H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Medence Tisztítása Házilag

Medenceépítés és karbantartás
Nehézség:
Idő: Kevesebb, mint 2 óra

A medence házilag történő tisztításáról és karbantartásáról olvashatsz bővebben ebben a cikkben!

Tartalomjegyzék
Medence Tisztítása Házilag
Tisztítás vagy tisztán tartás?
Medence tisztítása házilag - Lépések
Az algásodás megszüntetése

Medence Tisztítása Házilag

Amennyiben medencével rendelkezel, már biztosan rájöttél, hogy a legfontosabb és legnagyobb munkát igénylő feladat a medence tisztítása és tisztán tartása. Ha pedig most tervezel beruházni egy medencére, akkor pedig mindenképpen tudnod kell, hogy az odafigyelés és törődés is fontos része a medence használatának. Egy „medencés fiú” felfogadása erre a feladatra igen költséges lehet. Azonban van egy jó hírem! A medence tisztítása házilag is kivitelezhető, nincs szükség hozzá akkora szakértelemre és előkészületre, mint hirdetik. Csupán tüzetesen utána kell nézni a legfontosabb tennivalóknak! Szerencsédre én most összeszedtem számodra azokat a teendőket, amik feltétlenül szükségesek a medence tisztán tartásához. A medence téliesítéséről szóló bejegyzésünket is érdemes elolvasni.

Medence tisztítása házilag

Tisztítás vagy tisztán tartás?

Először is tudnod kell, hogy csak tisztán szeretnéd tartani, vagy valóban tisztításra van szüksége medencédnek!

Első körben viszont tisztáznunk kell, hogy más dolog a medence tisztán tartása és annak tisztítása is. Ez a két rész abban tér el egymástól, hogy a medence tisztán tartása egyfajta megelőzése annak, hogy a baktériumok, algák elszaporodjanak benne és nagyobb tisztításra, esetleg a teljes medence leeresztésére legyen szükség.

Először is kezdjük a medence tisztán tartásával, hiszen, ha ezt megfelelően végzed, csak magadnak teszel jót vele. A medence tisztítása házilag és annak tisztán tartása teljes mértékben kivitelezhető, nincs szükség túl nagy hozzáértésre.

Medence tisztítása házilag - Lépések

A medence tisztán tartásához szükséges feladatok felsorolása

  1. Mindig időben ellenőrizd a szűrőt, vagy szűrőket. A medence „szkimmere” vagy szűrőberendezése segít kiszűrni a vízből a nagyobb szennyeződéseket, piszkot, bogarakat, leveleket. Használj a belső szűrő takarításához tisztító szereket, amelyek segítségével még hatékonyabban tüntetheted el a lerakódott piszkot a szűrőrendszerből. Így elkerülhetsz különböző dugulásokat és ennek köszönhető az is, hogy nem alakul ki alga a medencében, hiszen folyamatosan frissül a víz. A szűrő takarításával megelőzhető továbbá a medence „behomályosodása”. Ehhez még szükség van porszívózásra is.
  2. Tartsd egyensúlyban a víz klórtartalmát. A klórnak köszönhetően a vízbe hulló bogarak elpusztulnak, illetve a baktériumok sem tudnak elszaporodni. A klórszükségletet befolyásolhatja a napsütés, eső és különböző környezeti hatások. Az átlagosan előírt mennyiség, amit érdemes tartani a 30-50g. (A klór csomagolásán feltüntetett mennyiséget kövesd!)
  3. Állítsd be a pH-értéket! Kapható ehhez használatos pH teszt, amely kimutatja, hogy túl sok/kevés vagy éppen megfelelő a pH-értéke medencédnek. Az optimális érték 7.2-7.8 között mozog. Ami 7.0-nál alacsonyabb, a víz túlságosan savas, 7.8 felett pedig túl lúgos. Mindkettő eltérés homályos vizet eredményez!
  4. Tisztítsd a vizet. Amennyiben már homályos, vagy algás, úgy algaölővel tudod kezelni. A tisztításhoz hozzátartozik a rendszeres porszívózás is. Ezt te is könnyedén el tudod végezni. Tisztítás után a medencét szükséges visszamosatni, hogy a felporszívózott, szennyeződött víz megfelelően eltávolításra kerüljön a rendszerből.

Amennyiben pedig megtörtént a baj és túlságosan elszennyeződött a medence, úgy tisztításra van szükség. Lássuk tehát, hogyan oldható meg az algásodás problémája, vagyis a medence tisztítása házilag.

Az algás víz az algásodás elején még visszafordítható a megnövelt vízforgatási idővel és klórozással. Azonban, ha nincs megfelelően cserélve a víz ez idő alatt, egy idő után már úgymond „átbillen”, és nem lesz elegendő a klórozás. Ilyenkor szükséges sokkolni a vizet (lökésszerű klórozás). Ez egy megnövelt mennyiségű klórozást jelent a vízben, majd szintén szükséges növelni a forgatási időt.

3 féle alga típust különböztetünk meg. Zöld alga, amely a kezdeti szakaszban jelentkezik és a legsűrűbb (ezt is a legkönnyebb kezelni) megjelenési formája, majd a sárga alga, amely ritkábban előforduló jelenség, valamint a fekete alga, amelyet csupán vegyszer alkalmazásával nem lehet eltüntetni.

Algás medence

Az algásodás megszüntetése

Amennyiben elkezdett a medence vize algásodni, úgy kövesd ezeket a lépéseket!

Hogyan távolítsd el az algát?

  1. Először is végezz kémiai tesztet, hogy egyensúlyba hozhasd a vízben lévő mennyiségeket.
  2. Ezután „sokkolni” kell a vizet, egy erre a célra készített vegyszerrel vagy klórral.
  3. Takarítsd le a medence faláról az algát.
  4. Önts a vízbe algaölőt, figyelve az arányokra.
  5. 24 órán át működtesd a vízforgatót.
  6. Visszamosatással távolítsd el a rendszerben lévő halott algát.

A medence tisztítása házilag tehát teljes mértékben megoldható, különösebb előképzettség nélkül is. Csupán a megfelelő eszközökre van szükséged és követned az itt leírtakat! 

Kapcsolódó ötletek

Medenceépítés és karbantartás

A medence egyik legfontosabb kiegészítője a medence fűtés, amely nagymértékben befolyásolja és növeli komfortérzetünket, amikor nagyban fürdőzünk egy gyönyörű nyári napon. 

Idő: Kevesebb, mint 2 óra
Medenceépítés és karbantartás

Ahhoz, hogy tényleg felhőtlenül és gondtalanul tudjuk élvezni a medence adta lehetőségeket, kellő figyelmet kell szánnunk annak tisztán tartására.

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!