Pálinkafőzés

Nem tévedünk, ha azt mondjuk a pálinka hazánk tradicionális szeszesitala, mindenki ismeri itthon és sok külföldi is, főleg ha van magyar ismerősei között, de pálinkafőzőt azért nem mindenki vesz otthonra, hiszen nagyon sok kritériumnak kell megfelelni, ha saját pálinkát, terveznénk főzni. Különféle előírásoknak kell megfelelni, hogy saját pálinkánkat esetlegesen eladhassuk, de ha csak saját fogyasztásra szeretnénk főzni, akkor is be kell őket tartani, hiszen a nem jól főzött alkoholos italok kárt tehetnek szervezetünkben.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
190 Ft - 140 990 Ft
Márka
Termék státusza
Szűrés és rendezés
12 termék
12 termék

Természetesen nem csak a pálinkafőzéshez kapható eszközökkel tölthetjük el szabadidőnket a konyhában vagy a kertben sok egyéb termékünk is alkalmas lehet a hasznos kikapcsolódáshoz. Ilyen például egy jó grill sütő  vagy egy másik tradicionális magyar ételhez a kürtőskalács készítéséhez szükséges eszközök is megtalálhatóak webáruházunk kínálatában.

A pálinkafőzés története

A pálinkafőzést régen bármilyen alapanyagból készült párlatra használték, mert a szeszfőzés fogalmának használták. Így tehát mindegy volt, hogy borseprőből, rozsból, búzából, kukoricából, hajdinából, burgonyából, esetleg céklából készült a szesz akkor is pálinkafőzéssel készült a 20. század első feléig.

Milyen pálinkafőzőt érdemes venni?

Fontos hogy rézből készült főzőt vegyünk, mert főzés közben megköti a nem kívánt anyagokat így tisztítva meg a szeszt és javítja az aromáját, emelet, mint katalizátor is fontos szerepe van a folyamat során. Éppen ezért kell a főző üstnek és a páracsőnek is rézből lennie, hogy a lepárlás során betöltse a katalizátor feladatot, és még egy oka van, hogy rézből legyen a berendezés, mégpedig hogy elsősorban kén tartalmú anyagok párlatba kerülését akadályozza meg.

A pálinkafőző méretének kiválasztása sem az utolsó feladatok közé tartozik így átkell gondolni milyen mennyiségben, tervezünk is szeszt főzni. A két lépcsős típusoknál számolnunk kell a keletkező alszesz mennyiségével is.

A főzés mellett a karbantartásnak is rendkívül nagy jelentősége van, ez pedig roppant egyszerű folyamat. Ha még ne használtuk a készüléket, akkor is érdemes először átmosni, hiszen a gyártás során sok féle szennyeződés kerülhet rá, amiket nem szabad belefőzni a pálinkába. Viszont ha csak hosszabb időre tettük el a főzőt, akkor is érdemes átmosni, akkor mindenképp, ha lefinomított párlaton el színeződést észlelünk. Tisztítása nagyon egyszerű, szükségünk van hozzá 30 dkg citromsavra és 10 l vízre, és miután beletöltöttük az üstbe ezeket csak egyszerűen főzzük le, ami körülbelül 20-30 percig tart majd, ezután pedig jöhet is az igazi pálinka főzése.

Webáruházunkban jelenleg a Perfect Home pálinkafőzőket ajánljuk megvételre.

 

Pálinkafőzés folyamata

Három folyamatból áll a főzés erjesztés, lepárlás, érlelés ezek után pedig csak annyi a dolgunk, hogy palackozzuk a kész szeszt.

  • Erjesztés: ez egy biokémiai folyamat, amit különféle élesztőtörzsek enzimei által katalizálunk, általában fajélesztőt adnak a cefréhez, ami elindítja és biztosítja az egyenletes lefolyását az erjedésnek. Az erjedt cefre vizet, alkoholt, szilárd és oldott anyagokat tartalmaz. illóanyaga a víz, az etil-alkohol, valamint különböző aromájú szerves vegyületek, mint a metil-alkoholaldehidek, kozmaolajok, szerves savak, észterekés egyéb aromaanyagok.
  • Lepárlás: a pálinka készítés egyik legfontosabb lépése, itt különítik el az illóanyagokat a szilárd és nem illó anyagoktól amit másnéven desztillálásnak is neveznek. Ezután előmelegített tartályba, ami leginkább rézből készül, beletöltik és lepárolják, a főzés során a legértékesebb részt a középpárlatot használják fel, majd az elő és utópárlatot másodjára is desztilláljak, hogy tisztább ízt kapjanak. A középpárlat elválasztása igen komoly szaktudást igényel, és nagyrészt ez dönti el a későbbi minőségét is, a párlat alkohol tartalmát pedig ioncserélt vízzel állítják be.
  • Érlelés: ez a folyamat minimum 3 hónapig tart, hogy a szesz ne legyen karcos, vagyis kialakuljon a zamata, általában fahordóba teszik, viszont nagyobb italipari cégeknél már rozsdamentes tartályokban tárolják. Hiszen itt az eljárásnak a célja a pálinka pihentetése, és nem pedig az hogy a fából beoldódó újabb aromakomponensekkel gazdagítsuk a szeszt. Persze ezek a tartályok más miatt is hasznosak, hiszen ezekben a párolgás miatti veszteség igen csak elenyésző, de hátrányuk hogy ezekben néha levegőztetni kell a szeszt, ami ezáltal harmonizált, de nem lesz érlelt. A fahordós érleléssel pedig nem csak további zamatot adhatunk, hanem szint és illatot is adhatunk italunknak persze nem mindegy, hogy milyen fából készült hordóval tesszük ezt. Emelet fontos a hordó mérete is, mert ez meghatározza az érlelés sebességét, ugyanis minél kisebb a hordó, annál nagyobb a fajlagos felülete, ezáltal intenzívebb a beoldódás is.
  • Palackozás: mivel a pálinka vagy párlatok csak illóanyagokat tartalmaznak így víztiszták és elég csak egy biztonsági szűrés mielőtt palackoznánk. Viszont külön figyeljünk arra, hogy az alkohol tartalom beállítása után zavarossá válhat az ital.

Tehát ha kedvet kapna egy kis pálinkafőzéshez és már serényen nézegeti pálinkafőzőinket a webáruházunkban, előtte akkor is fontos, hogy alaposan utána járjunk mindenféle folyamatnak, hogy a szeszfőzés mindenképpen szabályosan történjen, hiszen egy kis hiba is elég ahhoz, hogy rossz minőségű ezáltal káros, illetve mérgező vegyület legyen a cefréből. Mindezek után bármilyen kérdésre szívesen válaszolunk és segítünk kiválasztani a megfelelő terméket önnek nálunk a profibarkacs.hu-n.