Derékszög

A derékszög igazából eléggé meghatározó része az életünknek és a mindennapoknak, ami elengedhetetlen és szerves részét is képezi. Derékszöggel találkozhatunk az épületeknél, fémszerkezetek elemeiben, a szoba sarkában, ház falában illetve az autóiparon át számos más területen, ahol szimmetriáról vagy párhuzamról beszélünk. Ha viszont lakatosokról, vagy hegesztőkről beszélünk, munkájuk során lényegesen megkönnyebbíti az életüket egy lakatos derékszög szorító használata.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
490 Ft - 50 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
54 termék
54 termék

Derékszögek ácsoknak, lakatosoknak

Fontos megemlíteni, hogy az ácsok és a tetőfedők számára szinte elengedhetetlen eszköz mai napig a nagyméretű derékszög. Az igazi minőségi ácsderékszög minden esetben rozsdamentes, sőt egyes típusoknál még külön porfestékkel is be van festve a derékszögnek az acélmagja. A leginkább elterjedtebb és legkeresettebb derékszög azaz, amelyiknek a hosszabbik szárán milliméter kiosztást találunk, a rövidebb szárán pedig rajzlyuk van.

A rajzlyuk párhuzamos kiszerkesztés esetén is illetve merőleges mérés esetében is nagyon hasznos tud lenni. Egyébként a derékszögek mindegyikén mélynyomott fekete milliméter kiosztás van. Említettük, hogy a minőségi derékszög rozsdamentes, aminek a nagy előnye, hogy rugóacélból készítik, és U alakban meghajtva sem fog károsodni. Ez szinte elengedhetetlen funkció, ugyanis a használata során többször is előfordulhat, hogy nem fog teljesen odaférni a derékszög a kívánt helyre, és a hosszabb szárát meg kell majd hajtanunk.

Hosszmérésnél, vonalhúzásnál vonalzót használunk, viszont amikor két felület egymáshoz való merőlegességét szeretnénk leellenőrizni, akkor a derékszög használata javsolt. Ami biztos, hogy nélkülözhetetlen egy műhelyben, az a változatos anyagú munkadarabok kijelölésére alkalmas acélvonalzó és a talpas derékszög.  Fontos tudni azt is, hogy a derékszögek különböző méretben és kivitelben készülnek.

 

Asztalos derékszög precizitás

Az ellenőrzés pontossága szerint a derékszögeket négy osztályba tudjuk sorolni.

  • Az I. pontossági osztályba tartozó derékszögeket a mérőeszközök,
  • a II. osztályba tartozókat a gépipari alkatrészek,
  • a III. osztályba tartozókat a forgácsoló-üzemi,
  • és a IV. pontossági osztályba tartozó derékszögeket pedig a forgácsolás nélkül készült munkadarabok üzemi ellenőrzésére szoktuk használni.

Amit a derékszögről még érdemes tudni, hogy a két szárának a belső találkozásánál a sarkát kis horonnyal képzik ki, és ez azért szükséges, mert így az ellenőrizendő munkadarab éles sarka illetve a derékszög sarka nem ütközik, így az ellenőrzés és a pontosság sokkal akkurátusabb. Derékszög segítségével végzett ellenőrzés esetében a munkarabra helyezett derékszöget mindig szemmagasságba emeljük és ezután a világosság felé fordulva mehetünk biztosra, hogy a két felület merőleges.

Az ellenőrzést mindig úgy tudjuk a legjobban véghez vinni, ha a derékszög hosszabb szárát a bázisfelülethez fektetjük, és addig csúsztatjuk lefelé, ameddig a rövidebb szár már az ellenőrizendő felülethez ütközik. Ha az élére állítjátok a derékszöget az ellenőrizendő felületen, akkor könnyen ellenőrzési hibába ütközhetünk. Illetve még az is fontos, hogy az ellenőrizendó munkadarabot le kell sorjázni, hiszen ez is könnyen ellenőrzési hibát okozhat.  A derékszöget egyébként a felület egyenességének az ellenőrzéséhez is használhatjuk, viszont ekkor sem szabad az élére állítani, mert ismért mérési hibákat fog okozni. Az egyenességet és a síkot a munkadarab szélességében és hosszúságában több állásban is illetve átlós irányban is ellenőrizni kell.

 

Ács derékszög

A lakatos illetve az acél szerelési munkákhoz leginkább a ács derékszög használatát javasoljuk. Az ilyen lakatos munkáknál nagyon fontos, hogy a derékszög megfelelően védett legyen bármilyen korróziós behatás ellen. Számos derékszög már rozsdamentes, ami hatalmas előny tud lenni, ahogy már fent említettük, illetve az is teljesen megfelelő, ha a derékszög egyéb felületkezelésen ment át, hogy megvédjék a vasmagot az említett korróziótól. Rendkívül fontos szerepet kap a mérésben, nem ugrunk neki semminek az ács kalapáccsal, mielőtt nem pontos minden.

A lakatos derékszög illetve a lakatos derékszög szorító (vagy más néven ismert lakatos sarokszorító) nagyban meg tudja könnyíteni a munkánkat, amikor két fém elemnél kell nagyon pontos 90° -os összeillesztést illetve rögzítés megtennünk a hegesztési munkálatok előtt. Használatánál nem szükséges állandóan beállítani és méregetni, hiszen pontosan arra tervezték, hogy ezektől a feladatoktól mentesítsen minket a barkácsolás során, vagy legalább is felgyorsítsa és egyben hatékonyabbá is tegye a lakatosok és hegesztők életét.

Webshopunkban rengeteg fajta derékszöggel illetve egyéb mérőeszközökkel is találkozhattok, mint például a colostok, digitális szögmérő ( illetve a mindenki által ismert mérőszalag is megtalálható. Reméljük mindenki megtalálja számára éppen a eszközt, amit az adott feladathoz tud majd tökéletesen használni.