Favéső

A favésők fontos kéziszerszámai a famegmunkálásnak, bár egyszerűnek tűnnek felépítésileg, a használatukat ajánlott jól begyakorolni. Ez egy acélból vagy vasból készült vágószerszám, melyet különféle kialakítással gyártanak, és vagy puszta kézzel való nyomás, vagy valamilyen eszközzel való ütés segítségével használnak fa megmunkálására, faragására, vésésére. Asztalosok, bútorgyártó vállalkozások, fafaragók egyik alapvető kéziszerszáma, akárcsak egy kalapács, de természetesen egy jól felszerelt ezermester műhelyében is megtalálható kell legyen.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
990 Ft - 13 690 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
74 termék
74 termék

Favésők felépítése

A szerszám két fő részből áll. Pengéből és nyélből vagy más néven markolatból. Régebben a nyelet minden esetben a pengétől eltérő anyagból készítették el, ennek oka a fémmel való takarékoskodás volt. A markolat és a penge összeköttetésének módja eltérő lehet. Ezek alapján:

1/ Markolattüskés rögzítés: ennél a kifúrt nyelet ráütik a penge szögletes markolattüskéjére.

2/ Markolathüvely rögzítés: ennél a penge markolatfelőli végére kúpos üreget kovácsolnak, ebbe ütik bele a kúposra faragott végű markolatot.

Ha a vésőket használatkor kalapáccsal vagy más eszközzel ütnek, komoly terhelésnek vannak kitéve. Ahhoz, hogy a szerszám bírja ezt a terhelést, a markolattüske fölött gyámot alakítanak ki, melyre a markolat feltámaszkodik. Ezzel lehet elérni, hogy a markolat az ütések hatására ne csússzon le a pengén és ne hasadjon szét. Egyes daraboknál pedig nem különül el a nyél és a markolat, így biztosítva a stabilitást.

Favésők fajtái

 • Csaplyukvéső – mély csaplyukak kimunkálására szolgál, erőteljes felépítésű, kibírja a kalapáccsal vagy bunkóval rá mért ütéseket is, pedig ilyenkor óriási terhelésnek van kitéve a kéziszerszám.
 • Laposvéső – a leggyakrabban használt vésőféle. Illesztő és tisztító munkákra használják, de az igazán erős darabok alkalmasak lyukvésési munkákra is. A laposvésőknek általában pengéje és gyűrűzetlen nyele is hosszabb, mint az általános célra készített vésőké.
 • Mintakészítő véső – illesztő munkákra tervezték. A penge megtört nyaka lehetővé teszi a munkavégzést olyan helyeken is, ahol a laposvésők nyelével ez nem lehetséges.
 • Pántvéső – napjaikban már nem igazán használják, régebben a hagyományos tollas ajtópántok pánthelyeinek kialakításánál használták.
 • Sarkalatvéső – illesztő munkákra, csaplyukak tisztítására szolgálnak. A sarkalatvésők illesztőszerszámok, melyeket soha nem szabad kalapáccsal ütni.
 • Kanálvéső – vájáshoz, üregkészítéshez használják. Legismertebb fajtái a gyűrű és félgyűrű élformájú vésők, a hosszú pengéjű üregelő vésők és változatos ívű, üthető horonyvésők.

 

Favésők eltérő paraméterei

Webáruházunkban sokféle favéső szerszámot talál és nincs két teljesen egyforma közöttük. Van néhány olyan tulajdonság, melyekben eltérnek egymástól, és amelyek miatt az egyik szerszám alkalmasabb a kívánt feladatra, mint a másik.

Anyaguk szerint: a legtöbb termék esetében az alapanyaguk acél vagy acél ötvözet, mint például króm-vanádium, de más acél ötvözőelemeket is alkalmaznak, leggyakrabban az alábbiakat:

Króm: csökkenti a kritikus lehűlési sebességet, növeli a keménységet, kopásállóságot, meleg szilárdságot.
Volfram: növeli a kopásállóságot, meleg szilárdságot, éltartósságot.
Mangán: alkalmas a folyékony acélban lévő oxigén eltávolítására, kéntelenítésére, nagyobb mennyiségben növeli az acél szívósságát, kopásállóságát.

