Öntözőrendszer Téliesítése
Módosítva: 2024. június 06.
Létrehozva: 2022. május 16.

Öntözőrendszer Téliesítése

Idő: Teljes délután

Az öntözési időszak végének beálltával minden esetben fontos feladat az öntözőrendszer téliesítése.

Tartalomjegyzék
 1. A vegetációs időszak – az öntözőrendszer téliesítése és annak legmegfelelőbb időpontja
 2. Az öntözőrendszer téliesítésének módjai, fontossága
 3. Az öntözőrendszer téliesítése automata víztelenítő szeleppel
 4. Drén szeleppel rendelkező öntöző téliesítésének lépései:
 5. Az öntözőrendszer téliesítése kompresszoros kifúvással
 6. A kompresszor segítségével történő öntözőrendszer téliesítés lépései:
 7. Tavaszi odafigyelés az öntözőrendszer téliesítése után
 8. A jó házigazda nem csak az öntözőrendszert téliesíti

Akár az önözőrendszert házilag akár profi segítségével építetted ki, az öntözési időszak végének beálltával minden esetben fontos feladat az öntözőrendszer téliesítése, hiszen a csővezetékekben, a szórófejekben, mágnesszelepekben maradó víz az őszi, téli időszakban, mikor a hőmérséklet 0 fok alá csökken, megfagy, kárt tesz bennük vagy akár tönkre is teheti azokat. Az öntözőrendszer telepítése sok munkába és anyagi ráfordításba került, óvjuk meg az állagát, és tavasszal, amikor újra beköszönt a jó idő, gond nélkül használhatjuk megint.

A vegetációs időszak – az öntözőrendszer téliesítése és annak legmegfelelőbb időpontja

A gyep az egyik legvízigényesebb “tétel” a kertben, egész évben gondoskodni kell róla, hogy a megfelelő vízmennyiséget biztosítsuk számára. Egy jól kiépített öntözőrendszer hatékonyan elvégzi helyettünk ezt az egyébként fáradságos és időigényes munkát, de ahhoz, hogy ez mindig jól működjön, az öntözőrendszert karban is kell tartani, melynek egyik legfontosabb feladata a téliesítés elvégzése megfelelő időben. Az öntözési időszak egybeesik a vegetációs időszakkal, ami évenként eltérő lehet.

Kezdete általában március, április körül van, de a vége is változatos lehet. Előfordul olyan év, hogy már augusztus végén, szeptember közepén elkezdődik egy hűvösebb, csapadékosabb időjárás, és nem kell öntözni tovább, de olyan sem ritka, hogy még októberben napközben is túl meleg van ahhoz, hogy ne öntözzünk, tehát szükséges az öntözőrendszer. A legoptimálisabb talán szeptember közepe – október eleje az öntözőrendszer téliesítése végett, így nem fog kellemetlen meglepetés érni minket egy hirtelen éjszakai fagy beköszöntével.

Öntöző szórófej

Az öntözőrendszer téliesítésének módjai, fontossága

Hazánkban a talaj fagyhatára 80 cm-el a föld felszíne alatt van. Ez azt jelenti, hogy bármilyen hideg van és akármilyen tartós a fagy, a talajfelszíntől lefelé haladva 80 cm alatt sosem fagy át a föld. Felette azonban igen. A fagyok beállta előtt minden, földfelszín közelében elhelyezkedő vizes eszközünket mentesíteni kell a benne található víztől, ellenkező esetben fagykárok lesznek a berendezésekben.

Az öntözőrendszert sem hagyhatjuk ki, hiszen ezek jellemzően 30 cm-e a földfelszín alatt vannak, tehát bőven az átfagyó rétegben. Ennek 2 módja lehetséges:

1/ Automata víztelenítő szeleppel vagy más néven drén szeleppel

2/ Víztelenítés kompresszor segítségével

Az öntözőrendszer téliesítése automata víztelenítő szeleppel

A víztelenítő szelepet az öntözőrendszer legmélyebb pontjára kell telepíteni. Ha lejtős a terület, vegyük figyelembe a két víztelenítő szelep közötti magasságot, ami nem lehet több, mint 2 méter. Praktikus, ha minden öntöző körbe külön víztelenítő szelepet telepítünk, mégpedig úgy, hogy a szelep helyét nagyobb méretű, 5-6 cm-es kavicsokkal ágyazzuk ki, ez védi a víztelenítő szelepet is és a vízlefolyást is javítja.

A víztelenítő vagy más néven drén szelep víznyomás hatására lezár és amint megszűnik a nyomás, kinyílik. Amikor befejeződik az öntözés, kinyit a szelep és leereszti a csőhálózatban rekedt vizet. A megfelelő lejtésre figyelni kell telepítéskor természetesen.

