H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Medence Téliesítése 10 Egyszerű Lépésben

Medenceépítés és karbantartás
Nehézség:
Idő: Teljes délután

Két nagyon fontos és alapvető célja van: Az egyik, hogy ennek segítségével időben el tudjuk kerülni a medencetest illetve a gépészeti elemek fagyáltal okozott károsodását. 

Tartalomjegyzék
Mi a célja a medence téliesítésének?
Elkerülhető- e a medence téliesítése?
Mikor kezdjük el a téliesítést?
Melyek a medence téliesítés lépései

Mi a célja a medence téliesítésének?

Két nagyon fontos és alapvető célja van: Az egyik, hogy ennek segítségével időben el tudjuk kerülni a medencetest illetve a gépészeti elemek fagy által okozott károsodását. Illetve a tavaszi munkálatokat (mint például a medence tisztítása) eléggé megkönnyíti, ha időben elvégezzük a téliesítést.

Amint megérkezik a tél, a mínuszoknak köszönhetően azonnal megfagy a medencékben lévő víz. Ennek következtében nő a medencekitöltő víznek a térfogata, ami nagyon könnyen kárt okozhat a medence falában, anyagmerevedések és repedések jelenhetnek meg. Ha nem foglalkozunk a medence téliesítésével, akkor a gépészeti részek nagyon gyorsan és könnyen tönkre mehetnek a nagy fagyoknak köszönhetően. Ezen felül pedig még a beépített csövek is károsodást szenvedhetnek, hiszen a bent hagyott és befagyott víz szétfeszítheti őket. Nagyon-nagyon körülményes ezeknek az elemeknek a cseréje, illetve drága játszma is, főleg úgy, hogy időben, kevés energia befektetéssel el tudjuk kerülni a medence téliesítése segítségével.

Ez a folyamat egyébként nagy mértékben hozzájárul a tavaszi medence újraindításában is. A medence a hideg téli időszakot általában ¾-éig teli vízzel vészeli át, és a beleengedett vegyszerek segítenek elkerülni az algaképződést, a víztestbe beleengedett fémtesteknek a korrodálását illetve oldat formában megőrzi a vízben lévő sókat, amik ennek köszönhetően nem csapódnak ki a pangó vízben a medencének a falára, és nem tudnak kárt okozni a fal anyagában sem.

Elkerülhető- e a medence téliesítése?

Őszintén szólva, meg lehet oldani, viszont csak akkor ha az egész téli időszakban legalább 5 C° felett tudjuk tartani a medence vízkészletét. Ez egyrészt iszonyatosan magas áramköltséggel fog járni, és még így sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy a gépészeti elemekben nem fog kár keletkezni.

Emiatt semmiképp sem javasoljuk, hogy ki hagyjátok ezt a folyamatot minden évben, ez segít abban, hogy évekig tudjuk élvezni a kertünkben a medencét, és ha már úgy döntöttünk, hogy beruházunk egy medencébe, akkor sajnos ez is hozzátartozik a medenceüzemeltetéshez.

Befagyott medence

Mikor kezdjük el a téliesítést?

Általában azt javasoljuk, hogy már amikor nem használjuk, ősszel kezdjük el nyugodtan az előkészítést. Amikor a medence vize eléri a napi átlagos 15 C°-ot, akkor már el kell kezdeni a téliesítést.

Melyek a medence téliesítés lépései

Először is távolítsunk el mindent víztestbe süllyesztett kiegészítőt, mint például a létra, fényforrások, illetve a gépészeti elemeket. Illetve ezeket javasolt egy 5 C° feletti, száraz, zárt helyen tartani a tél folyamán.

Ezután a víztest minőségét kell felkészítenünk a téli időszakra. Ilyenkor be kell állítani a víz keménységét illetve a pH-értékét, amit vegyszerek segítségévek tudunk megtenni. A vízből vett minta alapján, addig kell adagolnunk a vegyszert, amíg a pH érték nem éri el a 7,2-7,4 értéket, illetve meg nem kapjuk a megfelelő vízkeménységet. Ha azzal találkozunk, hogy túl magas a víz keménysége, akkor érdemes lehet inkább a víztest egy részét friss vízzel feltölteni.

Medence téliesítése esetén a víz tisztaságáról se feledkezzünk meg, hiszen csak biológiailag illetve fizikailag is tiszta vízben tudjuk ezt megtenni. Ehhez használhatunk medenceporszívót vagy algásodás-gátlót is.

