Őszi Kerti Munkák
Módosítva: 2024. május 31.
Létrehozva: 2022. május 12.

Őszi Kerti Munkák

Nehézség:
Idő: Teljes délután
Helyszín: Kert

Rengeteg a tennivaló a kertben ősszel (is), de azért az őszi kerti munkák elvégzése közben mindig iktassunk be egy kis pihenőt, amikor élvezhetjük az őszi kert nyújtotta csodát. 

Tartalomjegyzék
 1. Őszi kerti munkák a napsütéses, meleg nyár után
 2. Kezdődjenek a virágoskerttel és a veteményessel az őszi kerti munkák!
 3. Őszi kerti munkák- folytassuk a pázsittal, metszéssel, gyümölcsfák, bokrok, cserjék ültetésével!
 4. A lombhullás, levélgyűjtés, komposztálás – az őszi kerti munkák következő feladata
 5. Már csak néhány fontos teendő maradt
 6. Élvezzük az őszi kertet!

Őszi kerti munkák a napsütéses, meleg nyár után

Rengeteg a tennivaló a kertben ősszel (is), de azért az őszi kerti munkák elvégzése közben mindig iktassunk be egy kis pihenőt, amikor élvezhetjük az őszi kert nyújtotta csodát. Napközben, mikor még kisüt a nap, üljünk le félórára, szívjuk be a napfényt, a kellemes, hűvösebb levegőt, olvassunk, igyunk meg egy teát, kávét. Az őszi kert látványa teljesen más, mint nyáron, már más a levegő illata és a napsugarak is másként csillannak meg a növényeken.

Az őszi évszak beköszöntével rengeteg tennivalót ad egy kert, legyen az díszcserjés, virágos, vagy akár zöldséges, gyümölcsös, az őszi kerti munkák minden kertben esedékessé válnak. A kert álomba szenderülése előtt sok mindent el kell végezni szeptembertől novemberig, hogy felkészülten várjuk a következő tavaszt.  A talaj, az évelő növények és az egész kert ilyenkor készül fel a következő tavaszra és nyárra, hogy újra megmutassa csodálatos, életteli oldalát. Most minden segítséget igyekszünk megadni Nektek az őszi kerti teendőkhöz, lássatok bátran neki, vonjátok be a családot, programnak és testmozgásnak sem rossz!

A nyári hónapok remélhetőleg minden kerttulajdonosnak adtak lehetőséget pihenésre is, amikor élvezhették a napsütést, esténként grillezést a barátokkal, családdal, csobbanást a medencében, vagy olvasást az árnyékban. Mindeközben a gondozott kert ellátott bennünket zamatos zöldségekkel és gyümölcsökkel, élveztük a szépségét, a virágok illatát, a zöldellő gyep látványát. Persze akadt nyáron is tennivaló, öntözni például rendszeresen kellett, kivéve, ha öntözőrendszer segített benne, na meg persze volt még fűnyírás, gyomlálás is.

Ha virágoskertünk van, az őszi kerti munkákat érdemes itt kezdeni, mert a zöldségek, gyümölcsök között még vannak, amik teremnek és betakaríthatóak később, szeptemberben, októberben, mint a paprika, paradicsom, káposzta, alma, körte, szilva.

Őszi kert

Kezdődjenek a virágoskerttel és a veteményessel az őszi kerti munkák!

Az ágyásokból húzzuk ki az egynyári virágokat és vágjuk vissza az évelőket, hogy a fagy ne károsítsa őket. Az egynyáriak után felszabadult helyekre ültethetünk akár kétnyáriakat is, de ha szeretjük és van hely, ilyenkor a sóska, spenót, retek, saláta vagy mák is válthatja őket. Az elburjánzott évelőket szedjük ki, és több darabra szedve, több helyre ültessük szét. Szerezzük be a virághagymákat (bár lehet, hogy leveleik elhullása után eltároltuk száraz, hűvös helyen), tulipánokat, nárciszokat, bármelyiket, amelyre kora tavasszal már vágyunk és az ősz folyamán ezeket is ültessük el. A hidegre érzékeny növényeket tövüknél fedjük be mulccsal, a rózsákat homokkal érdemes betakarni.

Takarítsuk be a sárgarépa, petrezselyem, cékla, a téli retek és a torma termésünket. Ezek tavaszig eltarthatóak pincében, vagy fagymentes helyen nyirkos homokba rétegezve.

Amikor minden zöldséget betakarítunk, a szárakat, gazt, gyűjtsük komposztba, vagy a felásás során temessük a föld alá, hogy tápanyaggal lássa el a talajt. Amikor a kiürült ágyások talaját ássuk, minél mélyebben kell fellazítani a gyomirtás, csapadékvíz tárolás céljából.

Őszi kerti munkák- folytassuk a pázsittal, metszéssel, gyümölcsfák, bokrok, cserjék ültetésével!

