Keretes fafűrész

Keretes fafűrész, az extra megtámasztáshoz, praktikus kerettel. A fűrészek olyan hétköznapi eszközök, amelyek egyetlen háztartásból sem hiányozhatnak. Mindenki más fajtára esküszik, ám a szerszámválasztás leginkább, mint minden másnál itt is a felhasználás céljától függ.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
1 290 Ft - 9 790 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
23 termék
23 termék

Keretes fűrész

Ősidők óta ugyanazt a feladatot töltik be, fa vagy bármilyen más kemény adag feldarabolása vagy munkálása.

Ahogy a technológia egyre jobban fejlődik még napjainkban is, úgy az anyagok felvágására szolgáló eszközök tárháza is egyre jobban sokasodik. Következzen egy kis leírás, amely az eszközök közti eligazodást szolgálja és fontos tudnivalókat, hogy mi alapján érdemes választanunk. Szóba kerül az is, hogy milyen fajták kerülhetnek szóba vásárláskor.

Tipp: Fűrészelőshez mindig használj védőkesztyűt!

Keret nélküli, avagy keretes fűrész?

A fűrészek leginkább két nagy csoportba oszthatók: a fogas penge rész egy kerettel van körbezárva, vagy csak egy markolatrész található. A keret leginkább azoknál az eszközöknél használatos, ahol a pengerész viszonylagosan hosszabb így szükség van egy plusz erősítésre a feszességhez. Azoknál az eszközöknél, ahol a munkát végző rész rövidebb és szélesebb, ott ez elhanyagolható tényező. Ezesetben csak egy markolat fogja a pengét, amely készülhet akár műanyagból is gumiborítással ellátva az ergonómia érdekében.

Előny vagy hátrány a keret?

Mint úgy általában minden szerszámnak úgy ennek is mind a két oldala megtalálható. Előnye lehet, hogy a keret lehetővé teszi, hogy a különböző fogas részek tetszőlegesen felhelyezhetők, amelyek a keret nélküli társaiknál, ahol csak egy markolat van nem mindig kivitelezhető.

Hátránya, hogy a keret egyfajta szabályozást is ad, mivel a vágás szélessége függ a keret méretétől ez nem lehet tetszőleges. A keretnélküli társaik ehhez képest szinte bármekkora nagyságú vágásra képesek. Viszont a szabályozás az elképzelhető, hogy csak ritkán adódó  munkaszituációk során kellhet.

Milyen is a keretes fűrész?

Az asztalosok által is nagyon közkedvelt keretes fűrész esetében a keret része a penge merevítését szolgálja. A penge nagyságától függően ez a keret készülhet tömör fémből, főképp kisebb méret esetén, vagy könnyebb nem tömör anyagból nagyobb méret esetén. Ritkább esetben még előfordulhatnak fából készült keretes fűrészek is. Előnyük a pengék cseréje, amit azáltal tesz lehetővé, hogy a rögzítésük egy csavarral van megoldva, így egyszerűen meg tudjuk oldani a cserét.

Mi alapján válasszunk fűrészt?

Mindenképpen döntő tényező lehet milyen anyaggal szeretnénk dolgozni a fűrésszel. Ez leginkább a fogazatban nyilvánulhat meg, ugyanis keményebb anyagokhoz a fogazat puhább kell, hogy legyen lágyabb anyagnál pedig durvább.

Az elmúlt évtizedek nagy innovációja, hogy az élezhető fűrészek helyét átvették a cserélhető fűrészlapok.

Érdemes a minőséget választani. Kínálatunkban olyan márkák is képviseltetik magukat, mint a Fiskars amely az eszközgyártás terén évszázadokra tekint vissza, és neve egyben egy garancia is a minőségre.

Ha praktikus kerti gépet szeretnénk, akkor érdemes az ágaprítóra is gondolni, sok munkát megpsórol nekünk. Nézz szét ágaprítóink között!

Keretes fűrész

A keretes fűrész részei

A fogazat

A fűrész egyik legfontosabb része, hiszen a főmunkát, a vágást ezzel a résszel végezzük. Minél sűrűbb a fogazata, annál finomabb és precízebb kivitelezést tudunk elérni. A fogak sosem egyenletesen, hanem cikk-cakk rendben helyezkednek el.

A nyél

Itt több félét is meg tudunk különböztetni. A zárt nyél stabil fogást biztosít, így ez olyan gépekhez szokták kapcsolni, ahol a végzett munka nagy erőfeszítést igényel. A nyílt nyél a kisebb eszközökhöz társul, és kialakítása lehetővé teszi a saját magunk feletti fűrészelést is, ahol előny a kisebb súly. Továbbá ez a fajta nyél olyan esetben is előnyt jelenthet, ha egy keskeny helyen akarunk minél precízebb munkát végezni.

Fűrész típusok:

 1. Gipszkarton fűrész
 2. Illesztőfűrész
 3. Keretes fafűrész
 4. Rókafarkfűrész
 5. Fémfűrész
 6. Junior kézifűrészek
 7. Ágvágó fűrész
 8. Japán fűrész
 9. Lombfűrész
 10. Funérvágófűrész
 11. Téglafűrész

 

Keretes fűrész márkák

A Profibarkácsnál számos jó minőségű és különböző kialakítású szerszám elérhető. A leginkább javasolt márkák, ha fűrészről van szó: HECHT, EXTOL, YATO, TOPEX

A munka megkönnyítése érdekében javasolt, hogy ergonómikus fogantyúkkal rendelkezzen a szerszám, amit használni szeretnénk. Ezek az ergonómikus fogantyúk gyakran cserélhetőek.

A TOPEX márka esetében például különösen nagy figyelmet fordítanak arra, hogy nagy átmérőjű munkadarabokat is megmunkálhassunk, ezért legjellemzőbben magas kereteket használnak.

Érdemes a minőséget választani, már csak az időtállóságot figyelembe véve is. Az ovális keresztmetszetű fémből készül, porfestett szerszám jobban védő borítással rendelkezik. Nedves és száraz fát is hatékonyan tudunk vele vágni.

A Yato például a munkabiztonságra és a ergonómiára helyezi a hangsúlyt de a hosszan használhatóság is elsődleges szempont, hiszen az ipar számára is készítenek termékeket.

A választásnál tehát figyeljünk a penge nagyságára, a fogazatra, a nyélre és határozzuk meg a pontos célokat, mire szeretnénk szerszámot vásárolni, ezáltal sok fejfájástól menthetjük meg jövőbeli önmagunkat.