H-P: 8:00-16:00

+36-1-323-77-21

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

yato aug

Csepegtető Öntözés Telepítése Házilag

Kertgondozás és haszonnövények
Nehézség:

Nem véletlen alkalmazzák sokféle területen, hiszen a csepegtető öntözőrendszer legnagyobb erénye a vízfelhasználás gazdaságosságán túl a kényelem. Ez még inkább érezhető nagyobb öntözendő területek, ágyások esetén.

Tartalomjegyzék
Csepegtető Öntözés Telepítése Házilag
A csepegtető öntözés telepítése házilag sok -sok előnnyel kecsegtet
A csepegtető öntözés telepítése házilag? Nincs hátránya…
Csepegtető öntöző  rendszer telepítése házilag – lépései röviden
Csepegtető öntözés telepítése házilag a virágágyásba vagy  konyhakertbe
Este vagy hajnalban alkalmazzuk a csepegtető öntözést?
A csepegtető öntözés telepítése házilag maga a szabadság

Csepegtető Öntözés Telepítése Házilag

A mikro öntözési vagy csepegtető öntözési rendszert eredetileg üvegházak, gyümölcs és zöldség termelő ültetvények, palántanevelők, sövények, egyéb mezőgazdasági telepek öntözésére fejlesztették, de manapság ezeken túl háztartási dísz-és zöldségkertek, virágágyások, közparkok növényeinek öntözésére is használják.
Nem véletlen alkalmazzák sokféle területen, hiszen a csepegtető öntözőrendszer legnagyobb erénye a vízfelhasználás gazdaságosságán túl a kényelem. Ez még inkább érezhető nagyobb öntözendő területek, ágyások esetén.
A mai blogbejegyzésünkben a csepegtető öntözést járjuk körbe, igyekszünk minél több információval ellátni titeket, és felhívni a figyelmet az előnyökre, hátrányokra egyaránt.

A csepegtető öntözés telepítése házilag sok -sok előnnyel kecsegtet

 • A csepegtető öntözés telepítése házilag víztakarékos megoldás, ha nem a hagyományos öntözőrendszert szeretnénk telepíteni.
 • párolgásból és felszíni vízelfolyásból adódó vízveszteség minimális
 • a növények gyökérzónájában nedvesíti a talajt, a szórófejes öntözőrendszerekhez képest optimálisabb a  talaj víz- és levegőaránya, egészségesebb a növényfejlődés
 • nem alakul ki gombás fertőzés a levélzeten mivel a gyökereket látja el vízzel
 • nem perzselődik a levélzet az öntözővíz miatt
 • kevesebb a  gyomnövény
 • könnyedén alakítható ha növekszik a növény, bővíthető utólag bekerült növények miatt, lezárható szakasz, ha kikerül öntözendő növény az adott helyről
 • a tagolt területek könnyebben öntözhetők
 • saját magunk is telepíthetjük

A csepegtető öntözés telepítése házilag? Nincs hátránya…

Valóban nem sok hátránya létezik, és igazából ami van, az is kiküszöbölhető egy kis odafigyeléssel.

 • a mikro öntöző rendszer rendkívül érzékeny az eltömődésekre. Ezek lehetnek az öntözővízben lévő részecskék vagy biológiai és kémiai folyamatok hatására létrejövő eltömődések.  A vákuum záras, öntisztító csepegtető elemek jelentősen csökkentik az eltömődés, eldugulás veszélyét.  Nagyon fontos a szűrő berendezés, és az időszakos átmosás, tisztítás, karbantartás. Telepítéskor figyeljünk, hogy semmilyen szennyeződés ne kerüljön a csőbe. Ha erősen szennyezett, algás, rozsdás vizet használ a rendszerünk, szezon végén alaposan át kell mosni. Szűrt víz alkalmazásánál ez a probléma nem szokott előfordulni.
 • nem tökéletes tervezés, kivitelezés esetén előfordulhat, hogy egyes növényeket túlöntöz a rendszer, míg mások kiszáradhatnak. Figyelendő, hogy megfelelő legyen az osztástávolság, és elegendő számú csepegtető gomba jusson egy adott területre.
 • nehezen megállapítható a talaj felső rétegét szemlélve, hogy a csepegtető öntözéssel a  gyökérzet kap-e elegendő vizet, emiatt érdemes jelző szerkezetet használni, ami segíti a hatékony működést

