Festőszalag

Jó minőségű festőszalag nem csak festésnél, de vakolásnál, kőműves vagy burkoló munkáknál is hasznos kiegészítő. Festőszalagnak, vakoló-, maszkoló-, kőműves szalagnak is nevezik, óriási a kínálat belőlük, mindig a felhasználás célja, helye határozza meg, hogy melyik az optimális. Ez lényegében egy papír alapú ragasztószalag, melynek használata egyszerű és gyors, visszaszedése sem hagy nyomot maga után. A mesterembereknek mindig van a táskájukban, de otthon is érdemes tartani néhány tekercset, bármilyen javítási, festési munkánál kellhet. Olcsóak, mégis óriási előnyöket rejt magában a használatuk.

 

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
490 Ft - 1 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
16 termék
16 termék

Festőszalag alkalmazása

Festésnél az alapvető eszközökön túl, mint a különböző ecsetek, hengerek, szükség van még takarófóliára és maszkoló szalagra is. Ezzel a papírszalaggal le lehet ragasztani azokat a részeket sarkokat, amelyeket nem szeretnénk összefesteni, de kiválóan alkalmasak többszínű festésnél az elhatárolóvonalak kijelölésére vagy a takarófólia leragasztására. A kőművesek is előszeretettel alkalmazzák, például külső falazat vakolásánál, nemesvakolat felhordásánál használják az ereszaljat leragasztani vagy lábazati vakolat felhordásánál a lábazati és fali vakolat találkozásánál védeni a nemesvakolt részt. Burkolók felszerelésének is része 1-2 tekercs, különböző munkáknál, például szilikon kihúzásnál vagy fugázásnál védeni a küszöböt stb. A kőműves szalag felhasználása sokoldalú, ugyanakkor kedvező áron megvásárolható és precízebb munkavégzést tesz lehetővé, alkalmazása mellett sokkal kevesebb az utómunka.

Festőszalag fajtái

 • tapadóereje szerint:
 • alacsony tapadás
 • közepes tapadás
 • erős tapadás
 • felhasználás területe szerint:
 • beltérre alkalmas
 • kültérre alkalmas
 • méret szerint (hány méteres a tekercs, mekkora szélességű a szalag)
 • hőállóság szerint: vannak típusok, melyek magasabb hőmérsékletet is jól bírják, nem válnak le, nem olvad meg a ragasztójuk a felületen, ez fontos lehet például kályhák, fűtőtestek közelében vagy ha tűző napon kell alkalmazni
 • ellenáll -e a mechanikai sérüléseknek? (fontos lehet, például takarófólia leragasztásánál, melynek a felületén járnak, mennyire áll ellen a koptatásnak)
 • milyen felületre tapad? Csak simára vagy durva, akár szemcsés felületre is?
 • UV álló -e?
 • hány napig visszaszedhető? – ebben is lehet eltérés, bár a legtöbb termék 24-72 órán belüli eltávolítása javasolt.
 • milyen típusú festékhez alkalmas – némelyik festék vagy más anyag károsíthatja a ragasztószalag eredeti tulajdonságait, speciális anyagokhoz erősen ellenálló szalag javasolt.
 • eltérő szín – eltérő alkalmazási javaslat (pl. zöld, lila, kék, narancs vagy piros – különböző „terhelhetőség”)

 

Festőszalag szakszerű használata

A legjobb eredmény eléréséhez a maszkoló szalag felhelyezésekor be kell tartani néhány ajánlást, mégpedig:

 • győződjön meg arról, hogy a felület tiszta, száraz és pormentes, ez nagyon fontos a szalag megfelelő tapadásához
 • a ragasztószalagot felragasztásnál nyomja is rá a felületre
 • az éleknél, sarkoknál még erősebb nyomás szükséges, hogy a mélyedésekbe is beleüljön
 • a munkálatok megkezdése előtt lehetőleg 30-60 percet álljon a felületen

Festőszalag

Festőszalag eltávolítása

A még nedves állapotban történő eltávolítás problémákat okozhat. A szalag lehúzásakor a nedves festék beszivároghat a korábban ragasztott felültre, ha viszont a szalag a helyén marad, míg a festék „meghúz”, ez nem merül fel. Legoptimálisabb ezt megvárni és közvetlenül utána már eltávolítani a szalagot, ez általában 24 óra. A gyártók a termékeken feltüntetik, hány napon belül ajánlott eltávolítani, ez általánosan 1-3 nap, egyes típusoknál több is lehet. Túl sokáig semmiképp se hagyja fent a ragasztószalagot, mert ekkor már fennáll a veszélye, hogy a felületre tapad, és csak sok munkával, súrolással, kaparással tudja eltávolítani. Ezzel éppen a korábban védeni kívánt felületben keletkezhet kár, sérülés.

 

Tipp: Ha kertje van, és akkus fűkaszát szeretne, nézzet szét kínálatunkban!

Festőszalag színe

Maszkoló szalag vásárlásánál különböző színekkel találkozhatunk, egyes gyártók az eltérő színeket alkalmazzák a különböző tulajdonságokkal, paraméterekkel bíró ragasztószalagok jelöléséhez.

 • kék szalag: erős ragasztóval van bevonva, jó tapadást biztosít. Festésnél óvatosan kell ezzel bánni, mert olyan erős, hogy visszatépheti a festékréteget is.
 • zöld szalag: olyan helyeken ajánlott alkalmazni, ahol elvárás, hogy többféle felületen is kellően erős legyen a tapadás, de a kék szalagot túl erősnek találjuk. Takarófóliához is megfelelő.
 • lila szalag: olyan helyen javasolt, ahol fontos, hogy az eltávolításkor a megszáradt festékréteg se sérüljön meg. Ideális falak festésénél.
 • piros vagy narancs szalag: főként kültérre ajánlott, általában bármilyen típusú felülethez, akár durvához is kiválóan tapad, UV álló, nem ég rá a homlokzatra. Lakkhoz is alkalmas.

Festőszalagok széles választéka a Profibarkácson

Webáruházunkban a legjobb minőségű Steck, Neo festőszalagokat kínáljuk Önnek, hogy a szalagok alkalmazása valóban elérje a célját. Nem mindegy ugyanis, milyen szalagot használ, a rossz minőségű papírból és ragasztóanyagból készült típusok könnyen leeshetnek, nyomot hagyhatnak stb. A Profibarkácson megrendelhető Neo maszkoló szalagok a professzionális igényeket is kielégítik. Tegye a kosarába a kiválasztott típusokat, és mellé bármi mást, ami szükséges lehet a munkavégzéshez, például egy praktikus nyeles festőhengert vagy lehúzórácsot.

Milyen festőszalagot válasszak?

 

Nemesvakolt falrész leragasztásához melyik festőszalagot ajánlják?

A Neo vakoló-, kőművesszalagját, 48 mm*40 méteres tekercsben, narancssárga színű.

A Neo általános festőszalagja milyen szélesben kapható?

40 méteres tekercsben, 38 mm, illetve 48 mm széles változatban.

Mikor és hogyan távolítsam el a maszkoló szalagot?

A szalagot akkor érdemes lehúzni, mikor a festék már érintés száraz, de még nem teljesen kötött meg. A megfelelő szögben történő eltávolítás nagyon fontos, ez lehetőleg 45-90 fok közötti legyen!