Markolatuk szerint:

 • fa
 • műanyag
 • gumibevonat

Hosszúságukban is eltérnek a szerszámok, és a penge szélességében egyaránt. Különböző szélességű pengékkel rendelkeznek az egyes szerszámkészletek, hogy változatosabban felhasználhatóak legyenek.

A készletek általában 6 mm-es ugrásokkal tartalmazzák a különböző pengeszélességű vésőket. Így például egy 4 részes készlet 6-12-18-24 mm szélességűeket foglal magában. Ha üthető az adott véső, ezt a gyártók meg szokták jelölni, de a legtöbb szerszám esetén ilyenkor fém erősítés is van a végükön.

Favéső készletek, fafaragó készletek a Profibarkácson

Készleteink többféle favésőt tartalmaznak, van amelyik 3-4 darabos, de akár 12 darabos szettet is megrendelhet tőlünk. Ezek általában dobozban, textil tárolóban vannak, így mindig tisztán, pormentesen lehet tárolni és nem utolsó sorban egy helyen az összes méretet.

Az Extol 12 részes favéső készlete például 200 mm hosszúságú vésőket tartalmaz az alábbiak szerint:

 • 2 db lapos véső
 • 1 db lapos, hajlított véső
 • 1 db gömbölyű véső
 • 3 db ferde véső
 • 5 db hornyoló véső

 

A Vorel 4 részes vésőkészlete is választható, mely jellemzői:

 • Készlet 4 darab vésővel kiváló minőségű kivitelben
 • CrV acélból készült pengék - nagy tartósság és hosszú élettartam
 • Tartós és jól formált műanyag nyelek
 • A vésők szélessége - 6 mm, 12 mm, 18 mm és 24 mm

 Favéső

Több, más gyártó készletei is megtalálhatóak kínálatunkban, akár profi, akár barkács célokra egyaránt.

Ha műheléyből már csak egy ipari ventilátor hiányzik, akkor is érdemes szétnéznie nálunk. Tegye kellemesebbé a hőmérsékletet műhelyében, hogy a legnagyobb melegben se csökkenjen a  termelékenység.

 

Favésők, fafaragó  készlet széles választékban házhozszállítással a Profibarkács webáruházból

Rendelje meg kiválasztott favésőjét vagy készletét tőlünk, és mi kényelmesen az otthonába, műhelyébe szállítjuk. Vorel, Topex, Yato, Handy, Extol, Top Tools, Mega, Polonia, Proline gyártók termékei közül választhatja ki az Önnek leginkább tetszetős darabot. Webáruházunkban a Polóniától kétkezes fakéreg kaparókést is talál, ha munkájához éppen erre lenne szüksége.

A famegmunkálásnál általában finomításra is szükség van, nézze meg kézi csiszoló ajánlatainkat, biztosan eszébe jut még valami, ami kellhet, egyúttal ezt is bedobhatja kosarába.

 

Milyen favésőt válasszak?

 

Mindegyik favéső üthető?

Nem, a gyártók megjelölik, ha ütés mérhető a szerszámra, általában fém erősítés is van ilyenkor a végükön.

Szobrász műhelybe melyik vésőt vagy készletet ajánlják?

Az Extol Prémium fafaragó 12 db-os fafaragó készletét ajánljuk, melyben a sok különböző vésőnek biztosan hasznát veszik a mindennapokban.

Barkács célra keresek favésőt, 30-32 mm-eset. Melyik lenne megfelelő nekem?

Felhasználását és ár-érték arányát tekintve a Topex 32 mm-es műanyag nyelű favésője kiváló választás Önnek.