Kapa

A kapa nélkülözhetetlen kéziszerszám a földművelési, talajlazítási, gyomirtási munkáknál. Különböző méretekben, eltérő nyélhosszúsággal kaphatók, attól függően kinek mi áll kézre, melyiket preferálja. Vasból vagy acélból készítik, lényegében két részből áll, a kapából és a nyélből. A Profibarkácson közel 20 féle kapa közül választhatja ki azt a típust, amelyikkel hatékonyan tudja a kerti vagy mezőgazdasági földmunkákat elvégezni.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
890 Ft - 19 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
34 termék
34 termék

A kapa a legősibb földművelő szerszám

Már az ősembereknek is volt kapájuk, bár nekik nem vas és acél, hanem kőből és fából készült kezdetleges típus. Egy olyan kézi talajművelő eszközről van szó, ami az emberiség legrégebbi szerszámai közé tartozik. Az ősi kapát már a gyűjtögetésnél és a földművelésnél is használták, a legeslegősibb valószínűleg kihegyezett, horgas faág volt. A fejlődés folyamán került a horogra éles kődarab majd vaspapucs, vaslemez.

A kapák különböző változatai a talaj felső 3-6 cm-es rétegében alkalmasak gyomtalanításra, lazításra, porhanyításra. Ez mind javítja a talaj vízgazdálkodását mert a hajszálcsöveket elvágva csökkentik a felszíni párolgást.

Bárkivel előfordul, hogy a kapafej megvan, hibátlan, használható, a nyél viszont elkopott vagy eltört, tönkrement. Ebben az esetben elegendő, ha egy strapabíró nyelet rendel webáruházunkból és felújítja földművelő szerszámát.

Kapa

A kapák fajtái alakjuk szerint

Manapság 3 fő csoportba lehet sorolni a kapákat alakjuk szerint, a típusok abban térnek el, hogy míg az egyik előnyösebb valamilyen munkánál, addig lehet, hogy másfajta feladatnál pont a másik alakú kapa lesz megfelelő.

  1. típus: vékonyabb, vaslemez kapa, melynek vége hegyes vagy csapott: ezt az alakút elsősorban növények ápolásánál alkalmazzák
  2. típus: egyágú irtókapa véső alakú: a növényzet eltávolítására
  3. típus: hagymakapa vagy más néven kétágú kapa: ezeket ekével még nem szántható földterületek és szőlők művelésénél használják

Hogyan is néz ki egy kapa, melyik mire jó?

Alakját tekintve a feje 90 okos szöget zár be a nyéllel. A fejük eltérő formájúak lehetnek. Mindegyik forma más-más munkafolyamat elvégzésére alkalmasak a talaj kötöttségétől függően. A szögletes kapák például könnyen behatolnak a laza talajba, inkább homokos talajra javasolt a használatuk. A háromszög alakúak köves vagy kötött talajokhoz előnyösek, mélyre képesek behatolni. A villás típusúak főként kötött vagy köves talajon végzendő gyomláláshoz, gyökerek kiszedéséhez kiválóak. Az úgynevezett saraboló kapa felületen kapál, a szőlőmunkáknál nagyon elterjedt, egyenes élő gyomirtó kéziszerszám.

Kapák a Profibarkács webáruházban

Ez az ősi kéziszerszám nem maradhat ki egyetlen hétvégi ház sufnijából, kertes ház fészeréből, a mezőgazdasággal foglalkozók számára pedig alapvető eszköz. Webáruházunkban kapa fejeket, nyeleket, komplett kapákat forgalmazunk, hogy mindenki beszerezhesse a kívánt típust.

Van irtókapa, kovácsolt acél vagy lemezkapa, holland kapa, csillagkapa, kultivátor fej, horolókapa is készleten!  Gyártók tekintetében Fiskars, Flo, Verto, melyek termékeit forgalmazzuk, hiszen tudjuk, hogy jó minőségű szerszámmal hatékonyan és gyorsan lehet dolgozni, nem beszélve arról, hogy hosszútávon képes kiszolgálni az Ön igényeit! Egy jó minőségű kapa hosszú évekig, évtizedekig használható, természetesen megfelelő karbantartás mellett.

A Fiskars Quick Fit rendszere a kapák esetén is!

A kertészeti eszközök gyártásában kiváló hírnevet szerzett Fiskars megalkotott egy rendkívül praktikus és sokoldalú felhasználást lehetővé tévő rendszert. Ez nem más, mint a Quick Fit, ami többféle „fej” lehetőséget kínál egyetlen nyélhez, a különálló fejek képesek ellátni az egyes feladatokat, ráadásul nyélből sem szükséges minden eszközéhez külön-külön tartani, megvenni.

Minden kertimádó álma a Fiskars QuikFit kerti termékcsalád, hisz a cserélhető, egymással kompatibilis fejei és nyelei lehetővé teszik, hogy több kerti feladatot tudjunk elvégezni kevesebb eszköz bevetésével. Felépítése annyira ötletes, hogy egyedi, automata, dupla biztonsági zárral rendelkező kialakítása megkapta a rangos Red Dot Award díjat is. A részek csatlakoztatása egyszerű, a vásárlók imádják!

Webáruházunkban a kapák kategóriában ebből a rendszerből kapafejek, kultivátor fejek, talajlazító fejek, csillagkapa fejek, dupla kapafejek, villáskapa fejek egyaránt megvásárolhatók. Sőt, ha a Quick Fit rendszer mellett dönt, a gyomláló kéziszerszámok választékából is kiegészítheti a cserélhető fejeket, igazán sokoldalú felhasználás válik lehetővé.

Kapa kéziszerszámot a Profibarkácstól!

A kapa nem hiányozhat a földművelési, kertészeti munkák során. Alapvető eszköz, mely megfelelő karbantartással hosszú ideig jó szolgálatot tesz majd.

Webáruházunkban a legjobb minőségű kapákat rendelheti meg, mindössze néhány kattintással, házhozszállítással! Önnek egy lépést sem kell tennie, az utánajárásra szánt időt a pihenésre fordíthatja. Ha pedig megérkezik a kiválasztott kapa, a kertjében nem lesz esélye a gyomoknak többé, de a talajlazítás is gyors és eredményes lehet a használatával!

 

Kapa vásárlásával kapcsolatos kérdések

 

Mit jelent a kapáknál a Quick Fit?

Ez a Fiskars rendszere. Az egymással kompatibilis, cserélhető fejek és nyelek lehetővé teszik, hogy több kerti munka elvégezhető legyen kevesebb eszköz megvásárlásával.

A villáskapa milyen munkákhoz ajánlott?

A villáskapát elsősorban a talaj feltörésre, ágyások rendezésére, gyomlálására szokták használni.

Mi a helyes gyomlálási technika kapával?

Gyomláláskor a talajba kb. 45 fokos szögben vágd bele a kapát, majd kapáld körbe a gyomot, végül emeld ki a gyökérlabdával együtt!