Légkulcs

A légkulcs vagy pneumatikus ütve csavarozó használata otthon, műhelyekben, szervízekben vagy üzemekben is kedvelt, hiszen egy rendkívül hatékony szerszámról van szó. Minimális erőfeszítés kell a nagy nyomatékkimenethez, mivel az energiát forgó tömegben tárolja, aztán hirtelen a kimeneti tengelyre szállítja, ami által ütéssel kombinálva végzi a csavar lazítását vagy a csavar meghúzását. Egy sor forgó ütést ad a meghúzáshoz, ami nyomatékot eredményez. Nem hiába népszerűek, a levegős rendszerüknek sok előnye van az elektromosokkal szemben. Görgess lejjebb, hogy megtudd, neked melyik légkulcsot érdemes választani kompresszorodhoz.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
10 990 Ft - 161 190 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Maximális forgatónyomaték  (Nm)
-
27 Nm - 3 800 Nm
Maximális fordulatszám  (rpm)
-
160 rpm - 10 000 rpm
Csomagolás
Szerszámbefogó mérete
Maximális üzemi nyomás  (bar)
-
6 bar - 10 bar
Maximális levegő felhasználás  (liter/perc)
-
77 liter/perc - 660 liter/perc
Tömlővég átmérője
Termék státusza
Szűrés és rendezés
45 termék
45 termék

A légkulcs használatának előnyei

 • kisebb a meghibásodás esélye: nem elektromosság hajtja, csak egy levegő által hajtott hajtómű forog benne
 • olyan helyeken is használható, ahol az áram veszélyes lenne: pl. vizes részeken
 • nagy teljesítmény, hatékony munkavégzés - minimális emberi erő hozzáadással
 • szabvány gyorscsatlakozók: nagyon hamar lehet gépet cserélni
 • a légkulcs és egyébként a pneumatikus szerszámok munkaciklusa 100%, tehát napi 24 órás üzemet is bírnak ha kell
 • egyszerű és ritkább szerviz igény: például egy elektromos szerszámhoz képest sokkal több munkaóra telik el két szervízelés között, akár a duplája is

Számos pneumatikus szerszám áll ma már rendelkezésre a barkácsolóknak, szakembereknek, az egyik legkedveltebb a pneumatikus festékszóró.

 

A légkulcsok ütő mechanizmusai

A piacon található ütve csavarozók 5 különböző ütési móddal működhetnek, melyek más-más típusú kötésekhez javasoltak. Az ütő mechanizmusok az alábbiak lehetnek:

 • Tűkuplung ( Pin Clutch): a golyó emeli fel a bütykös tárcsát, ez csapokat csap rá az üllőbe, ütés után a rugó visszaküldi a csapokat a kezdő helyzetükbe. Kényelmes a használata, mert alacsony a vibráció, kiváló kemény kötésekhez.
 • Single Dog: egy kalapácsos kalitka, amely forgatja és meghajtja a kalapácsot, hogy csapást mérjen az üllőre. A kalapács leválik a kalitkából és forog az újabb ütésig. Kiváló választás karbantartási és javítási munkákhoz.
 • Double Dog ( Twin Hammer): működése a Simple Doghoz hasonló, de kettő darab ellentétes kalapáccsal.  Kiváló kemény kötésekhez, nagy energiájúak az ütések. Autókhoz a legjobb választás lehet.
 • Tű nélküli vagy kettős ( Rocking Dog) : a kalapács megüti az üllőt, a vezérmű aztán visszatéríti a kalapácsot, ami 360 fokos forgás után ismét üt. Rendkívül tartós és hatékony rendszer, nagyobb járművek karbantartásához ajánljuk.
 • Kétkörmös kuplung ( Jaw Clutch): a kalapács egyidejűleg üti meg az üllőt két ellentétes ponton. Mindenfajta kötéshez jó választás, az egyik legcsendesebb működést tudja.

 

A légkulcsok kiválasztásának szempontjai

Légkulcs választásnál fontos pontosan kijelölni a felhasználási célt, és tudni, hogy milyen jellegű kötést akarunk vele húzni, lazítani ( puhát, keményet, nagyon puhát, nagyon keményet). Ezenkívül tudni kell, milyen maximális nyomatékra van szükségünk, illetve nagyon fontos, hogy a kiépített sűrített levegő hálózatunk kompetenciáját ismerjük. Aki esetleg levegős meghajtású szerszámokhoz keres kiváló kompresszort, a Profibarkácson széles kínálatból, neves gyártók termékeiből válogathat, ilyen például a Scheppach.

