H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Kerti Gépek Téliesítése

Karbantartás
Nehézség:
Idő: Teljes délután

Ahhoz, hogy a kerti gépeink és szerszámaink sokáig tudjanak szolgálni minket, fontos hogy külön figyelmet szenteljünk a karbantartásukra.

Tartalomjegyzék
A kerti gépek téliesítése, szerszámok téli karbantartása miért fontos?
A kerti szerszámok téliesítése
A kerti gépek téliesítése
A kerti gépek között az egyik legfontosabb, a fűnyírók téliesítése
Egy másik kerti gép téliesítésének teendői – a láncfűrész tél előtti átvizsgálása
Kerti gépek téliesítése benzines motorok esetén
A benzin leeresztése kerti gépek téliesítése során
Konzerváló adalékok használata kerti gépek téliesítése közben
Kerti szerszámaink, gépeink téliesítésével felkészülten várhatjuk a tavaszt!

Amint beköszönt az ősz és lassan végzünk az őszi kerti munkákkal, a téli növényvédelemmel, a kerti tó és az öntözőrendszer téliesítésével, itt az idő hogy a kerti gépek téliesítése is elkezdődjön , ezek is pihenőre mennek egy időre, aztán tavasszal újra munkába állnak majd. Ezekre az eszközökre is rá kell szánni a figyelmet és egy kis gondoskodást, meg persze kitalálni a téli tárolóhelyüket, mert ha nem figyelünk rájuk, tavaszra kár keletkezhet bennük, a nyirkos, fagyos idő és a gondatlan tárolás megteszik a hatásukat.

A kerti gépek téliesítése, szerszámok téli karbantartása miért fontos?

Ennek több oka is van. A kerti szerszámok és kerti gépek küldetése a kerti munkák befejezésével véget ér a következő szezonig. A szerszámokat, a gépeket át kell nézni, ha kell javítani vagy bármilyen alkatrészt cserélni, azt érdemes ilyenkor, a szezon végén megtenni, és nem tavasszal kapkodni, mikor már használni kellene, de várni kell alkatrészre vagy szakemberre a javításhoz. A kerti szerszámokat, gépeket megtisztítva, átnézve kell eltárolni, a benzines gépekből a benzint leengedni, mivel romlandó.

A kerti kéziszerszámok tárolásához választhatunk a műhelybe, garázsba praktikus falra szerelhető univerzális tartókat például a Hechttől, melyek segítenek a praktikus tárolásban, és az eszközök szárazon maradnak, nem egy nyirkos sarokban egymásra dobálva rongálódnak.

Láncfűrész téliesítése

A kerti szerszámok téliesítése

Kerti szerszámainkat, eszközeinket a kerti munkák befejezése, az utolsó használat után alaposan tisztítsuk le meleg vízzel. Csak tiszta szerszámot tegyünk el télre, ráadásul lemosott állapotában látni, van -e sérülése, lehet-e javítani vagy cserélni szükséges -e?

A lemosás közben a fémrészeit az eszközöknek erősebb kefével, ha kell akár drótkefével is dörzsöljük át, majd a lemosás után töröljük a szerszámokat szárazra, majd nézzük át az esetleges hibákat. Lehet, hogy kitört 1-2 foga, esetleg kiesett csavar, vagy a szerszámnyél repedt végig, szálka áll ki belőle stb.

Ha javítani szükséges és el is tudjuk végezni, tegyük meg mielőtt téli pihenőre küldjük az eszközt, és nézzük meg azt is, hogy kellően éles -e, ha kell vigyük köszörűshöz vagy végezzük el mi magunk az élezést például fenőkővel.

Legvégül egy olajos ronggyal kenjük át a fém részeket, hogy ne rozsdásodjanak, a fafelületeket viasszal védhetjük télre. A legjobb, ha fűtött, száraz helyet tudunk számukra kialakítani a téli tároláshoz, de figyeljünk arra is, hogy semmiképpen ne legyenek útban, de okozzanak sérülést, balesetet amikor kerülgetni kell ezeket. 

A kerti gépek téliesítése

A kerti gépeinket is alaposan tisztítsuk meg a téli pihenő előtt. Ezután töröljük szárazra, vagy tegyük ki napos helyre pár órára, hogy mindenképpen kiszáradjanak mindenhol, ezzel megelőzzük a rozsdásodásukat. Nézzük át a berendezéseket, hogy van -e működésbeli, vagy bármilyen látható hibájuk, ha kell rendeljünk hozzájuk alkatrészt és javítsuk meg vagy javíttassuk meg. Nem érdemes ezt tavaszra hagyni, hiszen mikor jön a jó idő, máris kedvet kapunk a kert rendezéséhez, kell az ágvágó, a fűnyíró, és nem akarunk/tudunk várni alkatrészre vagy szervizre. Ősszel ugyanakkor van idő megrendelni, beszerelni, ha kell valamilyen alkatrész és nyugodt szívvel tehetjük el tavaszig, tudjuk, hogy csak használni kell majd!

