Multigép

A profi szakembernek köztudottan nagyon sok szerszáma van. Beszélhetünk akár elektromos, akár kézi szerszámokról, ők nap mint nap használják ezeket az eszközöket az évek alatt. Ezeket a gépeket viszont hordozni kell, külön kell tárolni, karbantartani, és ez óriási terhet jelenthet. Na de milyen jó lenne, ha létezne egy olyan szerszám, ami többet is tudna helyettesíteni? Pont emiatt találták ki és dobták piacra a gyártók a multifunkcionális szerszámgépeket, amelyek több gépet is tudnak helyettesíteni, könnyítve az életünket. Említhetjük az ipari darabokon át, a fél-professzionális gépektől egészen a kisebb barkács eszközökig. Viszont a szakembereken kívül kevesen ismerik ezeket a gépeket és nem tudják, hogy mire is lehet őket használni.

Hogyan működik a multigép?

A multifunkcionális gépek leginkább első blikkre olyanok, mint egy sarokcsiszoló vagy rezgőcsiszoló keveréke. Egy nagyon kompakt és könnyű gép, amit nagyon egyszerűen tudunk használni. Ahogy említettük a sarokcsiszolóhoz hasonlóan a géptest egy befogótengelyben végződik és merőleges a meghajtómotorra.

Ezeknél a gépeknél nagyon sok tartozékkészletet lehet vásárolni, de természetesen egyenként is beszerezhetjük csak azokat, amikre szükségünk lesz. A tartozékokat értelemszerűen a befogótengelyre tudjuk felszerelni. Egy nagy különbség viszont a sarokcsiszoló ellentétben, hogy a befogott tartozék nem forog, mindössze rezeg, ezt viszont szörnyen nagy sebességgel teszi, így könnyen elfűrészel, lecsiszol vagy levág bármilyen munkadarabot, ami elé kerül.

 

Milyen tartozékok elérhetőek a multifunkciós géphez?

Ahogy már említettük rengeteg fajta tartozékot tudtok vásárolni a multigépekhez, hiszen pont ez a funkciója az adott gépnek. Egyszerűen csak csatlakoztatni kell a megfelelő fűrészlapot, és nagyon pontos és gyors vágást tudunk eszközölni akár fa, fém, textil vagy egyéb műanyagok esetében is. Viszont nagyon fontos odafigyelni, a tartozékok típusára és anyagára, hiszen ettől függ, hogy melyik anyaghoz mit szabad használni. A Bi-Metal jelzésűek leginkább a fémeknél, illetve textileknél alkalmas, míg a szánacél inkább a fa vágásánál lesz megfelelő.

 

Merülő vagy szegmenses fűrészlapot használjunk a multivágóhoz?

Merülő lapok esetében a munkalapot felszínébe szúrunk, ezért is hívjuk őket bemerülő fűrészlapoknak. Egyenes és hosszú vágásoknál viszont inkább a kerek fűrészlapot javasoljuk. Ha tehetünk egy javaslatot, akkor először érdemes lehet egy finom jelölővágással kezdeni majd ezután a vágáson újra végig menni és tovább mélyíteni azt, így tökéletes végeredményt kaphatunk.

Találkozhatunk kaparókésekkel is, amit általában makacs foltok eltávolításánál szoktunk használni, mint például fuga, habarcs vagy egyéb anyagok. Ezt is több méretben, típusban is megtaláljuk: lekerekített, apróbb, hegyesebb verziók vagy nagyobb, szélesebb fejű típusok. Tökéletesen fel lehet szedni az ott maradt ragasztódarabokat, de hasznos lehet ablaktömítésnél és szilikonnál is.

 

Már levágtuk? Nem gond, csiszoljuk át a multicsiszolóval!

Általában a csiszolótalpakról kevesebbet írnak, viszont teljes mértékben ugyanazon az elven működik mint a rezgőcsiszoló, vagy egy excentercsiszoló. Különböző méretben is megtaláljuk, de itt is léteznek speciálisabb darabok. De mégis mit lehet velük csiszolni? Festéket, lakkot, követ, kemény vagy puhafát, vagy még akár üveget és rozsdát is csiszolhatunk vele, plusz még polírozófilcet is csatolhatunk tartozékként, ami pedig végül a multicsiszoló tökéletesre csiszolja a munkadarabunkat.

 

Tehát akkor melyik gépeket is helyettesíti a multigép?

Valójában mindegyiket, de igazából egyiket sem. Nem segítettünk túl sokat, igaz? A legfontosabb az, hogy hiába van egy multigépünk, ami akár lehet sarokcsiszoló, rezgőcsiszoló, polírozógép, vagy akár különböző fajta fűrész, ezek a gépek önmagukban egy-egy munkafeladatra lettek kitalálva. Tehát, lehet hogy a multigépünk képes lesz elvágni fémet, faanyagokat, viszont sosem fogja tudni 100%-an helyettesíteni egy valódi fűrész funkcióját.

Előfordulhat, hogy ugyanúgy políroz, mint egy rendes polírozógép, viszont hosszútávon, akár ipari polírozás esetében nem lesz az igazi. És folytathatnánk tovább a listát.

Összességében ez egy nagyon hasznos és remek gép, ami igazán sokoldalú és nagy segítség lehet számunkra, ha kisebb barkács feladatokra szeretnénk használni. Ha viszont csak egy-egy konkrét feladatot csinálunk állandóan, például csak fémet akarunk vágni, akkor vegyünk egy sarokcsiszolót, ha viszont csak csiszolási feladatokat szeretnénk végezni, akkor szerezzünk be egy multicsiszolót. Ez a multigép azoknak a legjobb és leghasznosabb választás, akik inkább csempézéshez, padlóburkoláshoz, vagy akár kisebb precízebb asztalos munkákat szeretnének vele elvégezni. Pont ezért kapta a nevét is.

 

Multifunkciós gép választása és rendelése

Reméljük mindenki megtalálja számára éppen a tökéletes multicsiszoló, vagy multivágó gépet, amit az adott feladathoz tud majd tökéletesen használni.

Webshopunkban nagyon széles kínálatból tudtok rendelni. Kaphatóak az Einhell, az Extol Craft, Extol Premium gépei, de a Fieldmann, Scheppach, Hyundai, Hecht, Graphite, Verto és Yato multigépek is. Ez 10 márka, ebből már biztos lesz választék. :)

Ezek jellemzően kisebb teljesítményű gépek, 180-400 Watt teljesítmény teljesen átlagos. Inkább a kiegészítő és a csomagban már érkező tartozékok az érdekesek. Vegyük például a Graphite multifunkciós gépet, ami 180 Wattos, de levehető porelszvóval, csomó tartozékkal és hordozó kofferban érkezik. 3 év garancia jár hozzá és fa, kerámia, de akár fém vágását és csiszolását is megoldja ez a remek multigép.