H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Robotfűnyíró Előnyei és Hátrányai

Kerti gépek és kéziszerszámok útmutató

A robotfűnyíró előnyei közé tartozik, hogy nem kell mellette állni, szinte magától dolgozik, illetve nagyon biztonságos is. De lássuk a többit!

Tartalomjegyzék
A robotfűnyíró előnyei – működése
A robotfűnyíró előnyei – biztonságos
A robotfűnyíró előnyei – praktikum
A robotfűnyíró hátrányai
Az előnyök és hátrányok alapján kinek ajánlott és kinek nem a robotfűnyíró?

A manapság egyre inkább teret hódító robotfűnyíróknak előnyei és hátrányai is vannak, éppen ezért van, akinek megéri megvenni, sőt kimondottan jó vásárt csinál vele, de olyan is van, amikor az ember jobban teszi, ha a hagyományos fűnyíróknál marad. Korábban kiveséztük a különböző fűnyírók típusait de itt nem vettük górcső alá a robotfűnyírókat. Ezt ma megtesszük! Nézzük hát, melyek a robotfűnyírók előnyei és hátrányai, kinek ajánlott, kinek nem?

A robotfűnyíró előnyei – működése

Egy ilyen fűnyíró első pillantásra hasonlít egy robotporszívóhoz. De csak elsőre. Mindkettő halkan dolgát végző „szolgáló”. Az egyik a lakásba, a másik a kertbe. A robotfűnyíró alján éles kések vannak, melyek forgás közben levágják a füvet. Ezt viszont nem gyűjtik össze, hanem beengedik a fű közé, és ez visszajutva komposztálódik, értékes tápanyaggal látva el a pázsitot. Nem kell aggódni, nem olyan látvány fog fogadni, mint amikor egy fűgyűjtő tartály nélküli fűnyíróval dolgozol, hiszen a robotok csak pár millimétert vágnak le egyszerre, ez nem zavaró a szemnek, nem tűnik szemétnek, behullik a fű közé. Nem ugyanaz, mint amikor több cm levágott fű van szétszóródva.

Fontos, hogy a kések 1-2 havonta élezésre kerüljenek a gyári vágásminőség folyamatos biztosítása miatt!

A telepítéskor úgynevezett határolóvezetéket kell kihúzni, hogy a fűnyíró szabadon mozoghasson. Ezt észleli, tovább nem megy, irányt vált a kis okos! Persze vannak már olyan gépek is, melyek munka közben szenzorral érzékelik, hogy füvön vannak-e vagy sem, ezeknél nem szükséges határolóvezetéket elhelyezni.

Piros robotfűnyíró

Amikor akkumulátora kezd lemerülni, automatikusan a töltőállomása felé indul, feltöltődik és végzi tovább a dolgát. (Legtöbb típusnál határolóvezeték mutatja meg az utat az akksihoz).

Van amelyik szabályos algoritmus szerint nyír, van amelyik pedig össze-vissza közlekedik és dolgozik a kertben. Sok felhasználó ez utóbbit tartja előnyösebbnek, mivel ilyenkor nem ugyanazon az útvonalon közlekedik a fűnyíró és egyáltalán nem látszik meg a keréknyoma.

A robotfűnyíró előnyei – biztonságos

A robotfűnyíró előnyei közé tartozik, hogy abszolút biztonságos! Ha szilárd dolognak ütközik, például fának, kerti építménynek, tereptárgynak, az érzékelője jelez számára, a robotfűnyíró pedig irány vált. Ha mondjuk vakondtúrással találkozik, más irányban folytatja a nyírást.

Ha azt érzékeli, hogy valaki felemelte, késeit leállítja. Amikor valaki megemeli, egyébként le is zárja a fűnyírót a szenzor, csak az indíthatja be újra, aki tudja a PIN kódot.  Ha esőszenzor is van benne, addig pedig a töltőn marad, míg nem áll el az eső.

A háziállatok is könnyen megszokják, ütközés, borulás, megemelés védelmi rendszere leállítja necces esetben egyébként. Akinek felfedező kisgyermeke van, és félő, hogy alányúl, abból sem lehet baj, a késekhez nem fér hozzá, ha pedig dől a gép, vagy emelve van, úgyis leáll. A robotfűnyíró előnyei közé tartozik a biztonság is!

