Ütvecsavarozó

Az ütvecsavarozó hallatán talán néhányan a ütvefúróra gondolnak, de a két gép nem ugyanaz. Ez utóbbi főként falazat fúrására, horgonyok és dűbelek rögzítésére használatos, de nem alkalmas csavar behajtásra. Az ütvecsavarozó viszont kiválóan alkalmazható csavarok és imbusz csavarok behajtására, kihajtására. A nagy nyomatéknak hála a beragadt vagy túlhajtott csavarokat is képes eltávolítani, ugyanakkor precíz fúráshoz nem a legjobb választás, bár hatszögletű fúrószárral használható. Autóiparban, fémmegmunkálás területén, bútoripari, faipari, építőipari munkáknál, bárhol, ahol csavarokkal kell bánni, kiváló, erős és hatékony munkaeszközként tartják számon.

Hogyan működik az ütvecsavarozó?

A nevét lényegében a működési elvéről kapta. A gép belsejében ütőmű és kalapács végzi a feladatát, kalapácsból általában kettővel rendelkezik, de létezik olyan gép, amely hárommal. A gép motorja forgatja a kimenő tengelyt, az üllőt egy kioldódó kalapács üti meg, mely rugós elven működik és ez elfordítja a csavart. A nagy nyomaték annak az eredménye, hogy a kalapács és az üllő csak átjutnak egymáson, hogy teljes erejükkel összezárják a rugót. A nagy nyomaték és kicsi lefelé irányuló erő eredménye, hogy a kulcs belsejében az erő átvivő rész felütközik a kulcs házára, a gép nem forgatónyomatékot fejt ki a csavarra, hanem az arra átvitt impulzus fordítja el a csavart. Ez a folyamat egymás után gyorsan ismétlődik, ennek a jelölésére használják az IPM-et, ütőenergiát, hogy mennyi ütést produkál percenként, ha pneumatikus a gép, akkor pedig a BPM szám mutatja ugyanezt.

Az ütvecsavarozó egy olyan szerszám, amely elektromos vagy pneumatikus meghajtással rendelkezik, és nagy nyomatékot képes kifejteni. Ez lehetővé teszi, hogy gyorsan és könnyedén csavarja be és ki a csavarokat vagy anyákat, még akkor is, ha azok nagyon szorosra vannak húzva. Az ütvecsavarozókat számos különböző területen használják, mint az autószerelés, kerékcsere, építkezés, faipari munka vagy gépszerelés.

Mit tud egy ütvecsavarozó

Mi tud egy ütvecsavarozó?

Nincs olyan barkácsoló, akinek még ne került volna a kezébe egy behajtani való csavar. Ilyenkor a legtöbben, főleg, ha egy szem csavarról van szó, a hagyományos, kézzel hajtható csavarhúzót kapjuk elő. Más a helyzet viszont, ha mondjuk tíz vagy akár száz csavar vár behajtásra. A gyakorlott, de az alkalmi barkácsoló is ilyenkor valószínűleg előkapja talán legnélkülözhetetlenebb eszközét, az akkus fúró-csavarozót. Sokaknál itt ki is merülnek a lehetőségek és talán nem is lesz szükségük másra. Ám amikor szembetalálkozunk az első oldhatatlan csavarkötésünkkel, ami olyan, mintha valaki összehegesztette volna, akkor valami más megoldást kell keresnünk.

A piacon számos célszerszámot találhatunk, ami nevükben bár nagyon hasonló, eltérő rendeltetésű. Létezik fúró, fúró-csavarozó, ütvefúró, ütvecsavarozó, fúrókalapács, de vajon miben különböznek? Amennyiben megismerjük a különbségeket, sokkal könnyebb lesz a célnak megfelelő választás.

A hagyományos fúró-csavarozó a legismertebb és legegyszerűbb működési elvű. Valamilyen energiát, például az elektromos áramot forgási energiává változtatja, ezáltal hatol be a fúró a fúrandó felületbe és így hajtódik előre a menettel rendelkező csavar vagy anya.