Kötés típusa – ajánlott légkulcs működési mechanizmus

A különböző ütő mechanizmusok más-más típusú kötésekhez ajánlottak.

 • Kemény kötés típushoz a legjobb: Single Dog, Double Dog, Jaw Clutch rendszerűek
 • Nagyon kemény kötéshez: Single Dog, Double Dog, Pin Clutch, nem rossz még a Jaw Clutch sem
 • Puha kötés típushoz a legjobb: a Jaw Clutch mechanizmus
 • Nagyon puha kötés típushoz: Rocking Dog

Légkulcsok eltérő technikai adatai

A kínálat óriási, az esztétikum, szín igazán megnyerő lehet, de lássuk mik azok a paraméterek, amelyek tényleg számítanak levegős ütve csavarozó választásnál:

 • ütési mechanizmusa
 • nyomás
 • forgatónyomaték
 • fordulatszám
 • kapacitás ( átlagos illetve maximum levegőfogyasztása)
 • forgásirány ( jobb, bal)
 • markolat anyaga, ergonómiája
 • gép súlya, felépítése, mérete
 • tartozékok típusa, esetleg a szett tartalma
 • van-e nyomatékszabályozó fokozata
 • a vibráció mértéke- a munka egészségügy területén a vibráció régóta ismert egészségkárosító tényező, fontos, hogy a megfelelő nyomaték lehetőleg alacsony vibrációval járjon együtt a szerszámnál

Légkulcs használata

Mire figyeljen pneumatikus ütve csavarozójánál?

A levegős gépek forgó alkatrészeit folyamatosan olajozni kell, máskülönben hamar elkopnak, tönkre mennek, meghibásodnak. Ezt sokan folyamatos olajozókkal  teszik meg,  melyeket a kompresszor és a pneumatikus szerszám közé bekötnek, de az is megoldás, hogy  folyamatosan naponta csepegtetjük a szerszámba az olajat.

Fontos, hogy a legegyszerűbb összeállításban használja a pneumatikus ütve csavarozót, mert a hosszítók csatlakozásai eltörhetnek az ütések hatására, balesetveszélyes lehet! 

Műhelyébe ajánlunk még kiváló ár-érték arányú áramfejlesztőket, aggregátorokat,amihez csak egy kis üzemanyagra lesz szüksége.

Mire használható a légkulcs?

Az autószerelő műhelyekben és gumiabroncs szervizekben rendszerint megtalálható, mivel nagyban megkönnyíti a kerekek cseréjét, levételét, ami szükséges egyéb javítás során is, például a fékbetétek cseréjekor. Ilyen helyekre érdemes minél nagyobb nyomatékkal rendelkező gépet beszerezni, hogy hatékonyabb legyen a munka. Illetve fontos, hogy tartós anyagból készüljön, de ne legyen túl nehéz, mivel az fárasztó az egész napos munka során.

Ha otthonra szeretnénk egy légkulcsot beszerezni, akkor valószínűleg nincs szükség egy nagyon drága modellre. Ugyanúgy cserélhetünk vele kereket az autón, de ezt csak alkalmanként tesszük meg és ezzel a feladattal megbirkózik egy olcsóbb verzió is. Persze annak, aki mezőgazdasággal foglalkozik és traktorok szerelésekor is használná a légkulcsot, annak megint csak elengedhetetlen egy nagy teljesítményű és nyomatékú eszköz beszerzése.

Milyen kompresszorra van szükség a légkulcshoz?

A légkulcsok használatához elengedhetetlen egy kompresszor megléte. Ahhoz, hogy megfelelően ki tudjuk használni a légkulcsot, megfelelő kapacitással és teljesítménnyel rendelkező kompresszorra van szükségünk. Ha már rendelkezésünkre áll egy, akkor próbáljunk meg ahhoz választani, de az is előfordulhat, hogy ideje kompresszort cserélni.

Például egy 400 liter/perc levegőigényű légkulcshoz egy minimum ugyanilyen kapacitású kompresszorra van szükség, de inkább nagyobbra. Kisebb használata esetén a légkulcs nem éri el a névleges teljesítményét, esetleg egyáltalán nem is fog működni. Szerencsére a kompresszor számos egyéb területen jól kihasználható, így multifunkcióssá tehető.

Otthoni használat esetén valószínűleg bőven elegendő egy 200 liter/perc kapacitású, 50 literes tartállyal rendelkező kompresszor egy ehhez illő légkulccsal, például a készletben, dugókulcsokkal kapható Einhell TC-PW 340-nel.