Sarokcsiszoló

A sarokcsiszolók használata rengeteg féle munka elvégzéséhez nyújt remek lehetőséget. Ha te is szívesen beszereznél egy ilyen sokoldalú szerszámot, akkor válogass bátran kedvező sarokcsiszoló áraink között! Kattints az akkus, vagy elektromos választóra és már szűrhetsz is a jobbnál jobb ajánlatok között. A termékek alatt megtalálod a videós sarokcsiszoló vásárlási útmutatót is, ami alapján egyértelmű lesz, hogy melyik gépet érdemes választani az igényeid szerint. A webshopban vágókorongokat állványokat és minden egyéb, a flexhez szükséges kiegészítőt is megtalálsz!

Miért hívják flexnek a sarokcsiszolókat?

A sarokcsiszolókat sokszor „flex” néven is megtalálhatod, mivel így hívják azt a céget, aki hazánkban először forgalmazott ilyen szerszámgépeket. Így terjedt el a köznyelvben a flex elnevezés, amit máig sokan használnak, még így is, hogy azóta már több gyártó is piacra dobta a saját sarokcsiszolóját. A lényeg, hogy az elnevezéstől függetlenül nincs különbség a kettő között.

 

A flex biztonságos használatáról

Tartsuk be a biztonsági előírásokat sarokcsiszoló használata köznen! Legalább egy védőszemüveg használata kötelező. Nagyon veszélyes eszközről van szó. Gondolom sokan láttak már olyan videót is, ahol eltörött menetközben a flex korong és nem jó helyen állt meg. A munkadarabról nagy sebességgel távozó szikrák és kicsi darabkák ellen védőöltözetet is viselni érdemes. Sokan nem használnak kesztyűt, amit én ugyanolyan meggondolatlanságnak tartok flexelés közben. Nem tart sokból és máris sokat hozzátettünk ahhoz, hogy másnap is ugyanúgy folytathassuk a munkát, vagy a barkácsolást. Figyeljünk oda!

 

Mire használható egy sarokcsiszoló?

Egy sarokcsiszoló használata kiváló döntés, ha többféle polírozási, tisztítási, és persze csiszolási munkákat szeretnél elvégezni, de akár még a rozsda eltávolítására is alkalmas egy ilyen szerszám. Sőt, használhatod őket kő és fém elsimításához is. Létrejötte abból is adódott, hogy a fűrészelés, illetve a forrasztás következtében éles pontok keletkezhetnek bizonyos anyagokon a gyártás során, amiket csiszolókoronggal lehet utólag eltávolítani.  Érdekes módon az elnevezésük ellenére a sarokcsiszolók belső sarkok csiszolására nem alkalmasak, mivel mind a vékonyabb, mind a vastagabb kör alakú tárcsa, amivel a szerszám dolgozik képtelen erre.

Ettől függetlenül egy elképesztően sokoldalú szerszámnak számít egy sarokcsiszoló, és sokkal több mindenre jó, mint amire általában használják. Használható vágáshoz, daraboláshoz, durva és finom felületek polírozásához, és különböző műanyagok, fémek, és építőanyagok megmunkálásához is, mint például a kő, a beton, vagy akár a kerámiacsempék. A különféle sarokcsiszoló tartozékok is lehetővé tették a szerszámnak az ilyen széles körű felhasználását.

A gyakorlatban az is segít, hogy különböző színnel vannak ellátva a sarokcsiszolóhoz tartozó tárcsák. Egész pontosan a zöld szín kő (csempe, cserép, tégla stb.) vágására, a piros szín fémcsiszolásra, a kék szín pedig fémvágásra használható tartozékot jelöl.

A sarokcsiszoló használata alatt pedig nagyon fontos, hogy figyelj a gép fordulatszámára. Bár tény, hogy minél magasabb fordulatszámon járatod a gépet, annál hamarabb, gazdaságosabb módon tudsz végezni a munkával, azonban, ha hőre érzékeny felülettel kell dolgoznod (pl. műanyag vagy festett felület), akkor semmiképp sem ajánlott a maximális fordulatszám. Ilyenkor ugyanis nem csak a megmunkálandó felületben tehetsz kárt, hanem a sarokcsiszolóban is. Ennek elkerülésében segít a fordulatszám-szabályozó funkció, amivel előre beállíthatod a gép maximális fordulatszámát.

Az is szuper ebben a gépben, hogy rengeteg tartozék elérhető hozzá. Munkától függően alkalmazhatunk acélhoz való csiszoló korongot, de van gyémánt flex korong is. Dupla szegmentált korong kell? Az se gond! De rakhatunk rájuk fazékkefét meg kúpos sodrott drótkorongot is. Faforgácsolás? Mehet a kosárba egy faforgácsoló korong, vagy durva ráspolykorong. Vannak külön vágókorongok és polírkorongot is, amivel az autó fényezését tudjuk kicsit javítani. Itt most persze a polírkorongra gondolok, ha a vágókoronggal esel neki, akkor abból baj lesz. Fibertárcsa, gumitányér stb még hosszú a sor. A lényeg, hogy minden munkához lesz valami a jó kis flexhez!

 

Flex típusok

A sarokcsiszoló méretek könnyen osztályozhatók, úgyhogy vásárlásnál annál könnyebb dolgod lesz kiválasztanod a neked megfelelő szerszámot.

