Festékszóró pisztoly

A festékszóró pisztoly és a megfelelő kompresszor használatával gyorsan, alapanyag takarékosan és tökéletesen egyenletesen lehet a festéket felhordani különböző felületekre. Különböző műhelyekben, ahol festéssel foglalkoznak, vagy a termék előállítás folyamatának része a termék festése is, régóta használt technológia, de egyre inkább népszerű a háztartásokban is. Amire viszont figyelni kell, hogy a megfelelő pneumatikus festékszóró pisztolyt használjuk a festés során, a tartály mérete, elhelyezkedése, a levegőigénye, a szórófej, a fúvóka paraméterei mind olyan tulajdonságok, melyeket figyelembe kell venni vásárlás előtt, hogy a végeredmény tökéletes legyen. A levegős festékszóró pisztoly alkalmazásának rengeteg előnye van.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
1 990 Ft - 181 390 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Terméktípus
Teljesítmény  (W)
-
500 W - 650 W
Tartály űrtartalma
-
0 - 6
Maximális levegő felhasználás  (liter/perc)
-
190 liter/perc - 450 liter/perc
Termék státusza
Szűrés és rendezés
38 termék
38 termék

A festékszóró pisztoly - egy népszerű levegős szerszám kiegészítő

 

Van néhány olyan elérhető haszon a levegős szórópisztolyok használatával, melyek más módon, ecsettel, hengerrel elvégzett festés esetén nem feltétlen érhető el. Ezek az alábbiak:

 • anyagtakarékos
 • folt és csíkmentes, egyenletes színű felületet lehet elérni
 • nehezen hozzáférhető helyeken is egyenletes felhordás (vannak olyan felületek, részek, ahová az ecset nem is fér be, vagy nem lehet ecsettel minden irányból jól lefesteni)
 • gyors munkavégzés
 • széleskörű alkalmazhatóság

Alsótartályos szórópisztoly, felsőtartályos szórópisztoly, és egyéb technikai adatok

Sok gyártó, egyes paramétereiben eltérő festékszórókat gyárt, van a paraméterek között néhány, ami mérvadó vásárláskor.

Tartály elhelyezkedése (Felsőtartály/alsótartály): a tartály elhelyezkedése szempontjából van, aki az egyiket, illetve a másikat részesíti előnyben. Vannak felhasználók, akik a felsőtartályostól jobban kedvelik az alsótartályos szórópisztolyt, mert jobban látják mondjuk a festendő felületet a szórással azonos szögben, nem takar be a tartály, de van, aki szerint az alsótartályos zavarja a pisztoly kényelmes fogását. Tartály elhelyezkedése szempontjából érdemes az egyéni elvárások szerint választani.

Tartály mérete, űrtartalma: Nagyobb felületeknél praktikus, ha több festék fér a tartályba és nem kell gyakran töltögetni, de a nagyobb és teletöltött tartály nehezebb is a kéznek, és a szórópisztolyt folyamatosan tartani kell. 100 ml-1000 ml közötti kivitelezés a leggyakoribb. A nagyobb méret viszont egyenletesebb festést is lehetővé tesz, mivel nincs gyakori leállás a festék szórással.

Szórópisztoly súlya: A súly fontos szempont, mivel a festési munkálat során végig tartani kell a szórópisztolyt, előnyös, ha a megfelelő technikai adatok alacsonyabb súllyal párosulnak. Általában 0,6-1,5 kg közöttieket találni a piacon.

Maximális légnyomás, maximális levegőfelhasználás: fontos, hogy a kompresszorral kompatibilis legyen, és összhangban legyenek a paraméterek.

Fúvóka átmérője: hígabb és sűrűbb alapanyagok kijuttatásánál van jelentősége, általában 0,8-2 mm közöttieket találunk, a standard méret 1,4 mm.

A tartály anyaga (műanyag vagy fém): Megfelelő tisztítás, karbantartás mellett mindegyikkel hosszú távra lehet tervezni, a végeredményt pedig nem befolyásolja.

HVLP rendszer: manapság a legelterjedtebb fajták, nagyon jól kezelhető, magas festési és fényezési minőséget lehet velük elérni, persze a légnyomásra figyelni kell.

levegős festékszóró pisztoly

A pneumatikus festékszóró pisztolyok és a HVLP megjelölés

Léteznek olyan típusok, melyek technikai adatlapján a HVLP (nagy mennyiség alacsony nyomáson) jelölés van feltüntetve, az ilyen rendszerű pisztolyok magas minőségű festékszórásra képesek. Lényege, hogy alacsony nyomáson dolgozik (kb. 0,7-1 Bar), ezért a kiáramló levegő nem fújja el a festékködöt olyan mértékben, mint a normál nyomású rendszer, így a festés takarékosabb, kevesebb a szálló festék a levegőben és szebb fújási végeredmény érhető el. A kis nyomás mellett nagyobb mennyiségű levegőre van igényük, de a festék takarékosságával ezt ellensúlyozza a szórópisztoly. Szakemberek, barkácsok, háztartási felhasználók kedvelt technológiája ez.