A fúrókalapács és az ütvefúró ennél már egy fokkal speciálisabb szerszám, ami már az alkalmazott erő típusában is eltér, ami a tengely irányában hat. Úgy működnek, mintha fúrás közben a fúrót hátulról egy kalapáccsal ütnénk. Ez a művelet biztosítja azt az erőt, ami a keményebb felületen való áthaladáshoz szükséges, miközben a szár kiforgatja a törmeléket a furatból. Az ütő mechanizmus jellemzően akkor indul be, amikor a gép ellenállásba ütközik, így extra erőt ad a művelethez. Az ütvefúró esetében ez 2 recézett kerék ütközéséből adódik, míg a fúrókalapácsnál dugattyú segítségével.

Az ütvecsavarozó az ütéseket vízszintesen, a forgómozgás irányába végzi. Úgy képzelhető el, mintha egy forgó fogaskerék egyik fogát megakadáskor oldalról meglendítenénk, hogy tovább forogjon. De ez történik akkor is, amikor egy hatlapfejű csavart villáskulccsal hajtunk, és a kulcs végét ütjük meg egy kalapáccsal. Az ütvecsavarozó esetében így nagy nyomatékú pulzáló forgómozgás jön létre. A konstrukciós különbségek miatt az ütvecsavarozók általában könnyebbek és kompaktabbak, de a fúrókhoz képest a rezgés sokkal jobban érezhető.

Mire használható az ütvecsavarozó és mire nem?

Az előzőekből kitalálható, hogy az ütvecsavarozó olyan problémáknál a leghatékonyabb, amikkel egy sima csavarozó már nem boldogul. Természetesen nem kell ezek után mindig ezért nyúlnunk, de a speciális, nagy nyomatékú, pulzáló forgómozgásának köszönhetően többszörös erőt tud kifejteni egy ütvefúróhoz képest, ezáltal a beragadt csavarok is kihajthatók vagy az extrém hosszú csavarokkal is könnyedén boldogulunk. Kiváló lehet így fémekhez, ahol hosszú menetes csavarokra van szükség vagy olyan projekteknél, ahol fába kell erős kötést létrehozni, mint például egy terasz építése. De a kerékcsere is olyan egyszerűvé válik segítségével, amiről álmodni sem mertünk. Nem hiába használják előszeretettel az autóversenyeknél is, ahol gyorsan és megbízhatóan kell elvégezni ezt a hétköznapokban kellemetlennek érzett feladatot.

Viszont nem érdemes és nem is szabad olyankor használni, amikor nincs szükség az általa biztosított mértékű nyomatékra. Hagyományos fúrókhoz kapható bitfejekkel és dugókulcsokkal ne próbálkozzunk, ezeket nem erre találták ki, a gép ütései és nagy nyomatéka miatt valószínűleg utoljára használnánk, mivel jó eséllyel eltörik. Fúrásra éppenséggel használható, ha kevésbé érdekes a pontosság és puha anyagról van szó, de kemény anyagok fúrására, mint a tégla vagy a beton, nem alkalmas, sőt, el is törhetjük vele a fúrót. Persze ez is csak a hatszög befogású gépeknél valósítható meg belevaló fúrószárral, a négyszög befogásúak esetében pedig nem is oldható meg.

Hogyan használjuk az ütvecsavarozót

Hogyan használjuk az ütvecsavarozót?

Az ütvecsavarozó használata hasonló a fúrógép használatához néhány különbséggel. Az első a használandó bit behelyezése. Az ütvecsavarozóba más módon tudjuk rögzíteni a biteket, mint a hagyományos fúrókba. A fúró tokmánya tokmánykulcs vagy kézi forgatás segítségével nyílik és záródik, így tudjuk befogni az éppen használt bitfejet vagy fúrószárat. Ezzel szemben az ütvecsavarozónak vagy négyszög befogója van, amire felpattintható a dugókulcsfej vagy egy hatszög befogója van, amelyet ki kell húzni, hogy behelyezzünk vagy kioldjunk egy bitfejet. Amikor ezt elengedjük, az visszaugrik a helyére, és bereteszelődik. Ilyenkor nyugodtan megrángathatjuk egy kicsit, hogy meggyőződjünk arról, hogy a behelyezést megfelelően végeztük el.

A fúrógépek jellemzője, hogy amikor nagy sebességfokozatba kapcsoljuk elveszíti a nyomatékot. Ha alacsony sebességfokozatba kapcsoljuk, akkor pedig nagyobb nyomatékot kapunk. Ezzel szemben az ütvecsavarozón az alacsony fordulatszámnak van a legkisebb nyomatéka is. Ahogy magasabb sebességfokozatokra váltunk, egyre nagyobb nyomatékot kapunk.

