtartásához és vezetéséhez olykor jelentősebb fizikai erő szükséges, ezért érdemes először óvatosabban próbálkozni vagy inkább a szelídebb, könnyebben kezelhető elektromotoros változatokat választani, főleg, ha kisebb veteményesről, kertecskéről van szó.

Hogyan válasszunk robi kapát?

Lényeges, hogy mielőtt meghoznánk a döntést egy ilyen gép vásárlásáról, tájékozódjunk és mérlegeljük, mi lenne a leghasznosabb és legjobb választás számunkra. Először is gondoljuk végig, mit is szeretnénk kezdeni a földünkkel, illetve annak méretéhez melyik rotációs kapa lehet a legjobb választás. Ennek eldöntéséhez megpróbálunk segítséget nyújtani alább a robi kapa típusok ismertetésével, előnyeik és hátrányaik bemutatásával.

Melyik a legjobb rotációs kapa?

Ez természetesen rengeteg dologtól függ, de általánosságban elmondható, hogy kisebb területekre a mechanikus vagy elektromos gépek ideálisak lehetnek. Amennyiben korlátozott az elektromos áramhoz való hozzáférés, az akkus kapáknak nagy hasznát vehetjük. Azonban minél nagyobb a megművelendő terület, illetve minél keményebb a talajunk, annál inkább érdemes a benzinmotoros változatot megvásárolni.

Milyen rotációs kapa típusok léteznek?

Mechanikus kapálógép

A mechanikus kapálógépek nem rotációs elven működnek, nem forgatják a földet, így ezek igazából kultivátorok. Ez a fajta talán a legelterjedtebb, hiszen kerekeivel segíti a haladást, a teljesítménye a felhasználójától függ és nincsen szükség hozzá vezetékekre, nem tartalmaz semmilyen motort. Így értelemszerűen ez a legcsendesebb is. Egy kisebb kertben nagyon ideális a használata, kis helyen elfér nem csak a tárolás során, hanem használatakor is, hiszen a legkisebb sorközökbe is beférhet. Mivel semmilyen elektronikát és mozgó alkatrészt nem tartalmaz, persze a kerekeken kívül, így ennek a legkönnyebb a karbantartása és ehhez juthatunk hozzá a legolcsóbban.

Elektromos kapálógép

Ennél a fajtánál már nagyon sok időt és persze energiát megspórolhatunk, hiszen elektromos energia hajtja, a gépet nekünk csak irányítani kell. Magas teljesítőképességének köszönhetően hamar végezhetünk a kapálással és még marad időnk pihenni vagy szórakozni. Egyetlen hátrány a kábele lehet, hiszen hossza korlátozza, hogy hatalmas földeket műveljünk vele, hacsak nincs egy jó hosszú hosszabbítónk is mellé. A kábelek is hamar tönkre mehetnek, ha nem vigyázunk rájuk eléggé, és könnyen zárlatot vagy balesetet okozhatunk. Ahogy az akkus, úgy az elektromos kapálógép is kevésbé népszerű, mert ez egy tipikusan olyan gép, aminek óriási nyomatékra van szükségre. Ezt persze egy elektromotor is megadhatná, de akkor meg nagyon nehéz lenne a gép. Kisebb kertekbe azonban kiváló lehet, hisz sokkal kevesebb erő szükséges a használatakor a mechanikus kapákhoz viszonyítva és a karbantartása is egyszerűbb, mint a robbanómotorosoké.

Akkus rotakapa

Hasonlóan a vezetékes elektromoshoz, itt is nagy a teljesítőképesség és még csak a kábellel sem kell bajlódnunk, miután feltöltöttük az akkumulátort. Persze ne feledjük, hogy egyszer ez a gépezet is lemerül, ami kicsit meghosszabbíthatja a munkafolyamatot, ha nagy területről van szó. Az akkumulátor hosszú élettartama érdekében fontos, hogy elolvassuk és betartsuk a használati utasításokat és karbantartsuk gépünket. Egy akkumulátoros kapálógépnél mindig limitáló tényező az akku kapacitása. Emiatt ezek a gépek kevésbé népszerűek, és a választék is kisebb. Viszont kisebb kertekbe és főleg olyan helyeken, ahol korlátozottan elérhető a vezetékes áram, kiváló hasznunkra lehet.

kapálógép

Benzines rotációs kapa

Ez a fajta kapálógép is csak megkönnyítheti az életünetk, főleg, ha nagy területet szeretnénk megmunkálni, hiszen nem akadályoz vagy korlátoz minket semmilyen kábel, nem kell félnünk attól sem, hogy lemerül, csupán a működéshez szükséges üzemanyaggal kell rendelkeznünk a munka megkezdéséhez. Nagy teljesítménye ideális egy nagygazdaságban, de kisebb kertekben is nagyon hasznos. Sajnos, mint minden gép, ez a típus is elromolhat, főleg, ha nem figyelünk karbantartására, amire sokkal igényesebb elektromos társainál. A választékot jellemzően dominálja a benzines rotációs kapa, ennek oka a nagy nyomaték, illetve az, hogy akár több száz méterre kell használni a legközelebbi áramforrástól, így ez az egyetlen megoldható alternatíva.