Két fő csoportra lehet osztani őket: a 150 mm tárcsaátmérőig terjedő gépek kicsinek (azaz egykezesnek), az efölöttiek pedig már nagynak (azaz kétkezesnek) számítanak. 

Egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket választod, ugyanis akár kettő- vagy háromszoros teljesítménykülönbséget is tapasztalhatsz a két csoport között! Természetesen ez nem jelenti azt, hogy mindenképp a nagyobbik flexre lesz szükséged. Kisebb helyeken történő vágásokhoz és csiszolásokhoz tökéletesen megfelel majd neked egy egykezes, kicsi sarokcsiszoló. Ha viszont már vastagabb anyagokkal szeretnél dolgozni, akkor mindenképpen egy kétkezes, nagy sarokcsiszolót érdemes választanod.

Amire vásárlásnál érdemes ügyelni:

  • típus (elektromos, vagy akkus)
  • márka
  • garancia
  • max. fordulatszám
  • teljesítmény
  • korong méret

Értelemszerűen minél nagyobb teljesítményű, korongméretű és fordulatszámú terméket választasz, annál magasabb lesz az ára. A kapott garanciát is érdemes figyelembe venni, hiszen sok termékre csak 1 év garancia van, míg mások, pl. a Scheppach 2+2 évet ad a gépek mellé. Utolsó szempont pedig a márka. Ennek 2 oka van. Egyrészt a márkanevet is valamennyire megfizeted, egy nagy nevű termék valószínűleg drágábban elérhető, mint egy kevésbé ismert, hiába ugyanolyan jó. A másik dolog, hogy ha akkus termékről van szó, akkor érdemes a már bevásárolt márkánál maradni. Ennek oka, hogy természetesen a Yato akku a Yato gépekbe, az Einhell akku az Einhell gépekbe fog jó lenni és így tovább.

 

akkus sarokcsiszoló

 

Akkus flex

Ahogy említettem érdemes az akkumulátora ügyelni, illetve ezen felül arra, hogy milyen jár a termékhez, illetve jár-e egyáltalán! Ugyanez igaz a töltőre is. Akkumulátoros sarokcsiszolóból kisebb a választék. Úgy gondolom, hogy ennek oka, hogy az akku adta előnyök alapvetően ennél a terméknél elvesznek. Jellemzően a műhelyben szokták használni, ahol meg úgyis ott az áramforrás. Természetesen, ha viszont fontos az akku adta mobilitás, akkor mindenképpen ezt válaszd. Ha akkumulátor kell, azt is tudsz nálunk akár külön is rendelni, töltővel együtt.

 

Elektromos sarokcsiszoló

Folytatva a gondolatmenetet, jellemzően az elektromos flexek még olcsóbbak is szoktak lenni, mint az akkusak. Emiatt, bár egyre többen keresek a mobil eszközöket, az elektromos sarokcsiszolók továbbra is dominálnak.

A mi ajánlásunk az, hogy otthonra érdemes egy olyan terméket választani, amihez jár 2, vagy több év garancia, 1000-1500 Watt teljesítménnyel pedig már szinte minden munkát el lehet végezni. Az Einhell, Graphite, vagy Yato termékek kiemelkedően jók, nagyon jókat hallunk róluk vissza. Ugyanakkor a többivel sem fogsz mellé fogni, nem forgalmazunk rossz termékeket. Ha 1500 Wattnál több teljesítmény kell, akkor arról meg már úgyis tudni fogsz sarokcsziszoló ínyencként és nincs szükséged az ajánlásunkra. :)

 

sarokcsiszoló használat közben

 

Sarokcsiszoló vásárlás a Profibarkács webáruházban

Többek között AEG, Einhell, Hecht, Scheppach, Fieldmann, Hyundai és Extol sarokcsiszoló rendelésére is lehetőség van a webáruházból. De kapható még Yato, Shtor, Graphite és Verto gépek is. Várjuk rendelését, melyet igyekszünk a lehető legrövdibb idő alatt feldolgozni és már adjuk is át a válaszott futárszolgálatnak. Így már érkezik is másnapra a megrendelt akkus, vagy elektromos flex. Ha esetleg elakadna rendelés során, vagy nem tudja mit válasszon, keresse ügyfélszolgálatunkat és örömmel segítenek! Munkanapokon 8:00-16:00 között elérhetőek emailben, telefonon vagy cseten, elég ha a jobb alsó sarokban található gombra kattint.

Gyakori kérdések flex témakörben

Milyen sarokcsiszolót válasszak otthonra?

Nem ipari használatra nem kell a kínálat tetejét választani.Elég lesz egy 125 mm-es 850-1200 Wattos teljesítményű gép is. Mi a Yato állítható fordulatszámos verzióját ajánljuk túlmelegés elleni védelemmel, a webshopból megrendelhető.

Mik a legfontosabb sarokcsiszoló funkciók?

A legolcsóbb kategóriában ezek nem elérhetőek, de mi ajánljuk, hogy tudja: lágy indítás, szabályozható fordulatszám és szénkefe-mentes motor. Az Extol Premium egyik gépe pl. ezt 20.000 Ft körül mindet tudja.

Akkus, vagy elektromos sarokcsiszolót vegyek?

Mi úgy gondoljuk, hogy ma már nem ipari, egész napos használathoz felesleges elektromosat venni. Tehát ha ebből élsz, hogy egész nap vágsz akkor vegyél elektromosat, minden egyéb esetben akkusat.