Kompresszor

Kompresszorok, tartozékok nagy választékban, verhetetlen áron. Sok embernek a kompresszor szó hallatán az óriási ugráló várak jutnak eszébe, ami nem csoda, hiszen mindenki találkozhatott vele gyerekként, amikor valamilyen gyermek rendezvényen járt. Ugyanakkor ezt az eszközt nem csak ilyen céllal veszik használatba, mert, használják festéshez, asztalos munkákhoz és még egy másik nagyon hétköznapi dologhoz is, ami az autó és biciklikerék felfújása. Szóval amilyen egyszerűnek tűnik ez a gépezet annyira hasznos is, a kompresszor típusokról pedig bővebben olvashat lejjebb a leírásban.

 

Kompresszor otthonra

Ha régóta szeretnél egy sűrítette levegő szállító eszközt, kompresszort vásárolni, akkor az alábbi tartalom nagyon hasznos lesz neked. Hogyan válassz kompresszort, milyen kompresszor árak vannak, melyik a legjobb kompresszor, milyen kompresszor tartozékokat tudsz vásárolni.

 

Mit tud egy kompresszor és hogyan működik

A kompresszor (régebbi elnevezésén gázsűrítő) egy olyan gép, mely erőgép segítségével  növeli a gáznyomást, miközben csökkenti a csökkenti térfogatát. Működési elve a szivattyúhoz hasonlítható, de ugyan  mindkettő hasonló módon növeli a közeg nyomását, és képes csővezetéken keresztül a közeg szállítására is alkalmasak, a kompresszorok összenyomható gázokat szállítanak, addig  a szivattyúk folyadékokkal dolgoznak, ami "összenyomhatatlan". A gáz a végnyomástól függően felmelegszik a kompresszorok esetében.

Kompresszor

Hogyan működik a kompresszor nyomásszabályozó

A nyomásszabályzó indítja el és állítja meg a kívánt nyomáson a kompresszorunkat. Ehhez természetesen tartálynyomást kell biztosítani az eszköznek, amely lényegében a tartályhoz való csatlakozást jelenti. Működési elve és „feladata” a következő: Amikor a sűrítő által termelt nyomás a tartályban eléri a kapcsolón beállított végnyomást, megállítja a villanymotort, amikor pedig annyi levegőt használtunk el, hogy a beállított alsó határ alá estünk, újraindítja az eszközt.

 

Hogyan működik a kompresszor visszacsapó szelep

A visszacsapó szelep a fő levegővezeték végén van, a levegő bemeneteli pontján a légtartályban. Szerepe a kompresszor sűrítő egység indulásánál van, ez az elem biztosítja, hogy a kompresszor légtartályában lévő nyomás ne tudjon visszajutni a tehermentesítést követően a sűrítőtérbe. Mondhatjuk egyszerű szerkezetnek, melyben tulajdonképpen két mozgó alkatrész van, egy rugó és egy gumitönk, melyek vagy zárnak, vagy nyitnak. Általános hiba a fordított beépítés, mindig figyeljünk oda a megfelelő csatlakozási pontokra.

 

Hogyan működik a kompresszor sűrítő egység

A kompresszor sűrítő egysége végzi a levegő kompresszálását a kívánt nyomásra, működési elve lényegében azonos a dugattyús szivattyúéval, és szerkezetük is eléggé hasonló. A különbség alapvetően az, hogy az itt lévő gáz térfogata változik (ezért szükség van valamilyen hűtésre, esetünkben léghűtésre). Tehát a feladatát dugattyú vagy dugattyúk segítségével végzi, egy- vagy két hengerben, egy- vagy két fokozatban. Egyfokozatú működés esetén a dugattyú lefelé haladtában a szívószelepen át beszívja a levegőt, majd az alsó holtpontnál megindul felfelé. A szívószelep ekkor zár, megkezdődik a gáz sűrítése, amely a nyomószelepen át távozik a hengerből.

Ez a kialakítás létezik kéthengeres verzióban, ahol a két henger egymással ellentétesen dolgozik. Kétfokozatú működésnél a levegő az első henger (fokozat) után egy közbenső hűtőben visszahűl majd a nagynyomású hengerben (második fokozat) sűrítjük a végnyomásig. Tehát a két henger között nyomáskülönbség van, természetesen ez a verzió csak kéthengeres sűrítőegységekkel valósulhat meg.