A legtöbb esetben a ravasz segítségével változtathatjuk a sebességet, ami azt jelenti, hogy minél jobban nyomjuk, annál gyorsabb fordulattal megy. Először finoman húzzuk meg a ravaszt, hogy könnyebb legyen az irányítás, és meggyőződjünk arról, hogy egyenesen haladunk és megfelelően működik. Ezután erősebben nyomhatjuk, amíg el nem végeztük a műveletet.

Ne használjuk ezt a készüléket, amikor az nem indokolt. Hagyományos, rövid csavarok és puha felület esetében maradjunk az egyszerűbb fúró-csavarozónál, hogy ne roncsoljuk az anyagokat a feleslegesen kifejtett nagy erővel. Fába való behajtáskor is legyünk óvatosak, kezdjünk kisebb nyomatékon, nehogy túl mélyre menjen a csavar. Ugyanígy kezdjük a rozsdás csavarok eltávolítását, majd addig növeljük a nyomatékot, míg el nem érjük a kívánt eredményt. Ezzel elkerülhetjük, hogy a hirtelen nagy erőhatás miatt eltörjön a csavar vagy beleszakadjon.

Hogyan válasszunk ütvecsavarozót?

Ha eljutottunk odáig, hogy a hagyományos fúró-csavarozó nem tudja kiszolgálni az igényeinket, akkor először is gondoljuk át, hogy milyen célra szeretnénk ütvecsavarozót vásárolni. Milyen anyagokba milyen rögzítőelemekkel szeretnénk dolgozni? Általánosságban elmondható, hogy minél keményebb az anyag, minél nagyobbak a csavarok és minél erősebb tartás szükséges, annál nagyobb teljesítményre, erőre és nyomatékra lesz szükségünk.

A másik fontos szempont, amit figyelembe kell vennünk, hogy milyen gyakran szeretnénk használni? Ha csak alkalmanként, akkor egy egyszerűbb, olcsóbb, szénkefés motorral rendelkező lehet a jó választás, míg rendszeres, erőteljes, esetleg professzionális használatra egy szénkefe nélküli gép alkalmasabb.

Elektromos vagy akkumulátoros ütvecsavarozót válasszak?

Az elektromos (vezetékes) gépeknél hozzáférés szükséges az elektromos hálózathoz legalább egy hosszabbító segítségével. Általában olcsóbbak és masszívabbak, viszont nem biztos, hogy olyan kényelmesek. Amennyiben áramforrástól távol van szükségünk a készülékre vagy fontos a mobilitás, akkor valószínűleg az akkumulátoros verzió a számunkra megfelelő. Ezeknek teljesítménye sokszor kisebb, viszont ugyanúgy elérhető köztük nagy forgatónyomatékkal rendelkező gép, ami a legfontosabb paraméter. Az akkumulátor kapacitására, töltési idejére és a tartalék akkumulátor elérhetőségére ebben az esetben kiemelt figyelmet fordítsunk.

Milyen teljesítményre és forgatónyomatékra van szükség?
A teljesítmény és a forgatónyomaték jól megmutatja, hogy milyen erős a gép. Például, ha keményfába csavarjuk be a hosszú csavarokat, nagyobb teljesítményre és nyomatékra van szükségünk, mint a közepes méretű csavarok puhább fába való behajtásához. Általában 230 W teljesítménytől elérhetőek, hobbi használatra egy 400 W körüli is elegendő lehet, azonban a rendszeres használatra inkább 600 W feletti gépet érdemes választani. A legfontosabb mutatószám, a forgatónyomaték esetében pedig érdemes legalább 250 Nm vagy ennél magasabb értékkel rendelkezőt választani. A professzionális gépeknél létezik akár 2000 Nm feletti nyomatékú ütvecsavarozó is. Ha sokféle feladathoz használjuk az ütvecsavarozót, akkor érdemes megfontolni egy változtatható sebességgel és állítható tengelykapcsolóval rendelkező megvásárlását.

Milyen fordulatszámra képes? Mennyi a percenkénti ütésszám?

