H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Fűnyíró Tavaszi Karbantartása

Kerti gépek és kéziszerszámok útmutató
Nehézség:
Idő: Kevesebb, mint 2 óra

 Hosszabbítsd meg kerti gépeid élettartamát megfelelő karbantartással! Videós útmutató.

Tartalomjegyzék
Fűnyíró Tavaszi Karbantartása
Eszközök, amelyek a segítségünkre lesznek a fűnyíró karbantartása során
Hogyan és milyen lépésekben tisztítsuk a fűnyírónkat
Fűnyíró gyertyacsere

Fűnyíró Tavaszi Karbantartása

Eszközök, amelyek a segítségünkre lesznek a fűnyíró karbantartása során

Az elektromos fűnyíróknál igazából a legfontosabb ellenőrizendő pont a késélezés. Ott maga a vázszerkezet tudniillik műanyag, és munkavédelmi okokból, ott igazából túl bonyolult karbantartási műveleteket nem kell végeznünk. Azért is fontos, otthon elvégezni a kisebb szervízt a fűnyírónál, mivel nagyjából az az összeg, amit úgymond ezekre a javító szerszámokra, felszerelésekre be kell fektetni az nagyjából az első szezon általános szervizköltségén már meg is térül számunkra.

Nézzük, hogy melyek azok az eszközök, amikre szükségünk lesz a megfelelő karbantartás érdekében:

Első és legfontosabb a megfelelő benzines fűnyíróba való motorolaj. A legegyszerűbb módja, ha nem szeretnénk nagyot hibázni, hogy milyen fajtát kell választanunk a fűnyíróba, akkor lehet kapni univerzális kenőanyagot, amit tökéletes erre a felhasználásra. A következő eszköz, amit használnunk kell, az maga az olaj leszívásához használandó kézi olajszivattyú berendezés, amihez tartozik egy szilikon slag is, ezt kell majd bedugni a fűnyíró tartályába és a kis pumpa segítségével tudjuk majd leszívni a használt motorolajat. Ez nagyon fontos lépés, hiszen a téli álom folytán, ha tisztítás nélkül akarjuk elindítani a fűnyírót, sajnos nem fog működni és még akár nagyobb problémát is okozhatunk magunknak, ha nem tisztítjuk ki.

Amit még használunk a karbantartási lépések során az egy fenőkő, amivel a pengéket tudjuk megélezni, mivel nem feltételezhetjük azt, hogy minden háztartás rendelkezik elektromos köszörűvel. Érdemes lehet még egy általános tisztítókefét is magunkhoz venni, hiszen bármikor találkozhatunk kisebb nagyobb koszos felülettel, amit érdemes letakarítani. Illetve nem utolsó sorban pedig egy benzin tárolására alkalmas kis dobozt, üveget is szerezzünk be, amiben a légszűrőt tudjuk majd megtisztítani. A motorolaj beöntéséhez pedig egy töltőcső segítségét tudjuk majd kérni. Végezetül pedig egy gyertyakulcs is társunk lesz majd, amivel a gyújtógyertyát ki lehet szedni és ellenőrizni.

Hogyan és milyen lépésekben tisztítsuk a fűnyírónkat

Először is kezdjük a légszűrő tisztításával, vannak olyan robbanómotoros gépek, amelyik lamellás légszűrővel van ellátva, a legtöbb pedig szivacsos módszerrel van felszerelve. A lamellás verziót úgy tudjuk kitisztítani, hogy fogjuk, kivesszük, majd kompresszor segítségével átfújjuk (levegővel), ha pedig nagyon a végét járja, akkor érdemes kicserélni. Ha viszont a szivacsos verziónk van, akkor örüljünk mert ez a verzió örökéletű is lehet. Évente többször is ajánlott 2-3 havonta tisztítani. Szivacsos verzió esetén, mindössze távolítsunk el a szűrőt és jól mossuk át benzinben és minden felesleges koszt távolítsunk el róla. Jól csavarjuk ki belőle a benzint, hagyjuk megszáradni, majd helyezzük vissza a helyére.

