H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Teraszépítés Házilag

Terasz, erkély, kerti pihenő és árnyékolás
Nehézség:
Idő: Több nap

Teraszépítés házilag? Ne félj tőle, nem olyan nehéz, mint első hallásra gondolnád! Egy hangulatos teraszra minden háztulajdonosnak szüksége van, hiszen, ha van teraszod, tavasztól őszig élvezheted a kint létet a kertben

Tartalomjegyzék
Teraszépítés házilag?
Teraszépítés házilag – legelőször gondold át alaposan hová és milyet szeretnél!
Teraszépítés házilag – a szükséges szerszámok és építőanyagok beszerzése
Teraszépítés házilag – legfontosabb lépések
Teraszépítés házilag – ne felejtsd el ezeket!
Elkészült a házilag megépített terasz – jöhet a jól megérdemelt pihenés!

Teraszépítés házilag?

Ne félj tőle, nem olyan nehéz, mint első hallásra gondolnád! Egy teraszra minden háztulajdonosnak szüksége van, hiszen, ha van teraszod, tavasztól őszig élvezheted a kint létet a kertben, akár étkezésről, pihenésről, összejövetelekről van szó, télen pedig dekorálhatod a téli hangulatnak megfelelően, és ilyenkor is ki lehet ülni – persze alaposan felöltözve- meginni egy csésze teát vagy egy forralt bort. Egy szó, mint száz teraszra szükség van, és a teraszépítést akár házilag ti magatok is kivitelezhetitek. Mutatjuk hogyan! Nézz szét teraszépítő eszközeink között is.

Szép terasz

Teraszépítés házilag – legelőször gondold át alaposan hová és milyet szeretnél!

Amikor a teraszépítés gondolata megfogalmazódott benned és a korábbi tervezgetések után eldöntötted, hogy az idén biztosan megépíted, gondold át az alábbiakat, hogy ne csak a terasz legyen jól megépítve, de az egész folyamat legyen jól felépítve!

 • Hová és mekkora teraszt szeretnél? – el kell dönteni, hogy a teraszt pontosan hová szeretnéd megépíteni, hol csatlakozik a házhoz, mekkora alapterületű legyen!
 • Milyen anyagból tervezed a teraszépítést? Régebben főleg betonból készültek a teraszok, de ma már sok más lehetőséged is van, akár fából, térkőből, téglából, WPC-ből stb. Már az előkészületeknél aszerint kell nekifogni, hogy miből lesz megépítve!
 • Helyi Építési Szabályzattal szinkronban legyen – a terasz építés nem kötött építési engedélyhez, viszont a Helyi Építési Szabályzat tartalmazhat olyan elemeket, amelyekre oda kell figyelni (pl. szomszéd háztól terasz távolsága stb.)
 • Nyitott terasz legyen vagy fedett? Ezt nem feltétlen kell eldönteni teraszépítés előtt, hiszen tető később is kialakítható, de talán egyszerűbb és sok esetben jobb megoldás, ha jó minőségű árnyékoló hálót, napvitorlát használsz!

Terasz

Teraszépítés házilag – a szükséges szerszámok és építőanyagok beszerzése

A terasz sokféle anyagból épülhet, lehet csak betonozott, gres lappal lerakott, faburkolatos, wpc burkolatos, térköves stb. Ha eldöntötted, melyikből építed meg, vásárold meg a szükséges építőanyagokat és nézd át a szükséges gépeket, szerszámokat, ha kell még valami, a munkakezdés előtt szerezd be! A legjobb, ha egy kis tervrajzot is készítesz, ami a folyamat során is segítséget fog nyújtani majd. Mi a fapadlós teraszépítést mutatjuk be lépésről lépésre. Ebben az esetben a fapadlón kívül szükséged lesz járdalapokra, geotextilre, tartógerendákra, homokra is!

