Satu, gépsatu

A satu, gépsatu lényegében rögzítőszerszám. Fúrás, faragás, fűrészelés, vágás, reszelés, hajlítás alkalmával rögzíteni szükséges a munkadarabot a feladat elvégzése érdekében. Ezt a rögzítési célt szolgálják a satuk vagy gépsatuk. Nem minden esetben elegendő a barkács- vagy szakembernek két kéz, gyakran kellene, hogy valaki megfogja és megtartsa a munkavégzés idejére a munkadarabot. Legyen szó univerzális saturól, vagy forgatható saturól.

A satu felépítése

Az egyik legelterjedtebb  szorító a párhuzamsatu, ami több alkatrészből áll. Álló satuöntvény, mozgó satuöntvény, orsó, orsóhüvely, forgatókar, pofabetétek. Az álló és a mozgó satuöntvény leggyakrabban fecskefark alakú csúszófelületekkel kapcsolódik egymáshoz. A csúszófelületek hosszirányú elmozdulást tesznek lehetővé, és pontosan illeszkednek egymáshoz. A satuöntvényeken a pofabetétek helyéül derékszög alakú, megmunkált bemélyedés van két-két belső csavarmenettel a rögzítőcsavarok részére. A szorítófelületük általában recés felületűek, nehogy a befogott munkadarabok elmozduljanak. Egy jó satu, más néven szorító, minden garázsban, műhelyben alap felszerelés, akárcsak egy jó csavarhúzó készlet.

Satu fajták a Profibarkácson

Webáruházunk széles kínálatában megtalálhatóak a

 • satuk: ezen belül forgathatók, modellező- műszerész satuk stb. Ezek a satupadhoz csavarozhatóak.
 • gépsatuk: a gyorsbeállító gombbal is szerelt gépsatuk lényege, hogy nem kell mindig a méretet szorítással felvenni, hanem gomb megnyomásával a menet a kívánt méretre állítható, majd visszaengedve újra lehet szorítani a munkadarabot. Különösen előnyösek, mikor több munkadarabot pl.  egymás után ugyanott kell fúrni.
 • csősatuk: Ez is könnyen asztalra szerelhető, a pofák anyaga általában kemény ötvözet, mely megbízható, erős bilincset jelent a csővezetékeknek, és akadályozza azok forgását működés közben.
 • állványos satuk, satupadok:
 • széles alapot és stabilitást biztosítanak nagyméretű tárgyak befogásakor is
 • mobilisak
 • könnyen összerakhatóak, és összezárhatóak
 • nagy rögzítő erővel rendelkeznek
 • szélesebb anyag befogására is alkalmasak

A satu, gépsatu karbantartása

Az orsót és orsóhüvelyt, az álló és a mozgó satuöntvény illeszkedő felületeit heti egyszer olajozni kell. A rendszeres karbantartás növeli az élettartamot . Munkavégzés után mindig ellenőrizzük, hogy nincs szennyeződés a satu csúszófelületén, orsón és orsóhüvelyen és a satu környékén. Továbbá fontos, hogy ellenőrzésre kerüljön a satupadhoz való rögzítése, és a pad állapotának figyelembevétele mivel baleset is származhat belőle. A pofabetét felerősítésére is ügyeljünk, fontos a helyes rögzítés, és a rögzítőcsavar fejének legalább 1mm-re kell benyúlnia a pofabetétbe. Ha kintebb van,  akár kárt is okozhat a munkadarabban.

 

A satu, gépsatu anyaga

 • öntöttvas: A vas öntéssel előállított ötvözete, mely szenet, szilíciumot, mangánt, foszfort, kéntés más összetevőket tartalmaz, 2%- 3,6% széntartalommal, a szén grafit vagy cementit alakjában van jelen az ötvözetben. A szén tényleges formája az öntvény lehűlési sebességétől függ. Ötvözők hozzáadása is szerepet játszik: a szilícium a grafit kiválását segíti, a mangán pedig stabilizálja a cementitet.
 • acél: A vas legfontosabb ötvözete, fő ötvözője a szén, ami maximum 2,06 tömegszázalékban jelenhet meg. Ötvözőként más elemek is megjelenhetnek, melyek növelik az acél szilárdságát és csökkentik a képlékenységét. Az ötvözők variálásával lehet az acél tulajdonságait (pl. rugalmasság, szilárdság, korrózióállóság, savállóság) változtatni.