Csepegtető öntöző  rendszer telepítése házilag – lépései röviden

 1. Tervezés: papír, ceruza, vonalzó, radír és egy mérőszalag.
 2. Rajzoljuk fel azt a területet,  ahová az öntözőrendszert szeretnénk.
 3. Döntsük el hol fog futni a gerinc vezeték, ezt rajzoljuk be.
 4. Minden idomot jelöljünk színnel,  ezt írjuk fel a lap szélére, pl. zöld = T idom, narancs = könyök, stb…. Az elágazásoknál a csomópontokat elegendő az adott színre színezni, a végén egyszerűen össze lehet számolni miből mennyi kell.
 5. Ha készen vagyunk, a rajz alapján ki tudjuk számolni hány méter KPE cső kell, melyik idomból hány darab. Érdemes mindenből legyen 1-2 plusz, de az indítókból és a csepegtető szalagból akár  több is, mert ezek fogyóeszközök.
 6. Hozzávalók beszerzése, a Profibarkácson például komplett szettet is  tudtok vásárolni, tele minden szükséges dologgal a mikro öntöző rendszerhez. Csővágóra is szükség lesz  a KPE csövekhez, ezt se felejtsétek el.
 7. Telepítés: A KPE cső egy részét földbe ásni, 15-20 cm mélyen, a leágazásoknál T idomokat használni az egyes csőszakaszok csatlakoztatásához. Kellenek könyök idomok a felálláshoz és az onnan történő vízszintes elvezetéshez. A 3. idom a végzáró dugó, ezek zárják le az egyes ágyásokban a csöveket, ezek 25 mm-esek, azaz ¾ colosak legyenek. A csatlakozásoknál erősen húzzuk meg, nézzük meg nincs-e szivárgás.  A másik fontos hozzávaló a csepegtető szalagok, ezek számát, hosszát  az ágyásokban lévő sorok és az ágyás hossza határozza meg. A szalagokat egy ún. indító segítségével lehet a KPE csövekhez csatlakoztatni. Ehhez egy 15 mm-es lyukat kell fúrni a KPE csőbe, legyen kéznél  fúrószár. Vigyázni kell, hogy ne fúrjunk túl nagy lyukat a KPE csőbe, mert ha emiatt van a szivárgás, akkor az egész csőszakasz kuka, ki kell cserélni. A szalagokat rögzíteni kell a végén, ha hosszú akkor középen is lehet. Horganyzott drót is megfelel, levágni, U alakban hajlítani.

Csepegtető öntözőrendszer

Csepegtető öntözés telepítése házilag a virágágyásba vagy  konyhakertbe

 

A konyhakert esőztető öntözése nem jó ötlet.  Nem csak azért, mert a hideg  csapvíz nem tesz jót a növényeknek, hanem azért is, mert a talajról felcsapódó cseppek a gombaspórákat felverik, ezzel növelve a fertőzésveszélyt.

 A csepegtető öntözés azért is hasznosabb, mert elkerülhető a talaj tömörödése, pl.  az uborka kimondottan érzékeny erre.

Miért praktikus a csepegtető öntözőrendszer telepítése házilag? Igazán praktikus megoldás, takarékosan lehet mikro öntöző rendszerrel locsolni a  virágokat és zöldségeket, de fontos, hogy a víz elérje a növények gyökereit, a növényeknek a  gyökerei arrafelé nőnek, ahol a talaj víz és levegőtartalma optimális. Ha nagyobb méretű és vízigényű a növény, több darab csepegtetőelemre van szüksége. Nem mindegy a talaj típusa sem, hogy homokos vagy inkább agyagos. A homokos talajon a növény köré több csepegtető szükséges, mint agyagos talajon. Ráadásul figyelni kell, hogy a csepegtetőket agyagos talajon kb. 60cm, homokos talajon 30 cm távolságra helyezzük egymástól. Termőtalajon ugyanez a távolság 45 cm kell legyen.

Az őshonos vagy szárazságtűrő növények nem fejlődnek optimálisan, ha a talaj folyton nedves. A konyhakertet viszont gyakrabban kell öntözni, ezért ezt a csepegtető fejek elhelyezésénél és az öntözőrendszer használatának gyakoriságánál figyelembe kell venni.

Csepegtető öntözés

Este vagy hajnalban alkalmazzuk a csepegtető öntözést?

Vannak, akik az esti öntözést, mások a hajnalit javasolják. Mindegyiknek van előnye és hátránya is. Az esti öntözés előnye, hogy kisebb mértékű a párolgás, hiszen alacsonyabb a hőmérséklet. Ugyanez a hátránya is, a  megrekedt hűvös pára segíti a gombás fertőzések terjedését. A hajnali öntözéskor éppen fordítva, csökken a gombás fertőzés veszélye, de nő a párolgás. Ebből is látszik, hogy érdemes a csepegtető öntözés telepítése házilag című bejegyzésünket alaposan átolvasni, mert ilyen nagyszerű tippeket kaphatunk, amivel munkánk nem vész kárba.

A párolgás csökkenthető, ha száraz, napos időben a felületet picit kapával meglazítjuk, ez megtöri és eltömi a talajban található kis vízelvezető kapillárisokat és így gátolja a víz elpárolgását a talajból.

A csepegtető öntözés telepítése házilag maga a szabadság

Akinek díszcserjéi, virágai, konyhakertje van otthon, annak mindig akad tennivaló, sosem unatkozik. Vannak olyan kerti munkák, amiknél nem helyettesíthető az ember munkája, de a csepegtető öntözőrendszer óriási segítség a locsolós szezonban minden kerttulajdonos számára.  Ha jól van telepítve, és gondot fordítunk a karbantartására, növényeink, kiskertünk sokszorosan meghálálja a csepegtető öntöző telepítésbe fektetett pénzt és  energiát. Egyszer kell jól megcsinálni, és utána mindennap élvezhetjük az előnyeit.  Optimális mértékben látja el az élő növényeinket vízzel, a végeredmény szebb kert, több és ínycsiklandozóbb termés, több szabadidő. A csepegtető rendszer telepítése házilag egy kis odafigyeléssel könnyen kivitelezhető.

Kapcsolódó ötletek

Idő: Teljes délután
Kertépítési ötletek és kertművelési projektek

Ebben a bejegyzésben az öntözőrendszer házilag történő telepítésében szeretnénk segítséget nyújtani azoknak, akik éreznek magukban affinitást, hogy belevágjanak.

Kertgondozás és haszonnövények

Ez a bejegyzés a helyes öntözés, locsolás általános szabályait mutatja be. Akkor lesz a kertünk zöld és üde, ha rendszeresen öntözzük a nyári hőségben.

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!