H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Csiszolópapír, csiszolóvászon

Kínálatunkban közel 500 féle csiszolópapír, csiszolóvászon található meg, de a megfelelő típus kiválasztásához ismerni kell a lehetőségeket, a csiszolópapírok számozásának jelentését. A csiszolóvásznakon, smirgliken kívül óriási választékban kínálunk csiszológép tartozékokat is, legyen szó porelszívó adapterről vagy éppen sarokcsiszoló állványról!

 

 


448termék 136
448termék 136

A csiszolópapírok, smirglik anyaga

A csiszolópapírok többféle anyagból készülhetnek. Festés, lakkozás előtt a legtöbb felületnek szüksége van durvább és/vagy enyhébb csiszolásra. Ezt a műveletet a csiszolópapírok segítségével végezhetjük el. Tipp: ha festés előtt állsz, nézz szét festőhenger vlasztékunkban.

A csiszolópapír a hordozóanyag szerint lehet:

  • vulkánfíber
  • szövet
  • papír
  • A papír vastagsága, súlya alapján kategorizálják a hordozóréteget. A, B, C, D, E besorolásúak léteznek. Az „E” jelölésű a legerősebb fajta, az „A” pedig a legvékonyabb, finom munkákhoz.

Nem mindegy, mennyire jól tapadnak a hordozófelületre a szemcsék. A gyártók legtöbbször műgyantát alkalmaznak a szemcsék kötéséhez, ritkább esetben enyvet.

csiszolópapír

A csiszolópapír, csiszolóvászon szemcséinek alapanyaga

A leggyakrabban műgyantás kötésben alkalmazott csiszolószemcsék anyaga lehet:

  • szilíciumkarbid (ebben kb. 60 % a kvarchomok és 40 % a petrolkoksz aránya)
  • kemény, éles élű és durva szerkezete miatt tökéletes kemény és szívós anyagok megmunkálására
  • alumínium-dioxid vagy szintetikus korund
  • nagyon kemény és sűrű, főként hosszú forgácsot adó alapanyagok megmunkálására javasolt. A szórás módja szerint lehet:
  • nyitott: ezen a szemcsék viszonylag nagyobb távolságra vannak egymástól, nagyjából 50-70%-os felvitelben.
  • zárt: ennél a szemcsék között nincs távolság, nincs hézag, a hordozó egyáltalán nem látszik ki a szemcsék között a szemcséket általában elektrosztatikus szórással viszik fel, így a szemcsék hegye a papíron felfelé áll. Ez jól jön a magas vágóképességnek, az egyenletes csiszolási eredménynek.

 

Speciális célokra használt anyagoknál előfordul a kerámia-, a cirkon-korund és a kompakt szemcséjű csiszolóanyag, ami jóval hosszabb élettartamot és hatékonyabb anyaglehordást garantál az adott csiszolóvászonnak.

Finom, közepes vagy durva csiszolópapír

Célszerű megismerkedni a csiszolópapírokon található (papír hátulján) számozással, ami jelzi, hogy az adott csiszolóvászon durva, közepes vagy finom. A nagyobb szám a finomabb csiszolópapírra utal, a kisebb pedig a durvábbra.

A 80 alatti számozásúakat főként famegmunkálásnál, míg a 400 feletti számozásúakat elsősorban polírozáshoz használják.

A gyártók színekkel is megkülönböztetik az egyes szemcseméretű papírokat. Különböző szemcsemérethez eltérő színű hordozópapírt használnak. Aki csak szín szerint jegyzi meg milyenre van szüksége, vagy milyen színűt kell pótolnia, mert elfogyott, biztosan nem fog mellé.

Csiszolópapír, smirgli finomsági fokozat

A finomságuk szerint a csiszolóvásznak 3 csoportba sorolhatók, az 1mm2-re eső szemcseszám határozza meg a finomsági fokot. Leggyakrabban ez a P és K betűvel jelölik a gyártók. Durva csiszoláshoz a 60-80, közbenső folyamatokhoz a 100-120, simító munkákhoz a 150-320 finomságú papírt célszerű használni.

Fényezéshez, polírozáshoz használják a vizes és nagyon finom lapokat, ezek fokozatai 300-3000 között vannak. Vizes használatra az SP jelölés utal, az utána következő szám pedig a finomságot jelzi. Itt a hordozóanyag vízálló papír, állandó nedvesítéssel szabad használni, különben a felületük hamar eltömődik és kárt tehet a megmunkálandó felületen.

Csiszolási munkák és csiszolópapírok

Ha régi festéket vagy lakkot kell eltávolítani, javasolt durva szemcséjű csiszolóvászon használata, 80-120 közötti. Érdesítéshez, festés előtti előkészülethez a közepes, 150-180 közötti ajánlott. A festék apró hibáit, felületsimítást végezni inkább finom szemcséjű papír ajánlott, 240-400 közötti számozással. Glettelés utáni csiszoláshoz nagyjából 100-as szemcseméretű papírral érdemes kalkulálni.

Csiszolópapírok és csiszolóvásznak a Profibarkács webáruházban

Kínálatunkban kézi és gépi csiszoláshoz is megtalálhatóak az ideális csiszolópapírok, melyek egytől egyig kiváló minőségűek. A Hecht, Yato, Norton, Extol, Wolfcraft, Graphite, Verto gyártók különböző típusú, szemcseméretű és anyagú termékei minden igényt kielégítenek.

Gondolja át, mit szeretne csiszolni, milyen anyaghoz, milyen céllal szükséges a csiszolópapír választása és ennek megfelelően tudja az ideális csiszolóvásznat kiválasztani.

Érdemes mindig többféle szemcseméretű csiszolópapírt is tartani a műhelyben, hogy kéznél legyen, ami éppen szükséges. Nem ugyanarra a csiszolóvászonra van szükség, ha például finomcsiszolást végezne egy apróbb összeragasztandó tárgyon vagy a régi festéket kell a komódról eltávolítani.

Tipp: Csiszolás utáni takarításhoz szükség lehet egy jó porszívóra.

A Profibarkács webáruházból kényelmesen, házhozszállítással megrendelheti a kiválasztott csiszolópapírokat, a csiszológépet vagy bármely más barkácseszközt, szerszámgépet, amire csak szüksége lehet!

 

Gyakran felmerülő kérdések csiszolópapír vásárlásakor

 

Glettelés után milyen csiszolópapírt ajánlanak?

A 100-as vagy 120-as lesz a jó választás.

Melyik a legjobb csiszolópapír?

Webáruházunkban törekszünk rá, hogy vásárlóink elégedettek legyenek a tőlünk megvásárolt termékekkel, így a csiszolópapírokkal is. A Yato, Extol, Hecht csiszolóvásznak is kiváló minőségűek, de a Graphite csiszolópapírban sem fog csalódni!

Mit jelent az „E” jelölés a csiszolópapíron?

A hordozóréteg vastagsága szerint kategorizálják a gyártók a papírt, az „E” a legerősebb típus.

Szűrés
Ár
 (Ft)
190 Ft - 11 790 Ft
Márka
Terméktípus
Szemcseméret
 (P)
P 36 - P 2 500
Méret
Termék státusza

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!