Kompresszor típusok

Kompresszor típusok

Csavarkompresszor

A csavarkompresszorok két megfelelően kialakított profilú, egymáshoz kapcsolódó csavarfelülettel rendelkező forgórészt tartalmaznak. A csavarszivattyúkban a gáz áramlása tengelyirányú. A működésnél megfigyelhető, hogy a beszívott gáz térfogata a csavarkompresszorban nem változik, kompresszió csak akkor történik, amikor az utolsó kapcsolódó felületpár szétválik, és a kompresszorban mozgatott gázadag összeköttetésbe kerül a nyomóvezetékkel. Ez azonban nem jár pulzáló nyomásváltozással, a csavarkompresszor üzeme kevéssé zajos. A kompresszorház és a csavarok fejszalagja között elkerülhetetlenül rés van, melyen visszaáramlás történik, ennek a nem kívánt szivárgásnak a mértékét a többszöri kapcsolódás labirinttömítésként csökkenti.

Dugattyús kompresszor

A dugattyús kompresszorok működése hasonló a dugattyús szivattyúkéhoz. A forgattyús mechanizmus által meghajtott dugattyú hengerben végez alternáló mozgást a hengerfejen egy vagy több szívó és nyomószelep helyezkedik el. A szelepek vagy a gáznyomás különbsége vagy a gőzgépekhez és dugattyús motorokéhoz hasonló vezérlés nyitja-zárja. Ha a dugattyú a felső holtponttól az alsó felé  halad, a nyomószelepek zárva vannak, a szívószelepek nyitnak és a kisnyomású gáz beáramlik a hengerbe. Az alsó holtpontnál a szívószelepek bezárnak, a dugattyú felső holtpont felé haladásakor a hengerbe zárt gáz térfogata csökken, nyomása nő. Amikor a hengerben lévő gáz nyomása eléri a nyomótérben lévő gáz nyomását, a nyomószelepek nyitnak és a gáz kiáramlik rajtuk keresztül a nyomóvezetékbe. A gáz visszaáramlásának megakadályozására a dugattyú és a dugattyúrúd is megfelelő tömítéssel van ellátva. A dugattyús kompresszorok több fokozatban igen nagy nyomás előállítására is képesek. A dugattyús szivattyúk működése pulzáló, ez veszteségeket (a gázoszlopot minden löketnél fel kell gyorsítani) és zajos működést okoz. A dugattyús kompresszorokat olajkenéssel, vagy olaj nélküli változatban állítják elő.

Olajos kompresszor

A dugattyús kompresszorokat olajkenéssel, vagy olaj nélküli változatban állítják elő. A dugattyús kompresszorok olajos változatai esetében szóróolajozással történik a kenés, míg a hűtést ventilátor oldja meg. A gépeken feltüntetik azt, hogy milyen legyen az üzemidő és a pihenő ciklus aránya.

Olajmentes kompresszor

A dugattyús kompresszorokat olajkenéssel, vagy olaj nélküli változatban állítják elő. A dugattyús kompresszorok olajmentes változatai elsősorban otthoni felhasználásra készülnek. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy ezeknek az eszközöknek a terhelhetősége és az élettartama alacsonyabb mint az olajos társaiké. Általánosságban véve ezen eszközökről elmondható, hogy kis méretűek, könnyűek, stabilak és jól kezelhetőek.

Kompresszor teljesítményszintek - hol válik el az ipari a házi felhasználástól

Ebben a tekintetben az  üzemi nyomás a döntő. Általában az otthoni felhasználásban szükséges nyomás az 3-6 bar közötti, és az alap gépek 8 bar-ra képesek. Üzemi helyeken és műhelyben már szükséges lehet egy nagyobb kapacitású gép is, de emelet fontos tényező még hogy milyen az adott gép levegő szállítása.

kompresszor tartozékok

A leggyakoribb kompresszorhoz csatlakozó egyéb eszközök, tartozékok

Kifúvó, vagy lefúvató pisztoly

A kifúvó pisztoly fugák és egyéb nehezen elérhető területek tisztítására szolgál. Sűrített levegővel távolítja el a port vagy a forgácsot a háztartásban, valamint a műhelyben vagy a garázsban.

