Kézi gyalugép

Kézi gyalugép gyakorlatilag minden asztalos műhely alapvető tartozéka a véső és asztali körfűrész mellett. A Yato és Graphite gépek mellett AEG, Einhell, Hecht, Hyundai, Scheppach, Extol és Verto gyaluk széles választékát és megtalálja nálunk. Érdemes a gyalulási szélesség és a gyalulási mélység mellett a falcolás, vagy félhorony készítés mélységét figyelembe venni.

Mit kell tudni a kézi gyalugépek használatáról?

Az egyenetlen fafelületekkel könnyen meggyűlhet a bajunk. Ezeket kézzel lehetetlen simára csiszolni. A kézi gyalugép sokszor alulértékelt szerszám, pedig használata rendkívül praktikus, és minőségi asztalos munkánál elengedhetetlen. Különösen akkor érdemes barkácsoláshoz beszerezni egy ilyen eszközt, hogyha gyakran dolgozunk fával és számít a minőségi megmunkálás. Sokan úgy gondolkodnak, hogy elegendő egy durvább dörzspapírral simára csiszolni a felületeket, viszont közel sem érhetünk el olyan látványos eredményt ezzel a módszerrel, mintha gyalugépet használnánk. Időt és energiát takaríthatunk meg, hogyha modern munkaeszközöket használunk.

Ezek most már egyszerűen beszerezhetőek, az online rendelésnek köszönhetően. Amikor hirtelen felindulásból megelégeljük a csiszolgatást és a reszelgetést, akkor ne kövessük el azt a hibát, hogy megvásároljuk az első modellt, ami szembe jön velünk! Lényeges minőségbeli különbségek lehetnek egyes termékek között.

A kellemetlenségek elkerülése végett, érdemes mindig az ismertebb gyártók termékeit választani. Jól jön, hogyha pontosan ismerjük az adott eszköz specifikációit és egyéb funkcióit, mert így kiválaszthatjuk az általunk vélt leginkább költséghatékony változatot. Minek olyasmiért fizetni, amit egyébként nem használnánk ki? Szükséges némi gyakorlat, ameddig tökéletesen tudjuk majd használni a gyalugépet. Az asztalosipari gépek közül ez az egyik, aminek a legnehezebb elsajátítani a kezelését. Időbe telik, ameddig megtanulunk egyenletes és derékszögű anyagot gyalulni.

Hogyha valóban számít a pontosság és szeretünk barkácsolni, akkor készíthetünk egy egyengető gépet a kézi gyaluból, ami hosszabb asztalból és vezetőből áll. Természetesen nélküle is elsajátítható a használata, viszont ez már időigényesebbnek számít. A gyakran előforduló balesetek közé tartozik, amikor a kés alá kerül a kábel. Erre kiemelten fontos figyelnünk, mert ebből kifolyólag akár áramütést is szenvedhetünk. Ez viszont ne tántorítson el senkit a kézi gyalugép rendelésétől, hiszen rendkívül hasznos eszköznek számít a műhelyben. Asztalos munkához érdemes még egy derékszöget is a rendelésbe rakni.

 

Gyakori kérdések és válaszok kézi gyalugép vásárlásával kapcsolatban

Sokat barkácsolok otthon fából, nem akarok túl sokat költeni, melyik kézi gyalugépet ajánlják nekem, ami megbízható?

A Hyundai HYD-1005 Kézi gyalugépet ajánljuk otthoni felhasználásra, erős, megbízható, nem igényel nagy anyagi ráfordítást a beszerzése, tökéletesen elvégezhetőek vele famegmunkálás utolsó lépései.

Asztalos műhelybe kellene nagy teljesítményű kézi gyalugép, mit ajánl a Profibarkács?

A Graphite 59g680 1300 W-os gyalugép professzionális igényeket is kielégít. Magas fordulatszám, állítható forgácsolási mélység, és véletlen elindulás elleni védelem, ezek csak néhány, a gép specifikációiból. Szakembereknek az egyik legjobb választás.

Akkus kézi gyalura lenne szükségem, külső helyszíneken is dolgozok. Ezek gyengébbek, mint a vezetékesek

Nem feltétlen. A jó minőségű akkumulátoros kézi gyalugépek Li-ion akkumulátorral vannak ellátva, melyek eleve lassabban merülnek és tartósabbak is, mint a hagyományosak. Picit jobban kell figyelnünk néhány dologra, mint például a töltés kijelzésre, vagy hogy legyünk bebiztosítva pót akkumulátorral is, de ha ezekre gondot fordítunk, a kézi gyalugépünk meghálálja, és ugyanarra a teljesítményre számíthat, mint kategóriájában egy vezetékes berendezésre.