Hobbi használatkor nem a leglényegesebb, de azért fontos paraméterek. Általában 2000 és 3000 közötti a fordulatszámuk és ütésszámuk is percenként, de mindkettő akár több tízezer is lehet.

Milyen gyakran és mennyi ideig fogjuk használni az ütvecsavarozót?
Ezt is fontos figyelembe venni, ha hosszú ideig szeretnénk használni szerszámunkat. Válasszunk egy ergonomikus kialakításút, hogy a fogantyú kényelmes legyen. Ellenőrizzük a gép és az akkumulátor súlyát, mivel egy nehéz készüléket fárasztó lesz tartani. Érdemes rezgésvédelmi funkcióval ellátott ütvecsavarozót választani, mivel ez csökkenti a rezgés mértékét. Fontoljuk meg a szénkefe nélküli motorral szerelt gép beszerzését.

Milyen feszültségen működik?

Ez az akkumulátoros szerszámok esetében fontos szempont. Általában otthoni célra elegendő a 18 V-os készülék, de fejletteb és erősebb gépeket is elérhetünk 36 vagy akár 48 V-os feszültséggel is.

Mennyi az akkumulátor kapacitása?
Mielőtt ütvecsavarozót választanánk, gondoljuk át, mennyi ideig kell egyszerre használni, és eszerint válasszuk meg az akkumulátor kapacitását. Ezt amperórában (Ah) mérik, ez a szám azt mutatja meg, hogy az akkumulátor hány amper elektromos töltést tud leadni egy óra alatt. Minél többet használnánk, annál nagyobb amperóra értékű akkumulátorral rendelkező gépet válasszunk. Vásárláskor azt is ellenőrizzük, hogy az akkumulátor és a hozzá való töltő tartozéka-e a gépnek vagy külön kell megvásárolni.

Mekkora a súlya?
A súly is egy fontos tényező, amelyet figyelembe kell vennünk, főleg, ha fejmagasság felett akarjuk használni az ütvecsavarozót. De akkor sem lényegtelen, ha nagy mennyiségű csavarozást szeretnénk végezni, amikor a szerszámot több órán át kell tartani. A nagyobb kapacitású akkumulátoros eszközök a legnehezebbek. Érdemes tehát mérlegelni a kisebb, könnyebb akkumulátor előnyeit és hátrányait a nagyobb akkumulátorkapacitással szemben. Esetleg vásárolhatunk inkább tartalék akkumulátorokat is, így szükség esetén mindig lesz egy teljesen feltöltött.

Milyen típusú motorral rendelkezik?
Gondoljuk át, hogy kefés vagy kefe nélküli motor a legmegfelelőbb a számunkra. A szénkefés motorral szerelt ütvecsavarozók általában olcsóbbak, de nem olyan időtállóak, mint a szénkefe nélküli motorosak. De ha csak alkalmanként akarjuk használni, akkor valószínűleg megfelelő a kefés motor is.

Milyen típusú a befogás?

A legelterjedtebb az ½“-os négyszög tokmány és az ¼”-os hatszög befogás, mindkettő esetében nagyon könnyű a bitfejek és dugókulcsok felhelyezése.

Milyen csavarokkal használható?

A gépeknél megadják, hogy milyen mérettartományú csavarokhoz használhatóak. Például egy M8-M16-os megadott mérettel rendelkező szerszám a 6 és 18 mm közötti átmérőjű csavarokkal használható. Ezt az átmérőt átlépni nem ajánlott.

ütvecsavarozók extra funkciói

Az ütvecsavarozók extra funkciói

Kiválasztáskor szemügyre vehetünk olyan paramétereket is, amik bár nem feltétlenül nélkülözhetetlenek, ám megkönnyítik a használatot, esetleg speciális igényeket elégítenek ki.

Tartozékok

Sok szerszámhoz alapból járnak különböző bitfejek és dugókulcsok, illetve egyéb tartozékok, amik külön megvásárolva esetleg drágábbak lennének.

Beépített LED lámpa
A beépített LED lámpa az ütvecsavarozó előtt megvilágítja azt a területet, amelyen dolgozunk, így gyenge megvilágítású és sötét helyeken is jól használható.