Festékszóró pisztoly

A megfelelő kompresszor használatával gyorsan, alapanyag takarékosan és tökéletesen egyenletesen lehet a festéket felhordani különböző felületekre a festékszóró pisztollyal. Különböző műhelyekben, ahol festéssel foglalkoznak, vagy a termék előállítás folyamatának része a termék festése is, régóta használt technológia, de egyre inkább népszerű a háztartásokban is.

Kerékfúvató pisztoly

Talán ez a leggyakrabban használható eszköz a háztartásban.  Tökéletes választás, ha szüksége van egy megfelelő levegőpisztolyra a kompresszorodhoz. Bármilyen szelepes tárgy felfújására alkalmas, legyen az az autó gumiabroncsa, vagy akár strandlabda, ugrálóvár, vagy egy gumimatrac. 

Kerékfuvató pisztoly

Kompresszor tömlő

 Ha már kompresszorról beszélünk, aminél nélkül akár egy hobbi autószerelő vagy barkácsoló nem tud élni, fontos megemlíteni a kompresszor tömlőt is, hiszen anélkül a kompresszor önmagában nem igen ér semmit, hiába van sűrített levegőnk egy tartályban, ha nem tudjuk használni. A magasnyomású tömlő vagy hívhatjuk pneumatikus tömlőnek is, a levegő nyomás alatti szállítására alkalmas és használatos.

Pneumatikus szerszámok előnyei

A levegős szerszámok felépítése nagyon egyszerű, nincs bennük elektronika, áramvételezési lehetőség sem kell a működésükhöz, sőt akár vizes helyeken is használhatók, ahol az elektromos meghajtás veszélyes lenne. Ami nagy előnyük még, hogy ismeretlen fogalom az esetükben a túlterhelés. Nem tudnak túlmelegedni, vagy leégni sem.  Fontos viszont, hogy a levegős gépekben is vannak kopó alkatrészek, és a légnyomásból forgó mozgást kreáló motor is figyelmet igényel.

A kevesebb alkatrésznek és a nulla elektronikának köszönhetően a szerszámgépek könnyebbek, mint elektromos társaik. Könnyű karbantartani ezeket és a megfelelő karbantartás mellett hosszabb élettartamra lehet számolni az esetükben. Ahogyan az elektromos gépeknél már megszoktuk, a fordulatszámot, teljesítményt, sebességet ezeknél is lehet állítani, de a ravasz meghúzásával ellenben a szerszám előtt vagy rajta található nyomásszabályozóval.

 

Kompresszorok, kompresszor alkatrészek felhasználási területei

A kompresszorral elvégezhető munkálatok alapvetően három területre oszthatóak, amelyek természetesen meghatározzák az adott munkaterülethez szükséges kiegészítőket is. Ezek a következőek: autó és kerékpár szerelés, festés, valamint az asztalosmunka során. A kompresszorokat a háztartásokban főleg a gumiabroncsok és egyéb például strand felszerelések felfújására használják, de gondoljunk csak bele egy, hogy a szerelőműhelyben mivel is működhet egy légkulcs, és a válasz egyértelmű ugyanis légkompresszorral. A festés esetében a legalapvetőbb tartozék a szórópisztoly. A szórópisztollyal történő festés sokkal tökéletesebb és egyneműbb felületet fog eredményezni, mintha a festési munkálatot hagyományos módon ecsettel végeznénk.

Nem elhanyagolható az idő faktor, ugyanis lényegesebben gyorsabban tudunk dolgozni a festés során és nem kell időt fordítanunk a hagyományos festő eszközeink tisztítására és mivel ezekre nincs is szükségünk nem kevés pénzt is megtakaríthatunk. Ha gyakran végez kisebb-nagyobb asztalos munkákat a műhelyében, akkor már ön is tapasztalhatta, hogy milyen macerás tud lenni a munkakörnyezet folyamatos tisztítása. Egy kompresszorral ez is könnyen megoldható probléma csak kell hozzá egy le fúvató (kifúvó pisztoly) pisztoly és pillanatok alatt tisztaság lesz a műhelyben, vagy egy pillanat alatt tisztára tudod fújni a vésetet, amin éppen dolgozik. 

