H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Nyomatékkulcs

Ipari, professzionális felhasználásban a nyomatékkulcs alapvető fontosságú, de otthoni barkácsolás, új bútorok összeszerelése vagy éppen kerékpárjavítás során is hasznos lehet. A nyomatékkulcsok célja csavarok és anyák meghúzása az előírt Nm-ben. A nyomatékkulcs - néha erőkulcs, vagy hivatalos nevén dinamométeres kulcs - használata számos előnyt biztosít, például nem károsítja a menetet, a csavarokat pont optimális erővel húzza meg. 


69termék 136
69termék 136

Nyomatékkulcs típusok

A nyomatékkulcsból melyet bizonyos körökben kilóskulcsnak is neveznek, rengeteg féle létezik a piacon, legalábbis ami a nyomaték tartományát illeti. Ha nem a nyomattéktartományát vesszük figyelembe, akkor alapvetően háromfélét különböztethetünk meg.

A legegyszerűbb talán az, amelyen egy analóg mutató egy számlapon mutatja, hogy pillanatnyilag milyen nyomatéknál tartunk, amikor meghúzzuk a csavart. Ez annyit jelent, hogy ráhelyezzük a kulcsot a csavarra, elkezdjük húzni és minél nagyobb erővel húzzuk, annál nagyobb nyomatékot fog mutatni a mutató. Majd annál a nyomatéknál melynél szeretnénk lehúzni a csavart, egyszerűen megállunk, és meg is van húzva a csavarunk.

 

Digitális nyomatékkulcs és adapter

A második fajta nagyon hasonló, kicsit korszerűbb, viszont ugyanezen az elven működik, de mivel digitális, itt egy kijelzőn mutatja számunkra ugyanúgy, hogy milyen nyomatékkal húzzuk éppen a csavarunkat. Ehhez lehet digitális adaptert is kapni, amit rátehetünk a kulcs végére.

 A harmadik és talán legelterjedtebb fajtája a nyomattékkulcsoknak, ahol a nyomatékkulcs végén be lehet állítani, hogy milyen nyomatékot szeretnénk használni. Ha elértük a kívánt nyomatékot a kulcs szimplán átkattan és nem hagyja, hogy nagyobb nyomatékkal húzzuk le a kulcsot. Ez gátolja meg igazából azt, hogy túl húzzuk a csavarokat.

Ha a kulcsok között válogatunk, általában több méretben is találunk nyomatékkulcsot, ezt ahhoz képest méretezik, hogy milyen nyomatékot lehet velük lehúzni. Értelemszerűen minél nagyobb nyomatékot akarunk, így fog maga a szerszám mérete is nőni. Általánosságban elmondható, hogy a kisebb méretű, rövidebb és könnyebb nyomatékkulcsok alacsonyabb nyomatéktartományokat fednek le, míg a nagyobb és nehezebb nyomatékkulcsok a nyomatéktartomány magasabb regisztereit. Minél nagyobb tartományt képes lefedni egy nyomatékkulcs, annál kevésbé pontos. Nem létezik olyan nyomatékkulcs, amely az egész nyomatéktartományt lefedné. Nem is lenne értelme, hiszen például egy nagyméretű, gépjárművek kerékanyáinak meghúzásához tervezett nyomatékkulcsot nem fogsz egy kisebb háztartási gép apró csavarjainak meghúzására használni. 

Különböző csavarokat, különböző nyomatékkal kell lehúzni, ezt fontos észben tartani mielőtt neki ugrunk a nagy szerelésnek. Nem feltétlen csavar függő, a lényeg az, hogy a legtöbb csavarnál el fog térni a nyomaték (pl. nem minden 10-es csavarnál lesz jó a 100NM-es nyomaték). Természetesen nem fogjuk tudni hasra ütésből kitalálni, ha van affinitásunk a gépészethez, ki is lehet számolni a tökéletes szám párokat esetleg. Illetve a legtöbb esetben segítenek nekünk és meg vannak adva, például egy autószerelésnél a kézikönyvben olvashatunk arról, hogy milyen nyomatékkal kell lehúzni az adott csavarokat. Ha ezeket betartjuk, akkor nem találkozhatunk meglepetésekkel a kalandos szereléseink közben.

 A kulcsot mindenképp védeni kell attól, hogy bármi fizikai behatás érje. Ami annyit tesz, hogy ezzel soha nem szabad kalapálni, nem törünk vele diót és stb… Illetve a kulcsot nem indokolt dobálni, odakoppintani, illetve folyamatosan elejteni sem, hiszen akkor a benne levő mechanizmus el fog állítódni és nem fogunk tudni vele pontos nyomatékot húzni. Ha esetleg mégis találkozunk azzal, hogy elállítódott a kulcsunk, érdemes elvinni szakszervízbe, vagy venni egy újat.

 

Mik az előnyei?

Egyik előnye a nyomatékkulcsnak, hogy be tudjuk állítani a pontos nyomatékot, amit használni szeretnénk az adott feladathoz. További előnye, hogy különböző méretekben a rendelkezésünkre állnak ezek a kulcsok, így ha csak egy-egy konkrét szerelés kapcsán akarunk nyomatékkulcsot venni, érdemes utána nézni, hogy mekkorát és milyen nyomatékút érdemes beszereznünk. Ez is nagy mértékben segíti és lerövidíti majd a munkát számunkra.

