Szolár lámpa

A szolár lámpák, vagy ahogy még többen ismerik őket, a napelemes kerti lámpák, olyanok akár a hagyományos fényforrások, azzal az eltéréssel, hogy elektromos áram helyett a nap energiáját hasznosítják működés közben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kezdő költségeken túl ezeknek a fényforrásoknak a működtetése során további járulékos, működésükkel összefüggő költségek nem jelentkeznek. A mai energia ínségben szenvedő korunkban ez a tényező egyre inkább kiemelt helyet foglal el. Az alacsony költségek mellett a praktikum is amellett szól, hogy jó szívvel ajánljuk a szolár lámpákat mindennapi felhasználásra, ugyanis telepítésük nem igényel különösebb szakértelmet, tehát megspórolhatjuk a villanyszerelés költségeit is, ugyanis a napelemes fényforrások vezeték nélküliek.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
690 Ft - 16 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
18 termék
18 termék

Szolár lámpa, napelemes kerti lámpa

A szolár lámpák, vagy ahogy még többen ismerik őket, a napelemes lámpák, olyanok akár a hagyományos fényforrások, azzal az eltéréssel, hogy elektromos áram helyett a nap energiáját hasznosítják működés közben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kezdő költségeken túl ezeknek a fényforrásoknak a működtetése során további járulékos, működésükkel összefüggő költségek nem jelentkeznek. A mai energia ínségben szenvedő korunkban ez a tényező egyre inkább kiemelt helyet foglal el. Az alacsony költségek mellett a praktikum is amellett szól, hogy jó szívvel ajánljuk a szolár lámpákat mindennapi felhasználásra, ugyanis telepítésük nem igényel különösebb szakértelmet, tehát megspórolhatjuk a villanyszerelés költségeit is, ugyanis a napelemes fényforrások vezeték nélküliek.

szolár lámpa

Mi a szolár lámpa működési elve?

A szolár lámpákban a napenergiát minden esetben egy speciális akkumulátor gyűjti össze és raktározza azt. A lámpák a működésükhöz általában a fotovoltaikus hatást használják fel. Ilyenkor a szerkezet belsejében egy napelem található, ami a napfény árammá történő átalakításáért felelős.

Ezek a cellák azok a sötét panelok, amelyekre már biztos ön is felfigyelt a lámpák tetején. A napelemek különböző kristályos szilicium bevonatokkal és vegyi anyagokkal vannak ellátva, az így kapott rétegek pedig pozitív töltöttségű tereket és negatív töltésű elektronokot tartalmaznak.

Amikor a napelemet fény éri, az elektronok feltöltődnek és behatolnak a pozitív töltöttségű terekbe. Majd az így keletkező elektromos áramot a napelemből vezetékek segítségével az akkumulátorba továbbítják. Ahogy elkezd odakint besötétedni és már nem marad begyűjteni való napfény, a napelemek leállítják ezt az átalakítási folyamatot.

Amennyiben a szolár lámpája fotoreceptorral van ellátva, úgy képes lesz érzékelni a sötétséget és automatikusan bekapcsolni a világítását.

Bármilyen típusú szolár lámpát is vásárol egy szempontra mindenképpen érdemes figyelni. Az akkumulátorok teljes feltöltése érdekében elegendő napfénynek kell érnie a lámpákat. Ez azt jelenti, hogy egy tökéletesen megvilágított területre kell állítania azt, hogy biztos lehess abban, nem árnyékolja be semmi (például fák, bokrok, a ház fala stb.).

 

Milyen szolár lámpákat, napelemes kerti lámpákat tud nálunk venni

A Profibarkács kínálatában három típusú szolárlámpát tudunk önnek ajánlani. A napelemes leszúrható kerti lámpák alapvető funkciója a kertünk díszítése, dekorálása. Ez a legkönnyebben telepíthető szolárlámpa típus, ugyanis a lámpatest egy hosszú, jellemzően műanyag tüskében végződik, melynek talajba való leszúrásával pillanatok alatt kihelyezhetőek a megfelelő helyre. Érdemes több darabot egymáshoz közel elhelyezni, hogy az összkép a lehető legjobb legyen. Ajánlott járda, térkövezett kocsibejáró vagy kerti tavak körüli elhelyezése. Amint besötétedik, a lámpa teljes fényerővel automatikusan bekapcsol, majd napkeltekor pedig kikapcsol a szolár lámpa. A falra szerelhető típusok jellemzően kicsit nagyobb teljesítményűek és telepítésük is kissé több időt igényel, de szakember segítségének az igénybevételét ez a művelet sem kívánja meg. Mindössze egy fúróra, csavarbehúzóra, csavarhúzóra és néhány megfelelő méretű és típusú csavarra lesz szüksége, attól függően, hogy milyen felületre kívánja telepíteni az eszközt. Ez a típus kivallóan alkalmas például kocsibeállók, garázsok megvilágítására. Nagy kényelmet nyújt az eszköz amikor nem kell kiszállnunk az autóból, hogy felkapcsoljuk a kültéri világítást az udvaron amikor beállunk az autóval.

 

Napelemes taposólámpák, süllyesztett lámpák

A taposólámpákkal, más néven a járófelületekbe süllyesztett lámpákkal leggyakrabban a köztereken, parkokban találkozhatunk, ahol a talajba épített világítótestek olyan gyakorlati előnyei hasznosulnak, mint a helytakarékosság, a balesetvédelem vagy a vandálbiztosság, a nehéz rongálhatóság, amelyek mellett egyedi, a föld felőli megvilágítást adnak. Ezt a megoldást minden előnyével együtt könnyen átemelhetjük saját kertünkbe is. legnagyobb szolgálatot a kocsibeállók kialakításánál teheti. Meg kell jegyezni, hogy ennek az eszköznek a telepítése igényli a legnagyobb szakértelmet. A taposólámpa telepítése során már felmerülhet szakember segítségének a szükségessége.

Kínálatunkban a Neo, Steck, valamint a Yato szolárlámpáit találhatja meg.