 

HP és LVLP rendszerű festékszóró pisztolyok

 

A HP nagynyomású rendszerű pisztoly, melyek túl sok festéket fogyasztanak, alapvetően olyan tárgyak festésénél alkalmazzák, ahol a festékfelhordás egyenletesség, pontosság nem elsődleges.

Az LVLP (kis térfogatú, alacsony nyomású) rendszerű pisztolyok drágábbak, inkább professzionális felhasználásra alkalmazzák ezeket, a festék veszteség minimális, optimális a működésük.

Amire gondolni kell a levegős festékszóró pisztoly használatánál

A festék felhordó pisztoly használatának van néhány körültekintést igénylő tényezője, amit be kell tartani, illetve gondolni kell rá a használat előtt, alatt, mégpedig:

 • a festést igénylő felületen kívül minden mást alaposan letakarni, leragasztani (a festék permet miatt) Alaposabban, mint ha hengerrel vagy ecsettel történne a festés
 • zárt térben folyamatosan szellőztetni, ablakokat nyitva tartani (szintén a festék szálló permet miatt)
 • szeles időben kint ne végezzük a szórópisztolyos felhordást
 • Huzat esetén zárt térben sem szabad a felhordást végezni, a festék nem a célterületre fog kerülni
 • védőruházatot, szemüveget, kesztyűt, maszkot viselni a szálló festék miatt
 • a festékszórót kb. 20-30 centiméterre tartsuk a felülettől, először függőleges, majd vízszintes irányba mozgassuk a felület előtt, átfedéssel dolgozzunk
 • az eszközöket minden használat után alaposan és szakszerűen meg kell tisztítani és úgy eltenni

 Levegős festékszóró pisztoly

Kompresszor tartozékok, festékszóró pisztolyok minden igényhez a Profibarkács webáruháztól

A levegős festékszóró pisztoly körültekintő alkalmazásával gyors és precíz munkavégzés lehetséges, a végeredmény pedig önmagáért beszél. Bútorok, tárgyak is festhetőek ilyen módon, nem lesz csíkos, foltos, ecsetnyomos a felület.

Alsó-, felsőtartályos, különböző űrtartalmú, levegőigényű festékszóró pisztolyokat, akár HVLP rendszerűeket is választhat, néhány kattintás és küldjük is Önnek. Nálunk megtalálja a legjobb festékszórókat a munkához, Extol, Vorel, Yato, Scheppach, Einhell, Neo márkájú festékszóró pisztolyokat, fúvókákat, tartalék festékszóró tartályokat egyaránt, megrendelés,  aztán előkészület és már indulhat is a munka.  Mire a festéshez szükséges alapanyagokat beszerzi, a felületet előkészíti, a takarófóliát lerakja, már érkezik is a kiválasztott festék felhordó pisztoly.

A festékszóró pisztoly nem ritka manapság hétköznapi háztartásokban sem, hiszen egyre többen próbálkoznak meg otthonuk felújításával saját kezűleg, kezd legalább olyan elterjedt lenni, mint a laminált parkettázó eszközök.

 

Hogyan használjuk a festékszóró pisztolyt?

Akár felső, akár alsó adagolású pisztolyról van szó, a megfelelő levegőnyomás mindig fontos, ezért jól válasszuk meg a megfelelő méretű fúvókát a festék sűrűségének függvényében.

A levegő megfelelő mennyisége igen könnyen meghatározható. Ha a fúvásnak csak a középpontjában fed a festék megfelelően és körülötte kiterjedt, festékhiányos udvar látható, akkor túl kevés a levegő. Ha a fúvás középpontja körül fed jól a festék, középen pedig nem, akkor a levegő mennyisége túl sok.

Hasonlóan állapíthatjuk meg, elegendő-e a festék mennyisége. Ha túl kevés, akkor mindenhol hiányos, áttetsző lesz a fedés. Ha túl sok, akkor megfolyik a festék és elkezd csorogni a falon.

Ügyeljünk rá, hogy mindig egyenlő távolságra tartsuk a pisztolyt a faltól. Így például helytelen gyakorlat az, ha egy helyen megállva magunk körül fordulva fújunk, hiszen így a kezdő- és a végpontban a festék nagyobb területen szóródik, mint épp magunk előtt.

Bár elsőre bonyolultnak tűnhet az eljárás, igazából csak egy kis gyakorlatra van szükség hozzá, amit könnyedén megszerezhetünk akár egy nem használt vagy régi fa-, vagy egyéb anyagú lapon.

A munka megkezdése előtt ne feledkezzünk meg a bútorok és a padló takarásáról, illetve a védőöltözetről, különben búcsút inthetünk a ruhánknak. Használjunk védőszemüveget, hisz a festékek, akármilyen alapúak is, súlyos szemirritációt okozhatnak.

A munka végeztével pedig a festékhez ajánlott oldószerrel mossuk át nem csak az egyéb eszközöket, hanem a pisztolyt is, hogy ne száradjon be és még sokáig használhassuk.