Ugyanakkor, mint mindig, amikor azt hasonlítjuk össze, hogy az akkus, elektromos, vagy benzines a megfelelő alternatíva, meg kell említeni, hogy egy benzines kapálógép mindig több karbantartást fog igényelni, mint egy elektromos. Egyszerűen több a mozgó alkatrész. Kenés kell neki, levegő, benzin és bár erős gép, oda kell rá figyelni, hogy megkapja a megfelelő törődést. Természetesen ezek a benzinmotorok a világból is kimennek, nem szokott velük probléma lenni, ha megkapják a megfelelő karbantartást.

A mechanikus rotációs kapa előnyei és hátrányai

A motor nélküli, mechanikus kapálógép emberi erő segítségével működik, így ennél környezetkímélőbb megoldás nem létezik, ráadásul szinte teljesen némán működnek. Üzemeltetési költségük gyakorlatilag nincs, nem kell üzemanyag vagy villamos áram a működésükhöz. Egyszerű a karbantartásuk is.

Viszont ami az előnye, az épp a hátránya is, az emberi erő használata fizikai megterhelést jelent, különösen hosszabb munkavégzés során. Lassabb és kevésbé hatékony lehet, főleg nagyobb területeken való használatkor.

Összességében akkor lehetnek előnyösek, ha környezetbarát és gazdaságos megoldást keresünk kisebb méretű kertben vagy mezőgazdasági területeken. Azonban a fizikai munkaerőigény és a hatékonyság korlátjai miatt nem minden helyzetben optimális választás. Egyszerűségük és alacsony áruk miatt viszont érdemes akár azt is megfontolni, hogy a motoros kapa mellé még egy ilyet is vásároljunk.

Az elektromos rotációs kapa előnyei és hátrányai

Az elektromos rotakapák környezetbarátabbak, mivel nem bocsátanak ki káros gázokat. Ez hozzájárul a környezetvédelemhez és a jobb levegőminőséghez. Általában sokkal csendesebbek is, mint benzines társaik, ami előnyös lehet zajérzékeny területeken. Mivel nincs belső égésű motor, az elektromos rotációs kapák karbantartási költségei alacsonyabbak, nincs szükség üzemanyagra vagy motoralkatrészek cseréjére. Sokkal könnyebben indíthatók és kezelhetők.

Ami ellenük szólhat, hogy a gépeknek szükség van elérhető elektromos hálózatra. Ez korlátozhatja a használatot bizonyos területeken, nem csak az áram elérhetősége miatt, hanem a kábelek hosszúsága miatt is, ami korlátozza a mozgásteret és az elérhető munkaterületet. Teljesítményük kisebb, így nagyobb területeken vagy nehezebb talajviszonyok között ez a hatékonyságra is kihathat.

Az elektromos rotakapák környezetbarát és csendes alternatívát jelentenek a talajművelés során, azonban az energiaigény, a teljesítmény és az áram elérhetőségének korlátjai miatt fontos alaposan megfontolni az eszköz kiválasztását az adott feladat és terület alapján.

Az akkus rotációs kapa előnyei és hátrányai

Mivel az akkus rotakapa is elektromos, így alapvetően hasonlóak az előnyeik és hátrányaik, mint az akku nélküli elektromos kapák. Halkak, nincs szükségük üzemanyagra, környezetbarát gépek. Viszont ezek vezetékek nélkül működnek, ami növeli az elérhető munkavégzési területet.

Hátrányuk, hogy az akkumulátorok élettartama véges, és idővel a teljesítményük csökkenni kezdhet. A cseréjük pedig elég költséges lehet. Bár vezetékre nincs szükség, az akkumulátorok kapacitása korlátozza a gép hatótávolságát és a teljesítményét, a töltés alatt a gép nem használható. Nagyobb területeken vagy nehezebb talajviszonyok között ez befolyásolhatja a hatékonyságot. Az akkumulátorok súlya hozzáadódik a gép teljes tömegéhez, ami a kezelhetőséget nehezítheti.

