Betűbeütő

Ha dombornyomott szöveget szeretnél kézművesként készíteni, akkor biztosan tudod, hogy egy betűbeütő készletre feltétlenül szükséged lesz. Kínálatunkban ezt is meg tudod vásárolni, webáruházunkban számbeütő készletet is találsz.

Legyél fémműves, bőrdíszműves, iparműves vagy ékszerész, esetleg faterméket készítő kisiparos, számtalan egyedi terméket tudsz előállítani egy betűbeütő segítségével. Amennyiben csak simán szeretsz barkácsolni és ez csupán hobbi számodra, most megtudhatod, miért hasznos egy betűbeütő a számodra.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
1 690 Ft - 3 390 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
4 termék
4 termék

Mi is az a betűbeütő?

A betűbeütő segítségével könnyedén tudunk megfelelő előkészítés és odafigyelés mellett fémbe, fába, bőrbe betű- vagy szám dombornyomatokat készíteni.

Készleteink 27 darabból állnak. Erős szénacélból készülnek, az angol ABC betűkészletét tartalmazzák, valamint az „&” karaktert is megtalálhatod bennük. Forgalmazunk továbbá számkészletet is. Ezek az eszközök kézi felhasználásra készülnek.

Praktikus tárolódobozban tudod megvásárolni, így tárolása is egyszerű és rendezett hatást kelt, könnyű betűkeresést téve lehetővé.

Ahhoz, hogy használni tudd, szükséged lesz egy jó kalapácsra is:

 betűbeütő

Hogyan használjam a betűbeütőt?

Először is nézzük meg, hogyan használhatjuk fémalkatrészen.

Amire szükséged lesz:

 • fémlap
 • kalapács
 • betűbeütő készlet
 • ragasztószalag/szigszalag/festőszalag (ezt a legkönnyebb eltépni szabad kézzel)
 • jelölőeszköz (vonalzó, toll, ceruza, bármi, amivel karcolni tudsz - bőrnél zsírkréta, kréta)
 • elsősegély doboz ;)

 

A betűbeütéshez szükséged lesz egy kemény alapra. Javaslom, hogy fémből készült tárgyra helyezd a fémlapot, de keményebb fa is megfelel erre a célra. Ha eldöntöttük, mit szeretnénk beütni, a kívánt területet szalaggal jelöljük ki, ez lehet a vonalvezető az ütések során. Használhatunk vonalzót és ceruzát/egyéb jelölőeszközt is.

Célszerű középről indítani, így biztosan nem hibázunk a betűvetés során. Miután a megfelelő betűt merőlegesen rátartottuk a fémlapra, határozott, erős mozdulattal háromszor üssünk a betűbeütő rúdra.

Onnan leemelve láthatjuk a végeredményt, csodálatos dombornyomott betűt kapunk. Innen haladva mindkét irányba beüthetjük a maradék szöveget. A folyamat végén letöröljük az anyagot, hogy a maradék cezuranyomot eltávolítsuk, amennyiben ezzel jelöltük meg az elején.

 

Fontos tanácsok a betűbeutő használatához

 • Egyszerre egy betűt üss le, bármennyire is csábító kettővel kezdeni, így a betűtávolság sokkal kisebb és kiszámíthatóbb lesz
 • Célszerű előtte gyakorolni, elsőre nem biztos, hogy jól sikerül. Megfelelő gyakorlás után azonban akár sorozatgyártásba is foghatsz

 

Extra tipp a betűbeutó használatához

Az alkoholos filcet a legkönnyebben körömlakklemosóval távolíthatod el (mindegy, hogy acetonos, vagy acetonmentes!).

Érdekességek a betűbeütővel kapcsolatban

Régen a kisiparosok, fémművesek, bőrdíszművesek, gépészek használták:

 • cégtáblákhoz
 • dögcédulákhoz
 • motorszámokhoz
 • cipőjelöléshez
 • ezüst, arany jelölésére

Ezeket a termékeket kézzel állították elő, kalapács segítségével a korábban leírt módokon. Egyediségét a hibalehetőségek is adják. Nehéz velük szabályosan dolgozni, de nem lehetetlen.

A gépgyártásnál ma már a legtöbb helyen gépek végzik ezt a gyártósoron, azonban számtalan kézműves területen szükséges kézimunkával megjelölni, díszíteni a termékeket.

 

A magyarok méltán híresek a kézműves termékeikről. Mivel ezek a tevékenységek újra divatba jöttek a régi szakmák kihalását célzó képzéskínálatok népszerűsítésével, így újra többen használják ezt a kéziszerszámot, így téve egyedivé a termékeiket.

Bőrművesként különféle dísztárgyakat (tolltartókat, szemüvegtokokat, kulcstartókat, stb.), öveket, egyéb ruházatot lehet egy ilyen készlettel díszíteni.

Famegmunkálásnál is hasznos lehet egy betűbeütő, a különböző keménységű fadaraboknál ki kell tapasztalni, milyen erővel érdemes megütni a rudat.

Betűbeütők, számbeütők különféle méretben kaphatók a piacon, nálunk a YATO márka készleteit vásárolhatod meg.

Ha további kérdésed lenne ezzel kapcsolatban, bátran kérd munkatársaink segítségét!

 

Gyakran felmerülő kérdések a betűbeütő vásárlásával kapcsolatban

Hogyan használhatom a betűbeütőt?

Több dologra is szükséged lesz a használatához, többek között kalapácsra, jelölőeszközre, és türelemre. Ha megfelelő alátámasztás után kijelölted, hová szeretnél dombornyomást készíteni az adott anyagon, középről indulva, határozott mozdulatokkal kalapáccsal a merőlegesen tartott betűbeütő rudat meg kell ütnöd. Így kifelé haladva egyedi megjelenésű szöveget készíthetsz.

Mit díszíthetek vele?

Különféle dísztárgyak készítése során használhatod, többek között bőrtárgyak, fémtárgyak, fatermékek dombornyomott mintájának beütéséhez.

Ha véletlenül elrontom a mintát, hogyan javítsam ki?

Mivel dombornyomott a felület, így nem javítható az elütés. Ebben az esetben új felületen kell kezdened. Javasoljuk, hogy gyakorolj előtte, így könnyen elkerülheted a felesleges anyagveszteséget.