H-P: 8:00-16:00

+36-1-323-77-21

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

yato aug

Medence Vegyszerezése - 5 Tipp

Medenceépítés és karbantartás
Nehézség:
Idő: Kevesebb, mint 2 óra

Ahhoz, hogy tényleg felhőtlenül és gondtalanul tudjuk élvezni a medence adta lehetőségeket, kellő figyelmet kell szánnunk annak tisztán tartására.

Tartalomjegyzék
Medence Vegyszerezése
Medence vegyszerezése az alga ellen
Ez fog történni, ha nem figyelsz a medence vegyszerezésére
Algásodás elleni szerek
 „Mi van, ha már elkéstem? Teljesen zöld a medencém!”
A medence vegyszerezése házilag
Összegzés - medence vegyszerezése

Medence Vegyszerezése

Ahhoz, hogy tényleg felhőtlenül és gondtalanul tudjuk élvezni a medence adta lehetőségeket, kellő figyelmet kell szánnunk annak tisztán tartására. Minden medence nagyon könnyen bealgásodik, ha nincs megfelelően tisztítva, ami igazából a kórokozók melegágya is lehet, illetve a gépészet meghibásodását is okozhatja. A medence vegyszerezése igazán hálás feladat.

Sokak megvalósulatlan álma a medence, főleg hogyha annyira szerencsések vagyunk, hogy kertes házban élünk. Nyáron nincs is jobb dolog, mint az óriási kánikulában belecsobbanni a hűs vízbe, hiszen mindenkinek jól esik a csobbanás, illetve a gyerekek számára is a legszuperebb időtöltés. Ahhoz viszont, hogy tényleg felhőtlenül és gondtalanul tudjuk élvezni a medence adta lehetőségeket, kellő figyelmet kell szánnunk annak tisztán tartására. Minden medence, ha nincs megfelelően tisztítva, nagyon könnyen bealgásodhat, ami igazából a kórokozók melegágya is lehet. Olvasd el bejegyzésünket, hogy megtudd, hogyan zajlik a medence vegyszerezése házilag.

Medence vegyszerezése az alga ellen

Ezek az algák egyébként vízben élő élőlények, amik fotoszintetizálnak. A fotoszintetizálás menete, azaz hogy a növény a fényelnyelő anyag által illetve klorofill segítségével a zöld növényi részekbe fényenergiát fog felvenni, és ezzel különböző szerves anyagot tud majd előállítani. Tehát ahogy látjuk, fény nélkül ez a folyamat nem működik és nem tudnának életben maradni. Mivel a medence tökéletes hely arra, hogy ez a folyamat végbe tudjon menni, így valóban nagy figyelmet érdemes fektetni a karbantartásra, a medence vegyszerezésére, algátlanítására.

Algás medence

Ez fog történni, ha nem figyelsz a medence vegyszerezésére

Ahogy már fent említettük, nagyon könnyen el tud szabadulni az alga a medencében, ezért nagyon fontos, hogy elég figyelmet szánjunk a tisztításra, mivel nagyon könnyen meg tudnak telepedni a különböző szennyeződések és kórokozók, ami senki számára nem kellemes. Ha belegondolunk mennyire gyakori az, hogy a levelek belehullanak a vízbe, a szél felkapja a homokot és belehordja a medencébe, a beleesett bogarakról, rovarokról nem is beszélve. És ezek csak a leggyakoribb példák, amitől szennyeződik a medencénk. Ezekről mind nekünk kell gondoskodni.

Ha ezekre nem szánunk kellő figyelmet, akkor először azt lehet észrevenni, hogy opálosodni kezd a víz, majd idővel egyre homályosabb, koszosabb foltokkal fogunk találkozni. Végül pedig megjelennek az algák, amitől a víz bezöldül és zavarossá fog válni. Gondoljunk csak bele, ilyen vízbe senki sem fog szívesen belemenni.

Algásodás elleni szerek

A legjobb védekezés az algák ellen a folyamatos tisztítás és az algásodás elleni vegyszerek használata. Ezek a vegyszerek kifejezetten a medencében előforduló algák és n9vények megelőzésére, vagy kezelésére lettek kitalálva. Ezek a vegyszerek leginkább kvaterner ammónium-vegyületek, amelyek különböző minőségben beszerezhetőek (habzó, erősen habzó vagy nem habzó verzió). Használat előtt érdemes a medence klórértékén is emelni (50m3 vízhez a megfelelő triklór az kb. 250 g.), mivel ezzel is elősegítjük az algák elszaporodásának a megakadályozását.

Mivel az algák nagyon szeretik a napos részeket a medencében, ezért nagyon figyeljünk, hogy nem kezdődött-e már el bármilyen fajta zöldülés ezeknél a területeknél, hiszen még a megfelelően karbantartott medence tulajdonosok is találkozhatnak ezekkel a növényekkel.

Sokszor előfordul, hogy a hirtelen beütött kánikula alkalmával a fülledt, meleg időben szépen elkezdenek megjelenni a zöldes részek a medence falain. Az egyik ok, amiért megjelenhetnek az algák, az a túl rövid átforgatási időtartam, vagy akár a holt sarkok, amit nem teljesen tud a rendszer átforgatni és tisztítani. Érdemes néha ránézni a fúvókákra is, hogy nem szükséges-e átmozgatni őket máshova, vagy nem dugultak-e el. Illetve azt is fontos tudni, hogy nem csak nagyon melegben tudnak az algák szaporodni, hanem alacsony hőmérsékleten is, viszont akkor érthető módon kicsit lassabban.