 

A nyomatékkulcsok használatának hátránya

A nyomatékkulcsok egyik hátránya, hogy nem lehet velük csavart oldani. Fizikailag természetesen lehetséges, viszont nem szabad. Ha csavart próbálunk vele lazítani, az tönkre fogja tenni sajnos a kulcsunkat, így ehhez keressünk másik eszközt.

 

Nyomatékkulcs tisztítása és karbantartása

A nyomatékkulcsot érdemes piszoktól, olajtól, és minden más szennyeződéstől is tisztán tartani, ha szeretnénk, hogy hosszúéletű legyen. A készülékházat szerencsés puha törlőkendővel használat után megtisztítani. Mindenképp próbáljuk meg elkerülni a támadó hatású tisztítószereket, illetve a nyomatékkulcsot tisztítófolyadékokba soha ne merítsük bele. Emellett azt is érdemes észben tartani és ügyelni rá, hogy ne kerüljön folyadék a nyomatékkulcs belsejébe. 

 A nyomatékkulcs az évek során, használat során természetesen elhasználódik, ezért érdemes karbantartani. Ilyenkor vigyünk el szakszervízbe átlagosan évente, vagy 5000 lehúzásonként, ami 5000 kattanást jelent és kalibráltatni, hogy ellenőrizzük, megfelelő nyomatékon tudjuk a jövőben is használni. Ezt akár otthon is el lehet végezni, főleg, ha csak évente párszor használjuk a nyomatékkulcsot. Ott nem igazán számít, ha kb. 10%-is eltérés van a javasolt és a használt nyomaték között.

 

Nyomattékkulcsok tárolása

Tárolásnál próbáljuk minél inkább meglazítva, a legkisebbre tekerve tárolni a kulcsot, mivel ebben egy rugós mechanizmus van, ami miatt működik a kulcs. Ebből a rugóból ki kell engedni a feszültséget ahhoz, hogy ne menjen tönkre. Kis műanyag dobozban tökéletes a tárolás, hiszen megvédi minden ütődéstől, portól vagy bármi szennyeződéstől, ami rákerülhet. Avagy, ha van a közelben szerszámkocsi, szintén tökéletesen alkalmas lehet a tárolásra.

Fontos kiegészítés a nyomatékkulcsok használatával kapcsolatban!

Bár igen fontos szerkezetekről beszélünk, mégis ajánlatos odafigyelni, mely műveletek során nem érdemes használni őket. Nem ajánljuk csavarlazításhoz használni pl., mert ezzel a belső alapanyag sérülését idézhetjük elő.

Ha már nem használod, teljesen ki kell lazítanod, hogy ezzel is csökkentheted a szerszám terhelését, ezzel jelentősen növelve az élettartamát.

 

A nyomatékkulcs tisztítása

Egy sima rongy segítségével tisztíthatod meg, szigorúan tilos folyadékba mártani, mert a benne lévő kenőanyag feloldódhat ezáltal.

 

A Profi Barkács webshopján a YATO, NEO, EXTOL, PROLINE, VOREL, TOP TOOLS termékeit vásárolhatod meg.

 

Rendeljen nyomattékulcsot a Profibarkácsról

Számos márkát megtalál nálunk. Nagyon népszerűek a Yato nyomatékkulcsok, a Proline és a Fortum termékei. Ezeken felül még rendelhetőek a Neo, Topex és Top Tools  és a Vorel szerszámok is.

Kiegészítőként kapható nyomaték szögmérő és digitális nyomaték adapter is, ha nagyon pontos értékre kellene húzni valamit.

Gyakori kérdések a nyomatékkulcsok vásárlásával kapcsolatban

 

Mire használhatom a nyomattékkulcsot?

Ahhoz, hogy elkerüljük a csavar menetszakadását, vagy, hogy beletörjön a lyukba, egy nyomatékkulcsra lesz szükségünk. Ennek segítségével a megfelelő, előírás szerinti nyomatékra tudjuk meghúzni az alkatrészeket.

Milyen típusú nyomatékkulcs létezik?

Két fő típusú nyomatékkulcs létezik, analóg (ezen belül hajtókaros, racsnis és erőmérős), valamint a digitális (erőmérős). Az analóg roppant pontos munkavégzésre alkalmas, de oda kell figyelni a kívánt nyomaték elérésekor, hogy időben abbahagyjuk a csavar húzását. Digitálisnál egy hang jelzi, mikor kell ezt megtennünk, ez határozottan előnye a másikkal szemben.

Melyik gyártó nyomatékkulcsát válasszam?

Kínálatunkban csakis kiváló minőséget képviselő márkák elérhetők, ezek mind kiválóan alkalmasak a pontos, precíz munkavégzésre. A Profibarkács webshopján a YATO, NEO, EXTOL, PROLINE, VOREL, TOP TOOLS termékeit vásárolhatod meg.

Szűrés
Ár
 (Ft)
2 790 Ft - 249 190 Ft
Terméktípus
Márka
Nyomatéktartomány
Hajtókar hossza
195 - 2 160
Hossz
Hajtónégyszög mérete
Termék státusza

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!