graphite-kiegeszito-akcio

Fűfolt Felülvetés
Módosítva: 2024. május 13.
Létrehozva: 2022. május 24.

Fűfolt Felülvetés

Nehézség:
Idő: Kevesebb, mint 2 óra

Tél végén amikor elolvadt a hó, kellemesebb az idő, fel kell mérni a kert állapotát. Meg kell nézni, hogy milyen állapotban van a pázsit, az egész pázsit erőtlen-e vagy nincs akkora gond, inkább csak foltokban kopasz?

Tartalomjegyzék
 1. Fű Felülvetés - Mikor szükséges
 2. Fű felülvetés – először mérjük fel a károkat
 3. Fű felülvetés – csinálj előtte egy hatékony gyepszellőztetést!
 4. Fű felülvetés – térjünk rá a kopasz foltokra
 5. Mik azok a tényezők, amik bezavarhatnak a fűfolt felülvetésénél?
 6. Fű felülvetése utáni teendők

Fű Felülvetés - Mikor szükséges

Március környékén, mikor az első tavaszias napsugarak kicsalogatnak minket a kertbe, szinte minden kerttulajdonos szembesül vele, hogy itt-ott bizony szükségessé válik a fű felülvetés a kialakult fűfoltok miatt. Ennek számos oka lehet. A legegyszerűbb magyarázat a foltosodásra, hogy az utolsó ciklusát rúgja a pázsit, és ez már foltokban nagyon meglátszik, hiszen fajtától függően 3-10 évvel számolható az életciklusuk. Aztán persze az is előfordul, hogy sokáig egy hóember álldogált a gyepen és alatta kikopott, esetleg egy korábbi fészer kerül máshová, vagy egyszerűen kitaposódott, nyomvonalban volt. Segítünk, hogyan érhetitek el, hogy nyárra a tiétek legyen az a bizonyos mindig zöldebb szomszéd fűje!

Fűfolt felülvetése

Fű felülvetés – először mérjük fel a károkat

Tél végén amikor elolvadt a hó, kellemesebb az idő, fel kell mérni a kert állapotát. Meg kell nézni, hogy milyen állapotban van a pázsit, az egész pázsit erőtlen-e vagy nincs akkora gond, inkább csak foltokban kopasz? Leggyakrabban a tél elmúlása után az egész fűfelületre ráfér egy frissítés. Legelőször alaposan gereblyézzük össze a faleveleket, gallyakat, mindent, ami a fűre hullott ősszel, télen. Ezután megtörténhet a szezon első fűnyírása.

Ha fűfolt felülvetés lesz szükséges 1-2 helyen, vagy akár nagyobb felületen, szerezd be a földet hozzá és a preferált fűmagot.

Fű felülvetés – csinálj előtte egy hatékony gyepszellőztetést!

A gyepszellőztetés működése pofonegyszerű! A gyepszellőztetés során a gyepet és az alatta lévő talajt megfrissítjük, ez lehetővé teszi, hogy az összetömörödött, mohás talajréteg újra tápanyaghoz jusson. A Profibarkácson a legnagyobb márkák gyepszellőztetőiből rendelhetsz, még a szezon indulása előtt! Akinek kertje van, mindenképp megéri beruházni egy ilyenre (például Einhell talajlazító és fűszellőztető), hiszen minden évben szükség van rá 1-2 alkalommal! A művelet során a fűszálak közül kiszedésre kerül az elhalt, nem odaillő részek, a moha. Mintha jól kifésülnénk a füvet. A fű besűrűsödött gyökerét is serkenti a gyepszellőztető gép kése által végzett tépkedés, a tápanyagfelvétel hatékonyabbá tételéhez pedig apró lyukakat képez a gép a talajban.

A gyepszellőztetés után speciális műtrágyát szórj a pázsitra, hogy tápanyaghoz jusson és erőre kapjon! . Kiszórás után fontos a belocsolás vagy az előrelátóbbak eső előtt végzik ezt a műveletet. A műtrágyázásból a kopasz foltok kihagyhatók, azokkal külön kell foglalkozni!

Fűfolt mentes gyep

Fű felülvetés – térjünk rá a kopasz foltokra

A kopasz foltok újravetése akkor optimális, mikor a talaj hőmérséklete és nedvességtartalma kedvez a magok csírázásának, gyökerezésének.

1/ A felszínt fel kell lazítani, a magok számára magágyat létrehozni. Füvesítés előtt a tömörödött, összeállt talajt meg kell forgatni, fel kell ásni vagy kapálni legalább 15-20 cm mélyen. Az így megművelt föld könnyebben veszi fel, és tovább tartja meg a nedvességet és a tápanyagokat, akadályozza a pangó víz kialakulását, és a fű is könnyebben és mélyebbre növesztheti gyökereit.

2/ Új fű vetésekor ajánlott magas foszfortartalmú, lassú feltáródású műtrágyát használni, ezt ki kell szórni és bedolgozni a talaj felső rétegébe.

3/ Kézzel is elvethetők a magok vagy kézi szóróval is. Be kell gereblyézni a magokat, majd nem túl vastagon földdel be kell takarni és tömöríteni. A magvetés során a magot a talaj felső 0,5-1 cm-es

rétegébe kell bejuttatni. 

4/ Folyamatosan, napi szinten gondoskodj a nedvesen tartásról, hogy a csírázás megindulhasson. A letaposástól mindenképp védjük a kikelő zsenge fűszálakat, hálóval, kerítéssel, ha szükséges. Ha mégis beköszöntene egy hűvösebb idő, a csírázás támogatása érdekében takaró fóliával, növényvédő fóliával takard a bevetett foltokat.

Ezzel a néhány lépéssel, és néhány betartható szabállyal a fűfolt felülvetés igazán nem is olyan bonyolult munka.

Mik azok a tényezők, amik bezavarhatnak a fűfolt felülvetésénél?

 • fontos, hogy a felülvetésnél a talaj ne legyen építési törmelékkel teli vagy erőteljes gyomnövényes, szennyezett
 • sziklás talajon nincs elég termőréteg a gyökereknek
 • a túlzottan anyagos talaj esetén a víz nem tud elszivárogni, a gyökerek eláznak, nem tudnak oxigént felvenni, a fű megfullad. Betegségek és gyomosodás is eluralkodhatnak rajta.
 • ha a talaj homokos, nem tudja a vizet és a tápanyagot megtartani, a gyep sárgulni fog és gyomosodni
 • gyomos terület újra vetésénél első lépés kell legyen a vegyszeres gyomirtás
 • nem megfelelő talaj előkészítés
 • helytelen vetés, túl sok vagy túl kevés fűmag kiszórás

Fű talicskával

Fű felülvetése utáni teendők

Amikor elvégeztük a kertben a fű ápolásának teendőit, megtörtént a gyepszellőztetés, a műtrágyázás, a kopasz foltokat bevetettük, már csak várnunk kell és közben gondoskodni a megfelelő locsolásról és a hetenkénti nyírásról. Ha van automata öntöző rendszered, ilyenkor már be lehet programozni, hogy rendszeresen locsolja a kertet, hiszen a frissen vetett fűnek, és a megszellőztetett, tápanyagokkal dúsított részeknek is szüksége van a növekedéshez, erősödéshez a vízre. Ha nincs, de szeretnél, ennek telepítéséről is írtunk itt a Profibarkács blogon korábban.

 A heti nyírás is ajánlott ezután, persze, ha ezzel már nem akarsz bajlódni, bízd rá egy szuper robotfűnyíróra ezt a munkát, vagy válassz fűnyírót útmutatásunk alapján!

 

Kapcsolódó ötletek