H-P: 8:00-16:00

+36-1-323-77-21

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

kerti szerszám vásár

Fűnyíró Típusok - 6 Tipp a Választáshoz

Kerti gépek és kéziszerszámok útmutató

Ma sorra vesszük, hogy mik a forgalomban lévő fűnyíró típusok, főbb tudnivalókat, karbantartásukat, hogy kellő információval rendelkezz a számodra legjobb fűnyíró beszerzéséhez

Tartalomjegyzék
Fűnyíró típusok
Mechanikus változat a fűnyíró típusok között
Akkus, benzines vagy elektromos típusú fűnyírót vegyek?
Nagy gyepfelülethez traktoros típusú fűnyírót?
Robotfűnyírót a kényelmeseknek – az “okos” fűnyíró típusok!
Hogyan válaszd ki a megfelelő fűnyíró típust?
Az egyes fűnyíró típusok karbantartási igénye

Ma sorra vesszük, hogy mik a forgalomban lévő fűnyíró típusok, főbb tudnivalókat, karbantartásukat, hogy kellő információval rendelkezz a számodra legjobb fűnyíró beszerzéséhez, illetve a már meglévő karbantartásához. Fűnyíróra minden kertes háznál, hétvégi háznál, pázsittal rendelkező műhelynél, raktárnál, üzemnél, boltnál szükség van, de egyáltalán nem mindegy milyet választasz. Ami az egyik felhasználónak előny, a másiknak hátrány és fordítva.

Fűnyíró típusok

Alapvetően az alábbi fűnyíró típusok közül választhatsz, amikor fűnyíráshoz keresel megoldást:

 • akkus fűnyíró
 • benzines fűnyíró
 • elektromos fűnyíró
 • fűnyíró traktor
 • mechanikus (kézi) fűnyíró
 • robotfűnyíró

Mechanikus változat a fűnyíró típusok között

A mechanikus, kézi vagy tologatós fűnyírókban nincs motor. Csak tolni kell és lapos kései levágják a füvet. Mivel nincs bennük motor, bárhol használhatóak energiaforrás nélkül, ráadásul a hosszú, meghibásodás nélküli élettartam garantált. Nem lehet úgy haladni velük, mint motoros társaikkal, kisebb területre ajánlottak, 10-20 négyzetméterre és sportos kerttulajdonosoknak. Van, aki mégis ragaszkodik ehhez a típushoz, hiszen a forgókéses fűnyírók kirojtozzák a fű tetejét, amitől elszáradhat, sárgulhat a fű. Ezzel szemben a mechanikus fűnyíró tökéletesen egyenesen vágja le a füvet, mint egy olló. Angliában különösen elterjedtek, segítségükkel elérhető az angol gyep hatás.

Mechanikus fűnyíró

Akkus, benzines vagy elektromos típusú fűnyírót vegyek?

Az elektromos típusú fűnyírót tartják a klasszikus fűnyírónak, ezek webáruházunkban is 20 ezer forinttól egészen 130-150 ezer forintig terjedően széles skálán mozognak, ha azt szeretnénk, hogy lehessen haladni a fűnyírással, sokáig számíthassunk a fűnyírónkra, nem feltétlenül a legolcsóbb a legjobb választás. Az elektromos fűnyírók 300-500 m2 területig ajánlottak, de mindig vegyük figyelembe a gyártói ajánlást a gép teljesítményére vonatkozóan. A hátránya lehet, hogy a kábelre figyelni kell, el ne vágjuk, illetve elektromos csatlakozási lehetőségre szükség van.  Hatékonyságukat tekintve a benzinesek mögé lehet az elektromosokat sorakoztatni, ugyanakkor zajszintjük kisebb, beszerzési áruk is jóval elmarad a benzineshez képest.

A fűnyírók lehetnek tartályosok, tartály nélküliek, oldalkidobósak, mulcsozósak. A gyűjtőtartály óriási előny, hiszen nem kell gereblyézéssel időt tölteni, csak néhányszor kiüríteni. Ráadásul a begyűjtésből következően a gyomok magjai sem terülnek szét.

Az oldalkidobós fajtákat inkább elhanyagoltabb helyeken, ritkábban nyírt területeken kedvelik, ott nem kell utána összegereblyézni a füvet.

A mulcsozós fűnyíró típusok felaprítják a levágott füvet és visszajuttatják a talajra, ami komposztként szolgál. Ha viszont mindig így járunk el, a mulcsréteg a talajon réteget képezve gombásodáshoz vezethet, illetve rontja a fű oxigénellátását.

Benzines fűnyírót nagyobb füves területhez érdemes vásárolni, 500-600 m2-től vagy efelett. Gyorsan lehet velük dolgozni, nagy teljesítményűek, nagy a tartályuk ugyanakkor hangosak és nem túl környezetbarátok. Ellenben nem okoz gondot a kábel hossza és az akkumulátor kapacitása sem.

Akkus fűnyíró mellett általában azok teszik le a voksukat, akik szabadon, áramvételezés nélkül szeretnének füvet nyírni, nem akarják a kábeleket, a hosszabbítókat húzgálni, rakosgatni. Hátrányuk viszont, hogy energiájuk akkumulátorból származik, amit tölteni kell, ez nem kivitelezhető, ha folyamatosan hosszabb ideig használni kellene megállás nélkül.

Fűnyíró

Nagy gyepfelülethez traktoros típusú fűnyírót?

