Glettelő kanál, glettvas

A Profibarkácson közel 40 féle különböző glettelő kanál, glettvas, simító közül választhatja ki a munkához legideálisabb típust, fanyelű, fémnyelű, fogazott vagy sima, kisebb vagy nagyobb kialakításból. A glettelő kanál, csempéző számos építőipari munkánál, házfelújítási feladatoknál jól jön, gondoljunk csak a ragasztók, habarcsok felvitelére, a fugázó anyagok felhordására és így tovább. Egy jó minőségű glettvas akár évtizedekig hű társa lehet az anyagfelhordási, simítási munkákban.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
690 Ft - 26 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
73 termék
73 termék

Mi a glettelő kanál, glettvas?

A glettelő kanál vagy glettvas elsősorban a glett felhordására alkalmas munkaeszköz. A glett speciális vakolattípus, ami a festendő falak simaságát biztosítja. Sokféle glett létezik, a szemcseméret mellett a színvariációk is különbözőek lehetnek. Általában por állagban beszerezhető, amit vízzel elkeverve lehet felhordani a glettvas segítségével, de vannak előre bekevert glettek, faljavítók is. Az alapozó és a festékréteg közé kerül a glett.

A kőműveskanalak, mint speciális eszközök

A kőműveskanalak a kőművesek, burkolók és ezermesterek kötelező munkaeszközei. Ez lényegében egy fém lapát nyéllel, ezzel kanalazzák a falra az anyagot. Nincs lényeges különbség az egyes kőműveskanalak között, inkább a méret, a kanál önsúlya a lényeges, és hogy kinek melyik biztosít jobb fogást, melyik illik jobban a kézbe.

Érdemes több kőműveskanalat is beszerezni, hiszen a simítófelület és nyél közti dőlésszög is alapvetően befolyásolja, az adott eszközt hol és mennyire praktikusan tudjuk használni. Találni kőműveskanalat kimondottan gipszhez, sarkokhoz, mennyezethez.

glettvas

Simítót is a glettvas mellé!

A kartecsnik, simítók segítségével tökéletes homogén felület alakítható ki. Ezek az építőanyagok változatosak lehetnek, pl.: habarcs, vakolatok, különböző ragasztók, lábazati vakolatok stb. A kartecsni pontosan fogantyús lécet jelent. Ezek a kőművesek és a burkoló szakemberek alap szerszámai, de sok ezermester műhelyében is megtalálhatóak. Manapság egyre többen vágnak bele maguk a felújításba, vagy burkolásba, ehhez pedig nélkülözhetetlen a megfelelő simítók használata.

Alkalmazási tippek:

 • Normál műanyag: vakolatok bedörzsölésére
 • Műanyag, filces bevonattal: munkafelülete filccel borított, hidegburkolt felületeknél műgyanta alapanyagú fuga felesleg eltávolítására.
 • Műanyag, gumis bevonattal: hidegburkolt felületek fugaanyag felvitelére, vagy gipszvakolat eloszlatására. Munkafelülete gumival borított.
 • Hosszú műanyag vagy acél: habarcs kétkezes felviteléhez, elosztásához és a felület lehúzásához. A felhordott simító vakolatot a hosszú szerszámmal tudja egyenletesen felkenni az alapvakolatra.

A simítók választásánál a méretre érdemes figyelni és arra is, hogy minél jobb minőségűt válasszunk, de az sem mindegy, mihez használjuk majd, például csiszolóhálóhoz, csiszolópapírhoz, porózusabb anyagokhoz.

Betontrowel, Neo, Topex, Wolfcraft, Yato gelettelőkanalak és glettvasak közül választhatsz a kőműves szerszám kínálatunkból

Glettvas kiválasztása

Az ideális glettvas kiválasztásakor a méret és a fogazat nagyon fontos tényező. Nem mindegy, hogy pontosan milyen munkára, milyen anyaghoz keressük a glettelő kanalat. Más fogazatméret szükséges egy csempe vagy egy nagyobb padlólap, esetleg üvegmozaik gletteléséhez.

Ajánlott rozsdamentes típust választani, mert nedves anyaggal érintkeznek és gyakran kell elmosni is a szerszámokat, időtállónak kell lenniük!


A glettvas méretei között is lehet eltérés. Az általános méret nagyjából 12-13*26-27 cm. Természetesen léteznek jóval nagyobbak is, melyek akár 50 cm hosszúak.

Nyelük lehet fa vagy műanyag, esetleg gumírozott bevonatú. Rozsdamentes acél vagy inox alapanyagot használ a legtöbb gyártó a glettvasak gyártása során.

Glettelő kanalak alkalmazása fogazottság szerint

 • 4x4 mm-es fogazott glettvas, üvegmozaik ragasztásához.
 • 6x6 mm-es fogazott glettvas, kisméretű csempe ragasztásához (15x15 cm-ig).
 • 10x10 mm-es fogazott glettvas, közepes méretű csempe- és burkolólap ragasztásához (30x30 cm-ig), padlóra.
 • 12x12 mm-es fogazott glettvas, nagyméretű burkolólapok ragasztására.
 • 20 mm-es íves fogazású glettvas, folyékonyágyas ragasztáshoz, 100%-os beágyazáshoz ajánlott.

Glettelő kanál használata

 • Tisztítsuk meg a falakat! Távolítsuk el az omladozó rétegeket, portalanítsunk!
 • Egy műanyag vödörbe töltsünk vizet, amihez fokozatosan adagoljuk a glettet!
 • Keverjük alaposan, amíg krémszerű állagú nem lesz!
 • Spaklival vagy kőműves kanállal tegyünk egy adagot a glettvasra, majd simítsuk el a felületen!
 • Rövid száradási idő (4-8 óra) után finom csiszolópapírral dolgozzuk meg a felületet!

Miért kell glettelni?

Minden festés előtt érdemes az adott lefestésre szánt felületet kicsit rendbe tenni, mivel előfordulhat, hogy az évek során kisebb nagyobb hibák keletkeztek már a falon. A lyukakat, repedéseket mindenképp el kell tüntetni és ki kell javítani, hogy szép sima egyenletes felület legyen, amit a gletteléssel tudunk megtenni. Ha a festés előtt ezt a feladatot is te szeretnéd megoldani, akkor a legjobb posztot olvasod, hiszen segítünk abban, hogy melyek azok a lépések, amivel tökéletes munkát tudsz végezni, és tökéletesen elő tudod készíteni a falat a festésre. Segítünk abban, hogy milyen eszközöket, anyagokat kell beszerezned illetve abban is, hogy milyen lépések jönnek egymás után. Elmondjuk hogyan kell glettelni!

Ha tapétát is el kell távolítani, akkor nézz szét a tapéta leszedő gépeink között is.