100 százalékos megoldást az öntözőrendszer fagykárai ellen viszont csak a kompresszoros kifúvás jelent. A drén szelep alkalmazása mellett is maradhat minimális vízmennyiség a csőhálózatban.

Drén szeleppel rendelkező öntöző téliesítésének lépései:

 • zárjuk el a vízcsapot a főszelepnél
 • ha a rendszer a kerti csaphoz van csatlakoztatva, szintén el kell zárni
 • nyissuk ki a vízleeresztő szelepeket
 • a rendszerben lévő összes csapot nyissuk ki, megszüntetve ezzel a nyomást
 • engedjük le az összes vizet a rendszerből
 • a rendszer legmélyebb pontján lévő szelepet vegyük ki és helyezzük fagymentes helyre télre

Telepített öntözőrendszer

Az öntözőrendszer téliesítése kompresszoros kifúvással

Az öntözőrendszer téliesítésének 100 %-os biztonságot adó módja a kompresszoros víztelenítés. Minden más esetben maradhat annyi víz a rendszerben, amennyi épp elég ahhoz, hogy megfagyva kárt tegyen az alkatrészekben.

A kompresszor segítségével történő öntözőrendszer téliesítés lépései:

 • főcsap elzárása
 • áramtalanítsuk a szivattyút
 • az ürítőcsapon keresztül le kell engedni a magától kifolyó vizet
 • csatlakoztassuk a kompresszort az ürítő csapra tömlőszettel
 • zónánként, öntöző körönként a teljes vízmennyiséget a szórófejeken át ki kell nyomni

A mágnesszelepek zárt állapotában a kompresszor tartályát nagyjából 3,5 bar-ig hagyjuk töltődni levegővel. Kinyitjuk az egyik szelepet, ekkor a levegő megindul, a szórófejeken keresztül távozik. Ha 1 bar alá csökken a nyomás, a kompresszor már nem elég hatékony, elzárjuk a szelepet, ismét gyűjteni kell egy kis nyomást, ezután ismételten kinyitni a szelepet. Ha a szórófejeken már csak levegő jön, az adott zóna vízmentesnek nyilvánítható.

 • csatlakoztassuk le a kompresszort
 • a szelepeket hagyjuk nyitva
 • kapcsoljuk ki az öntözésvezérlőt

Összességében a kompresszoros víztelenítés megbízhatóbb módszer, mint a szelepekkel történő, viszont körültekintéssel kell elvégezni! Ne engedje, hogy a nyomás 3,5- 4 bar fölé szökjön, használjon nyomáshatárolót!

Tavaszi odafigyelés az öntözőrendszer téliesítése után

Tavasszal nem szabad megfeledkezni a leeresztő csapok és szelepek, valamint a zónaszelepek elzárásáról. Az első használat előtt mindig figyeljünk a rendszer feltöltésére. Célszerű a feltöltést úgy elvégezni, hogy az egyik zónaszelepet nyitva hagyjuk, majd a főcsapot csak részben megnyitva előbb megvárjuk, míg az öntözőrendszer feltöltődik, majd csak utána nyitjuk ki teljesen a főcsapot. Mielőtt beüzemeljük az automatikát, le kell ellenőrizni a rendszer tökéletes tömítettségét.

Medence télen

A jó házigazda nem csak az öntözőrendszert téliesíti

A gondos házigazda, kerttulajdonos előkészíti a kertjét a téli pihenésre és megteszi a megfelelő biztonsági intézkedéseket is.  Nem csak az öntözőrendszert téliesíti, de a kerti csapot, slagot, csepegtető öntözőket is vízteleníteni szükséges, hogy ne érje fagykár. A medence téliesítése is fontos feladat. A fagyot nem tűrő cserepeseket védett, fagymentes helyre viheti, a kerti grillt, farakást takaróponyvával letakarja. Ilyenkor van idő a szerszámok átnézésére, javítására, élezésére, vagy pótolni a repertoárt, újabb hasznos eszközöket beszerezni.

Télen kevesebb lesz a teendő a kertben, ha mindent elvégzünk a tél beállta előtt, következő szezonig több idő jut a pihenésre, a téli álmot alvó kertben való gyönyörködésre. Sőt, ilyenkor megtervezhető, hogy a következő szezonban milyen újítás legyen a kertben, hová kerüljön egy kerti tó vagy egy grillező, vagy akár egy kemence.

Tipp: Azon gondolkozol, hogy idén valahogy nem a megfelelően öntöztél? Olvasd el, hogy Mikor kell locsolni a kertben!

A Profibarács teljes kompresszor kínálatát itt találod >>

Kapcsolódó ötletek