Vízmérték

Ebben a kategóriában a vízmértékek számos fajtája elérhető, minden szakmában, vagy otthoni felhasználásban hasznos társ lehet a munka végzése során, praktikusan meg lehet határozni vele, hogy az adott felület a vízszinteshez vagy a függőleges irányhoz képest hol helyezkedik el. A vízmértékek típusairól és használatáról, illetve hasznosságáról is összeszedtük a legfontosabb információkat, melyeket a lap alján található leírásban tettünk közzé, érdemes lehet utána olvasni.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
490 Ft - 22 490 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
151 termék
151 termék

Mi a vízmérték és pontosan mire való? 

A vízmérték (libella műszer vagy vízszintezőnek is hívják) egy olyan műszer, amivel képesek vagyunk meghatározni egy adott felületről, hogy az vízszintes-e, illetve ha a függőlegességet akarjuk  megállapítani, szintén ez a műszer válhat segítségünkre. Formájában és alakjában elmondhatjuk, hogy nagyon hasonlít a vonalzóhoz, egy kicsit vaskosabb kialakítással. Vannak olyan eszközök, amiken fel van tüntetve a hossza centiméterben, ami azért is lehet hasznos, mert egyben tudunk vele elvégezni több feladatot, a vízszint meghatározásán túl ez esetben a pontos mérésre is szolgálhat. A vízmérték legfontosabb eleme a felületén megtalálható enyhén ívesre hajlított üvegcső, amibe az esetek nagy részében sárga színűre festett etil alkohol kerül. Kiemelten fontos, hogy a folyadék mellett egy kis légbuborék is benne legyen ebben a csőben, amiért a a csőnek a két végét lehegesztik, hogy ne tudjon belőle távozni.

 

Hogyan használjunk egy vízmértéket?

A fent említett csőben található kis légbuborék lesz a vízmérték használatának a kulcsa, az aktuális helyzetét elemezve tudjuk meghatározni a vízszinthez való igazítást. A működési elve alapján ugyanis bármilyen helyzetbe állítjuk, illetve bárhogyan forgatjuk magát a műszert,ez kis levegő buborék a helyzethez igazodva mindig az üvegcső tetejére fog elindulni. Hogy könnyebb legyen megállapítani az üvegcső tetejét, erre külön jelzést helyeznek el a műszeren. Ha a talajjal párhuzamosan fekvő felületet vizsgálunk meg, akkor a levegő buborék a jelzések között elfoglalt helyzete alapján mutatni fogja, hogy vízszintben van-e az a terület, amelyre helyeztük a műszert, illetve mennyiben tér el attól. Ha a levegő buborék a jelzések között, párhuzamosan helyezkedik el a vizsgált területtel, a mérés pontos, tehát a felületünk vízszintes.

 

Vannak olyan esetek is, amikor függőleges irányban kell meghatározni a pontos helyzetet, pl. ajtók szerelésénél is hasznát tudjuk venni ennek a terméknek, a feladat itt is hasonló, meg kell vizsgálni, hogy a függőleges helyzetbe forgatott mérőhöz képest a levegőbuborék mikor éri el a jelzések közti értéket, ekkor kerül tökéletesen függőleges helyzetbe a vizsgált terület.

 Vízmérték

Milyen munkákhoz lehet igénybe venni a vízmértéket? 

Ácsok, kőművesek, építőipari szakmunkások, földmérők, szerelő szakmunkások és forgácsolók munkájához is nagyban hozzájárul ez a műszer, de az otthoni barkácsoláshoz is hasznát tudjuk venni ennek a kelléknek, ezért bárkinek ajánljuk, aki szeretne pontos méréseket végezni.

A vízmértékek fajtái eltérőek lehetnek, mert az adott területre szükséges vízmértékek specializálódhatnak egy bizonyos mérés elvégzésére, a hagyományos mérőkön túl találkozhatunk a termékek között egyéb, szakma specifikus eszközökkel is. Minőségét tekintve minél hosszabb műszerrel végezzük a munkánkat, annál pontosabb méréseket tudunk vele elérni.

 

Vízmérték, vízszinetező gyártók 

 • Fortum
 • Neo
 • Proline
 • Topex
 • Top Tools
 • Wolfcraft
 • Yato

 

A teljesség igénye nélkül bemutatjuk a Profi barkács ajánlatát, a Neo torpedo vízmértéket

 

 • 230mm hosszú
 • pontossága 0,5 mm/m.
 • A markolat kiváló minőségű műanyagból készül.
 • A ház gumírozása védi az ütésektől.
 • A mágneses talp és maratott felületek megkönnyítik a mérés kivitelezését. A NEO márka a professzionális igényeket is kielégíti.

 

Illetve egy másik gyártó, a Top Tools mini lézeres vízszintezőjét is 

 

 • (cikkszám: 29C902)
 • méreteinek köszönhetően lehetővé teszi a vízszint kitűzését még a nehezen hozzáférhető helyeken is.
 • A három libella lehetővé teszi a vízszintes, a függőleges és a 45°-ban döntött vonalak kijelölését is.
 • A készletben megtalálható egy állítható mini zsámoly is a mérési lehetőségek bővítése céljából.

 

Minden ezermester számára javasoljuk tehát, hogy szerezzen be a műhelybe ebből a termékből, akár hobbi tevékenységként folytatjuk a barkácsolást, vagy profi szakemberek vagyunk, a precíz és pontos munkához fontos hogy legyen a kezünkben egy ilyen műszer.

 

Gyakori kérdések vízmértékkel kapcsolatban

Miért van több levegőbuborék beépítve a vízmértékbe?

Azért, mert függőleges méréseknél könnyebben elérhető valamelyik oldalt fekvő levegő buborék helyzetének meghatározása, mint a középső libella megkeresése a mérés közben és annak meghatározása.

Van-e alternatívája?

Igen, bizonyos szakmai területekre specifikus vízmértéket alkalmaznak, a könnyebb használhatóság érdekében, érdemes megállapítani, hogy mihez szeretnénk felhasználni a vízmértéket, és az alapján könnyebb eldönteni, hogy melyik vízmérték lesz számunkra megfelelő.

Melyiket vízmértéket válasszam?

A felhasználási terület alapján lehet megállapítani, hogy melyik vízmérték lesz a megfelelő választás.