Lemezvágó olló

A hengerlés után elkészített lemezek általában nagyméretű táblákban állnak a műhely rendelkezésre. Ezután ezeket az elemeket az előrajzolás után megfelelő méretre kell darabolni, illetve megfelelő alakúra kell megmunkálni. Ezt a lemezdarabolást vagy lemezszabást nyírással tudjuk elvégezni. A célunk tehát a lemezek előrajzolás utáni darabolása vagy szabása. A különböző lemezanyagoknál többféle művelet közül tudunk választani, így a lemezek vágására, darabolására legalkalmasabb megoldás a nyírás, a legjobb szerszám pedig a lemezvágó olló.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
990 Ft - 26 790 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
86 termék
86 termék

Hogy működik a lemezvágó olló?

Az ollóknak két, egymással szemben ható nyíróéle van, amik igazából nem találkoznak egymással, mint a harapásnál, hanem inkább egymás mellett elcsúszva darabolják az adott anyagot. Szerencsére a vágóélek kialakítása a kézi ollók esetében többféle kivitelben készülnek. A legáltalánosabb és legismertebb azaz egyenes lemezvágó olló. Nagyon egyszerű ennek az ollónak a mechanikája, hiszen a már ismert harapófogóhoz hasonlóan két egyforma félből áll, amiket nemes egyszerűséggel egy csappal erősítünk össze.

Az olló vágóéleit is nagyon könnyen vissza lehet vezetni az elemi ék alakjára. Hiszen az ollók szemben álló ékszerű vágóélei az anyag szétválasztása közben nyíróhatást fognak kifejteni. A lemezollók a kétkarú emelő elvén működnek, így nyíráskor a munkadarabot egyre közelebb toljuk a forgócsaphoz, ennek köszönhetően ugyanis a munkakart csökkentjük.

A kézi ollók nyírásszögét sajnos nem tudjuk állandó értéken tartani, emiatt olyan emelőkaros ollókat készítettek, amelyeknek az alsó kése egyenes illetve rögzített, a felső kése viszont logaritmusgörbe alakúra kiképzett és forgathatóan ágyazott. A logaritmusolló nyírási szöge, bármilyen helyzetben legyen is a felső kés, mindig 15°.

 

Hogyan használjuk a kézi lemezvágó ollót?

A kézi lemezollóval csak akkor tudunk eredményes munkát végezni, ha a lemezt helyesen fogjuk meg és jól is tartjuk. Az olló éleit csak annyira szabad szétnyitni, amennyire azt az olló biztos tartása megengedi ezt. Fontos követelmény az is, hogy a nyírópofák a munkadarabra mindenképp merőlegesen álljanak. Amikor a nyírást végezzük, akkor a kéz erejének lehetőleg a szárak végén kell hatnia azért, mert a megfelelő nyíróerő eléréséhez - a kétkarú emelő elvének megfelelően - ebben az esetben kell a legkisebb erőt kifejtenünk. Ha esetleg az ollót helytelenül a forgási ponthoz túl közel fogjuk meg, akkor túl nagy erőt kell majd kifejtenünk. A lemezek tisztításához, rozsdátlanításához drótkefét javasolt használni.

A keskenyebb csíkok nyírásakor különösen fontos odafigyelni az olló éleinek helyes beállítására. Ha a forgócsapot nem húztuk meg kellően, akkor az éljáték túl nagy, és az anyag a nyírópofák között el tud hajolni. Ha az éljátékot viszont helyesen állítottuk be, akkor az olló az előrajzolt vonalon a legkeskenyebb lemezcsíkot is könnyen és biztosan fog megnyírni nekünk. A munkadarabot minden esetben nyugodtan kell tartani, hogy pontosan tudjunk nyírni. Ezért lehet célszerű, ha nyírás közben a felső karunkat a testünkhöz szorítjuk, ezzel is stabilizálva a munkadarabot. 

Mit tegyünk kör alakú lemezek esetében? A kör alakú lemeztárcsák kézi lemezvágó ollóval való nyírásakor arra figyeljünk oda, hogy a nyírás iránya megegyezzen az óramutató járásával, azért mert az olló így nem takarja majd el az előrajzolt vonalat. Ha ezt fordítva csináljuk, akkor nem lesz látható a jó kis vonalvezetőnk és nem fogunk tudni szép és pontos munkát végezni.

Egy kis segítség, hogy a kézi lemezollóval kb. a következő vastagságig nyírhatunk:

Anyag Vastagság
kemény alumínium 1.0 mm-nél vékonyabb
lágy alumínium 2.5 mm-nél vékonyabb
klingerit 5.0 mm-nél vékonyabb
karton 6.0 mm-nél vékonyabb
acél 0.7 mm-nél vékonyabb
sárgaréz 0.8 mm-nél vékonyabb
réz 1.0 mm-nél vékonyabb

Kézi lemezolló illetve egyéb olló típusok különböző anyagoknál

A kézi lemezolló igencsak hasznos szerszám, ami merőben meggyorsítja és egyben megkönnyíti a munkánkat. Akár a nehezen hozzáférhető helyeken is jól megoldható vele az egyéb nyírási feladatok. Az olló munkaszerszáma valójában két kis kés. Közülük az egyik kés rögzített, a másik pedig fel- és lefelé irányuló váltakozó mozgást végez. A nyírási felület minden esetben tiszta, a szélek pedig sértetlenek.

Ha viszont már inkább vastagabb anyagokat szeretnénk nyírni, vágni, akkor a satuollót vagy a tőkeollót használjátok. A nagyobb nyírási vastagság elérését az fogja lehetővé tenni, hogy a mozgó vágórész meghosszabbított szárával lényegesen nagyobb nyíróerőt tudunk kifejteni az elektromos változattal, mint egy kézi ollóval. A satuollót satuba fogva, a tőkeollót pedig fatőkéhez erősítve szoktuk használni.

Webshopunkban rengeteg féle lemezvágó ollóval találkozhattok, amelyek közül reméljük mindenki megtalálja az éppen tökéletes darabot, az elvégzendő feladatához. Illetve nézzetek körül a kiegészítők között is, hátha szükségetek lesz még rájuk a jövőben. Az élek elmunkálásához javasoljuk a csiszoló papírokat.

Kapható márkáink többek között a Yato, Erdi, Fortum.