Vetőmag

A kezdetek kezdete, a bővelkedő kertek origója, a vitaminforrások bázisa, a konyha ablakól elénk táruló színpompás, már-már idilli látkép elemi részecskéje, maga a vetőmag. Legyen szó akár fóliasátorról, akár szabadtéri magaságyásról, a kertek alfája ezekben a kicsike szemekben rejlik.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
290 Ft - 590 Ft
Márka
Termék státusza
Szűrés és rendezés
48 termék
48 termék

Milyen vetőmag található választékunkban?

Választékunkban kedvező áron több változatban is megtalálhatók a legnépszerűbb kerti zöldségek: paradicsom, spenót, kapor, fejes saláta, tojásgyümölcs (padlizsán), étkezési paprika, cukkini, uborka, karfiol, pasztinák, cékla, petrezselyem, retek, sárgarépa, zeller, zöldborsó, cukorborsó, szárazbab, bokorbab, karósbab, spárgatök, tarlórépa, fejeskáposzta. Azok, akik elvesznek a bőség zavarában, azok biztosra mehetnek a „dobogós” ajánlatainkkal, köztük a makói bronz hagymával, az ezüstösen csillogó mákszemekkel vagy az aranyló csemegekukoricával.

A webshopunkban található vetőmagok a Rédei Kertimag Zrt. termékei. A cég olyannyira nagy múlttal rendelkezik, hogy egészen az 1920-as évekre nyúlik vissza, így több generációnyi tapasztalattal és szakértelemmel kínálják számunkra termékeiket. A tasakos kiszereléseik magasfokú minőségét az állandó töltőtömeg, a csíravédő csomagolás és az alapvető működési tevékenységbe épített folyamatos minőségellenőrzés biztosítja. A Rédei Kertimag Zrt. hitvallása, hogy bár a piaci körülmények folyamatos alakulásával a kerti termesztésen lévő gazdasági hangsúly áthelyeződött más területekre, ettől még a veteményeskertek iránti igény igenis fennáll.

Kertészkedéshez hordjon kertészkesztyűt, megvédi kezét a szennyeződésektől!

Miért termesszük magunknak a zöldségeinket, gyümölcseinket?

 

Nem csak az ökológiai lábnyomunkat csökkentjük, ha otthoni növénytermesztésre adjuk a fejünket, hiszen több nejlonzacskót is elhasználunk a heti nagybevásárláskor a zöldség- és gyümölcsrészlegen, hanem saját egészségünket is szolgáljuk a biztos forrásból, vegyszermentes, környezetkímélő termelésből származó, tápanyagokban, illetve vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag finomságokkal. A felhasználhatósági skála végeláthatatlan, fogyasszuk nyersen, főve, grillezve, egyes típusokat savanyítva. Készítsük saját részre, bébiételként; hétköznapokra vagy ünnepekre, hiszen egy jó mákos bejgli nélkül nem teljes egy karácsonyi asztal.

Tipp! Habár a szívvel-lélekkel dolgozó szorgos kertészek a kerti munkát annak árny oldalaival együtt tartják szenvedélyüknek, ki ne akarná megkönnyíteni a fárasztó ritkítási munkálatokat? Nagyszerű hírünk, hogy pontosan erre találták ki a drazsírozott vetőmagokat, melyek időt és energiát spórolnak meg számunkra. A körülményes és hosszadalmas egyelési munka, a megfelelő fejlődéshez szükséges tőtávolságok beállítása ezzel a technológiával már a múlté! A tipikus vetőmagos megjelenés mellett megtalálhatók nálunk jópár növény drazsírozott változata is, mint például a saláta, petrezselyem, retek, sárgarépa és a zeller.

Tipp: Kerti munkékhoz szüksége lehet egy kiváló metszőollóra is. 

Gyökérzöldség vetőmagok

A gyökérzöldségek (sárgarépa, petrezselyem, zeller, cékla, pasztinák) kétéves növények, melyek első évben gyökértestet, második évben a virágzatukat és a termést növesztik. A sárgarépa kiváló karotint és B vitamint, a petrezselyem levelét pedig fűszerként is használjuk. A sárgarépa és a petrezselyem vetőmagja nagyon apró, ezért lassú a csírázás, így ez több hétig is tarthat. Ebből lefaraghatunk akár 1-1,5 hetet is, ha a földbe vetés előtt a magokat nedves homokkal vegyítjük, majd 1-2 napot ebben a formában pihenni hagyjuk, majd ezt követően közvetlenül elvetjük. Használhatunk drazsírozott vetőmagot is.