A kerti gépek között az egyik legfontosabb, a fűnyírók téliesítése

Fűnyíróink esetén a késeket élezzük meg, a légszűrőt pedig tisztítsuk ki. A mozgó részeket, mint a kerékcsapágy, gázkar, indító rúd gyantamentes olajjal kenjük át. Az olaj nem kerülhet a motor és hajtómű részeire. A burkolatot lefújhatjuk impregnáló sprayvel is, ez segít a műanyagnak jobban ellenállni az UV sugaraknak nyáron, és a fényét, színét is visszaadja.

A kerti gépek esetén is nagyon fontos, hogy megtisztítsuk mielőtt elrakjuk ezeket, hiszen sár, fűnyesedék, egyéb lerakódás lehet rajtuk, ami a tél folyamán károsítaná a gépet.

Elfagyott fűnyíró

Egy másik kerti gép téliesítésének teendői – a láncfűrész tél előtti átvizsgálása

A láncfűrészek esetén is tisztítsuk ki a légszűrőt, egyes esetekben sűrített levegővel is megtehetjük, de ha filc anyagból van, ott cserélni szükséges. A láncot nézzük át, kell-e élezni a gépet? Ha új láncot kell hozzá vásárolni, legalább egy éjszakára áztassuk olajba, mielőtt felhelyezzük a gépre. A gépet kívülről is töröljük át, a fogó része semmiképp ne maradjon olajos, csúszós.

Kerti gépek téliesítése benzines motorok esetén

Van egy nagyon fontos tényező, amit nem szabad elfelejteni, ha benzines kerti gépeket használunk, hogy a benzin meg tud romlani! Emiatt két lehetőségünk van, hogy tavasszal is induljon a gépünk:

1/ Eresszük le a benzint

2/ Használjunk konzerváló adalékot

A benzin leeresztése kerti gépek téliesítése során

A legbiztosabb megoldás, ha télre benzines gépeinkből leeresztjük a benzint, a maradékot pedig kijáratjuk a karburátorból. Ehhez az alábbiak szerint járjunk el:

  • Beindítjuk a gépet és megvárjuk amíg kellően bemelegszik, szívató nélkül működik. 
  • Ha van a gépen benzincsap, azt elzárjuk. 
  • Ha nincs benzincsap, leállítjuk a gépet, és kiöntjük a maradék benzint. 
  • Ezután újra beindítjuk a gépet, és addig járatjuk teljes gázon, míg le nem fullad a motor, így a karburátorban lévő benzin maradék is felhasználásra kerül.

Konzerváló adalékok használata kerti gépek téliesítése közben

Vannak olyan kerti gépek, melyekből méretük, súlyuk esetleg kialakításuk miatt nehézkes lenne kiönteni az üzemanyagot. Ha nem tudjuk, vagy nem könnyű megoldani, esetleg nem szeretnénk a benzint leereszteni, használhatunk speciális adalékot is, mely a benzint konzerválni tudja. A legtöbb benzinmotoros gép gyártójának saját ajánlása van erre vonatkozóan. Ezekhez termékenként ajánlott adagolás létezik, de sok esetben egy kis adalék, ami nagyjából 1 dl, akár 10 liter benzint is képes konzerválni akár 3-5 évre is. Ez akkor is jól jöhet, ha valamilyen oknál fogva hosszú időre akarjuk eltenni a benzines gépet.

Elfagyott cserép

Kerti szerszámaink, gépeink téliesítésével felkészülten várhatjuk a tavaszt!

A kerti szerszámok, berendezések beszerzése komoly anyagi kiadással jár, fontos, hogy vigyázzunk rájuk, és minél tovább szolgálják ki az igényeinket. Az eszközök tisztítása, karbantartása és megfelelő tárolása egyaránt magában foglalja a télre történő felkészülést. A gondos figyelmet meghálálják az eszközök és biztosak lehetünk benne, hogy tavasszal gond nélkül használhatjuk majd azokat, nem kell alkatrész vagy javítási lehetőség után, esetleg vadonatúj eszköz után kutatnunk. Ezzel időt és pénzt spórolunk magunknak. Amint a kertünk téli álomba szenderül, a gépeket, szerszámokat is gondosan készítsük fel a télre és tegyük el pihenni a garázsba, fészerbe. A kerti gépek téliesítése a késő ősz egyik legfontosabb feladata.

Kapcsolódó ötletek

Idő: Teljes délután
Kertgondozás és haszonnövények

Az öntözési időszak végének beálltával minden esetben fontos feladat az öntözőrendszer téliesítése

Idő: Teljes délután
Kertrendezés és dísznövények

Ha gondosan elvégeztük a kerti dísztavunk felkészítését a téli időszakra, nyugodtan kiélvezhetjük az ősz hátralévő részét.

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!