Véső

A véső rengeteg munkához használhatő, választhatunk, milyen anyagból legyen, és hogy milyen kialakítással rendelkezzen, és ezeket mindig az határozza, meg hogy mire szeretnénk használni. Nem tévedünk, ha azt mondjuk, hogy sok háztartásban és majdnem minden műhelyben megtalálható kézi szerszám. Válasszon 

Sok más kézi szerszám is alap darabnak számít a véső mellet, olyanokra gondolunk, mint csavarhúzó, fogó kalapács és sok hasonló, de miért venné meg őket külön, ha egyben megvásárolhatja őket szerszámkészlet formájában nálunk sokféle összeállításban kedvező áron.

 

Mire alkalmas egy véső

Elsősorban fontos hogy tisztázzunk ez egy vágó szerszám, ami készülhet acélból vagy akár vasból is, ezt az dönti el, hogy mihez szeretnénk használni majd. Ugyan is a különböző anyagok megmunkáláshoz más fajta anyag erősségre van szükség, ahogy más-más feladathoz más formavilágot, vagyis kialakítást kell választanunk.

Egy vésővel több féle anyagot képesek vagyunk megmunkálni, azaz vágni, vagy faragni az adott anyagot legyen az fából, kőből, műanyagból vagy valamilyen fémből ezzel az eszközzel könnyedén formálhatjuk. A puhább, vagyis fa és műanyagot akár csak a kezünkkel kifejtett nyomással is megtehetjük, a kemény anyagoknál úgy, mint kő és fém egy másik eszköz például kalapács és társaival való ütögetés következtével tehetjük meg.

Ebből adódóan kiderül, hogy ez az eszköz a nyomást felhasználva vagyunk képesek működtetni, és alkotni vele. Felépítése rendkívül egyszerű, mert pl. a favéső áll egy nyélből, ami készülhet fából vagy műanyagból, és áll magából a pengéből, aminek a nagysága és formája a véső rendeltetése szerint eltérő lehet. A legtöbb vésőt kalapáccsal együtt szokták használni, érdemes abból is rendelni egyet.

 

Véső fajták

A vésők a felhasználásukról kapják a neveiket:

  • Laposvéső: ez a fajta a leggyakrabban használt véső-féle, általában illesztésekre és tisztító munkákra használják, de az erősebb felépítésűek alkalmasak lyukvésésre is. A laposvésők pengéje és gyűrű mentes nyele is hosszabb, mint az általános célra készített társainak. Ide tartoznak a kőzetvésők is.
  • Csaplyukvéső: ezt a típust nevéből is kitalálhatjuk, hogy mire használják, ugyanis mély csaplyukak kivésésére szolgálnak, felépítésük erőteljes, hogy kibírja a kalapáccsal vagy bunkóval rá mért ütéseket is.
  • Mintakészítő véső: Főleg illesztő munkákra szolgálnak, a penge megtört nyaka a munka végzés megkönnyítésére szolgál, mert ezzel olyan helyeket is el lehet érni, ahol a laposvésők nyele akadályozná minket.
  • Sarkalatvéső: Illesztő, és csaplyukak tisztítására szolgálnak. A sarkalatvésők olyan illesztőszerszámok, melyeket soha nem ütnek sem kalapáccsal, sem bunkóval.
  • Kanálvéső: Vájatok, és üreget véséséhez használják. Gyakori változatai a gyűrű és félgyűrű élformával rendelkező vésők, ide tartoznak a hosszú pengéjű üregelő vésők és többféle ívű, üthető horonyvésők.
  • Pántvéső: Ezt a típust napjaikban már nem használják, hiszen egykor a hagyományos tollas ajtópántok pánthelyeinek kimunkálására volt használatos.

 

Anyag szerinti megkülönböztetés:

A leggyakoribbak a favéső és a kőzetvéső. De találhat a webáruházban kifejezetten falvésőt is, ami más néven hegyesvésőként is ismert.

 

Bővebben a vésők felépítéséről

A markolat célja első sorban nem a kényelemes fogás volt, hanem a fém takarékos felhasználása volt, viszont a markolat anyaga mérete formája nagyban befolyásolja a szerszám használhatóságát. Két féle képpen szokták egyesíteni a markolatot a pengével, az egyik ilyen a markolattüskés rögzítés, továbbá pedig van a markolat gyűrűzése, markolathüvelyes rögzítés.

Markolattüskés rögzítés: Itt egyszerűen a kifúrt nyelet ráütik a penge szögletes markolattüskéjére, ennek egyetlen hibája, hogy a nyél szétrepedhet, ezért a fém felhevítésével küszöbölük ki ezt a problémát és ezért többször is el kell végezni az eljárást mire a markolat a helyére kerül.

Markolat gyűrűzés: Az előzőhöz hasonló módszer csak itt a gyűrűzéssel meggátolják a markolat szétrepedését.

Markolathüvelyes rögzítés: Itt a penge markolatfelőli végére kovácsolnak egy kúpos üreget, és utána ebbe ütik bele a markolatot, ami a vége kúposra van faragva.

 

Véső, mint szimbólum

A véső nem egy új találmány, már i.e. is léteztek csak akkor még más anyagból készültek, az egyiptomiak használták őket és például rézből később pedig bronzból készítették őket. Ezek a prototípusok hasonlóak voltak a mai kőfaragókhoz, hiszen nem volt rajta markolat csak a kétszántú pengéből álltak. A görögök és rómaiak később már kovácsoltvasból készítették őket, ezek jóval strapa bíróbbak voltak, és a mostani alakjukat csak a középkor végére érték el. Szimbólumként csak az újkorban tűnt fel, ezt lett a szabadkőművesek jelvénye.

 

Favéső rendelése a Profibarkács webáruházból

Szeretne, beszerezni egy vésőt vagy csak lecserélné a régit? – akkor látogasson el weboldalunkra és válogasson az olyan profi márkák szerszámai közül, mint Einhell, Extol, YATO, TOPEX vésők.

Kérdés esetén forduljon ügyfélszolgálatunkhoz vagy látogasson, el debreceni üzletünkbe ahol munkatársaink mindenben segítenek majd, hogy a legjobb vésőt választhassa. És ha már nálunk jár, nézzen körbe a többi szerszám és barkács eszközünk között.

Ha pedig megtalálta a megfelelő terméket csupán pár kattintással meg is rendelheti, mi pedig a lehető leggyorsabban csomagoljuk és kézbesítjük futárszolgálatunkkal, hogy minél hamarabb igénybe vehesse szerszámait. Nálunk mindig profi szerszámokat kap mindössze barkács áron csak itt a profibarkacs.hu-n.