 

Hogyan válasszunk kompresszort

Elsősorban azt kell mérlegelnünk, hogy otthoni felhasználásra, vagy üzemi/ipari körülmények közzé szeretnénk kompresszort beszerezni. Ebben a tekintetben az üzemi nyomás a döntő. Általában az otthoni felhasználásban szükséges nyomás az 3-6 bar közötti, és az alap gépek 8 bar-ra képesek. Üzemi helyeken és műhelyben már szükséges lehet egy nagyobb kapacitású gép is, de emelet fontos tényező még hogy milyen az adott gép levegő szállítása.

 

Akkus, elektromos kompresszor paraméterek amiket érdemes figyelembe venni

Általánosságban elmondható, hogy az akkus kompresszorokat kisebb teljesítmény és rövidebb üzemidő jellemzi az elektromos modellekhez képes, ezért elsősorban otthoni felhasználásra ajánljuk azokat, szemben az elektromos típusokkal, amelyek felhasználási területe sokkal inkább a professzionális műhelymunka.  Bizonyos esetekben a méret lényeges lehet. Az akkus kompresszorok nem rendelkeznek nagy tartállyal, ezáltal könnyedén szállíthatóak és kis helyen elférnek, szemben az elektromos társaikkal. Természetesen az egyik legfontosabb paraméter az üzemidő. Ebben a tekintetben az akkus modellek nem kelhetnek versenyre, a lényegében végtelen üzemidejű elektromos típusokkal. A harmadik lényeges paraméter amit figyelembe kell venni az eszközünk kapacitása. Ezen a téren már találunk olyan akkus modelleket amelyek képesek az elektromos kompresszorok teljesítmény színvonalát elérni, persze ez függ az akku képességeitől és hogy mire használjuk, és hogy milyen nyomáson használjuk a gépet.

 

Kompresszor hatékonyság - miből tudjuk, melyik a legjobb?

A kompresszor hatékonysága alapvetően három tényezőtől függ: üzemi nyomás, levegőszállítás, tartályméret. Általában 8 bar üzemi nyomáson működik a legtöbb kompresszor és az esetek nagy többségében ez elég is, ugyanis a csatlakoztatható eszközök nagy részének 3-6 bar nyomásra van szüksége az optimális működéshez. Vannak azonban 8 barnál nagyobb nyomást igénylő szerszámok amelyek például a mezőgazdasági munkagépek abroncsaihoz szükségesek. A levegőszállítási kapacitás azt mutatja meg számunkra, hogy a kompresszor hány liter levegőt tud termelni percenként. Fontos figyelembe venni, hogy az itt megadott érték egy átlag szám, ugyanis az eszközünk nem ugyanannyi levegőt képes termelni a különböző nyomásszinteken.

A kompresszor kiválasztásánál érdemes erre az értékre ráhagyni egy biztonsági határsávot, hogy biztosan elegendő mennyiségű levegőnk legyen. Ha a kompresszorunk nem képes megfelelő mennyiségű levegőt előállítani, úgy a munka nem lesz folytonos, meg kell várni míg a kompresszor motorja újra feltölti a tartályt a megfelelő nyomásra. A harmadik fontos paraméter, amelyiknek közvetlen hatása van a kompresszor hatékonyságára az a tartályméret. Általában azt szokták mondani, hogy minél nagyobb a tartály annál jobb. Ez igaz is, ha nem kell a munkavégzés során hordozni a kompresszorunkat és egy állandó helye van a műhelyünk egy bizonyos pontján.

Biztonsági óvintézkedések, amiket mindenképpen tartsunk be

A kompresszor használata számos veszélyt rejthet magában, különösen igaz ez a nagyobb teljesítményű típusokra, így az alapvető munkavédelmi szabályok betartása elengedhetetlen a biztonságos használathoz. A munkavédelmi szemüveg és kesztyű, valamint a fülvédő viselése nélkülözhetetlen. Ezeken túl van még néhány speciális szabály amikre a kompresszorok használata során tekintettel kell lennünk. Ezek a következőek: Az eszközt ne tegyük ki eső hatásának. Nedves, párás helyen lehetőleg ne használjuk a kompresszort. Tűz- és robbanásveszélyes helyen kerüljük a munkavégzést. A nem használt kompresszort száraz és gyerekektől elzárt helyen tárolja. Tartsa tisztán a kompresszort, hogy az biztonságosan működhessen. A gyártó által előírt karbantartási munkálatokat mindig tartsa be.