Állítható tengelykapcsolók
Az állítható tengelykapcsoló lehetővé teszi a kifejtett erő mértékének beállítását. Hasznos, ha az ütvecsavarozót számos feladathoz használnánk. A hosszú csavarok keményfába való behajtásához például nagyobb erőre lesz szükség, mint a rövidebb csavarok puhább fába való behajtásához.

Változtatható sebesség

A változtatható sebesség lehetővé teszi, hogy gyorsabban vagy lassabban hajtsuk meg a motort attól függően, hogy milyen erősen nyomjuk a vezérlőgombot. Hasznos lehet, ha puha és kemény anyagon is szeretnénk használni.

Jobb-bal irányváltó

Az irányváltó teszi lehetővé, hogy az ütvecsavarozóval húzni és lazítani is tudjuk a csavarokat.

Rezgésvédelem
Ez a funkció segít minimalizálni a szerszám által keltett vibráció mértékét, így kényelmesebbé válik működés közben. Ideális, ha a szerszámot hosszabb ideig használják.

Lágyindítás
Ez a funkció lehetővé teszi, hogy a csavarfej fokozatosan növekvő forgással induljon el a maximális sebesség elérése előtt. Ennek eredményeként a készülék könnyebben irányíthatóvá és biztonságosabbá válik.

Kapcsolózár
A kapcsolózár megakadályozza, hogy használaton kívül véletlenül megnyomódjon a ravasz, például egy szerszámos táskában.

Övhorog
A szerszámon található kis horog segítségével övre akaszthatjuk, amikor nem használjuk. Hasznos, ha a szerszámot létrán vagy állványon használjuk, így mindig lesz szabad kezünk.

Autostop funkció vagy elektromos fék
Az elektromos fék segítségével azonnal leáll a tokmány forgása, így azelőtt megáll a gép, hogy a csavar kiesne a helyéről. Hasznos, ha gyorsan, egymás után csavarjuk ki a rögzítőelemeket.

Töltöttség mutató
Megmutatja, hogy milyen töltöttségi szinten áll az akkumulátor. Egyes készülékeken a kijelző a szerszámon, míg másokon az akkumulátoron található. Ez a hasznos funkció megakadályozza, hogy figyelmeztetés nélkül merüljön le az akkumulátor.

Az ütvecsavarozók akkumulátorainak típusai

Többféle technológiájú akkumulátorokat használnak az ütvecsavarozókban.

A NiCd (nikkel-kadmium) akkumulátorok a legolcsóbb és legrégibb típusok. Nem a leghosszabb az élettartamuk, és az is csak akkor, ha az akkumulátort megfelelően karbantartják, azaz az akkumulátort legalább havonta egyszer teljesen lemerítik. Enélkül az élettartama jelentősen csökken. Első használat előtt ki kell sütni, tölteni pedig csak teljesen lemerült állapotban lehet. A NiCd akkumulátorok nehezebbek is, mint más akkumulátortípusok, és gyorsabban merülnek le.

A NiMH (nikkel-fémhibrid) akkumulátorok drágábbak, mint a NiCd, de nagyobb a töltési kapacitásuk. Hátrányuk, hogy ezeket is karban kell tartani, mint a NiCad akkumulátorokat, és lassan tölthetőek. Sajnos ezek élettartama is elég rövid.

A Li-ion (lítium-ion) akkumulátorok a legnépszerűbbek. Bármikor feltölthetők anélkül, hogy bármilyen negatív hatással kéne számolnunk. Nincs önkisülés, így mindig használatra készek. Akár 60 percen belül is fel tudnak töltődni a maximális kapacitásukra, és hosszabb ideig tartják meg az energiát, mint más akkumulátortípusok. Ezenkívül könnyűek és jobban kímélik a környezetet.

Mit jelent az, hogy szénkefementes ütvecsavarozó?

Röviden összefoglalva a szénkefés motorok esetében a motor állórészén belül mozgó forgórészen mágnesek vannak elhelyezve a tekercselésen, ami mozgásba lendül az átfolyó áram és az állórészben lévő mágnesek hatására, ami egy tisztán analóg folyamat. A szénkefe nélküli motoroknál pedig az állórészen lévő tekercsek váltakozva kapcsolnak egy integrált áramkör hatására és generálnak mágneses mezőt, ami elindítja a forgórész forgó mozgását.