Az akkumulátoros rotakapa környezetbarát és csendesebb megoldás a talajművelésre és kiváló a hordozhatósága, azonban fontos figyelembe venni az akkumulátorok élettartamát, a teljesítményt és a töltési időt a kiválasztás során.

A benzinmotoros rotációs kapa előnyei és hátrányai

A robbanómotoros kapák rendkívül erőteljesek és képesek hatékonyan megmunkálni a talajt, még nehezebb vagy tömörebb talajviszonyok esetén is. Nincs szükség kábelekre, így használhatók olyan területeken is, ahol nem érhető el elektromos energia. A nagyobb motorerő és sebesség lehetővé teszi a gyorsabb haladást, ami előnyös lehet nagyobb területek hatékony és gyorsabb feldolgozásához, miközben általában mélyebben is be tudnak hatolni a talajba, ami segíthet a mélyebb talajlazításban és gyökérzóna elérésében. Indításuk és a működtetésük általában egyszerű, és elég megbízhatóan működnek.

Hátrányuk, hogy a motorok üzemanyagot igényelnek, és rendszeres, alapos karbantartásra is szükség van, például olajcserére, szűrők cseréjére és a motor állapotának ellenőrzésére. Zajosabbak és káros anyagokat bocsátanak ki a levegőbe a működés során, ami negatív hatással van a környezetre. A gépek beszerzési költsége magasabb lehet, az üzemanyag és kenőanyag, a cserélendő tartozékok is további költséget jelentenek. Továbbá a gépek általában nehezebbek és nagyobbak, ami a kezelhetőséget és a tárolási lehetőségeket befolyásolhatja.

A benzinmotoros rotakapák hatékonyak a talajművelésben, különösen terjedelmesebb vagy nehezebben művelhető területeken. Azonban fontos figyelembe venni az üzemeltetési és környezeti szempontokat, és gondoskodni a gépek megfelelő karbantartásáról a hosszú élettartam és hatékonyság érdekében.

A benzinmotoros rotációs kapa karbantartása

Mint minden motoros kerti eszköz, a kapálógép is igényel karbantartást, ápolást. Mivel nem mindennap használt eszközről van szó, ne tegyük el úgy, hogy benzin maradt a tartályában, 1-2 hónap alatt ugyanis az üzemanyag kárt tehet a vezetékekben, porlasztókban. Használat után takarítsuk le az eszközt, ne maradjanak rajta földdarabok, növényi részek. A tárolást száraz helyen oldjuk meg, hogy megvédhessük a korróziótól és az időjárás viszontagságaitól. Évente, kétévente érdemes kisgépekkel foglalkozó szervizben átnézetni az eszközt, a szakszerű karbantartás sok évvel megtoldhatja a gép élettartamát.

Rendszeresen ellenőrizzük az olajszintet a motorban, minden használat előtt vagy a gép hűlési ideje után. Szükség esetén töltsük fel a kellő mennyiséggel a megfelelő típusú motorolajjal. A gép használati útmutatójában ajánlott olajcserét mindig idejében végezzük vagy végeztessük el. Ez általában meghatározott időnként vagy bizonyos számú munkaóra után szükséges. A levegő-, az olaj- és az üzemanyagszűrők cseréjét is az ajánlásokat követve végezzük. A tiszta szűrők biztosítják a megfelelő üzemanyag- és levegőáramlást a motorba, valamint a hosszú élettartamot.

Az esetlegesen elkopott vagy sérült, csorbult pengéket időszakosan ellenőrizzük, élezzük vagy cseréljük ki. Az éles pengék hatékonyabb talajmunkát végeznek.

Elektromos kapálógép karbantartása

Karbantartás terén az elektromos és az akkumulátoros eszközök használata lényegesen kényelmesebb, hiszen számottevő karbantartást – a tisztítási munkálatokon kívül – nem igényelnek, azok is egyszerűbbek és kevésbé időigényesek.

Mindig tisztítsuk meg a gépet a munkavégzés után. Távolítsuk el a talajmaradványokat és a szennyeződéseket. Időről időre ellenőrizzük a vezetékeket és csatlakozásokat, hogy ne legyenek sérültek vagy lazák. Ha van erre vonatkozó gyártói ajánlás, akkor a csapágyakat, forgó részeket időnként olajozzuk meg.