Tartsuk észben, hogy mikor elrakjuk a nyári, őszi használat után a fűnyírót, nagyon fontos, hogy vagy teljesen használjuk el az összes benzint, ami a tartályban van, vagy mindenképp teljesen szívjuk le, mielőtt elrakjuk több hónapra állni. Több okból is fontos, egyrészt nem poshad bele a gépbe a benzin, illetve pedig a benzin káros lehet a gumianyag alkatrészére a szerszámnak. A porlasztón is van egy csavarezt se felejtsük el első használat előtt kitekerni és onnan is kiszívni, kifújni, kijáratni a maradék benzint.

Ha esetleg találunk bármi külsérelmi nyomot a vázon, rozsdásodás vagy egyéb hibák, azt egyszerűen fel lehet csiszolni, lefújni, vagy lekenni bármilyen rozsdásodás-gátló szerrel, hogy még inkább hosszú életű legyen a gépünk.

Olajcsere előtt érdemes pár percet járatni a gépet, hogy az olaj is megfelelőn át tudjon melegedni, és így nekünk is sokkal könnyebb dolgunk lesz a leeresztésnél. Először a gépet döntsük meg egy kicsit átellenes irányba, így majd arra folyik az olaj, ahova mi szeretnénk és könnyebb dolgunk is lesz a leszívásnál. Ahogy említettük, elővesszük az olajszivattyú berendezést, behelyezzük a szilikon slagot, majd a pumpa segítségével eltávolítjuk az olajat. Amint ezzel készen vagyunk, bele is önthetjük az új olajat a tartályba. Helyezzük vissza a kupakot a pálcával, majd utána ellenőrizzük le az olajszintjét is, hogy eleget öntöttünk-e bele.

Fűnyíró gyertyacsere

A következő lépésként használjuk a gyertyakulcsot, amivel egyszerűen vegyük ki a gyújtógyertyát, kicsit kefével tisztítsuk meg és figyeljünk a megfelelő gyertyahézagot is. Ha minden rendben van vele, akkor csavarjuk vissza a kulcs segítségével a helyére.

A gyújtógyertya után vegyük le a fedelét a fűnyírónak és tisztítsuk meg a vázat kefével és kompresszor segítségével, és távolítsunk el minden szennyeződést a gépházról is. Ezután óvatosan döntsük el a gépet, távolítsuk el a pengét/kést az alján és a fenőkő segítségével élezzük meg. Helyezzük vissza a tisztítás után és már készen is vagyunk a fűnyírónk tisztításával.

Végezetül három nagyon fontos dologra hívnánk fel a figyelmeteket, az első, hogy a levegőszűrőjét ne szappanos vagy sima vízbe mossuk ki, hanem mindenképpen benzint használjuk, várjuk meg amíg megfelelően kiszárad és mehet is vissza a helyére.  A második a gyertyahézag mérete, nem szabad kalapáccsal korrigálni rajta, ha nem megfelelő akkor mindenképp cseréljük le. A harmadik és legfontosabb pedig, hogy mindenképp csatlakozzatok a kis csapatunkhoz és iratkozzatok fel a Youtube csatornánkra, ahol számos hasonló részletes és hasznos videóval találkozhattok.

Kapcsolódó ötletek

Kerti gépek és kéziszerszámok útmutató

A robotfűnyíró előnyei közé tartozik, hogy nem kell mellette állni, szinte magától dolgozik, illetve nagyon biztonságos is. De lássuk a többit!

Kerti gépek és kéziszerszámok útmutató

Ma sorra vesszük, hogy mik a forgalomban lévő fűnyíró típusok, főbb tudnivalókat, karbantartásukat, hogy kellő információval rendelkezz a számodra legjobb fűnyíró beszerzéséhez

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!