H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Forgácselszívó és porelszívó

Manapság óriási a kínálat porszívókból, ipari porszívókból. Jó, ha az ember tökéletesen tisztában van a saját igényeivel, elvárásaival amikor szeretne beszerezni egyet. Hol és mire fogom használni? Otthon? A garázsban? Műhelyben? Üzemben? Milyen anyagokat fogok porszívózni? Ha ezekre tudjuk a választ, már jó úton haladunk a megfelelő porszívó, ipari porszívó megtalálásában, de mellé jó, ha ismerjük ezen berendezések egyéb lehetséges paramétereit, tulajdonságait, képességeit, mi segítünk eligazodni közöttük.

 


4termék 14
4termék 14

Az ipari porszívók, porszívók – folyadék és száraz szennyeződés

A háztartásokban használt átlagos porszívók többsége száraz porszívó, ami azt jelenti, hogy a port, homokot, szőrt stb.. tehát száraz anyagokat tud felszívni a műanyag tartályába vagy porzsákjába. Ahol esetleg valamilyen okból nem tudunk, vagy nem célszerű porszívózni, ott seprű vagy partvis használata ajánlott.

Léteznek száraz-nedves porszívók is, ezek háztartásban előforduló kiömlött folyadékot tudnak a padlóról felszívni a műanyag tartályukba, amit aztán kiöntünk. A takarítógépek ezzel szemben tisztítószeres vizes tartállyal rendelkeznek, a kárpitba, szőnyegbe belespriccelik, és azonnal vissza is szívják, a mosószeres folyadék azonnal oldja a szennyeződést és a tartályba már az elkoszolódott mosószer kerül vissza.

Az ipari porszívók szinte mindig száraz-nedves porszívók, amik elsősorban ipari szennyeződés felszívására lettek megalkotva, legyen az száraz anyag, vagy folyékony, mindennel elbánnak.  Sok ipari porszívó tudja viszont azt, amit a háztartási takarítógépek, vagyis  tisztítószeres vizet juttatni a felületre és azonnal visszaszívni azt, így eltávolítva a szennyeződést, ez a funkció pl. autó kárpit tisztításnál nagyon hasznos. Az ipari porszívók sokkal extrémebb körülmények közé és sokkal veszélyesebb anyagok porszívózására, felszívására születtek, mint a háztartási porszívók.

 

Az ipari porszívók alkalmazási helyei

Az ipari porszívók rendkívül hasznosak, szinte nincs olyan iparág, ahol ne használnák, fontos berendezés, mással nem pótolható. Néhány fontosabb felhasználási hely:

 • termelő, gyártó üzemek
 • ipari létesítmények
 • asztalosműhelyek, faipari üzemek
 • autószerelő műhelyek, autókozmetikák
 • építőipar, építkezés
 • közületek
 • kórházak, egészségügyi intézmények

Bármilyen barkácsolásnál nagy segítség az ipari porszívó, hiszen segítségükkel tisztán tudja tartani bárki a munkaterületet, az eszközeit a forgácstól, a lehulló vakolattól például. Otthoni barkács célra, garázsba is javasolt a beszerzése, hiszen nagyobb strapabírással rendelkeznek, mint háztartási társaik.

 

Az ipari porszívók legfőbb ismérvei, funkciói

Az ipari porszívók használatának fő célja, hogy a törmelékek, por, veszélyes folyadékok a munkaterületet, a dolgozókat, az egyéb szerszámokat, eszközöket ne károsítsa, tiszta, biztonságos munkavégzést tegyenek lehetővé.

1/ Anyaghasználat: A nagy méret és az erős  kerekek mellett a cső, a szívófej és a készüléken helyet foglaló fogantyúk is elég strapabíró anyagokból készül, így biztosan nem kell őket 1 hónap  után cserélni, mert leestek vagy eltörtek.  ( pl. rozsdamentes nemesacél tartály ) A  drágább készülékeknél alaptartozék az antisztatikus szívócső. Segítségével a  száguldozó porok nem generálnak töltést, és nem  tapadnak fel a csőre.

2/ Anyagkezelés:  Az ipari porszívókat szélsőségesebb helyeken használjuk, mint az otthoni gépeket, így az egyik legjelentősebb különbség az ipari porszívók anyagkezelése. Nem csupán a port, szőrt és a hajszálakat tudjuk fele felszívni, hanem vizet, robbanásveszélyes anyagokat, ipari vegyszereket, allergén anyagokat is. Jelölésként különböző porosztályokat használnak a gyártók, hogy egyértelmű legyen, melyik porszívó milyen porokhoz, szennyeződésekhez használható.