Kompresszorok karbantartási útmutatója

Nagyon lényeges, hogy a kompresszorok használata során mindig be kell tartanunk a gyártó által előírt speciális karbantartási útmutatásokat. Van azonban néhány teendő, amit minden típusnál meg kell tennünk. Ezek a következőek: Mivel az eszközt folyamatos vibrációs hatás éri a csavarok könnyen kilazulhatnak, így azokat rendszeresen ellenőrizni szükséges. Nagyon fontos rendszeresen ellenőrizni a kompresszorolaj szintet is. Lényeges, hogy ezt mindig leállított állapotban tegye. Általában azt szokták javasolni, hogy az első ellenőrzést a századik munkaóra után kell megtennünk és ezt követően ötven munkaóránként szükséges ellenőrizni az olajszintet.

A légkompresszor szűrű karbantartása

Fokozottan ajánlott a kompresszorok levegőszűrőit tisztán tartani és azok állapotát folyamatosan ellenőrizni, ugyanis a filterek bizony egy idő után eltömődhetnek a szennyeződésektől. Amennyiben a szűrők tisztántartására nem fordítunk kellő figyelmet először csak a kompresszor teljesítményének a csökkenése következik be, de egy idő után a szennyezett szűrőelemek komolyabb meghibásodáshoz is vezethetnek. A szűrőelem tisztítása általában sűrített levegővel való átfújással vagy mosással történik. A kompresszorok karbantartásának negyedik lényeges eleme a kondenzátum rendszeres elvezetése. Mivel a levegő sűrítése párakicsapódással jár ezért bizonyos időközönként, de háromhavonta mindenképpen, le kell engedni a tartály aljában összegyűlt folyadékot, ellenkező esetben nem kívánt oxidációs folyamatok indulhatnak el, amelyek károsíthatják a tartály belső felületét.

 

Kompresszor működési hibák

A kompresszor egy eléggé összetett eszköz így a hibajelenségek is szerteágazóak lehetnek. A tejesség igénye nélkül összegyűjtöttük a legfontosabbakat. Amennyiben a kompresszorunk nem indul el mindenképpen az első dolgunk, hogy ellenőrizzük, hogy egyáltalán csatlakoztatva van-e megfelelően az áramforráshoz, vagy esetleg nem sérült-e a kábel. Ezt követően ellenőrizzük, hogy a nyomáskapcsoló megfelelően van-e beállítva, mert ez is eredményezheti a hibát. De a hiba oka a relé is lehet. Ennek ellenőrzéséhez le kell engednünk a levegőt a kompresszorból, majd újra el kell indítanunk az eszközt. Amennyiben teljesítménycsökkenést észlelünk elsőnek mindenképpen a légszűrő elszennyeződésére kell gondolnunk. Általában a szűrő kitisztítása után a hiba elhárul. Amennyiben a hiba ezek után sem hárul el, valószínűleg a dugattyúgyűrűk elhasználódása okozza a hibát, amelyet ezek cseréjével lehet orvosolni. A harmadik gyakori hibajelenség a kompresszorok túlmelegedése. Ez a hibajelenség jelentkezhet a kompresszorfejben, vagy magában az egységben is. Az előbbi olajproblémára utal. Lehetséges, hogy elkéstünk az olajcserével, vagy nem a gyártó által ajánlott kenőanyagot használtuk. Az egység túlmelegedése általában a kompresszor hosszantartó intenzív használata esetén jelentkezik, de utalhat szűrő problémára is. Ez utóbbi esetben a szűrő kitisztítása a hibát is elháríthatja. Végezetül, előfordul, hogy a kompresszorunk kopogni kezd. Ebben az esetben lehet, hogy mindössze annyi a gond, hogy valamelyik csavar kilazult. Amennyiben nem, az csapágyproblémára utalhat.

