Kötél

Egy jó minőségű kötél a mindennapokban számos területen szükségessé válhat. Természetesen a kötél felhasználásától függ, kinek milyen a legjobb kötél, kinek milyen kötélre van szüksége az adott tevékenységhez. Webáruházunkban különböző vastagságú, anyagú, hosszúságú zsinórokat és köteleket forgalmazunk, hogy vásárlóink minden elképzeléshez megtalálják a számukra ideális kötéltípust.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
390 Ft - 45 290 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
29 termék
29 termék

A kötél alkalmazási területei

A kötél felhasználási területei sokfélék, de leggyakrabban az alábbi élethelyzetekben, szabadidős tevékenységekben, munkákban használjuk:

 • vészhelyzetek: a kötél vészhelyzetekben, mentőakciók során is alapvető fontosságú eszköz.
 • kötélpályákon és mászópályákon történő alkalmazás: a kötélpályák, mászópályák kulcseleme a kötél, ezek sporttevékenységet és szórakozást egyaránt szolgálnak.
 • szállítás és anyagmozgatás: a kötelekkel árut, rakomány rögzíthetünk (speciális esetben spaniferrel, gurtnival), akárcsak a gumipókkal, szállításnál, emelésnél is jól jönnek akár magáncélra történő használatnál, akár szolgáltatás, ipari, logisztikai, fuvarozási feladatoknál.
 • háztartásban, ház körül: a kötél kerti munkáknál, csomagok kötözésénél, tárgyak mozgatásánál, rögzítésénél egyaránt használható.
 • hajózás: a hajózás során alkalmazott köteleket vitorlák emelésére, beállítására, horgonyok rögzítésére használják, ezek speciális kialakításúak.
 • hobbi és szabadidős felhasználás: a kötelek jól jöhetnek halászatnál, vadászatnál, kempingezésnél, horgászásnál, túrázásnál többek között.
 • dekorációs célok: a kötelek akár dekor célokra is használhatóak a háztartásban vagy a ház körül.

A kötél anyaga

A kötelek alapanyaga, kialakítása, vastagsága eltérő, az egyes alkalmazási célok mást és mást igényelnek.
A kötél alapanyaga lehet:

 • nylon: a nylon kötél jellemzője a tartósság és ellenállás, jól bírja a kopást és az időjárási viszontagságokat. Rugalmasak és könnyűek is egyben.
 • polipropilén kötél: a polipropilén kötél könnyű, a nedvességet, esetleges vegyi anyagokat is bírja. Kerti, háztartási célokra tökéletes választás lehet.
 • poliészter kötél: ezek tartósak és ellenállóak, a napfény égető hatását is kimondottan jól bírják így kültéren, teraszokon, verandákon, balkonokon is kiválóan használhatóak.
 • természetes rostból készült kötelek: pamut vagy kender rostokból készülnek általában. Kevésbé tartósak, mint egy műanyag, de környezetbarát megoldásnak számítanak és naturális megjelenést biztosítanak, ahol számít az esztétikum is.
 • acélkötél: az acélból készült kötelek a legerősebbek, legtartósabbak, de rozsdásodhatnak. Biztonsági kötelek, emelőkötelek készülnek belőle leggyakrabban.

Zsinór vagy kötél?

A zsinór és kötél némileg eltér egymástól. Átmérőben, szerkezetben és legfőképpen felhasználási területet tekintve. A zsinór vékonyabb, a kötél vastagabb kialakítású. A zsinórok általában pamut vagy műanyag anyagúak, a kötelek pedig polipropilén, nylon vagy más tartós anyagból készülnek.
A zsinórokat néhány vékonyabb szálból fonják, sodorják, a kötelek több szál sodrásával, erősítve készül. A zsinórok kisebb dolgok kikötéséhez, rögzítéséhez megfelelőek (pl. palánta, növény karóhoz rögzítéséhez), a kötelek felhasználási területe akár ipari feladatokhoz, nehéz tárgyakhoz, nagy súlyokhoz is kapcsolódhat.

Hogyan válasszunk kötelet?

Mielőtt kötelet rendel, gondolja át a felhasználási célt, az ahhoz kapcsolódó elvárásokat.

 • anyag és tartósság: ha a kötelet külterületen használjuk, fontos, hogy ellenálló legyen, ilyenkor a polipropilén vagy poliészter kötél a legkézenfekvőbb megoldás.
 • vastagság, teherbírás: a kötél átmérője, terhelhetősége is kulcsfontosságú. Nehéz tárgy emeléséhez értelemszerűen vastagabb kötél kell, míg például egy napvitorla rögzítéséhez a vékonyabb is elegendő lehet.
 • rugalmas kötél vagy nem rugalmas kötél: a feladat megkívánhatja, hogy a kötelet feszíteni, húzni lehessen. Ebben az esetben a rugalmas kötél lesz a megoldás, ennek köszönhetően enyhíti a feszültséget és jobban eloszlik a terhelés is.

Kötél rendelés a Profibarkácson

Webáruházunkban Neo vagy Vorel köteleket rendelhet házhozszállítással 30 méteres, 100 méteres, 150 méteres, 200 méteres vagy 450 méteres hosszúságban, tekercsben.
A kötelek, zsinórok, madzagok vágásához mindig legyen kéznél egy kényelmes fogást és precíz vágást biztosító sniccer. A Profibarkácson több, mint 100 féle sniccer közül választhatja ki azt, ami a háztartásban, a ház körüli munkáknál leginkább hasznos.
A kötelek vastagsága 2,5mm, 4 mm, 6 mm, 10 mm típustól függően. Igény szerint rugalmas kötelek is beszerezhetőek, melyek még tovább bővítik a felhasználás lehetőségeit. A rögzítéstechnikai termékek között nézelődve akár kötöződrótot is rendelhet, ami például a kertben vagy a műhelyben barkácsolásnál nagyszerűen helytáll.