Következő lépés a téliesítő folyadék hozzáadása a vízhez, ami folyamatos kevergetés mellett kell megtenni. Ez a folyadék megakadályozza, hogy bármi lerakodás legyen, illetve oldatban tartja a víz keménységét okozó sókat is. Ezen felül pedig biztosítja a fémfelületek foszfátos védelmét illetve elkerülhetjük a korróziót is.

Ezután a homokszűrőt fogjuk felkészíteni a télre. Először a szűrőt kell megtisztítani, amit nemes egyszerűséggel átmossuk folyadékkal, ami megakadályozza a mikroorganizmusok elszaporodását. Illetve átöblítés után vízteleníteni kell a rendszert, hogy a tél során ne következzen be a fagyás.

A homokszűrő után jöhet a medence vizének leeresztése. Ha esetleg süllyesztett víztükrű medencénk van, akkor a szkimmer nyílás alá 10 cm-el kell leengedni a vizet.

Miután leengedtük a vizet, jöhet a csőrendszerek víztelenítése is a kötések lazításával. Nagyon fontos, hogy a csövekből az összes vizet le kell engednünk, hogy a fagyás által keletkezhető repedéseket elkerüljük.

Minden gépészeti elemet leszerelünk, mint például a szivattyú, ellenáramoltató, vegyszer adagoló, és szépen száraz meleg helyre rakjuk a téli időszak alatt.

Havas medence

A gépészeti elemek után elhelyezzük a fagytesteket kereszt vagy átlós irányban a víz felszínén. Ezek azért lesznek hasznosak számunkra, mert ezek veszik fel a víz tágulásából származó nyomást, amit nem a medence falának kell elviselnie. Mivel télen a víz felső részének 15-20cm-e meg tud fagyni, ezért a fagytestek szinte elengedhetetlen részét képezik a téliesítés folyamatának.

Tipp: Néha érdemes ránézni a medence jegére, és akár kicsit megmozgatni a fagytesteket, hogy összetörjük vele a vékony jeget, amivel tehermentesíthetjük a medence falát.

Utolsó lépésként pedig tanácsos letakarni a medence felületét takarófóliával. Ezek általában túllógnak a medencén és speciális vízzsákokkal tudjuk a szélei mentén lefogni. Na de miért is hasznos ezt rárakni a víz felszínére? Azért mert:

  • fényzáró, ami meggátolja az algák elszaporodását a vízben
  • védi a vizet a lehulló falevelektől és egyéb szennyeződésektől
  • megvédi a medence burkolatát az UV ellen fél évig
  • megakadályozza, hogy gyermekek beleessenek a medencébe
  • megakadályozza, hogy kisállatok essenek a vízbe a tél folyamán, pl. sün, mókus, cica, kutya
  • könnyebb dolgunk lesz a medence beüzemelésével tavasszal a kevesebb alga illetve szennyeződés kerül majd a vízbe.

Tipp: Föld feletti medencéknél úszó légpárnát használjunk ami a víz felszínén úszva, kitölti a medence vize és a téli védőtakaró közötti hézagot, amivel egy kissé domború felületet képez, melyről a csapadék könnyen elfolyik, így nem tud megülni a medence tetején. Így kisebb az esélye annak, hogy a súly kárt okozzon a medence szerkezetében. 

Lehet, hogy elsőre bonyolultnak tűnik a folyamat, viszont ez nagymértékben hozzá fog járulni ahhoz, hogy éveken át tudjuk élvezni a medencénk adta lehetőségeket.

Mivel már tapasztaltuk, hogy sokan olvassák úgy ezeket a cikkeket előre, hogy még nincs medencéjük, számukra javasoljuk, hogy szánják el magukat. A medence minden kertes házban óriási örömet okoz a gyerekeknek és az egész családnak remek szórakozás és kikapcsolódás. Be kell tartani pár apró szabályt, törődni vele és télire eltenni. Ha ezeket betartjuk, akkor hosszú évekre ki fog szolgálni a választott szabadidős szórakoztató eszközünk.

Kapcsolódó ötletek

Ha gondosan elvégeztük a kerti dísztavunk felkészítését a téli időszakra, nyugodtan kiélvezhetjük az ősz hátralévő részét.

Ahhoz, hogy a kerti gépeink és szerszámaink sokáig tudjanak szolgálni minket, fontos hogy külön figyelmet szenteljünk a karbantartásukra.

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!