Ami ebből nekünk fontos, az az, hogy a másodikból hiányoznak a forgórészről a mágnesek, vagyis az elektrografit kefék. Márpedig a kefés motoroknál a kopást, a magasabb hőkibocsátást és az alacsonyabb hatásfokot ez okozza. Emiatt megy hamarabb tönkre vagy szorul javításra az ilyen motorral szerelt gép.

A szénkefe nélküli motorral szerelt gépek 20-30 százalékkal jobb hatásfokon működnek, kevesebb hőt termelnek és nem igényelnek karbantartást, miközben csendesebbek is. Élettartamuk akár tízszerese is lehet kefés társaiknál. Ezen előnyöknek azonban ára van, ami a pénztárcánkat illeti.

Alapvetően elmondható, hogy minél sűrűbben és minél többet használjuk a szerszámot, annál inkább megérheti egy szénkefementes ütvecsavarozó.

Lehet-e az ütvecsavarozót ütvefúróként használni?

Mivel az ütvecsavarozó oldalirányú, a forgást elősegítő ütéseket végez szemben az ütvefúrónak a fúrás, például a fal irányába végzett ütéseivel, így nem, ütvefúróként nem használható.

Az ütvecsavarozót lehet kerékkulcsként használni?

Igen! Sőt, az egyik legegyszerűbb módja a kerékcserének, köszönhetően az akkumulátoros ütvecsavarozóknak, és sok esetben az árusított gépeket is kerékkulcs elnevezéssel forgalmazzák.

Mikor ne használjunk ütvecsavarozót?

Az ütvecsavarozók nem alkalmasak olyan precíz munkákra, ahol kis csavarokkal vagy vékony, puha anyagokban kell dolgozni. Ne használjuk lyukak fúrására.

Használhatok ütvecsavarozó biteket egy fúróban?

Fúrógépben ütvecsavarozó biteket is használhatunk. Ezeket a biteket úgy tervezték, hogy nagyobb erőhatásnak ellenálljanak, így a fúró-csavarozókban is nyugodtan használhatjuk ezeket.

Szükségem van speciális ütvecsavarozó bitekre?

Igen, speciális biteket kell használni az ütvecsavarozóban. Ennek az az oka, hogy ezek a bitek sokkal tartósabbak, mint a hagyományos csavarhúzó bitek. Úgy tervezték ezeket, hogy ellenálljanak az ismétlődő ütéseknek és a rájuk ható erőnek.

Mi történik, ha normál biteket használok az ütvecsavarozóban?

A hagyományos csavarhúzó biteket nem úgy tervezték, hogy ellenálljanak az ismétlődő ütéseknek és az ütvecsavarozóban alkalmazott erőnek. Ha egy normál bitet használunk egy ütvecsavarozóban, az nagyon valószínű, hogy össze fog törni.

ütvecsavarozó

Elérhető ütvecsavarozó árak

Kínálatunkban számos vezetékes és akkumulátoros gép elérhető akár már húszezer forinttól. Olyan márkák közül válogathat, mint Yato, Extol, Bosch, Hyundai, Einhell, Graphite, Sthor vagy Scheppach.

Szénkefe nélküli gépeink már akár hobbicélra is elérhető áron kaphatóak, mint az Einhell akku nélkül szállított szénkefementes ütvecsavarozó,

Amennyiben egy kellően erős gépet szeretne, akkor jó szívvel ajánljuk a méltán közkedvelt Yato márkájú, 700 Nm forgatónyomatékkal rendelkező gépet, amit praktikus kofferben kínálunk számos tartozékkal, a csomagban foglalt 3 Ah-s akkumulátorral és hozzá való töltővel. Ebben egészen biztosan megtalálja azt a szerszámot, amire szüksége van és nem talál többet olyan csavart, ami kifogna rajta. Ha Önnek fontos a rendkívüli tartósság, akkor az azonos paraméterekkel, bár koffer nélküli szénkefementes Yato ütvecsavarozót javasoljuk.

Amennyiben kérdése merült fel vagy nem biztos a választásában, munkatársaink szívesen állnak rendelkezésére. Bátran keressen minket akár az oldalon található chat funkció segítségével vagy akár telefonon, illetve, ha lehetősége van rá, akkor látogasson meg minket az üzletünkben, ahol a szerszámokat élőben is megtekintheti.