Teraszépítés házilag – legfontosabb lépések

 • A terasz alapjának felső szintje majd a teraszajtó szintje alatt helyezkedjen el! A terasz alapja több összetevőből fog összeállni, ezeket össze kell adni, és eszerint számolni. A szint kijelöléséhez legjobb, ha szintjelző zsinórt használsz, a kert felőli sarokpontoknál cölöpöket kell a talajba rögzíteni, és ezekhez feszíteni a zsinórt, de enyhe lejtéssel a kert irányába, hogy később a vízlefolyás megoldott legyen! A magasságot jelöld be a cölöpökön!
 • A kijelölt területre 0/2, 0/4 szemcsenagyságú homok kerüljön, amit tömöríteni szükséges! A tömörítés után ellenőrizni kell a szintmagasságot, ha szükséges homokkal pótolni. Ezután hosszú fémlap segítségével húzd simára! A széleken és a falak mentén glettelő kanállal végezd a simítást!
 • Jöhet a geotextil, hogy a gyomnövények később ne éktelenkedjenek a terasz padlózat között!
 • Beton járólapokat fektess a geotextilre, még itt is ellenőrizni kell, hogy a lejtés biztosítva van -e. A kültéri járdalapokat úgy helyezd el, hogy a tartógerendák rá tudjanak majd feküdni. Az egyes lapok egyenletes távolságban, rendezetten helyezkedjenek el! Nem szabad a teljes felületet járdalappal borítani, mert a víz elvezetése nem megoldott és a tartógerendák szétázhatnak!
 • A lefektetett járdalapokra el kell helyezni a méretre szabott tartógerendákat. Mindegyik padlódeszkának tartógerendán kell majd feküdni!
 • Gérvágóval méretre vágott padlólapok segítségével a padlódeszkákat foglald keretbe. (45 fokos szögbe állítani a gérvágót!) A befogó keret takarja el a tartógerendákat!
 • Méretre szabva helyezd fel a többi padlódeszkát is, a távolságtartást ékkel biztosítsd! Figyelj rá, hogy magasság beállított fúróval fúrd a furatokat, nehogy átszakítsd az alátétlécet! Ha ezzel is megvagy, elkészült a terasz. Ezek voltak a legfontosabb lépések a teraszépítés házilag nevű projektben!

Terasz díszpárnákkal

Teraszépítés házilag – ne felejtsd el ezeket!

A faanyagokat ne felejtsd el felület kezelni! Sok faanyag kereskedésben felár ellenében vállalják, hogy impregnálják bemerítéses módszerrel a faanyagot, kártevő mentesítik, tartósítják. Ha ez meg is történik, a teraszépítés során vágási felületek keletkeznek, ott utólag te is végezd el a favédelmi utókezelést! Ha szeretnéd, hogy a fa természetes erezete látszódjon, az elkészült teraszon használj jó minőségű favédő lazúrt! Ezek általában gombaölővel, faápoló adalékkal és viasszal is dúsítottak, segítik a vízlepergetést, miközben beszívódnak a fa rostjai közé, védik és ápolják azt. Nem büdösek és gyorsan száradnak.

Terasz kültéri szőnyeggel

Elkészült a házilag megépített terasz – jöhet a jól megérdemelt pihenés!

Ugye nem is olyan bonyolult a teraszépítés házilag? Évek óta vágytál rá, és most már készen van, élvezheted! Most még szezon előtt vagyunk, a tavasz közeledtével alkalmas lehet az idő, hogy belevágj!

Amikor elkészültél, rendezd be tetszés szerint kényelmes pihenőbútorokkal és/vagy étkezőasztallal, székekkel, akár grillezővel is felszerelheted! Kaspókban helyezz el néhány virágot vagy fűszernövényt és máris sokkal otthonosabb hangulatot fog árasztani, a házilag megépített teraszt imádni fogja a család apraja-nagyja! Ha később a nyári napsütés ellen is védekeznél, olvasd el Napernyő Erkélyre, Teraszra tippjeinket is!

Kapcsolódó ötletek

Idő: Teljes délután
Kerítés és térelválasztó ötletek

A kertkapu, vagy vadászkapu készítése házilag se tartozik a legbonyolultabb munkák közé, Kevés alapanyag, kevés szerszám, és egy költséghatékony megoldás.

Idő: Kevesebb, mint 2 óra
Terasz, erkély, kerti pihenő és árnyékolás

Egy minőségi napvitorla felszerelése, felhelyezése nem csak az árnyékolás szempontjából fontos, de ha szépen van rögzítve, akkor nagyon esztétikus látvány is, elhozza a “beach” hangulatot.

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!