Kerékpár lakat

Egy megfelelő kerékpár zár sok fejfájástól szabadíthat meg minket, hiszen igy nem kell aggódnunk, míg az utcán vagy egyéb helyen hagyjuk. A kerékpár lopás sajnos Európa szerte egyre gyakoribb jelenség és bekövetkezése súlyos anyagi károkkal járhat, ha nem használunk kerékpár zárat hozzá.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
1 090 Ft - 2 390 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
15 termék
15 termék

Rendeljen kerékpár zárat a Profibarkács.hu webáruházból

Manapság sokféle dizájn szín es méret közül választhatunk nekünk csak az a dolgunk, hogy megtaláljuk a számunkra legpraktikusabbat. Fontos, hogy ha sokat kerékpározunk, viseljünk megfelelő védőfelszerelést például sisakot, de ide tartoznak a kerékpár világítások, melyek az utakon védenek minket a sötétben.

Egy kis történelem a kerékpár zárak világából

Az első kerékpár Karl von Drais báró nevéhez kötődik, aki egy szilárd vázhoz rögzített kerekeket, azért találata ki ezt az eszközt, mert nagyon sokat kellett az erdőbe járnia, és fel akarta gyorsítani ezeket az utakat. Hamar rájött, hogy még finomítani kell a közlekedési eszközön, ezután az első kereket irányíthatóvá, ezáltal kormányozhatóvá tette. Pár év tökéletesítés után már egy új kormányszerkezetet és állítható ülésmagasságot is alkotott hozzá, ekkorra már az újságok is érdeklődtek a témával kapcsolatban, bár egyelőre cinikus hozzáállással. Néhány hónap leforgása alatt azonban futótűzként terjedt el Angliában és Franciaországban. Ennek ellenére az első igazi kerékpár megalkotója a skót Kirkpatrick Macmillant volt, bár ő ekkor még nem fogta fel találmányának nagyságát. Még házára is ezt írták: “Jobbat alkotott, mint amiről tudott.” Hobby Horse kerékpárjára ingaszerű lábpedálokat erősített, így már csak az egyensúlyozást kellett megtanulnia hozzá, ha valaki ki akarta próbálni.

Kerékpár lakat fajták

  • Sodrony lakat

A sodrony lakat egy könnyű, és kis helyen elférő lakat, a szállítása emiatt egyszerű, és általában a kerékpár nyeregcsövére vagy vázcsővére szerelhető tartóval rendelkezik. Hosszúsága miatt körbe éri a vázat, kerekeket, és így rögzíthető vele a bringa valamilyen korláthoz, oszlophoz is. Sajnos ez a típus könnyedén elvágható függetlenül attól, hogy a noname, vagy márkás típust veszünk. Ez a fajta inkább csak az eltolásos lopástól véd, addig, amíg egy kávét iszol, vagy csak kérsz egy fagyit. Sajnos ezért nem alkalmas arra, hogy a kerékpárodat nyugodtan otthagyd vele és messzire menj tőle.

  • Görgős lakat

Biztonságosabbnak tűnhet, de a látszat azonban csalóka lehet, mert a külső burkolat gyorsan átvágható, ezután pedig a masszív acél golyók és csövek is megtörhető egy határozott mozdulattal. Ezért aztán az kezdő bicikli tolvajt talán megtéveszti, de egy profiknak ez nem okoz akadályt.

 

  • Láncos lakat

 A tömör, lehetőleg kéreg edzett acél láncszemek jelentős védelmi színvonalat képviselnek, az előzökhöz képest, de ne felejtsük el, hogy minden lakat csak annyit ér, mint leggyengébb pontja. Előnye még a flexibilitás, ezért a láncos lakattal olyan helyekre is ki köthetted bringádat, ahová egy U lakattal nem tudnád. Előnye még, hogy szállítás szempontjából hogy ez a lakat hátizsákban, derékra kötve vagy kormányra akasztva szállítható. Ezekre érdemes figyelni beszerzéskor, a láncszemek legyenek összehegesztettek, és az acél felület keménysége szintén fontos.

  • U lakat

Népszerű, és egyben magas biztonsági szinttel rendelkező típus, és alapelve is egyszerű, hiszen egy edzett, kemény acél kengyel, amely a vázat egy szintén ellenálló tereptárgyhoz rögzíthetünk. Minőséget, és a megbízható védelmet persze önmagában nem garantálja, az olcsó és vékony U lakatok némelyike fémfűrésszel rövid idő alatt elvágható. Ugyan akkor egy minőségi alapanyagból, jófajta zárszerkezettel ellátott U lakat jelentős biztonságot ad kerékpárunknak. Az U lakatokra igaz az, hogy, azt kapsz, amit megfizetsz, egy márkásabb fajta sokkal megbízhatóbb, mint egy márkátlan.

  • Collstock, bilincs és alternatív lakatok

Sokféle alternatív megoldás is született, amelyek egyesíteni probálják a különböző kerékpár lakatok erőségeit. Az egyik legnépszerűbb típusa a collstock lakat, aminek névadó eszközéhez hasonló módon összehajtható, vagyis flexibilis, és ha jó minőségű tömör edzett acélból készül, akkor egy U lakat biztonságát is nyújthatja. Sok helyen felfedezhető a rendőr bilincsek egy durvább, erőteljesebb változata, amely kerékpár lakatként is használható. A biztonsági szintje az erős, hegesztett lánc, és a masszív bilincsben rejlik, fontos, hogy az ilyen bilincs lakatot csak márkásat válaszunk.

Kerékpár lakatolási tanácsok

Először is mindig meg kell nézni, hogy amihez rögzíted a kerékpárt egy stabil, elem legyen, és persze óvakodni kell az elhagyatott nem biztonságos helyektől is. Sokan hiszik, hogy ha a portás, vagy portásfülke közelében zárjuk le akkor a kerékpár nagyobb biztonságban van. Főleg azért mert a portás nem hagyja el a helyét, és fog a tolvaj után futni, ugyan akár ki is cselezhető, ha például két tettestárs ártatlanul kérdezősködve eltereli a figyelmét a kerékpárunkról. Nem mellesleg érdemes plusz kábellel a kerekeket is védeni, bár a kábel nem olyan, mint egy tömör acél lakat, de így sokat segíthet. Fontos, hogy 100%-os védelem nem létezik, ezért úgy kell megtervezni útvonalunkat, hogy minél több kockázati pontot elkerülhessünk.

Ezek tudatában könnyen mérlegelhető, hogy milyen kerékpár zárra van szükségünk használati feltétételeink alapján. És persze ha bármilyen kérdése lenne, nyugodtan forduljon munkatársainkhoz, akik szívesen segítenek önnek a megfelelő típus kiválasztásában itt a profibarkacs.hu-n.