Figyeljünk, hogy a talaj kellőképp laza legyen és tápanyagban dús, amikor az új gyümölcsfákat, cserjéket, örökzöldeket ültetjük. Október körül a napközbeni meleg még kedvez a gyökerek fejlődésének, megerősödésének. Figyeljünk, hogy földlabdás növényeket ültessünk. Ha körültekintőek vagyunk, tavasszal erőteljes lombfakadás lesz a jutalmunk.

A meglévő fáink, bokraink metszése nagyon fontos, a megbetegedett, sérült, elhalt ágakat, gallyakat mindenképp el kell távolítani. Ha túl dús a növény, érdemes ritkítani, ez előnyére lesz, hiszen a középső része is levegőhöz és fényhez jut ezáltal. Nézzünk utána melyik fajtának milyen igénye van.

 A fűféléket tövig vissza kell nyírni, az örökzöldeket, tujákat is megnyírni, hogy tömöttek legyenek, nehezebben nyomja el az ágait télen a hó.

A füvet október végén nyírjuk le utoljára, 5-6 cm magasságban meghagyva. A gyepből előtte irtsuk ki a gyomokat, és gyepszellőztetővel lazítsuk fel a talajt (például Einhell talajlazító és fűszellőztető), mivel már valószínűleg túl tömött, tápanyaghiányos. Ezután szarvasmarha trágyával, komposzttal vagy műtrágyával szórjuk meg, dolgozzuk be.

A lombhullás, levélgyűjtés, komposztálás – az őszi kerti munkák következő feladata

Amikor elkezdődik a lombhullás, a levelek összegyűjtése nemcsak a kert tisztasága szempontjából, de a gombásodás féken tartása miatt is fontos. Érdemes késő őszi permetezést használni, alaposan, bőséges lével. A lehullott leveleket ajánlott komposztálni, a komposzt később nagyon jól hasznosítható.

A komposztálót megépíthetjük magunk is, vagy vehetünk komposztáló edényt is, a lényeg, hogy legalább 1 m3 legyen. A komposztálónak sem az erős napsütés, sem az állandó nedvesség, csapadék nem tesz jót, az elhelyezésénél erre figyeljünk.

A levelek begyűjtése a lombhullás időszakában nem kis feladat, akár naponta többször át lehetne menni a kerten, és akkor is lenne begyűjteni való lehullott levél. Nagy segítség lehet az őszi kerti munkák során egy jó kis lombszívó, ha nem akarunk folyton gereblyézni, sepregetni.

Még tél előtt a komposztálóban összegyűlt szerves anyagokat alaposan át kell keverni, hogy tavaszig érett komposzt keletkezzen, mely valóban alkalmas a talaj termőképességének fokozására.

Őszi lombszívás

Már csak néhány fontos teendő maradt

 • ha van kerti tó a kertben, téliesítsük, engedjük le a vizet, a halakat elhelyezéséről gondoskodjunk, a szivattyút, elektromos berendezéseket tegyük el fagymentes helyre
 • ha a teraszon citrusfélét, leandert tartottunk nyáron, vigyük fagymentes, lehetőleg 4-6 fokos helyre, de kapjanak fényt
 • a kertbe helyezzünk el madáreleséget a téli időszakra és mindig töltsük újra
 • a kerti csapot zárjuk le, a locsolótömlőt és tartozékait tároljuk el fagymentesen
 • a reggeli csípős időjárás beköszöntével a balkonnövényeket vigyük be
 • a kerti szerszámokat, fűnyírót, locsolókat, vödröket vigyük be a fészerbe, vagy pincébe
 • amikor időnk engedi, és megyünk bele a télbe, karbantarthatjuk a gépeket, élezhetjük az eszközöket, igazíthatunk a gereblyén, ha már lötyög, egyszóval mindig lehet találni tennivalót, akkor is, amikor kint már nem tevékenykedünk. Rengeteg hasznos dolgot megcsinálhatunk a téli időszakban, amit bent, fedett helyen is el lehet végezni

Élvezzük az őszi kertet!

Rengeteg a tennivaló a kertben ősszel (is), de azért az őszi kerti munkák elvégzése közben mindig iktassunk be egy kis pihenőt, amikor élvezhetjük az őszi kert nyújtotta csodát.  Napközben, mikor még kisüt a nap, üljünk le félórára, szívjuk be a napfényt, a kellemes, hűvösebb levegőt, olvassunk, igyunk meg egy teát, kávét. Az őszi kert látványa teljesen más, mint nyáron, már más a levegő illata és a napsugarak is másként csillannak meg a növényeken.

Délután, esténként még összehozhatunk egy pulcsis barbecue-t, mert a tél beálltával jó darabig nem lesz rá lehetőségünk. Minden kerttulajdonos megérdemli, hogy ne csak a munka jusson osztályrészül a kertből, hanem élvezze is a természet szépségeit, a kert adta örömöket, a szabadságot. Amíg tart a jó idő, belevághatunk egy kerti szaletli, pavilon elkészítésébe is!

Ha ismét eljön a tavasz, készülj fel időben a legfontosabb kora tavaszi kerti munkára, amelyet már februárban is elkezdhetsz, áprilisban pedig jöhet az igazi munkadömping!

Kapcsolódó ötletek