Milyen tulajdonságok alapján válasszunk satut, gépsatut, csősatut satupadot?

Mielőtt megvásároljuk bármelyiket is, át kell gondolni, hogy satupadra rögzíthető vagy állványos satura van- e szükség, mennyire fontos, hogy szállítható legyen, barkács célra kell- e, vagy mindennapos befogáshoz? Milyen munkadarabhoz használnánk, csövekhez? Mekkora munkadarabokhoz használnánk? Mennyi a maximum befogási képessége? Fix állású vagy forgatható?

Ha ezekre tudjuk a választ, akkor már tudjuk mit keresünk. Márkában is széles a kínálat, van aki az olcsót keresi, van aki hajlandó picit magasabb árat fizetni egy jobb szerszámért, és van aki kimondottan a prémium termékek elkötelezettje. Nálunk mindegyikből óriási a választék.

A satu megfelelő magasságba helyezése, állítása

A satumagasság akkor megfelelő, ha a satu felső éle megegyezik testünkhöz szorított könyökünk magasságával.  Ezt mindig tartsuk szem előtt a satu használatakor, mert a munkavégzés így lesz biztonságos, és a munkadarab megmunkálása szakszerű.

A satuk és a satupadok használatáról néhány alapelv

 • a satupadon csak a használandó szerszámok legyenek, ne legyen kéz alatt semmi felesleges
 • a gyakran használt szerszámok legyenek a satu jobb oldalán, a munkadarab a bal oldalon
 • a munkadarab befogatása körültekintően történjen, a túl laza befogás balesethez vezethet és pontatlan munkához, a túl erős befogás megsértheti a munkadarabot

Satu, csősatu és gépsatu óriási választékban a Profibarkácson

Satuk, gépsatuk, csősatuk, állványos satuk egyaránt megvásárolhatóak webáruházunkban, Extol, Hecht, Wolfcraft,Yato, Topex, Einhell,Top Tools, Fortum, Proline, Vorel, Yato, Neo, Scheppach márkák közül választhat, igyekszünk mindig a legjobbat adni vásárlóinknak.

A szorító eszközök nélkülözhetetlenek a műhelyekben, de egy hobbi barkácsoló vagy modellező sem lehet meg nélkülük. A munkadarab pontos megtartása alapvető a kívánt végeredmény eléréséhez. Mivel öntöttvasból készülnek, esetleg acélból, ráadásul mechanikus eszközök,  azt lehet mondani, hogy megfelelő karbantartással örök darabok lesznek és számtalan munkánál megkönnyítik majd a munkavégzést.  Ha egy jó minőségű munkaasztalt, munkapadot is szeretne műhelyébe, nézze meg ajánlatainkat, kisebb, nagyobb helyre egyaránt van praktikus ötletünk.

 

Satuval kapcsolatos fontos kérdések

 

Barkács célra szeretnék satut, nem akarok túl sokat költeni, de jó legyen, melyiket ajánlják?

Több is van, amelyik megfelelne a célra, az egyik a Vorel forgatható 100 mm-es befogással rendelkező darabja, melyet picit több, mint 10 e Ft-ért megvásárolhat és biztos, hogy széleskörűen tudja majd használni az otthoni barkács munkák során.

Csöveket vágok napi szinten, ehhez mindenképp csősatut vegyek?

Igen, a kialakítása megakadályozza a csövek elforgását munka közben.

Az állványos satut mindig szét kell szerelni használat után, ha nincs helyem tárolni?

Nem, egy kioldó gomb segítségével egyszerűen összezárható.