Tároljuk a rotakapát fedett, száraz helyen. Ha akkumulátoros, kövessük a használati útmutatót az akkumulátor megfelelő karbantartásáról, töltési és tárolási követelményeiről. Ha el lehet távolítani a gépről, célszerű teljesen feltöltve, illetve olyan helyen tárolni, ahol a hőmérséklet nem csökken nulla fok alá.

Az elektromos rotakapák pengéit is rendszeresen ellenőrizzük kopás és sérülés szempontjából.

kapálógépek paraméterei

Kapálógépek paraméterei

Munkaszélesség

A kapálógépek munkaszélessége határozza meg, hogy egy nyomon milyen szélességű földrészletet tud a gép megkapálni. Ez jellemzően a kapatagok számától függ. A több kapataggal rendelkező gépeknél a tagok eltávolításával kisebb szélességben is művelhetünk. Vegyük figyelembe a gép szélességét is, ugyanis ekkora hely mindenképp szükséges ahhoz, hogy elférjünk vele a területen. Kisebb kertek vagy szűkebb helyek esetén általában kisebb munkaszélességgel rendelkező gépek lehetnek előnyösek, míg nagyobb területeken hatékonyabb a nagyobb munkaszélességű eszköz használata. Legtöbbször 2 és 6 közötti a kapatagok száma, amivel 35 centimétertől 80 centiméteres vagy nagyobb szélességet érhetünk el.

Kések hossza

A kések hossza határozza meg, hogy legfeljebb milyen mélyen tudjuk a talajt megmunkálni. Ez legtöbbször 15 és 30 cm között van.

Kialakítás és kések száma

A kapatagok kialakítása és az egy tagon lévő kések száma is változó lehet. Általában 4-6 kés van egy tagon, a kések állhatnak egy irányba vagy váltott irányba. Jellemzően a gép erősségéhez illeszkednek.

Méret

A gépek mérete összefügg a munkaszélességgel és a teljesítménnyel. Minél erősebb és nagyobb területet tudunk egyszerre megmunkálni, annál terjedelmesebb a méretük. Ezt vegyük figyelembe mind a használat helye, mind a tárolás miatt.

Tömeg

A rotációs kapák tömege jelentősen befolyásolja a kezelhetőségüket. A nehezebb gépeket nem könnyű irányítani, viszont stabilabbak és hatékonyabbak. Az elektromos gépek általában 20 kg körül vannak, a benzinmotorosak 50 kg-tól is sokkal nehezebbek lehetnek.

Zajszint

Az elektromos gépek jellemzően csendesebbek, mint benzines társaik. Kisebb kertekben, ahol a szomszédok nagyon közel vannak, megfontolandó szempont, mekkora zajjal fog járni tevékenységünk. A benzinmotoros gépek használatakor már érdemes fülvédőt, fültokot alkalmazni.

Rotakapák funkciói

Művelési mélység beállítása

A legtöbb gépen egy egyszerű laposvas magasságának állításával szabályozhatjuk, milyen mélységben kapáljon a gép.

Kerékmeghajtás

Jellemző az erősebb gépekre a kerékmeghajtás, így a kapát nem csak a kések hajtják előre, hanem a motor egy áttéten keresztül közvetlenül a kerekeket is hajthatja.

Hátramenet

A hátrameneti funkció nagyon hasznos a kiskertekben is, ahol nehezen tudunk megfordulni. Nagyobb, nehéz gépek esetében pedig rendkívül hasznos tud lenni, mivel megkönnyíti az irányváltást.

Rotációs kapa tartozékok

Sok típushoz egyéb kiegészítőkkel is bővíthetjük gépünket. Hasznos lehet egy utánfutó, de használhatunk szántóekét, töltögető ekét, hótolót stb. Vizsgáljuk meg, hogy az adott típus milyen kiegészítővel kompatibilis.

Rotációs kapa, robi kapa vásárlás a Profibarkácsnál

A Profibarkács.hu-n széles választékot kínálunk robi kapa esetében is, legyen az elektromos vagy benzinmotoros. Hecht, AGT, Einhell, Riwall márkájú gépek is elérhetőek nálunk többek között.

Ha tanácstalan vagy bizonytalannak érzi magát, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére ügyfélszolgálatunkon vagy üzletünkben.

Bármilyen kérdése is legyen, csapatunk azon lesz, hogy megkapja rá a megfelelő választ, és miután sikerült választani kínálatunkból, nem kell sokat várnia sem a termékre, hiszen pár munkanapon belül kiszállítjuk Önnek. Weboldalunkon sok más eszközt is találhat a kertészkedéshez és egyéb barkácsoláshoz, melyek remek ajándékok is lehetnek.