 

A levegő kompresszor javítható?

Természetesen javítható, de számos olyan hibajelenség van, amelyeket magunk is könnyen orvosolhatunk szakember igénybevétele nélkül. Tipikusan ilyen a szennyezett szűrő által okozott teljesítménycsökkenés és túlmelegedés, amelyeket a szűrők tisztításával könnyedén orvosolhatunk.

Levegő kompresszor vásárlás online a profibarkács webáruházból

A Profibarkács.hu kínálatában számos kompresszor közül válogathat.  Biztosak vagyunk benne, hogy talál igényeinek megfelelő kompresszort, legyen az akkus, vagy elektromos modell.

Kompresszor vásárlási útmutató

Egy kompresszor vásárlása előtt, mindenképpen tisztáznia kell, hogy mire és milyen intenzitással szeretné használnia az eszközét. Otthoni felhasználásra szánja, vagy professzionális műhelymunkára? Szükséges-e mozgatnia az eszközét, vagy fix helye lesz a műhelye adott pontján. Ezen kérdésekre adott válaszok alapján lehet eldönteni, hogy önnek akkus, vagy elektromos modellre lesz-e szüksége, továbbá elegendő-e egy alacsonyabb teljesítményű típus, vagy a felsőbb kategóriában szükséges gondolkodnia.

Top 5 kompresszor

A Profibarkács.hu kínálatában megtalálhatja a legmagasabb kategóriába tartozó kompresszorokat is, amelyek a legnagyobb ipari igénybevétel esetén is hű társuk lehet a munkavégzés során.

A Profibarkács.hu kínálatának 5 top kompresszora:

1.       Neo Olajos kompresszor, 150l, 230V

2.       Hyundai HYD-200F,8bar Csendes Olajmentes Kompresszor

3.       Neo Olajos kompresszor, 100l, 230V

4.       Einhell TE-AC 430/90/10 kompresszor

5.       Scheppach HC 55 DC SET Kéthengeres kompresszor 10 bar, 50 liter, tartozékokkal

Legjobb kompresszor kiválasztása

A legjobb kompresszor kiválasztása

A megfelelő, vagy a legjobb kompresszor kiválasztása során a legelső lépés annak a pontos meghatározása, hogy mire és milyen intenzitással kívánjuk az eszközünket használni. A házkörüli munkák során szeretnénk a hasznát venni, vagy professzionális felhasználásra történik a beszerzés, mert a kompresszor a munkánkhoz kell. A megfelelő kompresszor kiválasztása során, a felhasználás módján túl, a legfontosabb szempontok a következőek: ár, típus, szívó- és kimeneti teljesítmény, áramfelvétel, maximális üzemi nyomás, működési intenzitás, nyomástartály térfogat.

 

Kisebb teljesítményű kompresszorok

A megfelelő kompresszor kiválasztása során az ön számára a kimeneteli teljesítmény lesz az egyik legfontosabb szempont. Amennyiben önnek egy kisebb teljesítményű kompresszora van szüksége, mert csak gumiabroncsok légnyomásának a beállításához, esetleg permetezéshez fogja használni, akkor 50-160 l/perc teljesítményű eszközökben kell gondolkodnia.

Néhány példa a Profibarkács.hu kínálatából ebben a kategóriában:

  • Scheppach Air Force 5 - olajmentes táskakompresszor
  • Einhell TE-AC 36/6/8 Li OF Set-Solo kompresszor
  • Einhell TC-AC 190/24/8 kompresszor

Nagy nyomással üzemelő kompresszorok

A megfelelő kompresszor kiválasztása során az ön számára a kimeneteli teljesítmény lesz az egyik legfontosabb szempont. Amennyiben önnek egy nagy nyomással működő kompresszorra van szüksége, mert professzionális műhelyi felhasználásra kívánja beszerezni, akkor mindenképpen a 260l/perc teljesítmény felé kell mennie, de adott esetben – pl. gumiabroncs műhelyekben – szükség lehet a 410l/perc teljesítmény elérésére is.