A robotfűnyíró előnyei – praktikum

A fűnyíró robotok használata számos előnnyel járhat, ezek közül a legfontosabbak:

 • mindig csodaszép, frissen nyírt, tápanyagokkal ellátott pázsit
 • naponta körbejár, mindig csak millimétereket vág le, ezt a pázsit igen szereti, ráadásul a lehulló mulcs természetes módon táplálják a gyepet.
 • nincs zöldhulladék, a levágott fű tápanyagként hasznosul
 • ez szintén olyan előny, amit a pázsit erőteljes növekedéssel, mélyzöld, egészséges színnel hálál meg, ráadásul nem kell a levágott füvet összegyűjteni, a zöldhulladék sorsáról gondoskodni.
 • rendkívül kényelmes, dolgozik helyettünk, a legtöbb beprogramozható, hogy mikor működjön
  • beprogramozhatjuk, vagy elindíthatjuk az okostelefonról egyaránt. A hagyományos fűnyírás átlagosan heti 2 órát vesz igénybe, ez azt jelenti, hogy évi átlag 50-60 órát vehet el az életünkből, ami 2-3 nap! Ezt mással tölthetjük, ha robotot használunk.
 • csendesek: a legtöbb robotfűnyíró hangja maximum egy légkondi hangerejével ér fel. Az elektromos fűnyíróknál is csendesebbek általában, a benzinesekről nem beszélve. Nyugodtan melózhatnak helyettünk éjjel, nappal, hétvégén, ünnepnapon is akár, senkit nem zavarnak! Ezek a robotfűnyíró előnyei – érdemes élni velük.

Robotfűnyíró

A robotfűnyíró hátrányai

 • nem olcsó mulatságaz olcsóbb robotok 150-200 ezer forinttól elérhetők, az igazán profi modellek pedig akár 1 millió forintos árat is súrolnak. Ráadásul a határolóvezetékeket telepíteni kell, ez is kiadás, ha nem magunk végezzük el.
 • a hagyományos fűnyírókkal csak neki kell fogni nyírni, a robotfűnyírókat telepíteni kellez idő- és költségigényes.
 • nem mindegyik típus képes szegélyt is vágni, ilyenkor nekünk kell helyette elintézni és heti rendszerességgel elővenni a szegélynyírót!
 • nem magas fűhöz találták ki
 • gödröt ásó, kaparó kutyák mellé nem ajánlott (egyenetlen talaj)
 • néha-néha elakadhat
  • nedves földön egy jó minőségű robot is elakadhat, ilyenkor vissza kell helyeznünk a munkaterületre, amíg nem nyúlunk hozzá, nem fog menni tovább.

Az előnyök és hátrányok alapján kinek ajánlott és kinek nem a robotfűnyíró?

Most, hogy átvettük mik a robotfűnyíró előnyei, ismerjük a hátrányait, mindenki levonta már a következtetést, és vagy elhatározta, hogy az idén biztosan beszerez egy robotfűnyírót vagy belátta, hogy bizonyos okok miatt nem ez a legjobb választás számára.

Robotfűnyíró kutyával

A mi véleményünk szerint vegyen robotfűnyírót az, akinek:

 • az élete túl elfoglalt
 • aki szereti a kényelmet az otthonában és az otthona körül, erre nem sajnál áldozni
 • aki allergiára hajlamos, hiszen a folyamatos vágással az irritáló növényeknek nem sok esélye van
 • aki szép gyepre vágyik, de sem vágni, sem tápanyagozni nem akarja
 • aki még telekrendezés előtt áll és könnyedén be tudja tervezni a határolóvezetékeket és az egész kertet robotbaráttá kialakítani

Aki pedig:

 • nagy testű, ásó, kaparó, mindenhová piszkító kutyussal rendelkezik
 • és/vagy egyenetlen, esetleg vizes, sáros kerttel van megáldva
 • és/vagy sokallja az árát
 • és/vagy szereti a hétvégente maga végezni azt a néhány óra fizikai munkát, amit a fűnyírás jelent

..nos ők jobb, ha a hagyományos modellek közül választanak, akár elektromos, akkus, benzines vagy kézi típusból, mert számukra nem élvezhetőek a robotfűnyíró előnyei.

Ha elektromos fűnyírót választ, mert nem tudja a robotfűnyíró előnyeit kiélvezni, szüksége lehet egy minőségi, biztonságos lengőkábelre.

A szép kertért bárki sokat tehet, olvasd el az erről szóló cikkünket a tavaszi fűápolásról, hogy a te pázsitod legyen a környék legszebbje a szezonra!

Kapcsolódó ötletek

Kerti gépek és kéziszerszámok útmutató

Ma sorra vesszük, hogy mik a forgalomban lévő fűnyíró típusok, főbb tudnivalókat, karbantartásukat, hogy kellő információval rendelkezz a számodra legjobb fűnyíró beszerzéséhez

Idő: Kevesebb, mint 2 óra
Fűnyírás és a gyep karbantartása

Tél végén amikor elolvadt a hó, kellemesebb az idő, fel kell mérni a kert állapotát. Meg kell nézni, hogy milyen állapotban van a pázsit, az egész pázsit erőtlen-e vagy nincs akkora gond, inkább csak foltokban kopasz?

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!