A traktoros gépek árai már jóval borsosabbak, mint a klasszikus fűnyíróké, nagyjából 1-2 M Ft körül lehet márkásabb traktoros fűnyírót beszerezni. Itt viszont már nem csak egy fűnyírót kapunk, hanem egy járművet is, melynek előnye és hátránya egyaránt van.  Amiben viszont biztosan jobb, mint a hagyományosak, az a sebesség, méret. A vágófelület az átlag fűnyíróknál 40-50 cm széles, a traktoroknál ez a szám 90-100 cm. A fűgyűjtő tartálya is jóval nagyobb, így haladni is jobban lehet vele, és tartályt üríteni is ritkábban kell megállni. Akár annyira is fel lehet vele gyorsítani, hogy lehagy egy futó embert, ez elég erős érv a vágás gyorsasága mellett!

A sebességet változtatva dimbes-dombos helyeken, tereptárgyak közepette is jól elboldogulunk vele. Ráadásul millió tartozék vásárolható hozzá, melyeknek köszönhetően télen akár hótoló, tavasszal gyepszellőztető, ősszel pedig pótkocsis jármű válhat belőle pikk-pakk.

Hátránya lehet, hogy nagy méretű, nehezebb tárolni, jelentős súlya van, és szinte egy autóhoz hasonlóan kell szervizelni, motorolajat cserélni stb. Karbantartása költségesebb és időigényesebb.

Fűnyíró traktor

Robotfűnyírót a kényelmeseknek – az “okos” fűnyíró típusok!

Manapság akárcsak a robotporszívók, a robotfűnyírók is egyre keresettebbek, hiszen képesek a közreműködésünk, jelenlétünk nélkül is elvégezni a fűnyírást. Nem rendelkeznek fűtartállyal, hiszen egyszerre csak millimétereket nyesnek le a fűből, mivel folyamatosan köröznek, vágnak.  Ez a fűnyíró típus akár éjjel is használható, hiszen a drágább modelleknek szinte észrevehetetlen a hangja, alváskor sem zavaró.

Nagyjából két órát képesek egy töltéssel működni és észlelik az emelkedőt a kertben, oda is simán felkapaszkodnak. Áruk nagyjából 100-500 e Ft között mozog, de ha hosszútávon szeretnéd letudni a rendszeres fűnyírást, megéri beruházni egy ilyen fűnyíró típusra.

Robotfűnyíró

Hogyan válaszd ki a megfelelő fűnyíró típust?

Kisebb kertbe nyilván nem valószínű, hogy benzines típust, vagy traktoros fűnyírót vesz valaki, hiszen nem akar olyasmiért fizetni senki, amit nem is tud kihasználni, de a meghajtástól eltekintve is van néhány tényező, ami fontos, mielőtt választasz:

 1. A teljesítmény: minél nagyobb, annál jobb! A fűnyíróknál fokozottan igaz a mondás. Az elektromos, akkumulátoros fűnyíró típusok nagyjából 2200-2500 W közöttiek, míg a benzinesek ennek akár a háromszorosát is elérik, 6-7000 W-ot!
 2. Vágószélesség: a pengék vágószélessége jelzi, milyen széles sávot tud lenyírni a fűnyíró. Általában minél szélesebb, annál nagyobb a teljesítményük is. Egy átlagos családi ház kertjébe nagyjából 30-40 cm vágószélesség bőven elég, míg egy 800-1000 m2-es kertbe már 50 cm és feletti vágásszélességre alkalmas gépet érdemes venni.
 3. Forgatónyomaték: ez jelzi, hogy a fűnyíró hogyan is vág. Minél nagyobb ez a szám, annál magasabb fűvel képes elbánni a gépünk.
 4. Egyéb paraméterek: át kell gondolni a tápkábel hosszát, az akkumulátoros esetén mennyi üzemidőt kell egyszerre bírnia, mekkora a gyűjtőtartály stb.

Az egyes fűnyíró típusok karbantartási igénye

Hosszasan lehetne részletezni, hogy milyen teendőkre kell odafigyelni a fűnyírók hosszú élettartama eléréséhez, a legfontosabbak viszont az alábbiak:

 • benzines esetén rendszeresen ellenőrizni a motorolajat, szükség esetén pótolni
 • a késeket rendszeresen élezni vagy éleztetni
 • használat után a kerekek, kések, késház takarítása a fűtől, sártól stb.
 • benzinesnél a gyertyákat, elektromosnál a vezetékeket ellenőrizni időközönként
 • légszűrő takarítása
 • benzinesnél tél beállta előtt kijáratni a benzint, hogy ne romoljon meg

A karbantartás elvégzésével hosszabb ideig gond nélkül használhatók a fűnyírók, ráadásul ugyanolyan hatékonyságúak, mint újkorukban.

Kínálatunkban Riwall, Einhell, Hecht, Extol, Graphite márkájú fűnyíró típusok közül választhatsz.

Ha még most tervezed a kertet, vagy a tél tönkretette a füved, és aktuális, a füvesítés menetéről olvashatsz nálunk bővebben!

Kapcsolódó ötletek

Idő: Teljes délután
Fűnyírás és a gyep karbantartása

Ha nyárra sűrű, zöld, mutatós füvet szeretnél, nem szabad kihagynod a tavaszi fűápolási tanácsinkat.

Medenceépítés és karbantartás

Honnan tudhatod, hogy melyik a legjobb homokszűrős vízforgató? A mai bejegyzésünkből kiderül. 

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!