Néhány példa a Profibarkács.hu kínálatából ebben a kategóriában:

  • Einhell TE-AC 50 Silent csendes kompresszor
  • Hecht kompresszor, 2,2/3kw, kéthengeres
  • Einhell TC-AC 420/50/10 V kompresszor

 

Milyen specifikációkat érdemes figyelembe venni kompresszor kiválasztásakor

Egy kompresszor vásárlása előtt, mindenképpen tisztáznia kell, hogy mire és milyen intenzitással szeretné használnia az eszközét. Otthoni felhasználásra szánja, vagy professzionális műhelymunkára? Szükséges-e mozgatnia az eszközét, vagy fix helye lesz a műhelye adott pontján. A kompresszorok esetében, a tervezett felhasználáson túl,  a következő specifikációk a döntőek: ár, típus, szívó- és kimeneti teljesítmény, áramfelvétel, maximális üzemi nyomás, működési intenzitás, nyomástartály térfogat. valamint a zajszint is döntő tényező lehet. De létezik csendes ipari kompresszor?

Csendes kompresszor létezik?

Ha fontos szempont a zajszint, akkor érdemes a paraméterek között rákeresni kifejezetten erre. Például az Einhell kompresszor TE-AC 24 Silent egy rendkívül alacsony zajkibocsátású készülék (LpA: 57dB). Jelentősen halkabb a többi, azonos teljesítményű kompresszornál. Olajmentes, karbantartást nem igénylő motorral rendelkezik.

A kompresszor egyéb felhasználási területei

A lefúvató pisztolyból pillanatok alatt kialakíthatunk szögbelövőt is, amivel gyorsan illeszthetjük össze a darabokat, extrának pedig vannak olyan megoldások is, amik ragasztót és bútorviaszt is segítenek felvinni a felületekre.

Ahol biztosan jól jön egy kompresszor

Az autó és gépjárműszerelés elképzelhetetlen kompresszorral működő eszközök nélkül, de használatuk a háztartásokban is óriási segítség lehet a gumiabroncsok vagy matracok felfújásánál. Festőknek festéshez is kiváló társ lehet, vagy éppen ács munkáknál, fűtési rendszerek nyomáspróbájánál.

Kiválasztás legfontosabb tényezői

A pénztárcánk lehetőségein túl, elsősorban azt kell tisztázni, hogy milyen típusú felhasználásra kívánjuk beszerezni a kompresszort. Otthoni felhasználásra szánja, vagy professzionális műhelymunkára? Szükséges-e mozgatnia az eszközét, vagy fix helye lesz a műhelye adott pontján. A kompresszorok esetében, a tervezett felhasználáson és az anyagi lehetőségeinken túl a kiválasztás legfontosabb szempontjai a következőek: ár, típus, szívó- és kimeneti teljesítmény, áramfelvétel, maximális üzemi nyomás, működési intenzitás, nyomástartály térfogat.

Milyen biztonsági óvintézkedéseket kell betartani kompresszorok használatakor

A kompresszor használata számos veszélyt rejthet magában, különösen igaz ez a nagyobb teljesítményű típusokra, így az alapvető munkavédelmi szabályok betartása elengedhetetlen a biztonságos használathoz. A munkavédelmi szemüveg és kesztyű, valamint a fülvédő viselése nélkülözhetetlen. Ezeken túl van még néhány speciális szabály, amikre a kompresszorok használata során tekintettel kell lennünk. Ezek a következőek: Az eszközt ne tegyük ki eső hatásának. Nedves, párás helyen lehetőleg ne használjuk a kompresszort. Tűz- és robbanásveszélyes helyen kerüljük a munkavégzést. A nem használt kompresszort száraz és gyerekektől elzárt helyen tárolja. Tartsa tisztán a kompresszort, hogy az biztonságosan működhessen. A gyártó által előírt karbantartási munkálatokat mindig tartsa be.