3/ Porzsák és tartály:  Egy ipari porszívó tudja  kezelni a különböző szennyeződéseket, a vizet, és más veszélyes anyagokat, így fontos, hogy ne csak porzsákkal tudjon működni, kell, hogy legyen tartálya is, mely egyszerűen egy helyre gyűjti a felszívott anyagot. Persze, nem mindig kívánatos, hogy az adott anyag összekenje a tartály belsejét, ilyenkor egyszer használatos zsákot használunk, mely pontosan arra lett tervezve, hogy minden szennyeződést összegyűjtsön, ráadásul a munka végeztével a kidobásuk is egészen egyszerű.

4/ Fújó funkció:  Sok esetben rendelkezik az üzemi porszívó  fújó funkcióval is, hiszen a munkaanyagok bontása, fúrása, faragása mellett festés vagy száradást igénylő anyag felvitelekor  a szárítás gyorsítása érdekében bekapcsolhatjuk a fúvó funkciót. De az is lehet, hogy azért kell fújásra kapcsolni, mert nehezen elérhető helyet kell takarítani vele.

5/ Szűrő rendszer: Az ipari porszívók a folyamatos, állandó használatra lettek fejlesztve. Ezeknél a komplett rendszerüknek kell megfelelni biztonsági előírásoknak, ami  a szívócsőre, a házra és a porzsákra is vonatkozik,  nem kerülhet ki belőlük por, szennyeződés a csatlakozásoknál sem.  Egyre több berendezésnél alkalmaznak HEPA filtert, mely egy rendkívül fejlett szűrési technológia,  az előírás szerint az kapja meg a minősítést, amelyik szűrő a 0,3 mikronos részecskék 99,97%-át eltávolítja. Van amelyik ipari porszívó automatán filtert tisztít, a szűrő itt automatikusan rázza le a port magáról öntisztító folyamatként.  (HEPA - Wikipedia)

A szűrő teljesítményüket 3 osztályba sorolják, ez mutatja meg, hogy a porszívón átmenő levegőt mennyire alaposan szűri meg.

 • L osztály: a legkisebb szűrő teljesítmény, normál munkamenethez
 • M osztály: középső, ásványi eredetű és fa munkálással járó porokhoz
 • H osztály: a karcinogén, rákkeltő hatású porszemcsékhez

6/ Elszívó rendszer: Sok esetben érdemes a port, szennyeződést, forgácsot, törmeléket azelőtt felszívni, mielőtt eléri a talajt. Ezt csak úgy tudjuk megoldani, ha egy fejlett elszívó-rendszert használunk. Szerencsére ez a legtöbb gyártó termékénél már elérhető funkció. Többnyire egy elszívó fejet csatlakoztathatunk a szívócső végéhez, melyet fúrás közben kell használni. A fúrógép vagy a csiszológép használata közben  keletkezett por egyből az elszívóba jut, onnan pedig a porszívóba.

7/ Csatlakozó aljzat: Az utolsó lényeges funkció a porszívón lévő csatlakozóaljzat, ahová a szerszámgépünket bedughatjuk, így akár elosztóként is működhet a porszívó.

 A porszívók, ipari porszívók egyéb technikai adatai

 • lehetnek akkumulátorosok vagy elektromosak, az akksi segítségével külső, áram nélküli helyen is tudunk velük dolgozni
 • eltérő teljesítményűek, de ami fontosabb, a szívásteljesítmény! (sokan tévesen a teljesítményt figyelik, pedig a szívóerő többet mond a gép erősségéről)
 • szívóerő, az egyik legfontosabb adata egy porszívónak!
 • tartályuk űrtartalma eltérő
 • kábelhossz
 • szívócső végátmérő
 • tartozékok választéka ( különböző fejek, kefék)

Az ipari porszívók szinte mindegyike nagyobb kerekekkel rendelkezik, mint háztartási társaik, fogantyúval továbbá a kerekeknél rögzítési, blokkolási lehetőséggel. A méretük és tömegük a nagyobb tartály, szívóteljesítmény és egyéb hasznos funkcióik miatt eltér a háztartási gépek méretétől, súlyától, ugyanakkor a gép súlypontja alacsonyan van, nehezen borul fel.

A Profibarkács kínálata porszívó, ipari porszívók kategóriában

Kínálatunkban az Einhell, Extol, Scheppach, Hecht, Fieldmann, Sencor , Yato, Graphite kiváló porszívóit találja meg. Pár tízezer forintért talál olyan üzemi porszívót, mely a barkács, házfelújítás igényeket tökéletesen kielégíti, ha pedig professzionális igényei vannak, a drágább modellek között nézelődve biztosan megtalálja az Ön elvárásainak megfelelőt.

 

 

 

Szűrés
Ár
 (Ft)
79 990 Ft - 95 990 Ft
Márka
Termék státusza

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!