Hegesztőpajzs, hegesztőszemüveg

Ha van egy szuper inverteres hegesztőnk, minden adott ahhoz, hogy elvégezhessük a hegesztési feladatot, de ne feledkezzünk meg a szemünk védelméről, hegesztőszemüveget vagy hegesztőpajzsot minden körülmények között viseljünk! Minden munkafolyamatnál fő a biztonság, de hegesztésnél ez fokozottan érvényes.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
190 Ft - 42 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
49 termék
49 termék

Hegesztőszemüveg vagy hegesztőpajzs védi meg leginkább a szemünket?

Bármelyiket viselhetjük, a lényeg, hogy a szemünk védve legyen az erős UV sugárzástól hegesztés közben, ezt a funkciót igazából mindkét eszköz ellátja, de a pajzs ettől többet is tesz a biztonságunkért.

Napszemüveg erre a feladatra nem alkalmas, hiszen nem zárja körbe a szemünket, nem képes olyan fokú védelemre, mint a hegesztőszemüvegek vagy arc- és fejpajzsok, hegesztés közben szikra is csapódhat, megbízható védelemre van szükség.

Hőhatásnak és UV sugárzásnak, esetlegesen fizikai hatásnak is ki van téve az  aki hegesztést végez. A kézen ajánlott bőrkesztyűt viselni, így elkerülhetjük az égési sérüléseket. A szem, arc védelmére szolgálnak a különböző szemüvegek, pajzsok, segítünk eligazodni a választási lehetőségek között.

A szem lehetséges sérülései hegesztő sisak nélkül

Az emberi szem nem megfelelő védelme esetén nagyfokú UV sugárzás hóvakságot vagy más néven ultraviola keratitist idéz elő. A szem rendkívül fájdalmas, a sugárzás után néhány órával már jelentkeznek a tünetek. Nagyon gyakori azok között, akik nem védik a szemüket hegesztés közben. Fájó szemek, erős könnyezés, szemhéj rángás. Hosszú kezelés, tortúra vár arra akinek a szeme súlyos UV sugárzást szenved el. Ezt meg lehet és meg is kell előzni. Hegesztőszemüveget, hegesztő sisakot kell viselni!

Hegesztőszemüvegek és hegesztőpajzsok eltérő paraméterekkel

A legfontosabb, hogy minden munkavédelmi hegesztőszemüveg és sisak védi a szemet a káros UV sugárzástól, hiszen ez a legfőbb funkciójuk. Ezért fontos, hogy hegesztésnél kimondottan -e célra gyártott védőfelszerelést használjunk, ne próbáljuk más módon helyettesíteni.

Amikor szemünket, arcunkat védő felszerelés után kutatunk, az alábbi tényezőket kell átgondolnunk, ezek ismeretében tudjuk a leginkább megfelelő darabot kiválasztani:

  • milyen méretű a szemüveg, a pajzs, ezen belül mekkora látómezővel, kilátó réssel rendelkezik
  • DIN szabványnak megfelelő-e, milyen mértékű sötétedésre képes
  • fejpántja van-e, állítható-e, milyen módon lehet felfogatni vagy kézi fogást igényel, mennyire kényelmes  viselése
  • automatán sötétedik -e fényre, vagy manuálisan kell állítani
  • a külső esztétikum

 

Néhány szó az automata arc- és fejpajzsokról

A hegesztőpajzsok óvják a szemet, arcot a hegesztési munka során a káros sugárzástól és a fizikai hatásoktól egyaránt. Nemcsak hegesztésnél, de köszörülésnél is használható, ott leginkább a csapódó szikrák ellen kell védekezni, a szemet és a bőrt megvédeni.

Az automata pajzsok a normál védelmi funkción felül többre is képesek. Szenzorok érzékelik az ívfény feltűnését, és másodpercek töredéke alatt sötétül el, majd világosodik vissza. A sötétedés mértékét az alkalmazott hegesztőáram folyamatosan szabályozza, a kivilágosodás mértéke és sebessége pedig beállítható. A pajzs használója folyamatosan lát munka közben, nem kell a pajzsot fel- és vissza emelnie, ezzel hatékonyabb, gyorsabb a munkavégzés, a fókuszról sem kell a szemet levenni, a sötétedés-világosodás automata kezelése miatt.

 

Röviden az automata hegesztőpajzsok működési elvéről

 

A kazetta az alábbi részekből áll össze:

  • elektronikus vezérlés
  • LCD kijelző (ez teszi lehetővé az elsötétedést, ez több évtizedes technológia, a folyadékkristályos kijelzőben elektromos impulzusokkal szabályozzák a kristályokat, ezek a fény erősségéhez mérten különböző módon reagálnak)
  • napelem vagy akkumulátor
  • ív fény érzékelő
  • UV szűrő

Amikor a beépített szenzorok érzékelik az ív gyújtást, jelet adnak a vezérlésnek, ami aktiválja az LCD kijelzőt.

 

Hegesztőpajzsok és hegesztőszemüvegek a Profibarkácson

Kínálatunkban sokféle pajzs közül választhat, Eurokomax , Topex, Yato, Extol, Sthor, Heimwerk, Hecht, Scheppach, Graphite. Ha hegesztőszemüveg, kézi pajzs, fejpajzs vagy automata fejpajzs után kutat, nálunk mindegyiket megtalálja, nagyszerű árakon.

 

Melyiket vásároljam?

Valamelyik mindenképp szükséges. Már egy hegesztőszemüveg viselésével is sokat tettünk a szemünk épségének megóvása érdekében, de ha az arcunkat, bőrünket is szeretnénk védelmezni, mindenképp pajzs használata ajánlott. A kézi pajzsoknak megvan az a hátránya, hogy az egyik kezet folyamatosan lefoglalja, a szemüveg vagy a fejpajzs ilyen szempontból praktikusabb.

Egy  felfogatható pajzs mindenképp előnyösebb és kényelmesebb, mint a kézi pajzs, javasoljuk egy ilyen beszerzését, akkor ha ritkán végez hegesztési munkákat, hiszen kínálatunkban a kézi pajzstól minimálisan drágább csak a legegyszerűbb felfogatható változat.  Aki viszont nap mint nap hegeszt, annak a védelmen kívül munkaeszköze is egy jó minőségű hegesztőpajzs, ez esetben mindenképp automatán működő típust válasszunk. Kényelmes, és az automata sötétedés révén gyors, hatékony, precíz munkavégzést tesz lehetővé, a szemet és az arcot is óvja.

Ezek olyan védőfelszerelések, amelyekre nem szabad sajnálni a pénzt, hiszen a legnagyobb kincsünket, a szemünk világát óvják, minden felelős barkácsoló és szakember számára elsődleges a testi épség megóvása munka közben (is).