Van néhány teendő, amit minden típusnál meg kell tennünk. Ezek a következőek: Mivel az eszközt folyamatos vibrációs hatás éri a csavarok könnyen kilazulhatnak, így azokat rendszeresen ellenőrizni szükséges. Nagyon fontos rendszeresen ellenőrizni a kompresszorolaj szintet is. Lényeges, hogy ezt mindig leállított állapotban tegye. Fokozottan ajánlott a kompresszorok levegőszűrőit tisztán tartani és azok állapotát folyamatosan ellenőrizni, ugyanis a filterek bizony egy idő után eltömődhetnek a szennyeződésektől. A kompresszorok karbantartásának negyedik lényeges eleme a kondenzátum rendszeres elvezetése. Mivel a levegő sűrítése párakicsapódással jár ezért bizonyos időközönként, de háromhavonta mindenképpen, le kell engedni a tartály aljában összegyűlt folyadékot, ellenkező esetben nem kívánt oxidációs folyamatok indulhatnak el, amelyek károsíthatják a tartály belső felületét.

 

Hogyan határozható meg a kompresszor hatékonysága?

Általánosságban elmondható, hogy az akkus kompresszorokat kisebb teljesítmény és rövidebb üzemidő jellemzi az elektromos modellekhez képes, ezért elsősorban otthoni felhasználásra ajánljuk azokat, szemben az elektromos típusokkal, amelyek felhasználási területe sokkal inkább a professzionális műhelymunka.  A kompresszor hatékonysága alapvetően három tényezőtől függ: üzemi nyomás, levegőszállítás, tartályméret. Általában 8 bar üzemi nyomáson működik a legtöbb kompresszor és az esetek nagy többségében ez elég is, ugyanis a csatlakoztatható eszközök nagy részének 3-6 bar nyomásra van szüksége az optimális működéshez. A levegőszállítási kapacitás azt mutatja meg számunkra, hogy a kompresszor hány liter levegőt tud termelni percenként. Fontos figyelembe venni, hogy az itt megadott érték egy átlag szám, ugyanis az eszközünk nem ugyanannyi levegőt képes termelni a különböző nyomásszinteken. A harmadik fontos paraméter, amelyiknek közvetlen hatása van a kompresszor hatékonyságára az a tartályméret. Általában azt szokták mondani, hogy minél nagyobb a tartály annál jobb. Ez igaz is, ha nem kell a munkavégzés során hordozni a kompresszorunkat és egy állandó helye van a műhelyünk egy bizonyos pontján.

 

Kompresszor árak

A Profibarkács.hu kínálatában számos eltérő típusú felhasználásra szánt kompresszort talál, az otthoni felhasználásra készült alap modellektől egészen a professzionális gépekig. A kisebb teljesítményű elektromos kompresszoraink 27.990 Ft-tól kezdődnek, az akkus készülékek pedig  7.990 Ft-tól. Az elektromos kompresszorok közül a top modellünk a Neo Olajos kompresszor, 150l, 230V 409.390 Ft-ért tudja megvásárolni.

 

Kompresszor paraméterek, amiket érdemes figyelembe venni

 

Akkus

Elektromos

Méret

Ez a típus nem rendelkezik nagy tartállyal, ezáltal könnyedén szállítható is és kis helyen is elfér

Találkozhatunk kisebb méretű modellel, de egyértelműen a nagyobb tartályosokkal fognak szembe jönni velünk, ha ilyen meghajtású gépben gondolkozunk

Üzemidő

Nagyban függ az akkumulátor kapacitásától és persze a megfelelő töltéstől is

Üzem ideje végtelen, viszont azért érdemes szemelőt tartani a fogyasztását, ha hosszabb üzemidőben használnánk

Kapacitás

Függ az akku képeségeitől és hogy mire használjuk, és hogy milyen nyomáson használjuk a gépet

Nem sokban tér el az akkus modellektől nyomásban viszont a levegőszállításban jóval nagyobb a teljesítménye

Felhasználási javallat

Ezek a gépek főleg kisebb teljesítményre képesek, kivételek persze vannak, de ettől függetlenül inkább kis teljesítményt igénylő munkákra alkalmasak, mint gumiabroncs felfújás vagy strand cikkek felfújása

Mivel ezek mérete és súlya elég nagy így inkább műhelyben alkalmasak, hiszen szállításuk és mozgatásuk igen körülményes lehet

 

Tipp: A műhelyedben a zavartalan áramellátás érdekében érdemes egy aggregátort vásárolni.

 

Levegő kompresszor márkák

Scheppach, Einhell, Extol, Extol Craft, Hyundai, NEo, Hecht mind kiváló kompreszorokat, sűrített levegős gépeket gyártanak.