Imbuszkulcs készlet

Az imbuszkulcs készlet egyike azoknak a szerszámoknak, amit érdemes otthonra beszerezni. Sajnos bármikor előfordulhat, hogy elromlik valami, amit aztán meg kell javítani. A biciklijét kell megjavítania, mert elállítódott a fékpofa? Lapbútort kell összeszerelnie? Nem feltétlenül kell szakemberhez fordulni. Ha birtokában vagyunk a megfelelő méretű és kialakítású szerszámoknak, akkor mi magunk is orvosolhatjuk a problémát. Mind közül az egyik leggyakrabban alkalmazott eszköz az imbuszkulcs. 

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
90 Ft - 16 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Terméktípus
Szigetelt
Termék státusza
Szűrés és rendezés
188 termék
188 termék

Imbuszkulcs készlet

Az imbuszkulcs készlet egyike azoknak a szerszámoknak, amit érdemes otthonra beszerezni. Alapszerszám egy kalapácshoz hasonlóan. Sajnos bármikor előfordulhat, hogy elromlik valami, amit aztán meg kell javítani. A biciklijét kell megjavítania, mert elállítódott a fékpofa? Lapbútort kell összeszerelnie? Nem feltétlenül kell szakemberhez fordulni. Ha birtokában vagyunk a megfelelő méretű és kialakítású szerszámoknak, akkor mi magunk is orvosolhatjuk a problémát. Mind közül az egyik leggyakrabban alkalmazott eszköz az imbuszkulcs. 

Imbuszkulcs készlet

Az imbuszkulcs olyan szerszám, ami hatlap belső kulcsnyílású csavarok meghúzására és oldására használt szerszám. A belső kulcsnyílású csavarok bizonyos típusainak használata esetén elengedhetetlen, hogy kéznél legyen egy megfelelő imbuszkulcs, hiszen ezek becsavarása és eltávolítása egy ilyen eszköz nélkül szinte lehetetlen. Az imbuszkulcs valódi és talán leginkább megfelelő neve a hatszögkulcs lenne, de így nagyon kevesen használják és ismerik.

Tipp: ha gyakran kell bútort összeszerelned, vegyél egy praktikus akkus fúró-csavarozót.

Imbuszkulcs formák és imbuszkulcs fajták

Alapvetően két fő csoportja létezik az imbuszkulcsoknak.

Az imbuszkulcsoknak hívjuk a leggyakrabban elterjedt formát az "L" alakú verziót. Ezek az egyszerű és olcsó szerszámok rendkívül elterjedtek és sok helyen használtak (kerékpár, bútorok, gépjármű fékek, görkorcsolya, stb.) és a legtöbb esetben megfelelnek az imbuszcsavarok oldására és megfeszítésére, de számtalan továbbfejlesztett imbusz szerszám létezik már, melyek sok esetben kényelmesebbek, jobb hozzáférést biztosítanak, gyorsabb munkát tesznek lehetővé vagy más célból praktikusabbak és előnyösebbek.

A "T" forma például sokszor ad lehetőséget a csavar gyors kipörgetésére és a T szárnak köszönhetően nagy nyomatékot lehet kifejteni a szárra. Az imbusz csavarhúzók főleg kis nyomatékigényű, de precíz beállításoknál, illetve gyors mukavégzésnél használatosak szemben az "L" alakú társaiknál. Az összecsukható imbuszkulcsok rendelkeznek a csavarhúzó előnyeivel és az "L" kulcs előnyeivel is és ráadásul kényelmesek és több szerszámméretet is tartalmaz egy eszköz. A hatszög/imbusz bitek/behajtóhegyek pedig főleg a gépi csavarozás miatt terjedtek el.

Az imbuszkulcs meglehetősen népszerű szerszám, aminek természetesen megvan a maga oka, ugyanis e szerszámok használatának számos előnye van. Egyrészt kincset ér az, hogy a kialakításának köszönhetően hat érintkezési sík van a csavarhúzó és a csavar között. Ezáltal ugyanis a csavar felületei védettek a külső sérülésekkel szemben, vagyis később is gond nélkül felhasználhatók lesznek. Szintén hatalmas pozitívuma a hatszögkulcsoknak az, hogy a csavar a szerszám segítségével behelyezhető a furatba, vagyis nem kell bajlódni azzal, hogy miként tarts meg az alkatrészt az első néhány mozdulat alatt, míg belekap a menetbe.

Mivel az alkalmazható nyomatékot csak a kulcs hossza és vastagsága korlátozza, nagyon sokoldalúan és sokféle munkafolyamat során felhasználható. Ráadásul amellett, hogy nagyon kis méretű csavaroknál is alkalmazható, a fej nélküli verziókkal is tökéletesen boldogul. Mindez pedig lehetővé teszi a gyors, hatékony és precíz munkavégzést, legyen szó ház körüli tevékenységről vagy hivatalos munkakörről.

A méretek között bizony nem nehéz elveszni, ha imbuszkulcsokról van szó. Ezeknek a hatszögkulcsoknak méreteit a párhuzamos lapok közötti távolság adja meg. A legtöbb esetben a szabvány szerint milliméterben történik a méretezés, amelyek 0,7 millimétertől egészen 55 milliméterig tartanak. Az amerikai és angol szabványok mindezt hüvelykben adják meg, ebben az esetben hüvelyk 25,4 milliméternek felel meg.

A helyzet az, hogy nagyon hasznos szerkezetről van szó, amikor imbuszkulcsról beszélünk és bizony vannak olyan szituációk, amikor ezek használata elengedhetetlen egy-egy munkafolyamat elvégzéséhez. Éppen ezért elengedhetetlen kelléke ez a szerszámos dobozoknak, hiszen időről időre biztosan segítségül kell hívni az imbuszkulcsokat.

Kínálatunkban az Extol Craft, Neo, Topex, Top Tools  és a Yato imbuszkulcs készleteit találhatja meg.

Mi az imbuszkulcsok, hatszögkulcsok elsődleges alkalmazási területe?

Elsősorban bicikliszerelésnél, vagy bútorok összeszerelésénél nélkülözhetetlen szerszám.

Mi a kér legelterjedtebb imbuszkulcs fajta?

Az „L” alakú és a „T” alakú verzió.

Mi az imbuszkulcsok legfőbb előnyei?

Egyrészt a kialakításának köszönhetően hat érintkezési sík van a csavarhúzó és a csavar között. Ezáltal  a csavar felületei védettek a külső sérülésekkel szemben, vagyis később is gond nélkül felhasználhatók lesznek. Másrészt hatalmas pozitívuma a hatszögkulcsoknak az, hogy a csavar a szerszám segítségével behelyezhető a furatba, vagyis nem kell bajlódni azzal, hogy miként tartsa meg az alkatrészt az első néhány mozdulat alatt, míg belekap a menetbe.