 „Mi van, ha már elkéstem? Teljesen zöld a medencém!”

Pánikra semmi ok, nem szabad kétségbe esni, még akkor sem ha már nagy bajban vagyunk. Érthető módon elég rémisztő látvány tud lenni egy zöld medence, de ez nem azt jelenti, hogy nem lehet megmenti, és lemondhatunk a nyári fürdőzésekről. Viszont azt semmiképp se felejtsétek el, hogy a tisztítás miatt pár napot mindenképp ki kell hagyni, hogy valóban megfelelő minőségű legyen újra a víz.

Annak ellenére, hogy rosszul fest a helyzet, nem biztos, hogy a teljes vizet ki kell cserélni, hanem létezik egy olyan megoldás, amit úgy hívünk, hogy vegyszeres sokk.  Ehhez a már említett és jól bevált klór fog hozzájárulni, amit jelen esetben sokkal nagyobb mennyiségben kell majd használni. Általában azzal érdemes számolni, hogy 8-10g/ liter, ami már tényleg segít legyőzni az algákat. Illetve hasznos lehet még pelyhesítőt is bevetni, hogy még a mikró szennyeződések se meneküljenek meg tőlünk.

Természetesen azt javasoljuk, hogy próbáljuk nem megvárni, amig egy ilyen katasztrofális élményben lesz részünk. Sokkal kisebb problémánk és energiabefektetéssel fog járni, ha mindig kicsit odafigyelünk a medencére és nem utólag kell az óriási problémát elhárítani. Illetve az egész nyáron át tartó zavartalan és gondtalan fürdőzés minden figyelmet megér.

Algás medence vegyszerezése

A medence vegyszerezése házilag

Ha házilag szeretnénk megoldani az algák eltávolítását, akkor először is nagyon fontos, hogy mindig megfelelő átforgatási idővel működtessük a vízforgatónkat. Ez szinte az alapja annak, hogy minél kisebb esély legyen arra, hogy a medencénk elszennyeződik. Sokszor szeretnénk spórolni az árammal, és ilyenkor szokott előfordulni, hogy lejjebb csavarjuk a forgatási időt, ez viszont lehetőséget ad az algák számára, hogy szépen lassan megjelenjenek a vízben, főleg a nehezen hozzáférhető részeken, illetve sarkokban.

A vízforgatás mellett a kefés tisztítást is rendszeresen javasoljuk. Ezzel akár a láthatatlan moszatok is el lehet távolítani a vízből, vagy akár csak megsértjük a növények felületét vele, ami által a vegyszeres kezelés sokkal hatékonyabb lesz és könnyebben lesznek megsemmisíthetők. Így az elpusztult részeket maga a szűrő fogja felfogni, amit a legközelebbi visszamosással el is tudunk távolítani.

Nagyon fontos, hogy a szükségesnél sose legyen kevesebb a fertőtlenítőszer!

Nézzük tehát, hogy mire érdemes odafigyelni az algásodás elkerülése végett:

  • algaölőt és pelyhesítőt csak akkor használj, ha már algás a vized, és már lebegő kosz van benne.
  • az elején érdemes algaölőt kicsit belerakni megelőzésként, viszont folyamatosan teljesen felesleges.
  • Ami viszont mindenképp kell: első sorban egy pH beállítás, majd ezután egy sokkoló klórozás gyors klórral, némi algaölő megelőzésként (A klórsokk az, mikor hirtelen megemeljük a klórtartalmat 3 mg/l-re)
  • Utána már csak a ph szintet kell ellenőrizni és folyamatosan klórozni, forgatni
  • Illetve érdemes még úszó klórozóba lassú klórtablettát tenni

Tiszta medence

Összegzés - medence vegyszerezése

Összegezve tehát sose hanyagoljuk el a medencénk vizét, mert csak akkor fogjuk tudni felhőtlenül élvezni a medence adta lehetőségeket. Ha viszont már úgy látjuk, hogy elkezdett zöldülni, vagy már nagyon rossz a helyzet, akkor se essünk kétségbe, mindenre lehet megoldást találni. Reméljük tudunk segíteni abba, hogy akár otthon házilag hogyan tudjátok felvenni a harcot az algákkal és a nem kívánt szennyeződésekkel. Mindig nagyon figyeljetek oda a pH értékre, használjatok klórt illetve az algaölő és a pelyhesítő is mindig nagyon jó szolgálatot tesz.

Ha vége a nyárnak, és egész szezonban lelkiismeretesen gondoskodtunk a medence vegyszerezéséről, a fagyos napok közeledtével érdemes a medence téliesítéséről is gondoskodni, hogy következő nyáron is csobbanhassunk. 

Kapcsolódó ötletek

Idő: Teljes délután
Medenceépítés és karbantartás

Ne sajnáljuk az időt a megfelelő karbantartásra, különben kertünk éke inkább csak bosszúságot fog okozni.

Idő: Kevesebb, mint 2 óra
Terasz, erkély, kerti pihenő és árnyék

Egy minőségi napvitorla felszerelése, felhelyezése nem csak az árnyékolás szempontjából fontos, de ha szépen van rögzítve, akkor nagyon esztétikus látvány is, elhozza a “beach” hangulatot.

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!