A levélzöldségek esetében a termesztés ideje alatt kerülni kell a túlzott meleget, így már a csíráztatás idejét is tavaszra vagy őszre célszerű időzíteni. Köztes veteményként érdemes együtt termeszteni a hagymával vagy például a retekkel.

A bogyós termésű zöldségek (paradicsom, paprika, tojásgyümölcs) talán a legigényesebbek. Megfelelő fejlődésükhöz egyszerre elengedhetetlen a meleg, a fény és a tápanyagellátottság is. Jól meg kell fontolni a döntést a szabadtéri, illetve a fóliasátras palántázás módszere közt, hiszen az esetleges fagyok nagy kárt tehetnek ezekben a növényekben.

A káposztafélék fény-, víz- és tápanyagigényes növények. Tartsuk be a vetésforgót és csak 3-4 évente vessük ezeket, így elkerülhetünk számos növénybetegséget. Szintén kétéves növények, első évben hozzák a fogyasztható részeiket és második évben a virágszárat és magtermést.

Vetőmag

A kabakosok családjába tartozik az uborka, spárgatök, cukkini. Meleg- és tápanyagigényesek, olyannyira, hogy sokuk igényli a szervestrágyát is. Termeszthetjük palántáról, felfuttatva is, ha korábban szeretnénk termést, de nagyon kényesek az átültetésre, emiatt kiemelten figyeljünk a gyökérzetre a művelet végzése közben.

A csemegekukorica a takarmánykukoricától abban különbözik, hogy vékonyabb a levele, íze pedig egyértelműen édesebb.

A hagyma a legszikárabb növény a veteményeskertünkben, még akár pár fokkal 0 Celsius alatt is bírja a hideget. Vízigénye átlagos. A vöröshagyma kétféleképp növeszthető: magról vagy dughagymáról. Utóbbi megoldás két évet igényel, míg az egyéveseket magról vetjük. Petrezselyemmel, sárgarépával, spenóttal, salátával együtt is termeszthetjük.

Kertészkedéshez alapvető szerszám a gereblye.

Egy jó tanács a vetőmagokkal kapcsolatban

Alapvető szabály! A vetést egyenletesen nedvesen kell tartani kelésig. A kiszáradt talajban az összehúzódó, egymástól eltávolodó, töredezett földdarabok elszakíthatják a hajszálgyökereket, ami sajnos a növény pusztulásához vezet, így a gondos munkánk kárbavész. Ki mint vet, úgy arat!

 

Gyakori kérdések vetőmagok vásárlása során

 

Miben más a drazsírozott vetőmag gondozása a sima vetőmagéhoz képest?

Kinézete, kiszerelése alapján egyértelműen eltér a drazsírozott (vagy pillírozott) a simától. A drazsírozott vetőmag drazsénként egy vetőmagot tartalmaz, így könnyebb betartani a tőtávolságot, később elhagyhatóvá válik az egyelési munka. Viszont sokkal jobban ügyelni kell a megfelelő öntözésre, kelésig folyamatosan nedvesen kell tartani a drazsírozott magvak földjét.

Miket érdemes figyelembe venni a kertünk megtervezésekor?

Természetesen elsődlegesen egyéni ízlésünk alapján válasszuk meg az ültetni kívánt növényeket, viszont pár praktikus szempontra is érdemes ügyelni már a kert kialakításakor. Például mennyire lesz könnyű a vizet odavezetni vagy a háziállatokat, sőt a kártevőket távoltartani a kijelölt területtől. Gondolkodjunk előre a vegyszermentességet illetően is.

Hogyan készítsük elő a talajt a vetéshez?

Már a terület kijelölése sem egyszerű feladat, meg kell határozni, hogy a magokat milyen sor- és tőtávolságra fogjuk elvetni. A túl sűrű vetés (mely miatt a növények egymást akadályozzák a növekedésben) pont ugyanolyan hiba, mint a túl ritka (=helykihasználatlanság), minden növénynek megvan a maga területi igénye. A területet érdemes kisebb ágyásokra osztani, köztük 20-30 cm széles úttal, hogy elkerüljük a taposási károkat. A vetés helyét még ősszel ássuk fel, tisztítsuk meg a gyomoktól, kövektől, törmelékektől.I